Kolosej
Film distribucije Cinemania group

Varuh spominov

znanstvenofantastična drama
Podnapisi
Na sporedu od: 2.10.2014, Kolosej Ljubljana
1h 37min / 97min
Leto: 2014
Država: ZDA
Jezik: angleščina
Scenarij: Michael Mitnick in Robert B. Weide po knjigi Lois Lowry
Režija: Phillip Noyce
Režiser napetih trilerjev Salt, Mirni Američan in Patriotske igre predstavlja filmsko adaptacijo priljubljenega romana o naši bližnji, na videz popolnoma urejeni prihodnosti. Po številnih vojnah in trpljenju je človeštvo našlo rešitev v izbrisu spominov na sovraštvo in predsodke ter oblikovanju povsem nadzorovanih skupnosti. Da zgodovina ne bi bila povsem pozabljena, je vedno določen varuh spominov. Ko ta naloga doleti nadarjenega Jonasa, presenečeni mladenič spozna negativne plati družbenega nadzora, zato se odloči upreti in razkriti resnico.

V presunljivi zgodbi znanstvenofantastične drame Varuh spominov je v središču pozornosti Jonas, mladenič, ki živi v navidezno popolnem, mirnem svetu, polnem udobja in zadovoljstva. Med preživljanjem časa z Varuhom, edinim varuhom slehernih spominov skupnosti, fant spoznava temačno in usodno resnico o skrivnostni preteklosti. S pridobljenim znanjem ugotovi, da je stanje resnejše, kot bi si lahko zamislili, saj je obstoj njega in njegovih bližnjih močno vprašljiv. Jonas pride do krutega spoznanja, da se mora povsem oddaljiti od drugih, če jih želi zaščititi – s takšnim izzivom se dotlej ni uspešno spopadel še nihče. Celovečerec Varuh spominov je nastal po istoimenskem romanu ameriške pisateljice Lois Lowry iz leta 1993, ki so mu namenili številne knjižne nagrade, po svetu pa se je prodal v več kot 10-milijonski nakladi.

Edinstvena enoličnost pisateljice Lois Lowry

Lois Lowry se spominja začetkov nastajanja knjige, ki jo je napisala pred več kot dvajsetimi leti. »Navdihnil me je oče, ki je bil tedaj že precej star in je izgubljal spomin. Bival je v oddaljenem kraju in obiskovala sem ga vsakih šest mesecev. Pozabljal je dogodke, ki so mi bili zelo pomembni. Opazovala sem tudi njegovo vse večje zadovoljstvo, saj je pozabljal žalostne dogodke v svojem življenju, vključno z bojevanjem v drugi svetovni vojni in zgodnjo izgubo prvega otroka, moje sestre. Spoznala sem, kako pomemben je spomin in kako je mogoče z njim upravljati.«

Pisateljica je odraščala v vojaških bazah na različnih koncih sveta, kjer pa so bile hiše povsem enake in za vse so veljala enaka pravila. Na podlagi tega je Lowryjeva ustvarila svet enoličnosti, v katerem živita Jonas in Varuh. »Življenje v skladu s številnimi pravili in v urejenem okolju prinaša zadovoljstvo, toda resnica je taka, da takšna vloga pomeni tudi precejšnje odrekanje. Tisto obdobje sem pustila za seboj in močno cenim raznolikost okolja in krajev, kjer živim zdaj.«

Liki in popotovanje

Jeff Bridges se je preizkusil v ključni vlogi Varuha, ki se zdi starec, a sploh ni star. Izčrpan je, saj nosi breme ohranjanja vseh spominov človeštva. S svojo modrostjo pomaga starešinam pri sprejemanju pomembnih odločitev, toda znanja ne sme deliti ali ga uporabiti za uveljavitev sprememb v skupnosti.

»Starešine so se nekako odrekli spominu in preteklosti, a se zavedajo njune pomembnosti in ne želijo ponavljati napak. Vsi spomini so se zato zbrali v enem samem človeku, Varuhu«, ugotavlja Bridges.

Zgodba je prikazana skozi oči fanta, ki je edinstven v skupnosti enoličnosti. Zrelemu, dojemljivemu in sočutnemu Jonasu je dodeljena nadvse častna naloga.

Varuh ima pomemben odnos z Jonasom. »Vse spomine moram prenesti nanj in mu zaupati vsebino knjig, ki jih hranim.«

Varuh je Jonasu sprva zgolj mentor, a sčasoma postane njegov prijatelj in modri ostareli dedek. Spomini v mladeniču vzbudijo čustva in v njegov svet vnesejo barvitost, česar poprej ni bil vajen. Toda soočiti se mora tudi s slabimi spomini, kot so izguba, smrt in vojna.

Pomembnost spomina

Najpomembnejša tema v večplastni zgodbi je spomin, vir tako modrosti kot tudi bolečine. Skupnost, ki jo je Lowryjeva upodobila v svojem romanu, s strogimi pravili prebivalcem odvzema svobodo odločanja in samostojnost. S tem se je sicer izognila vsakršnim konfliktom in nestrinjanjem, a hkrati ustvarila svet brez vsakršne globine in čustev.

»Zgodba občinstvu postavlja vprašanja: ali lahko za dosego začrtanega cilja storimo kar koli? Kaj smo pripravljeni narediti zgolj za udobje? Bi izbrisali vsa nasprotja v svojem življenju? Se lahko odrečemo neizmerni žalosti in radosti in si zagotovimo nevtralno, varno in sorazmerno srečno okolje? Nam je to dovolj?«, premišljuje Bridges.

Igralec kot pomemben osebni spomin izpostavlja vlogo, ki jo imela mati v njegovem otroštvu. »Čudovito mater sem imel. Vzela si je čas za igro z vsemi nami. Vsakemu otroku posebej je v eni uri dnevno namenila vso svojo pozornost. Ko sem bil na vrsti jaz, sem na primer rekel: »V redu, mami, pojdiva pod mizo, ti boš vesoljska pošast, jaz pa stvor.« Uživala je vsak trenutek z mano!«

Komentarji

7.10. 2014 ob 17:38

tole pa kar precej spominja na divergents ane? :)

— MMBabe
11.10. 2014 ob 12:55

ZGEDA ZLO BEDN

— Lara Horvat
12.10. 2014 ob 9:13

mislm da kle igra taylor swift

— nekdo pač
25.10. 2014 ob 13:42

Neki bi prašala, kako mislm a to se zmerej vse dneve začne ob 18h? Pač tko mislm za v Pondelk kdaj pride to pol urnik??

— .......
29.10. 2014 ob 23:44

Film ni nek presežek,je pa konec zame razočaranje. Se mi zdi, da je film nekakšna provokacija - posameznik razbije popolno družbo, nezavedujoč se, da je ponovil enako napako, kot jo je najbrž naredila njegova predhodnica. Popolna družba,kjer vse funkcionira, pa bo postala nefunkcionalna, depresivna, insane etc. Točno to, kar smo.

— Cinefil#3
4.11. 2014 ob 20:04

zuiozuiozuioiuzuioizuioiuuuuuz

— oiuz
9.11. 2014 ob 18:17

oki, film je podoben Divergentu, ampak je super.
poglejte si ga!!!!!!!!!!!!!!!

— Lisa
14.11. 2014 ob 16:16

oki, film je zelo... . sploh ni nevem kaj. od 10-1 bi dobil po moje oceno 2

— Lisa
28.11. 2014 ob 9:47

Film je na pou divergent in na pou the maze runner

— Matejka
24.5. 2015 ob 13:03

Ja men je film super čeprou je mal podoben divergent-u... je pa odvisno kako na to gledaš. drgač je pa še mene konc mal razočaral ker se kr konča in ne izvemo kaj se z jonasom zgodi...mejčken bedn

a pride vn še kšno nadaljevane al kaj!? hope so

— Anica

Tvoj komentar

Si film že videl in želiš svoje vtise deliti z drugimi? Napiši svoj komentar! Zanimive ocene filmov bo urednik nagradil z zvezdica.

Preostali znaki: 4000

S komentarji obiskovalci izražajo svoja mnenja, ki niso povezana z uradnimi stališči podjetja. Pridržujemo si pravico do neobjave komentarjev, ki se v vsebinskem smislu ne navezujejo na obravnavani film, ki so žaljivi, opolzki ali brez kakršnega koli pomena. Enako velja tudi za komentarje, ki izražajo in spodbujajo nestrpnost, navajajo h kriminalnim dejanjem ipd. Komentarje izločamo po lastni presoji. Za mnenja ne odgovarjamo.