Kolosej
Film distribucije Cinemania group

Van Helsing

fantazijska srhljivka
Čudaški lovec na glave bo obračunal z grofom Drakulo!
Na sporedu od: 14.10.2004, Kolosej Ljubljana
2h 12min / 132min
Leto: 2004
Država: ZDA, Češka
Scenarij: Stephen Sommers
Režija: Stephen Sommers
Zloglasni lovec na glave se odpravi v Transilvanijo, da bi obračunal z grofom Drakulo, ki se pri svojih novih zločinih poslužuje odkritij dr. Frainkensteina in volkodlakov ... Hugh Jackman je tokrat, za razliko od Mož X, na strani tistih, ki preganjajo pošasti!

V preteklosti, ko je bilo nadnaravno nekaj vsakdanjega, ko so pripovedovalci zgodb nepojasnjenemu pripisovali fantastične razloge in ko so se ponoči prikazovala bajeslovna bitja, je živel nekdo, ki se je boril z bitji, skritimi v strašanski temi. Van Helsing.

Gabriel Van Helsing (HUGH JACKMAN) je mož, preklet s preteklostjo, ki je ne more priklicati v spomin, in poklican, da opravi nalogo, ki je ne more zavrniti. Za skrivno organizacijo mora poiskati in poraziti Zlo. Z izničevanjem strašnih bitij po vsem svetu si je prislužil naziv "morilec". Van Helsing pohajkuje po svetu kot izobčenec, ubežnik, samotar. Preganjajo ga tisti, ki ne razumejo prave narave njegovega poslanstva. V mračni Transilvaniji prepozna svet, ki še vedno tiči v preteklosti in v katerem so legendarna bitja nekaj povsem običajnega. Pokrajini vlada zli, močan in nepremagljiv vampir, grof Drakula (RICHARD ROXBURGH). Van Helsing ga mora uničiti. Anna Valerious (KATE BECKINSALE) je ena izmed zadnjih predstavnikov mogočne kraljeve družine, toda Drakula bo kmalu onemogočil tudi njo. Neustrašna lovka hoče maščevati svoje prednike in preklicati starodavni urok, toda ubiti mora vampirja.

Van Helsing in Anna imata skupen cilj: uničiti sovražnika Drakulo in njegov imperij groze. V spopadu z neumrljivim sovražnikom pa Van Helsing odkrije nepredstavljivo. Soočiti se mora s skrivnostmi svoje lastne mračne preteklosti.

Režiser, scenarist in producent Stephen Sommers je k projektu privabil mnoge izredne filmske ustvarjalce. Za produkcijo in montažo je poskrbel BOB DUCSAY (The Mummy in The Mummy Returns), izvršni producent je SAM MERCER (The Sixth Sense), direktor fotografije ALLEN DAVIAU (Bugsy, Avalon: nominaciji za oskarja, skupno 5 nominacij), scenograf ALLAN CAMERON (The Mummy in The Mummy Returns), montažerka KELLY MATSUMOTO (The Mummy Returns), kostumografinja GABRIELLA PESCUCCI (The Age of Innocence: oskar) in komponist ALAN SILVESTRI (Forrest Gump: nominacija za oskarja).

Igralska zasedba

Hugh Jackman (Van Helsing) je lansko poletje navduševal v vlogi Wolverina v mednarodni uspešnici Bryana Singerja X2: X-Men United (ob Patricku Stewartu, Ianu McKellanu in Halle Berry). Odigral je glavne vloge v ameriških filmih Someone Like You (ob Ashley Judd in Gregu Kinnearu) in Swordfish (ob Johnu Travolti in Halle Berry). Leta 2002 mu je vloga v celovečercu Kate & Leopold (ob njem je zaigrala Meg Ryan) prinesla nominacijo za zlati globus.

Svojo kariero je začel v Avstraliji z glavnima vlogama v neodvisnih filmih Paperback Hero in Erskineville Kings, za katera mu je Avstralsko združenje filmskih kritikov dodelilo nagrado za najboljšega igralca, Avstralski filmski inštitut pa nominacijo. Leta 1999 je bil proglašen za avstralskega zvezdnika leta. Avstralski televizijski gledalci so ga občudovali v miniserijah Corelli in Halifax f.p. Trenutno nastopa v broadwayskem mjuziklu The Boy from Oz. Z vlogo Curlyja v igri Trevorja Nunna Oklahoma! si je priigral nominacijo za nagrado Olivier Award za najboljšega igralca v mjuziklu. Produkcija je prejela tudi mednarodno nagrado emmy. Pred kratkim je na newyorškem odru navdušil v koncertni produkciji Rodgersa in Hammersteina Carousel (ob Audri McDonald). V Avstraliji je prejel nagrado MO (različico nagrade Tony) za najboljšega igralca v mjuziklu za vlogo v igri Sunset Boulevard. Upodobitev Gastona v igri Beauty and the Beast pa mu je prinesla nominacijo v isti kategoriji.

Angležinja Kate Beckinsale (Anna Valerious) je prepričala tako občinstvo kot kritike na obeh straneh Atlantika. Nazadnje smo jo videli v celovečercu Lena Wisemana Underworld, v katerem je odlično odigrala zahtevno vlogo vampirke Selene (ob Scottu Speedmanu). Pred tem je upodobila Samovo (Christian Bale) zaročenko Alex v drami Lise Cholodenko Laurel Canyon. V filmu Petra Chelsoma Serendipity skupaj z Johnom Cusackom predstavlja par, ki mu je usojena skupna prihodnost. Njen najnovejši projekt je biografija Howarda Hughesa The Aviator režiserja Martina Scorseseja , v kateri bo prikazala življenje Ave Gardner (ob Leonardu DiCapriu in Gwen Stefani), pa tudi neodvisni film Tiptoes, čigar igralska zasedba vključuje še zvezdnika Matthewa McConaugheyja in Garyja Oldmana.

Leta 2001 smo jo videli v epskem filmu Michaela Bayja Pearl Harbor (ob Benu Afflecku, Joshu Hartnettu in Tomu Sizemoreu). Zaigrala je v kritično odlično sprejetem filmu The Golden Bowl in sicer v vlogi Maggie, hčerke Adama Ververja (Nick Nolte) in moža Princea Ameriga (Jeremy Northam).

Ob Claire Danes in Billu Pullmanu je nastopila v drami Jonathana Kaplana Brokedown Palace, ob Chloë Sevigny, Chrisu Eigemanu, Jennifer Beals in Robertu Seanu Leonardu v drami Whita Stillmana The Last Days of Disco, ter ob Stuartu Townsendu in Danu Futtermanu v britanski komediji režiserja in scenarista Stefana Schwartza Shooting Fish. Na malih zaslonih (A&E) je odigrala glavno vlogo v filmu Diarmuida Lawrencea Emma, kjer so ji družbo delali izključno angleški igralci (Mark Strong, Samantha Morton, Prunella Scales, Samantha Bond, Olivia Williams in James Hazeldine), in v Hallmarkovem filmu One Against the Wind.

V Ameriki je prvič opozorila nase kot ognjevita in oblastna Flora Poste v uspešnici Johna Schlesingerja Cold Comfort Farm, posneti po satiričnem romanu pisateljice Stelle Gibbons. V filmu, ki so ga najprej zavrteli na BBC-ju, so igrali še Joanna Lumley, Sir Ian McKellen, Eileen Atkins in Rufus Sewell. Njen ameriški prvenec je kritikom naklonjen film Kennetha Branagha Much Ado About Nothing, v katerem so opaznejši Emma Thompson, Keanu Reeves in Denzel Washington. Zaigrala je še v celovečercih Haunted, Uncovered, Mary Louise in The Prince of Jutland.

Avstralski igralec Richard Roxburgh (Grof Drakula) se bo ob Joshu Lucasu, Jamieju Foxxu in Jessici Biel kmalu predstavil v celovečercu Stealth režiserja Roba Cohena. Najbolje ga poznamo po vlogi podlega Dukea v oskarjevem nominirancu Moulin Rouge!. V njegovo filmografijo med drugim sodijo še projekti Mission: Impossible II (ob Tomu Cruiseu), The League of Extraordinary Gentlemen (ob Seanu Conneryju), The Touch, Passion, The One and Only, Children of the Revolution in Oscar and Lucinda. Slednji je bil nominiran za oskarja. Za vlogo v filmu Doing Time for Patsy Cline ga je Avstralski filmski inštitut nominiral za najboljšega glavnega igralca.

Z izredno gledališko vlogo v Hamletu si je priigral nagrado Sydney Theatre Critics' Circle za najboljšega igralca, igra That Eye the Sky pa mu je pri istem združenju prinesla nagrado Johna Taskerja za najboljšega neodvisnega režiserja. Svojo igralsko kariero je začel v avstralskih gledališčih in sicer z vlogami v igrah Romeo and Juliet, An Ideal Husband, Burn This in The Homecoming. Zaigral je v televizijskih filmih The Hound of the Baskervilles in The Last of the Ryans, ter kontroverzni avstralski miniseriji Blue Murder.

Eden najbolj priznanih avstralskih igralcev David Wenham (Carl) je požel svetovno slavo z vlogo Faramirja v filmih Lord of the Rings: The Two Towers in Lord of the Rings: The Return of the King. Za delo v celovečerecu Gettin' Square sta mu Avstralsko združenje filmskih kritikov (FCCA) in Avstralski filmski inštitut (AFI) dodelila nagradi za najboljšega igralca. Igral je v izredno priljubljenih avstralskih filmih, kot so The Bank, Better than Sex, Moulin Rouge! in Cosi. Leta 1998 je za vlogo psihopata Bretta Spraguea v celovečercu The Boys Roberta Connollyja prejel nominaciji za nagradi FCCA in AFI v kategoriji najboljšega igralca. Film, ki ga Wenham tudi koproduciral, je prejel štiri nagrade AFI. Igralec se pohvali z mednarodnima filmoma Pure in Dust (ob Josephu Fiennesu), kmalu pa bo ponovno sodeloval z režiserjem Robertom Connollyjem v projektu Three Dollars skupaj z avstralkama Sarah Wynter in Frances O'Connor. Avstralsko televizijsko občinstvo ga pozna po vlogi Diverja Dana v ABC-jevi seriji SeaChange, s katero si je leta 1998 priigral nominacijo za nagrado AFI. Leto poprej je to nagrado prejel z vlogo v odlično ocenjeni ABC-jevi miniseriji Simone de Beauvoir's Babies. Nedavno je končal snemanje televizijskega filma Sama Neilla The Brush Off.

Will Kemp (Velkan) je odigral glavno vlogo v številnih baletih revolucionarnega koreografa in režiserja Matthewa Bournea, med katere sodijo Swan Lake, Cinderella, The Car Man in Play Without Words. Mednarodno je zaslovel z reklamiranjem blagovne znamke The Gap. Kmalu ga bomo ob Valu Kilmerju videli v trilerju Rennyja Harlina Mindhunters. Van Helsing je njegov filmski prvenec.

Kevin J. O'Connor (Igor) je sodeloval z režiserjem Stephenom Sommersom v celovečercih The Mummy in Deep Rising. Zatem je navdušil v mojstrovinah Stevena Spielberga Amistad in Billa Condona Gods and Monsters. Nanizal je vloge v številnih filmih, kot so Peggy Sue Got Married Francisa Forda Coppole, Love at Large in The Moderns Alana Rudopha, Steel Magnolias Herberta Rossa, Hero Stephena Frearsa, The Color of Night Richarda Rusha, Virtuosity Bretta Leonarda in Canadian Bacon Michaela Moorea. Na malih zaslonih je redno nastopal v serijah Gideon's Crossing (ABC) in The Others (NBC), občasno pa v serijah Birdland (ABC) in Tanner '88 (HBO). Za CBS je odigral glavno vlogo v filmu Roberta Altmana The Caine Mutiny Court Marshall in pred kratkim gostoval v seriji Century City. Med njegovimi gledališkimi projekti izstopata vlogi v produkcijah El Salvador in Colorado Catechism.

Shuler Hensley (Frankensteinova pošast) je navduševal broadwaysko in londonsko občinstvo z vlogo Juda Fryja v revolucionarni različici igre Oklahoma! Rodgersa in Hammersteina. Prislužil si je nagrade Tony, Drama Desk, Outer Critics Circle, Olivier in Theatre World, ter postal ljubljenec gledaliških kritikov in občinstva. Oktobra 2000 je doživel svoj broadwayski prvenec z odlično odigrano vlogo Javerta v mjuziklu Les Misérables. Na gledališki oder je stopil že pri 4 letih, ko je zaigral v produkciji The Nutcracker, ki jo je režirala njegova mama.

Med študijem opere je odigral glavne vloge v priljubljenih operah, kot so Don Giovanni, La Boheme, The Magic Flute. Po končanem študiju je nastopal v številnih ameriških glasbenih gledališčih in sicer v igrah A Funny Thing Happened on the Way to the Forum, Sweeney Todd, Les Misérables, The Phantom of the Opera in The Most Happy Fella. Na televiziji se je občasno pojavljal v NBC-jevi seriji Ed, ter zaigral v TNT-jevem filmu Monday Night Mayhem. Pred kratkim je gostoval v priljubljeni NBC-jevi seriji Law & Order: Criminal Intent.

Med njegovimi celovečerci sta romantična komedija Someone Like You, v kateri smo videli tudi Hugha Jackmana in Ashley Judd, ter film, ki je pobral številne filmske nagrade, The Bread, My Sweet. Med njegovimi prihajajočimi projekti sta neodvisni film Randyja Sera Cheer the Brave in nova serija Barryja Levinsona The Jury.

Španka Elena Anaya (Aleera) je dosegla mednarodno slavo z izvrstnim delom v uspešnici Sex and Lucia in prejela nagrado Union de Actores (španska različice nagrade SAG), ter nominacijo za nagrado Goya (španska različica oskarja) za najboljšo stransko igralko. Odigrala je vloge v številnih celovečercih, prvo leta 1996 v filmu Alfonsa Ungríe África. Sledili so Familia, Grandes ocasiones, Finisterre donde termina el mundo, Lágrimas negras (Black Tears), Las huellas borradas, El Árbol del penitente in El Invierno de las anjanas. Njeni novejši projekti so La Habitación azul, No News from God in z oskarjem nagrajeni Talk to Her Pedra Almodóvarja. Kmalu se bo na velikem platnu ob Garyju Oldmanu, Robertu Carlyleu in Terenceu Stampu pojavila v filmu Charleyja Stadlerja Dead Fish. Med njenimi gledališkimi projekti sta najopaznejši vlogi v igrah A Bocados in Una Luz que ya no esta.

Izbrano italijansko občinstvo pozna Silvio Colloca (Verona) predvsem po njenih gledaliških predstavah, s filmom Van Helsing pa se bo igralka predstavila mednarodnim gledalcem. Že v zgodnjih letih je nastopala v številnih glasbenih gledaliških produkcijah in sodelovala z najboljšimi domačimi režiserji, med katerimi je tudi Giuseppe Patroni Griffi. Med snemanjem televizijske serije The Lawyer leta 2002 v Švici jo je poiskal režiser Stephen Sommers in dobila je vlogo v svojem prvem celovečercu.

Mlada zvezda Josie Maran (Mariška) privablja pozornost tako na modnih pistah kot na filmskih platnih, s svojimi prihajajoči filmski projekti pa se bo zagotovo uvrstila med najbolj perspektivne igralke svoje generacije. Kmalu jo bomo videli ob Holly Hunter in Brittany Murphy v celovečercu Little Black Book, pa tudi v težko pričakovani biografiji Howarda Hughesa The Aviator režiserja Martina Scorseseja. Odigrala je še glavni vlogi v neodvisnih celovečercih The Mallory Effect in Swatters.

Filmska ekipa

Stephen Sommers (režiser / scenarist / producent) je ustvaril veliki uspešnici The Mummy in The Mummy Returns (režiser in scenarist), v katerih sta navdušila Brendan Fraser in Rachel Weisz. Že prvi del je bil popoln uspeh, nadaljevanje pa je v prvem tednu v Ameriki prineslo 68,1 milijonov dolarjev in kasneje postalo prvi film v letu 2001, ki je čez lužo preseglo mejo 200 milijonov dolarjev. The Mummy Returns je do danes napolnil blagajne za 429 milijonov dolarjev, prav tako pa podira rekorde v prodaji DVD-jev, saj se je že v prvem tednu dosegel dvomilijonsko naklado. Sommers je scenarist in producent filma The Scorpion King, v katerem je glavno vlogo odigral The Rock. Tudi ta je postal velika mednarodna uspešnica, saj je po svetu prislužil161 milijonov dolarjev. Svet, ki ga je ustvaril v celovečercu Van Helsing bo razširil v fantazijski televizijski seriji Trannsylvania. Preizkusil se bo v vlogi izvršnega producenta (ob Bobu Ducsayju) in scenarista. Serija bo predstavila nove like, bitja, zgodbe in konflikte.

Kot režiser in scenarist se je podpisal še pod filme The Adventures of Huck Finn (igralci Elijah Wood, Jason Robards in Robbie Coltrane), The Jungle Book (Jason Scott Lee, Cary Elwes, Sam Neill in John Cleese), ter Deep Rising (Treat Williams in Famke Janssen), kot scenarist in izvršni producent pa je zaslužen za celovečerec Tom and Huck (Jonathan Taylor Thomas in Brad Renfro).

Komentarji

27.8. 2004 ob 3:01 zvezdica

Bi reku nekje mešanca med Drakulo pa Underworldom. Ni vidt nekih groznih računalniških pretiravanj. No, ipak so u igri vampirji pa volkodlaki s krili :)

— Bogo
27.8. 2004 ob 20:52 zvezdica

film je sicer le ena heken šus s Blade I in II, undergroundom, matrico, exorcista. in dobili smo soliden film.

— nekdo
2.9. 2004 ob 22:02

Taki filmi so ful ok. Pozdrav IGOR

— IGOR
5.9. 2004 ob 19:16

Trailer me je izjemno navdušil in komaj čakam na prihod filma v naše kinematografe..

— J
5.9. 2004 ob 22:33

Gledow par dni nazaj. Bedn film. Ob 1 do 10 je moja ocena 2! Veliko razočaranje

— Tom
10.9. 2004 ob 9:51

Če je to shrhljivka, bi potem lahko bil to tudi film Butec in Butec. Skratka eden najslabših filmov ("srhljivk") zadnjih let...

— Lojze
11.9. 2004 ob 14:23 zvezdica

in moram rect, da je dober film, dobri efekti in tud sama zgodba ni slaba... jaz sem uzivala zraven :)

— videla...
12.9. 2004 ob 1:12 zvezdica

od kod jim ime Hellsing? petje pekla? no, poznam anime hellsing, ki je na vivi usak petk ob desetih zvečer, nism pa vedla, da obstajajo (če) filmi, posneti po risankah.

— ?
12.9. 2004 ob 9:25 zvezdica

Eno kritiko je pa potrebno podat. Za tale film sem videl, daže te dni izide n Sloveniji na DVD- formatu, premiera pa bo šele oktobra: ergo, dajte se malo bolj "pomujat" vsaj pri blockbusterjih, da ne bodo ljudje vsi filmov videl že daleč pred prihodom v kino (kot Pasijon , Memento...)

— rm
26.9. 2004 ob 6:39

OCENA FILMA : 4 / 10

— scar5000
29.9. 2004 ob 13:55

komi čakam da ga vidm!

— nu-metalka
29.9. 2004 ob 18:01

Hugh Jackman ga je car. Komi čakam da grem gledat ta film. Sliš se zlo dobr (taki filmi so men ušeč). U glavnem komi čakam!

— Neo
3.10. 2004 ob 1:51

Ok zgodba je katastrofa (krusejderstvo), ampak volkodlaki so pa ful luštkani... Van Helsing v končni fazi me mal spominja na sosedovga psa. :)) Vredno ogleda če imate radi živali. ;)

— DustWolf
5.10. 2004 ob 11:43

Ce bi prebrala Bram Stokerjevo Drakulo, bi vedela, da je Van Helsing eden izmed glavnih likov zgodbe, ki se bori proti Drakuli.

— Kiky
5.10. 2004 ob 20:59

toti film je taka legenda. to morte it gledat. jaz sn glejau na pc

— van helsing
7.10. 2004 ob 17:59

BRAVO! EN LEP APLAVZ! po enem letu smo končno dobili Van Helsinga!

— cinemas-manjakus
8.10. 2004 ob 13:12 zvezdica

tale van helsing (z enim l) nima nič s "petjem pekla" (pa tudi po risanki ni posnet), za anime pa ne vem ime (oz. priimek) van helsing si je izmislil bram stoker v romanu dracula (1897) če bi tale film predvajal vsaj 4 mesece prej, bi ga šel pa še jaz v kino pogledat

— 5h7
8.10. 2004 ob 22:21 zvezdica

Tist ki je prebral Drakulo al pa vsaj gledal kakšen starejši film, po možnosti z C. Lee-jem v naslovni vlogi, bo vedu, da je Dr. Van Helsing pač eden izmed likov v knjigi B. Stokerja. Ja Helsing je tisti, ki ve vse o vampirčkih in pomaga grofa spravt s tega sveta. Filma nisem gledu, sam po mojem ponuja podobno zabavo kot npr. prezrti Hellboy.

— Od kod ime Helsing 2gič
14.10. 2004 ob 21:33

Kot zgleda bom mogla it pogledat svoje sorodnike.

— wITCH
16.10. 2004 ob 13:26 zvezdica

Soliden film, z zgodbo ter junakom in junakinjo, ki na koncu rešita svet. Posebnih učinkov je pa čuda, vendar so dobro vpeti v film.

— Danilo
16.10. 2004 ob 14:46

ej film je ful hud.ful je grozn film.če ne vrjamete ga pejte gledat

— tamala_13@email.si
16.10. 2004 ob 18:05

Mislim da je zelo dober film in kdaj se bom vrnila v moja drzava (Makedonija) bom sla gledat ker zdaj nimam tolko casa,moram se uciti

— Elena
16.10. 2004 ob 19:25

Jaz pa grem danes ta film gledat...yea.haha bi pase niste gledali:DDD

— Dragon
16.10. 2004 ob 19:26

ful dobr film dolg sm ga čaku splača se ga ogledat

— dmeon hunter
17.10. 2004 ob 10:47 zvezdica

Solidn film, s solidnimi efekti, ampak nekoliko predvidljivo zgodbo... usaj jz sm u naprej predvidevu kaj se bo zgodl, pa zgodbe sploh nism poznou. Je pa zelo fino spedenana akcija, ker se takorekoc skos neki dogaja.

— Love
17.10. 2004 ob 11:48 zvezdica

SHREK. Če smo rekli, da je bil Shrek risanka vseh risank, se pravi risanka, ki so jo sestavili iz vseh risank, moramo reči, da je Van Helsing grozljivka vseh grozljivk, torej grozljivka, ki so jo sestavili iz vseh grozljivk. Natančneje, iz filmov Dracula, Frankenstein, The Wolf Man in Dr. Jekyll and Mr. Hyde. Starih, dobrih črnobelih klasik, ki jim je režiser Stephen Sommers pač dodal okoli 160 milijonov dolarjev proračuna in jih spremenil v dih vzemajoče posebne efekte, masko ter adrenalin. Prav imate, Van Helsing, sicer film, ki je bil na začetku devetdesetih mišljen kot nadaljevanje Coppoline Dracule z Anthonyjem Hopkinson v naslovni vlogi, posebne efekte in make up odnese do plafona. Do ultimativnega freak showa, ob katerem izginejo celo Steven Spielberg, George Lucas in James Cameron. To so efekti za Nobelovo nagrado in za vsaj desetkratne zaporedne oskarje. To se efekti, ki jih filmska platna še niso videla. Efekti, ob katerih celo letošnji Dan po jutrišnjem izgleda kot sluzasta maketa izpod otroških rok. In efekti, ki sploh ne bi rabili zgodbe, igralcev in scenarija. Opa, pa smo tam, kjer ni filma, marveč le posebni efekti. Kjer igralci igrajo slabo, brez karizme in dolgočasno. Kjer je lukenj v scenariju več kot v najbolj luknjastem siru. In tam, kjer sploh ni dramatizacije in vsega tistega, kar mojstrovino loči od plevela. Pa vendar, Van Helsing, zgodba o legendarnem lovcu na vampirje (igra ga Hugh Jackman), ki mora tokrat poleg grofa Dracule (Richard Roxburg) v kozji rog ugnati še volkodlaka, Frankensteinovo pošast in gospoda Hydea, ne konča kot bedasta Družba pravih gospodov. Ali kot premalo prepričljivi Underworld, kjer je vampirje kot veste ravno tako lovila Kate Beckinsale. Marveč kot učinkovita, divja, energična in seksi zabava, ki ima srečo, da ji zaradi posebnih efektov oprostimo vse ostalo. In da ne pozabim, gospod Hyde (Robbie Coltrane), ki v uvodni sekvenci tako zagnano preganja našega junaka in se medtem leno praska po riti, je Shrek, le da je še večji, še bolj kosmat in da je pač počil nekaj paketov ekstazi tabletk. Tako kot Stephen Sommers, režiser obeh Mumij, ki je bil očitno prepričan, da morajo moderni filmi gledalcem za ceno ene karte ponuditi vsaj pet različnih filmov.

— iztok gartner
17.10. 2004 ob 20:54

ta filem je zakon =) ni ga boljšega!!

— =)
18.10. 2004 ob 14:01

To je najboljši fiiilm eveeer

— Slash
19.10. 2004 ob 1:02 zvezdica

Stalni spremljevalec človeštva so, že vse od njegovega nastanka, miti o nadnaravnih bitjih, ki so uspela premagati smrt, a se zato spremenila v pošasti. Človeška domišljija je pač neizčrpen vir najbolj neverjetnih zgodb in tako vampirji, volkodlaki in podobne demonske pošasti, obstajajo še danes, vsaj v obliki filmov. In Van Helsing se je odločil združiti in obračunati z vsemi zlobnimi kreaturami, ki ustrahujejo ljudi. Van Helsing je še en produkt trenutne obsedenosti Hollywooda s preganjalci in uničevalci vampirjev. Toda kaj ponuditi gledalcem, kar niso videli že v serijah Buffy, Angel in podobno? Preprosto: še več akcije, še več posebnih učinkov in še več pošasti. In tako se film začne s (sicer izredno stilskimi) posnetki stvarjenja frankensteinove pošasti. A kaj, ko že naslednji trenutek na sceno stopi najšibkejši člen filma grof Drakula, ki je v izvedbi Richarda Roxburgha zgolj velika šala, oziroma klišejska podoba najbolj znanega vampirja, brez ozadja ali osebnosti, pač kot stereotipen negativec sam sebi namen. Toda, ker sta bila Frankenstein in Drakula že združena v večih filmih, jima tokrat družbo dela tudi Mr. Hyde alias Dr. Jekyll, v zgodbo pa so zelo aktivno vpleteni tudi volkodlaki. Tolikšna naphanost filma z negativci sicer sama po sebi ni popoln absurd, predvsem zaradi nenehne spektakularne akcije, ob kateri gledalec nekako pozabi vse logične nesmisle, problem pa je, ker preprosto ni prostora in časa, da bi se posamezni liki razvili do neke zadovoljive mere in tako večinoma umrejo nedolgo po vstopu v film. Liki filma tako nimajo prave razlage za svoja dejanja, razen v oblikah kratkih enovrstičnih dogem, kjer imamo samo dve možnosti: ali jih sprejmemo kot absolutno resnico, ali pa jih zavržemo, ker se nam zdijo preprosto nesmiselne. Tako je zanimivo še najbolj izrazit lik filma frankensteinova pošast, ki vsaj nakaže nesmiselnost človeške obsedenosti s preganjanjem pošasti, zgolj na osnovi njihovega zlobnega videza, kar se grobo rečeno manifestira tudi v vsakdanji vse večji človeški obsedenosti po zunanji lepoti. Na nivoju akcijskega (super)junaka je dovolj konkreten tudi Huhg Jackman, srednjeveški James Bond v službi njegovega (svetega) veličanstva (papeža), z vsaj nakazanimi psihičnimi težavami (in številnimi "igračkami") Batmana, ki mora ob sebi seveda imeti komičnega "piflarskega" pomočnika. Manjka samo še akcijska lepotica Kate Beckinsale, ki je pravzaprav pokaže zgolj to, kako seksi je lahko ženska v uniformi, z opasanim mečem, ter poskrbi za sentimentalen konec, ki pa hkrati napoveduje tudi že možnost nadaljevanja. Toda glede na to, koliko pošasti je našlo svoj konec v tem filmu, se postavlja vprašanje, koga bo Van Helsink sploh še lahko preganjal? Predatorja in Osmega potnika? Lep živopisan pozdrav :-)

— spookyMulder
20.10. 2004 ob 10:38

MEN JE BIL VRE`I! NI PREVEČ ZAKOMPLICIRAN AMPAK VSEENO DOVOL,DOBRA ZASEDBA DOBER REŽISER! VRE`I

— WHITY1
21.10. 2004 ob 16:56 zvezdica

Film je narejen Dobro. Je nek miks vseh grozljivk in zato je v polnem sklopu ravno prav strašen in napet. Sploh da v lepšem delu glavne igralske zasedbe sploh ne govorim. Jaz lahko na to (po naše) katko rečem le: MIJAU

— Krto
22.10. 2004 ob 12:20 zvezdica

Se strinjam z oceno g.Iztoka Gartnerja. Moram pa priznati, da sem pri nekaj kadrih krepko "cviknil". Dober film z izrednimi učinki in, če ste si ogledali kakšno starejšo različico filma Drakula z Christpherjem Leejem v glavni vlogi ima predvidljiv konec. Dobro zmaga nad zlim. Razočaran sem edino z koncem filma, kjer glavna junakinja umre, ko jo njen brat spremenjen v volkodlaka ubije. To je noja edina negativna ocena. PRIPOROČAM OGLED FILMA.

— S56RKW
22.10. 2004 ob 22:37 zvezdica

oprosti (S56RKW) ampak zgleda da filma nisi spremlu, vsaj proti koncu, saj glavne junakinje ne ubije njen brat, temveč Van Helsing osebno. meni se zdi, film čist ql. posebni učinki so mi všeč, zgodba tudi, imam pa eno kritiko. zdi se mi, da grof drakula (Richard Roxburg) in njegove 3 neveste ne igrajo najbolje. konec mi je všeč, saj ni takšen kot večina "tradicionalnih" filmov, kjer je konec srečen, saj vsi preživijo in živijo srečno do konca dni. zdi se mi, da je konec zelo odprt, saj dopušča možnost nadaljevanja, hkrati pa je zaključen v neko logično celoto. strinjam se, da se pojavi vprašanje koga bo van helsing preganjal naslednjič. za konec pa samo pvem, da sem s filmom zadovolna, čeprav poznamo mnogo filmov, nanizank... z vamperji in pošastmi, a vseeno je ta pokazal pošasti v malo drugačni luči. če bi ocenjevala film od 1 do 5, dobi številko 4.

— evil_girl
23.10. 2004 ob 13:33

Hm, film mi je osebno bil zelo vščeč, dobra zasedba in glasba!!

— Anjčika
24.10. 2004 ob 10:15

film je zakooon! js sm ga gledala ucer in mi je biu res ful usec!!! Edin konc bi js mal spremenila =) Mejte se...pa priporocam res!!!

— Simonaaa
24.10. 2004 ob 11:23 zvezdica

Film sem si šel ogledat in moram reči, da je zelo dobro narejen z vizualnimi in zvočnimi efekti, ter ogromno okcij! Vendar po originalni knjigi oz. zgodbi z naslovom DRACULA-BRAM STOCKER, kjer resnično nastopa VAN HELSING kot preganjalec vampirjev je ta film VAN HELSIG POPOLNOMA ZGREŠEN!!! Namesto, da bi film opisoval originalni like po pravi zgodbi, v njem nastopajo liki FRANKENTEIN, Mr.HYDU in VOLKODLAKI, kateri izmed njih imajo spat vsak svojo originalno zgodbo!!! TA FILM JE RES MEŠANICA GROZLJIVK o Frankenteinu, volkodlakih in Mr. Hydu! Ne samo da je preveč nepravih likov!!! TUDI VSEBINA ČISTO MIMO! No ja drugače, je bil film dober, vendar le zato, ker je danes računalniška tehnologija že tako napredovala!!! Mislim, da je še najbližja različica o grofu DRACULI oz. o VAN HELSINGU črno beli film(mislim, da iz leta 1938)

— Andrej
24.10. 2004 ob 18:29

Film je zelo dober, popravila pa bi še S56RKW-ja, ki je napisal da je glavno junakinjo ubil njen brat spremenjen v volka, vendar se je zmotil, saj je bil to Van Helsing.

— Elizabeth
24.10. 2004 ob 19:38

beden film poln brezveznih grafičnih in zvočnih efektov ki se ponavlajo skozi cel film. Zgodba je neka mešanica zgodbic za otroke. še en film ki si ga ni vredno ogledali

— JAZ
26.10. 2004 ob 0:38 zvezdica

Še eden izmed popcorn izdelkov. Samo so pa efekti res zelo dobri in so prava paša za oči. Če jih nebi blo bi bil ta film čisto brez veze. Zgodba je tudi kar zanimiva, meni se dopade, da so v eni zgodbi združili več pošasti, tak da je zgodba bol kompleksna (podobno kot Družba pravih gospodov). Pohvalno je tudi, da v tem filmu dobro zmaga in da drakula umre, kar ni ravno v navadi pri nekaterih filmih z podobno vsebino. Pa tudi srečnega konca glih ni. Pa še glasbena podlaga je dobro vpeljana in paše na dogajanje na platnu. Drugače pa o dobri igri (sicer izvrstnima Hughu Jackmanu in Kate Beckinsale) ravno ni mogoče govoriti. Pa razvoja karakterjev tudi ni kaj dosti za opazit. Je pa Van Helsing dober film, da sproščeno uživaš ob akcijskem filmu in malo pozabiš na resne probleme.

— Peter
26.10. 2004 ob 13:04 zvezdica

Moram reči da kdo je ocenil da je ta film dober, nevem kaj je gledal. Sicer so zelo dobri stranski učinki, vendar je zgodba zanič, oz. so igralci preslabo odigrali svoje like, razen glavnega igralca.

— Tinček
26.10. 2004 ob 14:41

3 besede : KVA JE HUD! jz bi bla prov vesela če bi lohk ugriznla van helsinga (al pa hugha jackmana) u vrat (al pa še km drugm. oče, grešila sem

— vampirka
29.10. 2004 ob 20:36

kaj pa je v filmu vam najbolj kul?

— ena
29.10. 2004 ob 21:55

men je bil čist v redu vsak filem ma mogoče kake slabe točke ampak ta ma v redu zgodbo v glavnem vse!

— spidercat
29.10. 2004 ob 22:34 zvezdica

moram priznat, da do prve besede v filmu (Transilvanija...) nisem mela pojma, da bo imel Van Helsing opravka z Drakulo. Najprej mi je blo ful žou, ker se nisem pozanimala kaj grem provzaprov gledat... morm rečt da bolj groznga oz. srhljivga filma še nism gledala... sicer tud bol mal gledam take vrste filmov... če mate radi filme, kjer ste non-stop v napetosti in samo čakate, kdaj se bo neki nepričakovanga zgodil, kdaj bo "prletu mem" en krvoločen vampir oz. volkodlak... pol je ta filma za vas :))) za tiste, ki pa nismo navajeni na take efekte... pa ne priporočam ;)

— manchy
29.10. 2004 ob 23:51 zvezdica

Za bruhat. Brezvezna zgodba, zanič dialogi, moteča računalniška animacija, osladen konec. Tipična ameriška bedarija...

— MAC.H
30.10. 2004 ob 12:30

bedn film nism ga gledal vidu sm sm trailer drgač pa delajo vse slabše filme

— Slovenc
31.10. 2004 ob 13:17

A nm je res tega treba. Ob tako trapastih filmih, bi se človek najrajši zjokal...

— izzy
1.11. 2004 ob 14:17

tak film bi lohk tut moja babica nrdila!

— kurčina
2.11. 2004 ob 7:26

ja ne morm glih rečt da je najboljši film,je pa med boljšimi. seveda če pogledamo kok pozn je pršou v koloseja, da bi mogu bit tuki že maja,ampak nj bo. zanimiva znanstvena fantastika,polna akcije in skoz dogaja. v glavnem film vredn ogleda.

— micky
3.11. 2004 ob 21:18

fil mi je bil zelo ušeč ker ima zelo dobro zgodbo, odlicen zvokovni zapis in odigrane vloge igralcev. Tisti, ki ga se niso gledali jim svetujem naj si ga ogledajo!!!

— Rapmaster
6.11. 2004 ob 15:09

se strinjam...za kozlat...use narejeno brez smisla in pouno bednih dialogov in enovrstičnic...mislj o da jim bo ratal nek superduper film z nevemkolk zaslužka če bojo skup zmetal miljon pošasti iz nevem kolkih filmov in knjig in če bojo mel super efekte ( mimogrede je to edina solidna stvar v tem filmu ). POTRATA CAJTA IN GNARA

— gayz00r
7.11. 2004 ob 8:38

Film je mem. Razn (po mojem) nehotene ironije. Evo Drakuli je uspel američanom vcepit vsaj neki smisla za balkanski humor. Na momente sem se iskreno smejal :-) a da je to grozljika? alo? salud :-)...

— Jakob
9.11. 2004 ob 12:44

bil je kul film manka samo sex

— Erđo
9.11. 2004 ob 12:44

Bil je kul film. the best!!!

— Davor
12.11. 2004 ob 20:47

čist pričakovan konc, drgač pa je bil film skoz napet, mal drgačen akcijski film

— hardrocker
12.11. 2004 ob 20:59

film bi ocenu: great axpected, shit got

— hardrocker
12.11. 2004 ob 21:01

film je full dober za tiste k še nimajo dost akcijskih filmov v katerih nastopajo "strašne pošasti".

— hardrocker
12.11. 2004 ob 21:01

ful zakon!!! sorry usm k ste bli 12.11 ob 18:30 v dvorani 11 pa se je 5 tipic skos neki režal uspred (5 vrsta, leva stran) sam. pač to smo ble me in film je res grozn pa to sam mi smo se režale unmu defekti k je meu tako modelarsko čupo pa to :D sorry

— ally
12.11. 2004 ob 21:18

FILM JE BIL SCARY KOT ENA NAVADNA ROMANTIČNA DRAMA, TI RES ŠE NISI GLEDALA NOBENE PRAVE GROZLJIVKE (DARKNESS)

— hardrocker
13.11. 2004 ob 15:41

to sploh ni nč grozljiv nevidno zlo je stokat huj

— lolac
17.1. 2005 ob 11:59

Film sem gledala velikrat in je ful dobr. Igrelci zlo dobr igrajo in je dobr tud okolje. Vsi pravjo, da je film dobr. Ampak še zmerej ne poznam ambenga taga, da je film pogledol in se mu je zdel zanč!

— Ana
5.2. 2005 ob 6:04

film je super!

— lolek
22.2. 2005 ob 17:36

van helsing je moja naj,naj grozljivka vseh časov

— kul
10.3. 2005 ob 13:12

ej to je nabolši film kar sm jih gledala! najbolša mi je pa kate beckinsale, vamperka allera pa mariška

— kr ena
21.3. 2005 ob 15:59

dober film, če bi se še enkrat rodil bi bil goreči varg in bi me mama videla in bi bila ponosna name zanimivo da so v filmu izumili vse:volkodlake, vampirje, zombije, frankensteina,...vsa čast preveč novosti za en film

— vanov fan
6.4. 2005 ob 16:11 zvezdica

čeprov eni misjo da je risanka je men kul. gre med moje "naj" filme to pa so: krog, harry, palača z rešetkami, pa ta. najbolša je kate beckinsale (anna), vampirka allera, mariška pa una ta črna u glavnm kul

— anna
21.4. 2005 ob 8:34 zvezdica

film je dobra fantazijska grozljivka, če bi ga ocenila do pet bi rekla dobra 4

— taja
17.5. 2005 ob 7:41

Film je res carski. Keri če gledat fajn film ga ne gleda

— Pyxy
21.8. 2005 ob 19:26

van helsing je zakon film pa še vampirja mam ful rada:D

— metalgirl
4.12. 2005 ob 12:44 zvezdica

Pretirano slaba zgodba, brez napetosti in groze. Pravzaprav bi film lahko brez slabe vesti ocenili kot ZF dramo. Van Helsing je že dovolj prežvečen lik, vampirji do vrhunca zglodani in nekakšna umetna napetost v filmu je čisto odveč. Poleg tega so efekti zelo zelo slabi.če sem koga užalil. ampak film je dolgočasen.

— Dejan
29.12. 2005 ob 15:17

Ej to je tak vredo film da kr uživaš zravn! Morm vam povedat da sm cel internet prešnofala da bi najdla ta film da bi si ga lahko še enkrat ogledala. Na žalost ga nisem našla ampak lahko nadaljujem.

— manja
13.1. 2006 ob 11:35

men se je film zdel full super pa še naj film mi je zej sploh pa igralci edin kar mi ni blo všeč je da ana valerious na koncu umre (joook).

— anna
8.2. 2006 ob 11:38

Ej film dobr jest sm u tem filmu uživala vredn ogleda

— nekdo
9.2. 2006 ob 11:58

Ja no...dons sem ga gledala pa mi je bil še kr všeč. Sej v bistvu ni slb sam, učniki so mal zabluzil. Drgač je pa fajn...:::)))

— Angel
23.4. 2006 ob 10:56

ma to je prav full...kul filem.samo.ki na koncu umre annna...al kj je bla... in ona nebi smela umret.in zato je filem bol brez vezen.

— teja
20.10. 2006 ob 13:48

to je tok carski film!!! skori vsak večer ga gledam!

— ena
12.12. 2006 ob 13:23

to je najboljši film vseh časov in ni za kritizirat

— *ice_boi*
26.1. 2007 ob 15:23

ejt emni je fuuul fffaaajni!

— andy
16.5. 2007 ob 13:47

folk,film je taka beda da je celo kak love filmcek bols kot tale bedarija spacana skupaj!res je da je efektov na tone,in mesanica underworlda,ampak bedarija pa pol!underworld je sicer dobr film,sam tole pa ni za nikamor!razlog?no,na stevala bi jih lahko 100 let,evo tuki imate 3.prvic:je premalo klanja,kar ni spodobno za grozljivko.drugic:va mpirji in volkodlaki so narejeni FULLL slabo.tretjic:od kod ime hellsing?!

— klara
23.7. 2007 ob 9:16

film je zelo dober.ta film imam doma.moram priznati tudi vec krat gledas film zelo strasen!.predlagam da si film ogleda cim vec ljudi!

— tadej
9.1. 2008 ob 14:00 zvezdica

Vampirji, grof Drakula, volkodlaki, dobri so vsi. Dobra ZF, glasba v filmu, mešanica Drakule, Podzemlja... :) ;)

— Samy
18.5. 2008 ob 15:56 zvezdica

Super film, igralci, oprema, učinki. Ocena 10.

— lee_pai_long
18.5. 2008 ob 15:57 zvezdica

Super film, igralci, oprema, učinki. Ocena 10. Popravu bi kritiko, "Od kod ime Hellsing?". Ime mu je HELSING; en sam L !!!

— sikoXxX
19.8. 2008 ob 2:00 zvezdica

Film je zakon....čista avantura....režiserju je uspelo združit 4 pošasti v en sam film. Odlična tudi glasba, kostumografija igra in efekti ! za sprostitev...

— X-MEN
17.4. 2010 ob 20:16
Komentar razkriva vsebino oziroma konec filma! Prikaži
27.7. 2010 ob 11:10

ej, rahlo ste glupi
stvar je dobra, če nisi še nkol prebrou dracule (bram stoker) in frankensteina (mary shelly)...
če pa si pa vidš, da je to samo še ena bedna ameriška franšiza (ki je bla očitno zlo uspešna)

— maya

Tvoj komentar

Si film že videl in želiš svoje vtise deliti z drugimi? Napiši svoj komentar! Zanimive ocene filmov bo urednik nagradil z zvezdica.

Preostali znaki: 4000

S komentarji obiskovalci izražajo svoja mnenja, ki niso povezana z uradnimi stališči podjetja. Pridržujemo si pravico do neobjave komentarjev, ki se v vsebinskem smislu ne navezujejo na obravnavani film, ki so žaljivi, opolzki ali brez kakršnega koli pomena. Enako velja tudi za komentarje, ki izražajo in spodbujajo nestrpnost, navajajo h kriminalnim dejanjem ipd. Komentarje izločamo po lastni presoji. Za mnenja ne odgovarjamo.