Kolosej
Film distribucije Cinemania group

Odbite zabave Divjega Vana

komedija
Zabava se začne šele, ko postane divja!
Na sporedu od: 10.10.2002, Kolosej Ljubljana
1h 33min / 93min
Scenarij: Brent Goldberg, David Wagner

Vsebina

Je največji frajer na univerzi, tudi najstarejši. Je tip, ki si ga želijo vse punce, fantje pa hočejo postati on. Toda v tej univerzitetni džungli je prostora le za enega kralja... In na kolidžu Coolidge je to Van Wilder.Van je bil zadnjih sedem let glavni na kolidžu.

Če ti je nekje všeč, zakaj bi šel potem stran?

Ima luksuzno sobo v študentskem domu, pomočnika in brez težav pride v vsak klubski odbor, bratovščino, razred in upravno pisarno. Prav to je vzrok, da je najrajši tukaj in počne, kar mu gre najbolje od rok: pomaga zgubam! S svojim srcem, ovitim v 24-karatno zlato, Van izkoristi svoj vpliv, zvijače, izrazito privlačnost in pomaga poražencem, da postanejo zmagovalci. Naj gre za tujo študentko, ki hoče izgubiti nedolžnost ali pa za potrtega bruca, ki si želi navdihujoče, domače modrosti- Van ima vedno rešitev. Problem pa je v tem, da mu je po sedmih srečnih letih njegov glavni finančnik - oče - prenehal dajati denar! Van zato naredi to, kar bi storil vsak frajer, ki se spoštuje in katerega občudujejo vsi - začel je s poslom načrtovanja največjih univerzitetnih zabav! Pivo se izliva v potokih, denar se kopiči, Van pa se zagleda v resno (toda seksi) šolsko novinarko Gwen Pearson. Slednja se odloči, da bo razkrila resnico, ki se skriva za zunanjostjo Vana Wilderja. Začne se z uradnim pogovorom, sledijo zapeljivi pogledi, nadaljuje pa se z nepričakovano romanco. Toda Gwenin ljubosumni fant se odloči temu narediti konec in enkrat za vselej končati Vanovo vladanje na univerzi.

Po znani tradiciji klasičnih komedij, vas bo Van Wilder očaral, prevzel in navdajal s studom. Van Wilder zaobjema noro sproščenost mladostnikov. Vendar poleg vsega tega ima ta komedija tudi srce. Gre za breme soočanja z resničnim svetom in svobodo, ki si jo prisvojiš, če ga ne jemlješ preveč resno.

Produkcija

Po tradiciji National Lampoon's Animal House, ki je sprožil grozno navdušenje v 70-ih, k nam prihaja duhovita komedija o življenju na kolidžu popolnoma nove generacije. Gre za Vana Wilderja, človeka, ki vedno vidi kozarec napol poln, človeka, ki si je zadal plemenito nalogo: organizirati zabavo in potem skrbeti, da se prav vsi, od športnikov do piflarjev (celo staršev!), udeležijo praznovanja.

Kar vprašajte Ryana Reynoldsa, zvezdo Two Guys and A Girl, ki je imel čast igrati Wilderja na platnu. "Van Wilder je legenda," pravi Reynolds. "Piflarji ga imajo radi. Športniki ga imajo radi. Ljudje ga obožujejo, ker mu je zares mar za vsakogar. Tako visoko ni prišel zaradi tega, ker bi nategnil toliko ljudi."

Van večino časa skrbi za ljudi, ki so prikrajšani - pa naj gre za plavalno ekipo, ki dobiva premalo denarja, ali pa za svetovanje brucom. Celo dobiček od njegovih najbolj norih zabav gre v dobrodelne namene. "Van je očarljiv malopridnež," pravi režiser Walter Becker. "Toda pod površjem se skriva človek z veliki srcem."

"Čar Vana je v tem, da živi življenje brez obsojanj," dodaja producent Andrew Panay. "Vsakega sprejme takega, kot je."

"Van ima neverjetno sposobnost, da iz vsakega izvleče njegove najboljše plati," pravi Tara Reid (Ameriška pita 1 in 2), ki igra Gwen Pearson, Vanovo simpatijo v filmu.

Celo Reynolds, ki brez težav odigra Vana Wilderja, priznava, da je Van veliko mirnejši od njega. "Takega človeka nisem še nikoli spoznal," pravi igralec. "Škoda, ker ga nisem."

Če damo na stran neokusne šale, se tako Becker, kot tudi Panay, strinjata, da ta film ne bo samo še en pozabljeni film o najstnikih. "Hotela sva, da ima film še kakšno globlje sporočilo," pravi Panay. "Film zaobjema veliko stvari. Gre za sprejemanje odgovornosti in za to, da živiš naprej. Toda najbolj pomembno je to, da ljubezen premaga vse. Tu ne gre samo za ljubezen Wilderja do Gwen, ampak tudi za ljubezen do sošolcev. Film se vrti okoli ideje, da toliko, kolikor daješ, tudi dobiš."

Raynolds pravi: "Van skrbi za ljudi. Je večni optimist, kar si želimo vsi, da bi postali. Ljudje, ki bodo gledali film, se bodo postavili na njegovo stran." Ko je Becker spoznal, da je vloga Vana Wilderja zlata jama komedije, je bil odločen, da ga bo odigral Ryan Reynolds, s katerim je že delal. "Ko sem prebral scenarij, sem v tej vlogi videl le njega. Ryan je Van Wilder."

"Ryan je presenetljiva mešanica Chevyja Chasa, Billa Murrayja in Jima Carreyja," pravi Panay. "Je genialen komik in mislim, da bo postal vodilni igralec na področju komedije. In je tudi eden najbolj pozitivnih ljudi, ki jih poznam. Van Wilder resnično žari na platnu, ker iz njega izžareva Ryanov karakter."

"V filmu ni niti ene scene, v kateri se ne bi opazila spontanost igranja," dodaja Becker. "Scenarij je bil tako močan, da je vzbudil domišljijo. Včasih se kar pustil, da je kamera tekla, Ryan pa je odigral popolnoma drugače. Improvizacija mu je šla odlično od rok. Vse skupaj je bilo zelo podobno, kot če bi delal z najboljšim prijateljem."

Za razliko od večine najstniških komedij, v katerih prevladuje romanca, tu osrednja ljubezenska zgodba med Vanom in Gwen deluje nepričakovano avtentična in kaže na to, kako lahko močna privlačnost privede do osebnega razvoja in rasti. "Ko spoznaš pravo osebo, se spremeniš," pravi Panay. "Van in Gwen se učita drug od drugega, kako živeti boljše življenje in postati boljša oseba."

"Zelo zabavno je bilo snemati komedijo," pravi Becker. "Veliko scen sploh nismo mogli uporabiti, ker se je ekipa tako močno režala."

Igralci

Ryan Reynolds (Van Wilder)

Ryan Reynolds (Van Wilder) je najbolj znan po glavni vlogi Michaela 'Berga' Bergna v humoristični nanizanki Two Guys and a Girl.

Igral bo tudi ob boku Rona Livingstona, Bridgette Wilson in Jerryja O'Connella v komediji Buying the Cow. Igra pa tudi v neodvisnem filmu Finder's Fee, v trilerju, ki ga je napisal in režiral Jeff Probst (Survivor). Njegove ostale vloge vključujejo filme, kot so We All Fall Down, Dick, Coming Soon, The Alarmist in Ordinary Magic. Igral je tudi v televizijskih filmih, vključno s In Cold Blood in The Magare Cammermeyer Story, kjer je igrala tudi Glenn Close.

Tara Reid (Gwen Pearson)

Med zvezde jo je izstrelila uspešnica Ameriška pita, igrati pa je začela že pri šestih letih. Svojo igralsko kariero je začela s televizijskimi oglasi, leta 1995 pa je zaigrala v vlogi Ashley v telenoveli Days of Our Lives.

Njen prvi večji celovečerni film je bil Veliki Lebowski leta 1998. Istega leta je igrala še v najstniški grozljivki Urban Legend.

Leta 1999 je Tara dobila vlogo v neodvisnem filmu Girl, majhno, a pomembno, vlogo pa je imela tudi v Cruel Intentions. Njena najbolj vidna vloga pa je bila prav v uspešnici Ameriška pita.

V letu 2000 je imela glavno vlogo v filmu Roberta Altmana, Dr. T and the Women, v katerem so zaigrali še Richard Gere, Farrah Fawcett, Laura Dern in Helen Hunt.

Tara se je prav tako pridružila kolegom v drugem delu Ameriške pite, ki je bil prav tako ogromna uspešnica.

Tim Matheson (Vance Wilder, St.)

Igralec, režiser in producent Tim Matheson je vse od svoje vloge v komediji Animal House prišel zelo daleč. Od takrat je zaigral v več zahtevnih filmskih in televizijskih vlogah, prav tako pa se je lotil številnih režiserskih in producentskih projektov.

V zadnjih letih je zaigral v številnih celovečernih filmih, vključno z The Story of Us, She's All That, A Very Brady Sequel in Black Sheep. Na televiziji pa je zaigral v Rescuers: Stories of Courage - Two Families, Forever Love, Christmas in My Home Town in An Unfinished Affair.

Za kamero

Walter Becker (režiser)

Je eden najboljših mladih hollywoodskih režiserjev, uveljavil pa se je tudi kot scenarist, producent in uspešen pisatelj. Svoj režijski prvenec je doživel s filmom Buying the Cow, za katerega je napisal tudi scenarij.

Pred kratkim je napisal roman Misconception, skupaj z znanim odvetnikom Robertom Shapirom. Njegov prvi roman Link je bil štiri tedne na lestvici najbolje prodajanih knjig Los Angeles Timesa.

Andrew Panay (Producer)

Andrew Panay je razvil in prodal številne projekte različnim studiem, vključno s Serendipity, v katerem igrata John Cusack in Kate Beckinsale, pri katerem je bil tudi ko-producent.

Andrew je pred kratkim delal kot izvršni producent pri filmu On the Line. V filmu igrata Lance Bass in Joey Fatone iz N'SYNC in temelji na Panayavi zgodbi iz leta 1998. Poleg tega je imel tudi veliko vlogo pri filmu She's All That in Pay It Forward - filmske pravice je potem prodal Warner Bros.-u.

Komentarji

17.4. 2005 ob 18:45

ryan in drugi igralci so zelo fajn odigrali ta film in me nasmejal. zelo THE BEST! rada bi pozdravla vse ki so si film že ogledal in vedo kaj je ta prav film. čao

— barbara
17.5. 2005 ob 19:07

to je res dobr film. splacal se ga je gledat!!

— clem
21.1. 2006 ob 12:55

ql ql ql ql

— ana
1.4. 2006 ob 11:33

Ta film je noro dober !Boljšega še nisem gledala.Pa tud Van je zelo lep !

— BARAGOVA CESTA 38
1.4. 2006 ob 11:36

TA FILM JE SPECIALEN !

— Karmen
15.4. 2006 ob 19:09

Sam to povem...Ta film ke kul kul kul kul in kul... :) Lep pozdrav

— tomi
17.4. 2006 ob 8:11

ta film sem videla že trikrat in me vedno znova navdušuje...najbolj mi je bila všeč scena s hokejem in pa tista s pasjo spermo...cela družina se je nasmejala in sedaj že iščemo film da ga bomo imeli v domači videoteki...film je za vse ki ljubijo komedijo in se znajo zamisliti... Le tako naprej Lp Špela

— špela
7.5. 2006 ob 9:55

tti film je the best!!!

— naty
12.7. 2006 ob 15:29

Van je fulll cool !! ta film je najbol nor na swetu skor usak dan ga gfledam pa mi je ful swedski !! nikol mi ne gre na žiuce pa tako !! sam ta film je ful dober ker se fajn počutiš pa se cepaš pa jokaš pa take fore !!! pa em... ful majo dobre muzike zraun !!! men je naj naj tista ko se gwen pa van drsata !!! ja gwen je res čedna !! vam je pa ffulll luškan !!! ta film je za mene najbolši na celi uniwerzi !! res res !! PS: yeah !!!

— KINA
4.8. 2006 ob 22:35

ej ta film je resnajboljši ane!!!

— loli
8.8. 2006 ob 11:31

ta film je pa res nek posebnga...newem no,jst sm se fuuul nasmejala...zakon je:D za piko na i pa sta "pripomogla" še igralca...ki sta pa res c.a.r.j.a;o)

— teja
18.10. 2006 ob 17:11

hud film.sam doug cajta rab d pride k bistvu(zgodba se prepočas zapleta)

— L mam na čelu
27.2. 2009 ob 14:31

Film je noro dobr, res film ob katerm se nasmejiš. Sploh pa igralc Ryan Reynolds , a ni cute ( L ) ;)

— van
5.3. 2009 ob 13:54

A je kdo že gledal ta film?
Kaj mislte o filmu?
Se ga splača pogledat?
?*?*?

— Muhaha

Tvoj komentar

Si film že videl in želiš svoje vtise deliti z drugimi? Napiši svoj komentar! Zanimive ocene filmov bo urednik nagradil z zvezdica.

Preostali znaki: 4000

S komentarji obiskovalci izražajo svoja mnenja, ki niso povezana z uradnimi stališči podjetja. Pridržujemo si pravico do neobjave komentarjev, ki se v vsebinskem smislu ne navezujejo na obravnavani film, ki so žaljivi, opolzki ali brez kakršnega koli pomena. Enako velja tudi za komentarje, ki izražajo in spodbujajo nestrpnost, navajajo h kriminalnim dejanjem ipd. Komentarje izločamo po lastni presoji. Za mnenja ne odgovarjamo.