Kolosej
Film distribucije Continental Film

Valček z Baširjem

animirana biografska vojna drama
Podnapisi
Na sporedu od: 5.2.2009, Kino Komuna
1h 30min / 90min
Leto: 2008
Jezik: hebrejščina, angleščina, nemščina
Scenarij: Ari Folman
Režija: Ari Folman
Dolgoletni prijatelj režiserju Ariju zaupa svojo nočno moro s krvoločnimi psi, ki naj bi bila povezana z brutalnim izraelskim napadom na palestinska begunska taborišča v Libanonu leta 1982. Ker se Ari tistega obdobja slabo spominja, se poveže z nekdanjimi prijatelji in soborci po svetu. V prepletu resničnih dogodkov z nadrealističnimi spomini Ari počasi spoznava resnico o vojni in o svoji vlogi v njej. Slikovita drama je prejela zlati globus za najboljši tujejezični film.
Režiser se v avtobiografskem animiranem dokumentarcu poda v iskanje resnice o krvavem izraelskem napadu na palestinska begunska taborišča v Libanonu leta 1982 in o svoji vlogi v njem.

Neke noči v lokalu stari prijatelj režiserju Ariju pripoveduje o ponavljajoči se nočni mori, v kateri ga preganja šestindvajset psov. Vsako noč enako število zverin. Moža skleneta, da obstaja povezava med sanjami in izraelsko vojaško akcijo v prvi libanonski vojni v začetku osemdesetih let, v kateri sta oba sodelovala. Ari se čudi, da se o tistem obdobju svojega življenja ne spomni ničesar več. Uganka ga začne močno zanimati, zato se nameni poiskat in izprašat stare prijatelje in soborce. Odloči se, da mora izvedeti resnico o tistem času in o svoji vlogi v njem. Začne prodirati vse globlje v uganko in na plan začno prihajati spomini v obliki nadrealističnih podob ...

"Zamisel za film sem imel že nekaj let, a snemanje 'resničnih' podob me ni privlačilo. Le kaj bi nastalo iz tega? Štiridesetletnik na črnem ozadju, ki pripoveduje četrt stoletja stare zgodbe, brez kakršnih koli dokumentarnih posnetkov, ki bi ilustrirali njegove besede. Kakšen dolgčas! Zato se mi je animacija zdela edina rešitev, skupaj s precej domišljije. Vojna je nekaj tako nerealnega in spomin nezanesljiv, da ni prav nobene škode, če se človek na potovanje po spominu odpravi v družbi izvrstnih grafičnih oblikovalcev."
Ari Folman

Komentarji

25.1. 2009 ob 0:00

Film je odličen, zelo vreden ogleda in bi moral biti uvrščen v šolski program.

— Ana
30.1. 2009 ob 17:13

V bodoče priporočam da si film pred pisanjem povzetka njegove vsebine tudi ogledate, ali pa vsaj dobro prevedete kak kvaliteten tuj članek, če ste že tako leni, da se vam vašega dela ne ljubi opravljati.

— sc
30.1. 2009 ob 17:16

Vsekakor bi bilo dobro, če bi avtor zgornjega poskusa obnove vsebine filma najprej videl sam film. Ali pa se vsaj potrudil preveriti, če podatki v prevedenem sestavku zares držijo.
Ciljam na tole, natančneje: "...povezana z brutalnim izraelskim napadom na palestinska begunska taborišča v Libanonu leta 1982." ter "...iskanje resnice o krvavem izraelskem napadu na palestinska begunska taborišča v Libanonu leta 1982 ...".

Po Folmanovih besedah film resda prikazuje intimno, subjektivno realno doživetje vojne in ne političnih polresnic, ampak tu ne gre za interpretacijo. Pokol so v Sabri in Šatili izvedli krščanski falangisti, pripadniki umorjenega Baširja Gemayela. Vprašanje, kaj so poleg počele izraelske čete oz česa niso počele, ostaja odprto.

Kljub temu pa označitev Sabre in Šatile s 'krvavim izraelskim napadom' ni ravno stvar svobodne interpretacije. Prej šlamparija, ki jo mora avtor popraviti.

— Jasna
15.2. 2009 ob 0:00

super helikopter ste nareli

— franjo
28.6. 2009 ob 13:19 zvezdica

Eden boljših filmov, ki sem si jih kdarkoli ogledala.
Čeprav marsikomu ne bodo všeč animirani liki, je to le dobra interpretacija vojnega dogajanja. Čeprav avtor sam pravi, da je ideja o animiranih likih le rešitev nedokumentiranih posnetkov, mu je hkrati uspelo prikazati način doživljanja vojne s strani tistih, ki so bili v njej udeleženi. O tem govori tudi psihologinja v filmu - marveč takšno vojno preživiš le, če jo dojemaš kot film, ki ga gledaš - kot nek drug svet, ki ga le opazuješ. Tako se ti narisana podoba mrtvega dečka ne vtisne v spomin, kot če bi to dejansko videl. Zato pa je toliko bolj šokanten konec filma, ki se te dotakne in domala že preganja.
Pohvala tudi kar se tiče detajlov! In hvalabogu jezik je originalen hebrejski, ko govori Nemec pa nemški, ne pa prisiljen angleški. (:
Vsekakor priporočam!

— us

Tvoj komentar

Si film že videl in želiš svoje vtise deliti z drugimi? Napiši svoj komentar! Zanimive ocene filmov bo urednik nagradil z zvezdica.

Preostali znaki: 4000

S komentarji obiskovalci izražajo svoja mnenja, ki niso povezana z uradnimi stališči podjetja. Pridržujemo si pravico do neobjave komentarjev, ki se v vsebinskem smislu ne navezujejo na obravnavani film, ki so žaljivi, opolzki ali brez kakršnega koli pomena. Enako velja tudi za komentarje, ki izražajo in spodbujajo nestrpnost, navajajo h kriminalnim dejanjem ipd. Komentarje izločamo po lastni presoji. Za mnenja ne odgovarjamo.