Kolosej
Film distribucije Blitz Film & Video Distribution

Valerian in mesto tisočerih planetov

akcijska zf pustolovščina
Podnapisi
Na sporedu od: 27.7.2017, Kolosej Ljubljana
2h 17min / 137min
Leto: 2017
Država: Francija
Jezik: angleščina
Scenarij: Luc Besson po stripih Pierra Christina in Jean-Clauda Mézieresa
Režija: Luc Besson
Vizionarski režiser slikovitih spektaklov Nikita, Peti element in Lucy nas popelje v daljno človeško prihodnost, kjer časovna agenta Valerian in Laureline skrbita za mir v galaksiji. Poveljnik ju pošlje v osupljivo milijonsko vesoljsko velemesto Alpha, ki ga naseljujejo tisočere vrste nezemljanov iz vseh kotičkov vesolja. Na prvi pogled se zdi, da so meščani svoje talente posvetili dobronamernim raziskavam novih tehnologij, toda pod sijočim površjem se skriva temačna skrivnost. V sencah mesta se skrivajo zlovešče sile, ki utegnejo galaksijo potisniti v kaos, zato morata agenta razkriti njihove namene in obvarovati vesolje pred uničenjem.

Vizualno spektakularna nova filmska pustolovščina Luca Bessona, ki je ustvaril že mojstrovine, kot so Léon: The Professional, The Fifth Element in Lucy, temelji na revolucionarni seriji belgijskih stripov Valérian and Laureline, ki so navdihnili že celo generacijo umetnikov, pisateljev in filmskih ustvarjalcev.

Piše se leto 2740. Valerian (Dane DeHaan) in Laureline (Cara Delevingne) sestavljata moštvo posebnih operativcev, zadolženih za vzdrževanje reda in miru na območjih, poseljenih z ljudmi. Na poseben ukaz ministra za obrambo se podata na nalogo v prečudovito mesto Alfa – nenehno razširjajočo se metropolo, v kateri so se skozi stoletja srečevala bitja z vseh kotičkov ozvezdja in si izmenjevala znanje, podatke in kulturna izročila. A v središču te živahne metropole tiči temačna sila, ki ogroža mirni in miroljubni obstoj tako imenovanega mesta tisočerih planetov, zaradi česar morata Valerian in Laureline razkrinkati to roparsko nastrojeno nevarnost in očuvati ne le Alfo temveč tudi prihodnost celotnega vesolja.

Serija stripov, ki sta jo zasnovala Belgijca Pierre Christin in Jean-Claud Mézières, je začela izhajati v antologijski reviji Pilote leta 1967; osnovna nit zgodbe je galaktični imperij v 28. stoletju, ki varuje celoten čas in prostor. Glavna junaka – Valerian in Laureline – sta agenta, ki družno potujeta skozi čas, da bi zaščitila vesolje. Na teh pustolovskih potovanjih srečujeta mnoge nezemeljske kulture in se spopadata z mnogimi nevarnostmi – vse skupaj pa je ilustriral Mézières.

V filmski upodobitvi kultnega stripa, ki je izhajal kar 43 let in je bil natisnjen v 21 knjigah (natanko ob izidu filma julija 2017 bo serija praznovala petdeseto obletnico izhajanja), igrajo še Clive Owen, Rihanna (za katero je Besson izjavil, da ima v filmu vidno vlogo in da se tega on neznansko veseli), Ethan Hawke, Herbie Hancock, Kris Wu in Rutger Hauer. Besson je režiral po lastnem scenariju in skupaj s soprogo Virginie Silla film tudi produciral. Izza kamer so sodelovali še direktor fotografije Thierry Arbogast, scenograf Hugues Tissandier, kostumograf Olivier Bériot in montažer Julien Rey. Glasbo je prispeval Alexandre Desplat.

Odkar se je pri desetih letih zaljubil v strip, je Luc Besson sanjaril o Valerianu in Laureline. Več kot 45 let pozneje njegove sanje naposled postajajo resničnost: režiser, ki slovi po filmih, kot so Leon profesionalec, Peti element in Lucy, pravi, da si je ta film želel posneti »že leta nazaj, a sem moral potrpeti, da je tehnologija dohitela mojo domišljijo.«

»Jean-Claud Mézières, avtor stripa o Valerianu, je z mano sodeloval pri Petem elementu in me ves čas spraševal, Zakaj ne posnameš Valeriana?« pravi režiser. »In vedno znova sem mu odvračal, da ne morem. V stripu je zgolj deset, dvanajst človeških likov. Vsi ostali so Nezemljani. A ko sem videl film Avatar, so se zadeve – vsaj zame – spremenile. Od tistega trenutka dalje sem vedel, da so možnosti neomejene.«

Skupaj je pri filmu sodelovalo prek 1.800 posameznikov; pri domišljanju in izvedbi posebnih vizualnih učinkov sta posebej za to priložnost sodelovali podjetji WETA in Industrial Light & Magic, dodatno podporo pa je nudil še Rodeo FX; ti trije vrhunski studii, mojstri na področju posebnih učinkov, so odgovorni za podobo filmov oziroma franšiz, kot so Avatar, Gospodar prstanov, Maščevalci: Ultronova doba in Lucy. V Petem elementu iz leta 1997, na primer, je bilo 180 prizorov s posebnimi vizualnimi učinki, v Valerianu jih je 2.734.

O VALERIANU

Major Valerian je tipičen junak z velikim srcem; močan je, pogumen, izjemen vojskovodja in ima šesti čut za taktiko. Silno se trudi do zadnje črke izpolnjevati ukaze nadrejenih in je odločen, da bo v svojih vojaški karieri priplezal kar se da najvišje.

Obeta si, da bost z Laureline nekoč par, toda ona ga zavrne, saj pozna njegovo preteklost, posejano z zlomljenimi ženskimi srci.

O LAURELINE

Laureline je s svojo neprekosljivo inteligenco, odločnostjo in neodvisnostjo že dve leti partnerica majorja Valeriana. Z njim se je podala na svojo čisto prvo nalogo na terenu, in skupaj beležita stoodstoten uspeh. Sestavljata eno najuglednejših dvojic človeške vojske.

O ALFI, MESTU TISOČERIH PLANETOV

Alfa je ogromna vesoljska postaja, ki je prerasla v vse bolj obširno in vizualno prečudovito mesto, ki povezuje svetove. Pred stoletji je Alfa krožila v zemeljski orbiti, zdaj pa je center medzvezdne diplomacije in dom tisočerih nezemeljskih ras z vsega vesolja. Te rase so se skozi tek časa semkaj stekale, da združijo svoje talente, tehnologije in vire in tako obogatijo življenja vseh.

Alfa raste že od leta 1985 in trenutno v premeru obsega 36 km; v njem živi skoraj 20 milijonov prebivalcev, predstavnikov 3.236 različnih ras, ki govorijo prek pet tisoč jezikov.

O VSILJIVCU

Vesoljska ladja, ki jo pilotirata Valerian in Laureline, jima omogoča, da skozi čas in prostor potujeta kamor koli. Od zunaj je iz prask in vdrtin na plovilu razbrati,  na koliko odprav sta se partnerja že odpravila in pri kolikih sta komaj odnesla celo kožo. 

V filmu je plovilo opremljeno s super računalnikom, ki sliši na ime Alex. Ima sijajen smisel za humor in povsem dodelano osebnost; neuradno velja za partnerja Valeriana in Laureline. Alexov glas ponazarja rdeča luč v notranjosti ladje – tako  partnerjema pomaga pri vseh njunih podvigih.

Vsiljivec v seriji stripov nosi oznako Astroship XB982 in se je prvič pojavil leta 1967 v zgodbi z naslovom The Great Collector.

Komentarji

21.12. 2016 ob 15:54

KOMI ČAKAM !!!!!!!!!!!!!!!!!!!!

— fan
23.6. 2017 ob 12:44

To bo res dober film in dobri igralci v njem .
Ušeč mi je da je to film v galaksiji vesolju nezamljanih
in ljudeh v vesolju.
POHVALNO. Skratka komaj čakam...

— Rok
25.7. 2017 ob 9:04

Pravijo, da je to film kot nadaljevanje Petega elementa. Peti element je bil noro dober film, ki ga priporočam vsakemu. Ogledala sem si trailer Valeriana in zgleda res neverjetno podoben Petemu elementu in zato tudi jaz komaj čakam, da si ga ogledam.

— Sabina
31.7. 2017 ob 11:45

Pogledal filem in lahko rečem odlične.. Vreden ogleda ;)

— Dejan
28.9. 2017 ob 12:42

Odličen film za tiste ljubitelje znanstvene fantastike, ki imajo radi filme kot so Avatar, Vojna zvezd. Vrhunski efekti. Bravo!

— Darjo

Tvoj komentar

Si film že videl in želiš svoje vtise deliti z drugimi? Napiši svoj komentar! Zanimive ocene filmov bo urednik nagradil z zvezdica.

Preostali znaki: 4000

S komentarji obiskovalci izražajo svoja mnenja, ki niso povezana z uradnimi stališči podjetja. Pridržujemo si pravico do neobjave komentarjev, ki se v vsebinskem smislu ne navezujejo na obravnavani film, ki so žaljivi, opolzki ali brez kakršnega koli pomena. Enako velja tudi za komentarje, ki izražajo in spodbujajo nestrpnost, navajajo h kriminalnim dejanjem ipd. Komentarje izločamo po lastni presoji. Za mnenja ne odgovarjamo.