Kolosej
Film distribucije Karantanija Cinemas

Zavetje

romantična drama
Podnapisi
Na sporedu od: 18.4.2013, Kolosej Ljubljana
1h 55min / 115min
Leto: 2013
Država: ZDA
Jezik: angleščina
Scenarij: Leslie Bohem in Dana Stevens po romanu Nicholasa Sparksa
Režija: Lasse Hallstrom
Režiser večnih romanc Čokolada in Casanova predstavlja zgodbo obupane Katie, ki po kruti osebni tragediji zbeži od doma. V iskanju varnega zavetja jo pot pripelje v mirno obmorsko mestece, kjer spremeni identiteto in skuša na novo zaživeti. Počasi se zbliža s prijaznim vdovcem Alexom, ki se po najboljših močeh trudi vzgajati mladoletna otroka, vendar se zato počuti vedno bolj osamljenega. Dve strti duši se počasi zbližata, toda pot njune ljubezni je posejana z neštetimi ovirami osebnih dvomov in strahov. Njuna vez je postavljena na končno preizkušnjo, ko se mora Katie soočiti z demoni iz svoje preteklosti.

Katie Feldman prispe v obalno mestece Southport v Severni Karolini, da bi si ustvarila novo, mirno življenje. Najame kočo v gozdu in začne delati kot natakarica v obalnem lokalu. Trudi se, da ne bi izstopala. Toda kljub temu, da se je obdala z visokimi čustvenimi zidovi, jo pritegnejo pristna toplina in skrbi tesno povezanega mesteca, zlasti ovdovelega lastnika lokalne trgovine Alexa in njegovih dveh otrok.

Ko se Katie počasi spet nauči zaupati ljudem, se postopno odpira ljubezni, ki ji jo nudijo Alex in otroka. Ampak nič ni tako preprosto, kot se zdi. Znova najdeno srečo ogroža strahotna skrivnost iz prejšnjega življenja. Ko se v mestu pojavi skrivnostni neznanec in začne spraševati o njej, se zdi, da preteklosti ne bo mogla uiti. Katie sklene narediti vse, da bo obvarovala novo življenje.

O produkciji

Zavetje označuje začetek novega poglavja v bogati karieri Nicholasa Sparksa, ki se že lahko pohvali z več kot deset knjižnimi uspešnicami in vrsto filmskih adaptacij, med katerimi so Message in a Bottle, A Walk to Remember, The Notebook, Nights in Rodanthe, Dear John in The Lucky One. Severna Karolina kot prizorišče dogajanja in prefinjeno spletena romanca sta značilna za njegova dela, tokrat pa je vpletel tudi kanček skrivnosti in akcije ter tako ustvaril napet triler, spleten okoli nežne ljubezenske zgodbe.

Tokrat so spet združili moči režiser Lasse Hallström, pisatelj in producenta Marty Bowen in Tracey Nyberg, ki so zadnjič uspešno sodelovali leta 2010 pri filmu Dear John.

Zgodba je ustvarjalcem filma ponudila edinstveno priložnost in izziv, da ohranijo ljubezensko zgodbo, pa vendar vanjo vnesejo napetost trilerja in občinstvu do konca ne razkrijejo vsega ozadja.

Švedski režiser Lasse Hallström je bil zaradi dotedanjih izkušenj logična izbira za režijo tega filma. Sam namreč rad reče, da ima rad čustva, vendar ne prenese sentimentalnosti, zato zna najti šarm v trenutkih, ki bi jih manj nadarjeni ustvarjalci upodobili klišejsko.

Da bi zgodba delovala čim pristneje, je od igralcev zahteval, naj ključne prizore improvizirajo. Tako jim je omogočil, da so se povsem poglobili v svoje like in dogajanje začutili, niso samo interpretirali napisanih besed.

V končni različici filma tako vidimo splet napisanih prizorov in improvizacije, kar omogoča, da se gledalec laže poistoveti z liki in dogajanjem. Zgodba se ga dotakne in vzbudi močna čustva.

O zasedbi

Junaki Sparksovih romanov so čedni, močni, načelni in ranljivi. Alex pri tem ni izjema. Josh Duhamel, ki igra Alexa, je bil prvi igralec, ki so ga izbrali za ta film. Alex je pameten in prijeten možak, ki se je poročil z ljubeznijo svojega življenja, toda po nekaj letih mu jo je vzela bolezen. Nenadoma se je znašel v vlogi očeta in mame dveh majhnih otrok. Ob tem ga obhajajo žalost ob izgubi, jeza, ker je ostal sam, in skrb za hčerko in sina.

Za vlogo Katie so se sestali z več dobrimi igralkami, nazadnje pa izbrali Julianne Hough, ki je že igrala pomembne vloge v velikih filmskih muzikalih, tokrat pa se je prvič spoprijela z dramsko vlogo.

V igralki so predvsem iskali močno kemijo z Joshem Duhamelom, poleg tega pa tudi zmožnost prikaza kompleksnega značaja, saj se Katie skozi zgodbo močno spremeni. Kot nepričakovan bonus pa je vse presenetila njena materinska plat, ki jo je pokazala v prizorih z otrokoma. Ker tudi njena osebna zgodba malce spominja na Katiejino, je sklenila, da se bo odprla in v vlogo vlila lastne izkušnje. In ker je tudi sicer navdušena bralka Sparksovih romanov, se je v vlogi Katie zlahka znašla.

Najbolj nevsakdanji za Sparksov pripovedni stil je lik Katiejinega zasledovalca Kevina Tierneyja. Kevin je policist, odličen detektiv, zasebno pa paranoičen in alkoholik. To dvoje skupaj pa je recept za nasilen in neobrzdan značaj. V romanu je temeljito dodelan, v filmu pa so ga malce omilili, da kot zlikovec ne bi preobtežil zgodbe. David Lyons, ki ga v filmu igra, je celo pomagal napisati nekaj prizorov, v katerih se pojavi.

Katiejina prva prijateljica ob prihodu v Southport postane še ena mlada ženska, ki živi sama, Jo, ki jo igra Cobie Smulders. Oba lika sta si v določenih pogledih podobna. Obe ženski sta malce izgubljeni, obe bežita, toda svojega položaja se lotevata različno. Jo je Katiejin glas razuma, v zameno pa ji Katie vlije moč, da tudi Jo ob koncu filma naredi nov korak, ki si ga prej ni upala.

O prizorišču

Po 20 letih in 17 objavljenih romanih je Nicholas Sparks neločljivo povezan z obema Karolinama. Čeprav se ni rodil tam, so to kraji, kjer se počuti doma. Spoznal jih je, ko je l. 1992 kot farmacevtski zastopnik potoval od mesteca do mesteca. Zaljubil se je v naselja ob obali Severne Karoline. Southport je eden od biserov med temi mesteci in ko so tam snemali film A Walk To Remember, je pisatelj sklenil, da bo nekega dne napisal roman, ki se bo dogajal v njem. Čakal je le, da se mu porodi prava zgodba.

V filmskem poslu je dokaj nenavadno snemati v kraju, kjer se dogaja zgodba. Najpogosteje vtis mesta ustvarijo s posnetki iz različnih krajev, med katerimi je dejanska lokacija samo delno prisotna, in studijskimi kulisami. Ker pa je Southport tako toplo in prijazno mesto, so hoteli vso zgodbo začiniti z vzdušjem, ki ga preveva.

V film so skušali vključiti čim več lokalnih posebnosti, tudi nenavadno ribiško tehniko, ki jo uporabljajo tam - nočni ribolov s harpunami, in vsakoletno parado za 4. julij. Žal v film niso mogli vključiti dejanske parade, ker je preobsežna in obisk preveč množičen, zato bi jo morali snemati v dokumentarnem slogu. Ker so hoteli vanjo vključiti določene dramatične prizore, so parado za filmske potrebe ponovili en teden po pravi paradi.

Alexovo trgovino so morali za film zgraditi, ob postavljanju temeljev pa so odkrili, da je točno na tistem mestu pred 150 leti stala druga trgovina. Vsa ekipa je to vzela kot čarobno znamenje, da snemajo zares poseben film.

Malo manj prijetno je bilo snemanje v koči, v kateri živi Katie. Koliba je na prvi pogled prikupna, toda ekipa se je nenehno spopadala s komarji, klopi, celo aligatorji.

Ne glede na vse pa je bilo snemanje v Southportu nepozabno doživetje. Nekaj teh občutkov se je prelilo tudi na film, ki bo enkratne like in prekrasno okolje predstavil gledalcem po vsem svetu.

Komentarji

16.2. 2013 ob 18:44

Komaj čakam film knjiga je fantastična upam da bo film isto dober :)

— Teja
23.2. 2013 ob 16:29

A se vi hecate! Film si bodo po svetu ogledali že februarja, k nam pa pride konec aprila?? wtf -.-

— Laura
27.2. 2013 ob 11:40

Komaj čakam film, knjiga je enkratna.

— barbiii1988
28.2. 2013 ob 18:06

Se strinjam z Lauro.... :( :( :(

— HANA VITA
2.3. 2013 ob 9:16

Komaj čakam film ;) Trailer je zakon. :) Treba bo še malo potrpeti, da bo končno prišel film tudi v nape kinomatografe. :)

— barby1988
4.3. 2013 ob 20:12

Zakaj imata knjiga in film različen naslov?

— jeti
20.3. 2013 ob 21:12

jooj js tut komi čakam film,na knigo pa sploh na vrsto ne pridm k je zmer rezervirana in sm skos v čakalni dobi. =)) ampak vsebina je fantastična!

— Luncka
20.3. 2013 ob 21:17

Komii čakam filmm,knjigaaaa je fantastična ampak mi je ne uspe dobit,ker sem vedno v čakalni vrsti v knjižnici ali je pa kar naprej rezervirana.

— Lunckaa12
18.4. 2013 ob 22:17

kako dolgo bo ta film v kinu, če ve kdo:)?

— bla
20.4. 2013 ob 12:22

Halo kako slab film

— Nina
20.4. 2013 ob 13:02

bla se 3 tedne

— Nina
20.4. 2013 ob 19:38

Prečudovit film. :-) vreden je ogleda. :-)

— barbii1988
2.5. 2013 ob 12:27

Pred filmom prebrala knjigo - velika napaka, film je čisto pod pričakovanji, kontra od knjige ..

— katjam
2.5. 2013 ob 18:33

Zelo lep, navdihujoč film, za kar se ne morem čuditi, ker je Sparksov :)
Sicer ni ravno "tipična" romantična komedija kot druge, na delčke je film tudi zelo napet in te s tem še bolj potegne. Še posebno konec je osupljiv, ker je res nekaj česar nebi pričakoval.
Nicholas Sparks vedno znova preseneti .

— Sophie
2.5. 2013 ob 18:46

Fantastičen film, vreden ogleda!

— Tina
4.5. 2013 ob 14:20

Kak se imenuje knjiga ? Hvala v naprej :)

— dina
6.5. 2013 ob 17:44

Knjiga se imenuje Varno zavetje napisal pa jo je Nicholas Sparks.

— za dino
8.5. 2013 ob 14:25

LOVE IT!!!

— Lucy
26.5. 2013 ob 15:49

Pred filmom sem prebrala knjigo, ki mi je postala ena izmed najlepših zgodb, kar sem jih kdaj prebrala. Potem sem pogledala še film in moram reči, da mi je žal, da sem ga. :) Veliko pomembnih stvari je v filmu spuščenih, osebe zunanje čisto drugačne kot pa opisane v knjigi, mnogo dogodkov spremenjenih. Moje mnenje je, da je film zelo površen proti knjigi. In se niti malo ne more primerjati z njo. Nicholas Sparks pa je itak the best.

— neti

Tvoj komentar

Si film že videl in želiš svoje vtise deliti z drugimi? Napiši svoj komentar! Zanimive ocene filmov bo urednik nagradil z zvezdica.

Preostali znaki: 4000

S komentarji obiskovalci izražajo svoja mnenja, ki niso povezana z uradnimi stališči podjetja. Pridržujemo si pravico do neobjave komentarjev, ki se v vsebinskem smislu ne navezujejo na obravnavani film, ki so žaljivi, opolzki ali brez kakršnega koli pomena. Enako velja tudi za komentarje, ki izražajo in spodbujajo nestrpnost, navajajo h kriminalnim dejanjem ipd. Komentarje izločamo po lastni presoji. Za mnenja ne odgovarjamo.