Kolosej
Film distribucije Karantanija Cinemas

Varna hiša

akcijska misteriozna kriminalka
Na sporedu od: 16.2.2012, Kolosej Ljubljana
1h 55min / 115min
Leto: 2012
Jezik: angleščina
Scenarij: David Guggenheim
Režija: Daniel Espinosa
Mladi agent CIE Matt si dolgo časa prizadeva za napredovanje, toda njegova prva resna preizkušnja se sprevrže v srhljivo tekmo s časom in smrtjo. Med nezanimivo službo varovanja varne hiše v Južnoafriški republiki agenti pripeljejo enega najbolj iskanih ubežnikov, karizmatičnega izdajalca državnih skrivnosti Tobina. V nepričakovanem napadu neznancev Matt ostane sam in na begu pred morilci s seboj odpelje Tobina. Toda prekanjeni mojster psiholoških trikov Mattu kmalu vcepi dvom, kdo so resnični napadalci in kdo morda igra dvojno igro.

Zgodba

V akcijskem trilerju Varna hiša se na filmska platna vrača Denzel Washington, tokrat v filmu Daniela Espinose. Wahington igra bivšega agenta Cie, Tobina Frosta, ki je izdajal agente in prodajal vojaške šifre sovražnikom. Pomagal je uporniškim celicam in prodajal nevarne skrivnosti najboljšemu ponudniku, s tem pa ZDA naredil neizmerno škodo. Zdaj pa se je Frost vrnil z najeksplozivnejšimi podatki, kar jih je kdaj dobil v roke. Tako sedaj postane zapornik, ki ga v varni hiši varuje mladi agent CIE Matt Weston (Ryan Reynolds).

Matt Weston je celo leto čepel na neaktivnem, odročnem položaju v Cape Townu. Skrbnik varne hiše, ki želi postati agent, je zvest firmi in čaka na priložnost, da se dokaže. Ko se izkaže, da je njegov prvi in doslej edini gost najnevarnejši operativec, kar jih bo kdaj srečal, se Weston pripravi na dolžnost.

Čim Frosta pripeljejo v varno hišo, plačanci surovo napadejo in uničijo Westonovo varno hišo. Veteran in zelenec, ki jima za las uspe pobegniti, morata ugotoviti, ali so napadalce poslali teroristi ali nekdo od znotraj. V nekaj urah, ki so mu na voljo, da Frosta odpelje v naslednjo varno hišo, mora Weston ugotoviti, komu lahko zaupa, preden njega in najbolj izurjenega morilca na svetu odstranijo.

O produkciji

Snemanje je potekalo na dejanskih lokacijah, ki se omenjajo v filmu, torej v Langi in na stadionu Greenpoint, zgrajenem za svetovni pokal 2008, in drugje v Cape Townu, poleg tega pa še v Parizu in Washingtonu. Precej kulis interierjev so postavili v ateljejih v Cape Townu. Film je bil tehnično in fizično precej zahteven, saj vsebuje veliko akcijskih prizorov, za katere so se morali igralci posebej pripraviti s pomočjo strokovnjakov, poleg tega pa je avtentičnost varne hiše zagotavljal nekdanji pripadnik CIE, ki je sodeloval kot svetovalec.

Igralska zasedba

Denzel Washington (Tobin Frost), dvakratni oskarjevec, je igral filmih Glory, Cry Freedom,Training Day, Unstoppable, The Book of Eli, American Gangster, Inside Man, Manchurian Candidate, Remember the Titans, The Bone Collector, The Siege, Courage Under Fire, Crimson Tide, Malcolm X, Ricochet, Philadelphia, The Pelican Brief in številnih drugih.

Ryan Reynolds (Matt Weston) je prvič opozoril nase v komediji National Lampoon's Van Wilder, vidimo pa ga lahko v filmih Blade: Trinity, Just Friends, The Proposal, X-Men Origins: Wolverine, Change-Up, Buried, Adventureland, The Nines, Paper Man, Definitely, Maybe, Smokin' Aces, The Amityville Horror in drugih.

Vera Farmiga (Catherine Linklater) je igrala v filmih Higher Ground, Source Code, Henry's Crime, Up in the Air, Orphan, The Boy in the Striped Pajamas, Nothing But the Truth, Down to the Bone, The Departed, Breaking and Entering, The Manchurian Candidate, Joshua in drugih.

Brendan Gleeson (Davin Barlow) je trenutno deležen pohval in nagrad za vlogo v filmu The Guard, vidimo pa ga lahko še v filmih In Bruges, Into the Storm, Far and Away, Braveheart, Michael Collins, The Butcher Boy, The General, The Tailor of Panama, Mission: Impossible II, Wild About Harry, A.I. Artificial Intelligence, Gangs of New York, Troy, The Village, Kingdom of Heaven, Beowulf, Green Zone in številnih drugih, morda najbolj znan pa je po vlogi Alastorja Noruča Nergge v filmih o Harryju Potterju.

O ustvarjalcih

Daniel Espinosa (režija) je na Švedskem rojeni režiser, ki je diplomiral na Nacionalni filmski šoli na Danskem z nagrajenim diplomskim kratkim filmom The Fighter. Debitiral je l. 2004 s filmom The Babylon Disease, posnel pa še Outside Love in Easy Money.

Komentarji

21.1. 2012 ob 20:56

kooooooooooooomi čakam ta film!

— jz
6.2. 2012 ob 12:02

nevem nevem.... vsaj naslov je vredi- privlači me... vendar si ga verjetno nebom odšla ogledati....

— non on00pp'
12.2. 2012 ob 19:22

Vsi filmi od Denzla Washingtona so super, zato si bom šla ogledati tudi tega!!

— ellie
14.2. 2012 ob 15:31

to bo TOP..itq Denzel najjači igrauc :D

— bibi
16.2. 2012 ob 11:44

Keri butasti komentarji!

— Lol
17.2. 2012 ob 8:49

norooo, dons si ga grem ogledat !!

— šmrk
18.2. 2012 ob 18:16

Pa si je dejansko kdo sploh ogledal film?

— Meta
18.2. 2012 ob 23:29

gledal ga, če ne bi igral Denzel ne bi biu tok dobr film

— popo
22.2. 2012 ob 14:19

ali kdo ve kdaj pride v kino alpha and omega?

— volk
23.2. 2012 ob 16:09

Film vreden ogleda. :)

— Avtor
25.2. 2012 ob 14:08

super film, vreden ogleda!

— unknown
1.3. 2012 ob 21:05

Film je zakon,priporočam ogled :)

— fuckingstrawberry
16.3. 2012 ob 19:02

Film (zgodba/rdeča nit) se je izkazal za veliko razočaranje, toliko bolj, ker pričakuješ nekaj več zaradi dobre igralske zasedbe.

— A.
29.3. 2012 ob 21:23 zvezdica
Komentar razkriva vsebino oziroma konec filma! Prikaži

Tvoj komentar

Si film že videl in želiš svoje vtise deliti z drugimi? Napiši svoj komentar! Zanimive ocene filmov bo urednik nagradil z zvezdica.

Preostali znaki: 4000

S komentarji obiskovalci izražajo svoja mnenja, ki niso povezana z uradnimi stališči podjetja. Pridržujemo si pravico do neobjave komentarjev, ki se v vsebinskem smislu ne navezujejo na obravnavani film, ki so žaljivi, opolzki ali brez kakršnega koli pomena. Enako velja tudi za komentarje, ki izražajo in spodbujajo nestrpnost, navajajo h kriminalnim dejanjem ipd. Komentarje izločamo po lastni presoji. Za mnenja ne odgovarjamo.