Kolosej
Film distribucije Karantanija Cinemas

Vanilla Sky

drama, romantični, triler
Na sporedu od: 31.1.2002, Kolosej Ljubljana
Scenarij: Alejandro Amenábar, Mateo Gil, Cameron Crowe
Režija: Cameron Crowe

Zgodba

David Aames ima na videz lepo življenje. Je čeden, premožen in karizmatičen. Življenjski stil uspešnega mladega menedžerja iz New Yorka se marsikomu, če ne celo večini, zdi enkraten, zapeljiv in idealen. A vendar je v njegovem življenju praznina. Kot se pogosto dogaja, je njegovo življenje precej drugačno, če ga pogledamo pobliže.

Neke noči spozna dekle svojih sanj, a jo po svoji neumnosti izgubi. Nepričakovano se znajde v vrtincu ljubezni, komedije, sumov, seksa in sanj, pri tem pa mu uspe pogledati globoko v svojo dušo in odkriti, kako neprecenljiva in kratkotrajna je prava ljubezen.

Film je narejen po scenariju Camerona Crowa, ki je zgodbo temeljil na filmu "Abre Los Ojos" Alejandra Amenábarja in Matea Gila.

O produkciji

Španski romantični triler Abre Los Ojos, režiserja Alejandra Amenábarja, ki je na platna prišel leta 1997, je temelj, na katerem je bil posnet Vanilla Sky.

Cruise, Wagnerjeva in Crowe so si film ogledali najprej posamezno, nato pa še skupaj in strinjali so se, da je to pravi projekt za ponovno skupno sodelovanje.

Crowe pojasnjuje: "Z Vanilla Sky sem hotel gledalce popeljati na čustveno potovanje. Ljudje hodijo v kino, da bi se za nekaj trenutkov preselili v drug svet. Ta film vas nežno popelje v malce bizaren in izjemno strasten kotiček vašega srca. S pripovedjo in vizualno predstavitvijo smo ustvarili film, ki razkriva vedno več, čim bliže in čim globlje si ga ogledate."

Film v več pogledih ruši meje dosedaj videnega. Globlje se loteva prikazovati pomen ljubezni in spolne intimnosti v novem tisočljetju, kot pa je to storil izvirni Abre Los Ojos. Čeprav je Vanilla Sky prva Crowova priredba scenarija, je režiser in scenarist že od samega začetka točno vedel, kaj želi s filmom povedati in kakšen rezultat hoče videti na platnu. Dialogi v filmu so preprosti, a globoki, in mnoge misli iz filma odmevajo v gledalcu še dolgo potem, ko je že odšel iz dvorane.

V glavni vlogi nastopa Tom Cruise, ki z navdušenjem opisuje svoj lik: "David Aames je nekakšen princ New Yorka, ki je podedoval vse, kar ima, za nič mu ni bilo treba trdo delati, v bistvu je fasada vsega tistega, o čemer sanjajo in si želijo povprečni smrtniki. V sebi nosi veliko potenciala, film pa v bistvu prikazuje njegovo samospoznavanje, notranje prebujanje."

Ljubezen Davidovega življenja je drobna in čutna Sofia Serrano v podobi Penelope Cruz. Je ambiciozna in optimistična, z nogami trdno na tleh in dodobra pretrese Davidov plehek svet, poln lizunov in oportunistov. Neizmerno ga privlači od prvega trenutka, ko se spoznata. Penelope Cruz je vlogo Sofie igrala že v izvirnem Abre Los Ojos in zato je lobirala, da bi isto vlogo dobila tudi v novem filmu. Cruisa, Wagnerjeve in Crowa ni bilo potrebno dolgo prepričevati. Pod dobrim režijskim vodstvom je v Vanilla Sky s svojim nastopom počastila izvirni film, obenem pa oblikovala povsem drugačen lik.

Crowe priznava: "Iskreno sem upal, da bo Penelope ponovno igrala Sofio, saj nam daje čudovito vez z izvirnim Amenabarjevim filmom. Šušljalo pa se je, da bo Penelope z uzijem napadla vsakega, ki bo ponovno snemal isto zgodbo, če ne bo dobila svoje stare vloge." V smehu še dodaja: "To je strast, ki jo človek pričakuje od svoje glavne igralke."

Čeprav je vloga Sofie v obeh filmih v bistvu ista, pa sta Sofiji povsem različni ženski. V Vanilla Sky jo veliko podrobneje spoznamo kot žensko.

Na samem snemanju je bilo veliko zabave in filmska ekipa se je v celoti odlično ujela. Največ smeha so povzročala podobna imena. Ker se Cruise in Cruz v bistvu izgovarjata enako, režiser in Diazova pa imata povsem enako ime, so nazadnje Penelope skoraj pogosteje klicali Lupe, kot pa Penelope, Cameron Diaz pa je dobila nadimek CD.

Julie, lik, ki ga je upodobila Cameron Diaz, na zunaj deluje samozavestno in očarljivo, vendar je globoko v sebi negotova in ranljiva. V njeni družbi se ljudje počutijo prijetno, a to ji ne zadošča več. Še posebno potem, ko se zaljubi v Davida. Na začetku si ne dajeta nobenih obljub, vendar pa želi Julie kmalu trdneje zastaviti njun odnos in to bistveno zaznamuje njeno življenje. Julie je lik, s katero se lahko poosebijo številne ženske. Stara je 27 let, njena kariera je na prelomnici, nima resne zveze, počuti se odtujeno, celo obupano, nato pa spozna Davida Aamesa. Ko spozna, da David ni njen princ na belem konju, ki jo bo odrešil in s katerim bo srečno živelja na veke vekov, izgubi razsodnost. "Mislim, da se je vsaka ženska že kdaj znašla v situaciji, ko razmerje z moškim ni bilo to, kar so pričakovale," pojasnjuje Diazova. "A namesto, da bi se takrat obrnile in odkorakale, še kar poskušamo rešiti, kar se rešiti da. Vse smo se že kdaj peljale mimo njegove hiše, da bi videle, če so prižgane luči. In Julie se je znašla v taki situaciji, ki pa se je žalostno končala. Vendar razumem, kaj čuti. Boli jo. In ko te boli, delaš neumnosti. Če bi videla kakšen drug izhod, bi verjetno ravnala drugače."

Poleg zanimive vloge, je Cameron Diaz tokrat dobila tudi priložnost peti. Njen lik Julie v filmu konča z manekensko kariero in se usmeri v petje. Posname album in poskuša po vsem mestu zbuditi zanimanje za njeno glasbo. Režiser Cameron Crowe je poročen z Nancy Wilson iz skupine Heart, ki jo je Cameron Diaz od nekdaj oboževala. Nancy Wilson je pripravila glasbo in želeli so, da Diazova odpoje naslovno temo. In tako sta Nancy in Cameron skupaj posneli skladbo I Fall Apart.

Glasba je nepogrešljiv del Crowovega režijskega sloga. Že na samem snemanju ima navado z glasbo opremiti prizorišče, da se igralci laže vživijo v prizor. Pomočnik producenta Scott Martin je na snemanju dobil delo neuradnega DJ-ja. V ključnih trenutkih je moral vrteti posamezne dele pesmi in odlomke glasbe, nekajkrat na primer skladbe Beatlov, največkrat pa tehno zvoke in plesno glasbo. Glasba se je slišala skoraj ves čas in ekipa je kar poplesovala, ko so pripravljali prizorišče za naslednji prizor.

Glasbeni pristop ni bil nič novega za Jasona Leeja, ki je igral pevca Jeffa Bebeja v Crowovem filmu Almost Famous, v Vanilla Sky pa igra Briana, Davidovega najboljšega prijatelja. Skozi film se njegov lik počasi spreminja, ves čas pa ohranja poštenost in dostojanstvo. Davida obožuje in podpira tudi v najhujših trenutkih, ko David naredi še tako veliko neumnost.

Kurt Russell igra psihijatra Curtisa McCabea. Za razliko od mnogih drugih članov ekipe, on osebno ni sodeloval pri filmu Almost Famous. Vendar je pohčerjenka Kate Hudson v tem filmu igrala vlogo Penny Lane, zato je Russell pogosto prihajal na prizorišče in si lahko ustvaril občutek, kaj ga čaka na snemanju Vanilla Sky. "S Tomom sva že dolgo prijatelja," pravi Russell, "in na snemanju Almost Famous sem bil navdušen nad Cameronovim delom. S Tomom sva več let govorila, da bi bilo lepo, če bi skupaj posnela film, vendar nama okoliščine nikakor niso bile naklonjene. Končno se je pokazala priložnost za skupen projekt. Sploh nisem prebral scenarija. Takoj sem pristal. Hotel sem delati z izvrstno ekipo, zdelo se mi je, da bo izvrstna izkušnja. Res sem hvaležen, da so me hoteli imeti v ekipi." Seveda je Russell nazadnje moral prebrati scenarij. In to ne le enkrat. "Ko sem ga prvič prebral, se mi je zdel zelo privlačen. Ko sem ga bral sedmič ali osmič, sem ugotovil, da z vsakim branjem sestavim nov košček sestavljanke, ki bo na koncu dal celovito sliko. Vanilla Sky bi bil lahko film, ki te veliko bolj prevzame, ko ga vidiš petič zapored, kot pa prvič."

O igralcih

Tom Cruise (David)

Po debiju leta 1981 v filmu Taps je Tom Cruise uspel ustvariti bogato filmsko kariero, ki dvajset let po začetku še ne kaže nobenih znakov, da bi se Cruisov filmski izraz upehal ali začel bledeti. Z nastopom v Risky Business leta 1983 si je prislužil prvo nominacijo za zlati globus in takrat se je začel dvigati med zvezde. Svetovno slavo pa je dosegel leta 1986 z uspešnico Top Gun. Z vlogo Mavericka v tem filmu se je uvrstil med največje hollywoodske zaslužkarje in med igralcev, ki najbolj zagotovo s svojim imenom prinesejo uspeh filmu v katerem nastopajo. Leta 1989 je prejel prvi zlati globus in prvo nominacijo za oskarja za vlogo v Stonovem filmu Born on the Fourth of July. Med njegovimi najuspešnejšimi in najbolj znanimi filmi naj omenimo: Rain Man, The Color of Money, All the Right Moves, Legend, Cocktail, Days of Thunder, Far and Away, The Firm, Interview with the Vampire, A Few Good Men, Mission: Impossible (1 in 2), Jerry Maguire, Magnolia. Tom Cruise je posnel 24 filmov, ki so skupaj prejeli skoraj 40 nominacij za oskarja in zaslužili skoraj 2 milijardi dolarjev.

Penelope Cruz (Sofia)

Potem, ko je zaslovela v rodni Španiji, se je Penelope Cruz kmalu prebila v vrh ameriške igralske elite. Ameriško občinstvo jo je prvil videlo v španskih filmih Jamon, Jamon in z oskarjem nagrajenim Belle Epoque. Leta 1998 je prvič nastopila v angleško govorečem filmu The HI-Lo Country režiserjaStephena Frearsa. Ostali filmi: All the Pretty Horses, Woman on Top, Abre Los Ojos, Twice Upon a Yesterday, Live Flesh, Talk of Angels, Don Juan, All About My Mother (dobitnik zlatega globusa in oskarja za tuji film), Blow in Captain Corelli's Mandolin.

Kurt Russel (Curtis)

Russel je v skoraj 40-letni karieri posnel vrsto nepozabnih filmov in oblikoval številne dramske in komične vloge. Igralsko kariero je začel že pri 12-ih letih. Najprej je sodeloval pri desetih Disneyevih projektih, javnost in kritiki pa so ga opazili v televizijskem filmu Elvis, režiserja Johna Carpenterja. Za to vlogo je bil Russel nominiran tudi za emmyja. S Carpenterjem je sodeloval tudi kasneje, v nekaterih znanstveno fantastičnih uspešnicah: The Thing, Escape from New York, Escape from L. A. in Big Trouble in Little China. Med ostalimi znanimi celovečernimi filmi so še: Used Cars, Silkwood, Swing Shift, Tequila Sunrise, Tango & Cash, Backdraft, Unlawful Entry, Captain Ron, Tombstone, StarGate, Executive Decision, Breakdown, Soldier.

Jason Lee (Brian)

S Crowom je sodeloval že pri filmu Almost Famous in od takrat brez prestanka snema. Nastopil je v komediji Heartbreakers s Sigourney Weaver, v komediji Jay and Silent Bob Strikes Back, Mallrats (Leejev filmski debut), Chasing Amy, Dogma, Enemy of the State, American Cuisine in Mumford.

Cameron Diaz (Julie) je v celovečernem filmu prvič nastopila pri 21. letih, ko je zaigrala v komediji Maska z Jimom Carreyem.Sledili so filmi The Last Supper, Feeling Minnesota, She's the One, Head Above Water, My Best Friend's Wedding, A Life Less Ordinary, There's Something About Mary, Very Bad Things, Being John Malkovich, Any Given Sunday, Charlie's Angels, Invisible Circus in Shrek.

Noah Taylor (Edmund)

Ljubitelji filma bodo Taylorja prepoznali kot mladega pianista Davida Helfgotta v slovitem filmu "Shine", nedavno pa je igral v "Almost Famous" in se proslavil kot tehnološki guru naslovne junakinje filma "Lara Croft: Tomb Raider"

O ustvarjalcih

Cameron Crowe (scenarij/režija)

Znan je po številnih uspešnih projektih, med katerimi mu je Almost Famous, komični, pol biografski film o najstniškem reporterju, ki na turneji spremlja vse uspešnejšo rock skupino Stillwater, leta 2000 prinesel oskarja za najboljši scenarij, zlati globus za režijo in vrsto drugih nagrad in nominacij. Že pred tem se je proslavil kot režiser, scenarist in producent filma Jerry Maguire, pri katerem je prvič sodeloval s Tomom Cruisom, film pa je bil nominiran za oskarja za najboljši izvirni scenarij in najboljši film.

Crowe se je rodil v Palm Springsu, odrasel pa je v San Diegu. Že kot najstnik, pri 15-ih letih, je začel pisati za Cream, Rolling Stone, Playboy in Los Angeles Times. Pri 22-ih je napisal uspešnico Fast Times at Ridgemont High, a še preden je knjiga izšla, jo je dobil priložnost adaptirati v filmski scenarij. Film je leta 1982 postal velika uspešnica, ki je lansirala mnoge mlade igralce, kot so Sean Penn, Jennifer Jason Leigh, Forrest Whitaker, Nicholas Cage in Eric Stolz. Kot režiser je debitiral leta 1989 s filmom Say Anything..., za tem pa je napisal in režiral še Singles.

John Toll (direktor fotografije)

Prvega oskarja za kamero je prejel leta 1995 za Zwickovo dramo Legends of the Fall, drugega pa že takoj naslednje leto za Gibsonov Braveheart. Dve leti kasneje, 1998, je bil nominiran za Malickovo vojno dramo The Thin Red Line. Nedavno je kot direktor fotografije sodeloval pri filmu Captain Corelli's Mandoline, pred tem pa je posnel še filme Simpatico, The Rainmaker in Jack.

Nancy Wilson (glasba)

Ann in Nancy Wilson, ki sta s skupino Heart svetu dokazali, da lahko obstajajo tudi izvrstne ženske rock skupine, sta od prvih glasbenih začetkov prodali 30 milijonov plošč, 21 njunih skladb je prišlo na lestvice Top 40. Po uspešni glasbeno izvajalski karieri se je Ann usmerila v gledališke projekte, Nancy pa se je posvetila filmu in solistični karieri. S Crowom, s katerim je poročena že 16 let, sta sodelovala že pri njegovih filmih Jerry Maguire in Almost Famous. Pred dvema letoma je izdala samostojni album Live at McCabes, leta 2002 pa bosta Ann in Nancy ponovno nastopili kot Heart in posneli nov album.

Komentarji

29.8. 2004 ob 23:04 zvezdica

film te res popelje v svet, ki ga ne poznamo, v eni uri lahko doživiš toliko različnih čutenj da ne moreš verjet da je res. na koncu si od vsega tega "veselo zmeden"

— maša
9.5. 2005 ob 18:31

film je hkrati odbit in odličen. Težko opisati občutke in podati mnenje, treba ga je vidt

— andrej
16.6. 2005 ob 17:20

hudo sam mal bedn

— u&m
2.7. 2005 ob 22:28 zvezdica

enkraten in hrati težko razumljiv film... mešani občutki...prava ljubezen je kratka in najbolj sladka...

— monet
7.7. 2005 ob 20:58

MOGOČE BI BIL FILM BOLJŠI ČE BI GA RAZUMEL.

— FLORJAN
30.11. 2005 ob 15:59

ta fil me je očaral, no.penelope dobro igra , pa tom tui.vanila sky je ful romantičen pa psihičen film ,. je pa hudo dobr..

— laura
16.3. 2010 ob 18:30

Ko sem ga včeraj gledal še enkrat sem videl da sem ga pred 7 leti gledal drugače...dober film ti da mislit to pa pomen da ima sporočilo

— kr en
6.11. 2016 ob 21:59

Film,ki v tebi prebudi čista in te pusti razmišljujočega
o življenju,ljubezni....

— Penelope

Tvoj komentar

Si film že videl in želiš svoje vtise deliti z drugimi? Napiši svoj komentar! Zanimive ocene filmov bo urednik nagradil z zvezdica.

Preostali znaki: 4000

S komentarji obiskovalci izražajo svoja mnenja, ki niso povezana z uradnimi stališči podjetja. Pridržujemo si pravico do neobjave komentarjev, ki se v vsebinskem smislu ne navezujejo na obravnavani film, ki so žaljivi, opolzki ali brez kakršnega koli pomena. Enako velja tudi za komentarje, ki izražajo in spodbujajo nestrpnost, navajajo h kriminalnim dejanjem ipd. Komentarje izločamo po lastni presoji. Za mnenja ne odgovarjamo.