Kolosej
Film distribucije Cinemania group

Vaje v objemu

ljubezenska drama
V slovenščini
Na sporedu od: 16.5.2013, Kolosej Ljubljana
1h 29min / 89min
Leto: 2012
Država: Slovenija
Jezik: slovenščina
Scenarij: Metod Pevec
Režija: Metod Pevec
Režiser romantičnih dram Pod njenim oknom in Lahko noč, gospodična v plesno-ljubezenskem vrtincu divjih strasti in prepovedanih poželenj preplete na prvi videz povsem zadovoljna para. Toda ko se prijateljici Tjaša in Lena odločita partnerja odpeljati na učne ure tanga, zapeljivi plesni koraki in neizogibni telesni stiki v vseh vpletenih sprožijo nepričakovane skušnjave slasti prepovedanega sadeža. Da bi razjasnili svoja čustva, se prijatelji odločijo skupaj preživeti silvestrovanje, vendar to povzroči nepričakovane posledice.

Tjaša in Lena svoja partnerja zvabita na plesni tečaj. Moška, tipična in prava (Leon in Uroš) se sprva spodobno upirata, potem godrnjaje pristaneta - zgolj z razlogom, da bo v hiši mir. Vendar je v nadaljevanju prav tega vse manj. Oba para sta na začetku zgodbe videti zelo stabilna, kažeta znamenja mirne večletne rutine. Zdi se, da so pravi ljudje v pravih parih. Tango pa stvari nekoliko zaplete. Že v prvih urah se tečajniki soočijo z latinsko kulturo dotikanja pa tudi s tangersko prakso pogoste menjave plesnih partnerjev. Tango je »hoja v objemu«, razloži plesni učitelj. Izkaže se, da se vsi štirje »zgolj telesno« bolje ujamejo prav v nasprotnih kombinacijah, kot živijo. To presenetljivo ujemanje v preprostem dotiku in plesni spontanosti je uvod v prve ljubosumnosti. Moška se začneta plesu posvečati bolj zavzeto, kot je bilo pričakovati. Ženski se trudita ugajati bolj, kot bi bilo dovolj zgolj za njuna partnerja. Vsi štirje se začnejo nevarno zanimati drug za drugega. Če sta se oba para na začetku ujemala v skladnosti in številnih skupnih stvareh, se zdaj začneta zanimati za privlačne različnosti, ki jih slutita v osebah iz drugega para. Zmešnjava je le v tem, da ne vedo natačno ali vznemirjenje prihaja iz »zgolj telesnosti« tanga ali za tem tiči resnični, osebni oziroma človeški interes, ki je v očitnem navzkrižju z njihovo vezanostjo. V to negotovost pade odločitev, da bodo skupaj silvestrovali. Noč je vznemirljiva, jutro prinese streznitev.

O filmu

Očitno je ples moja večna skušnjava. Težko zdržim brez plesnega prizora v filmu. Tokrat se zgodba kar temeljito zavrti v ritmu tanga. Še vedno pa Vaje v objemu niso plesni film, so samo vaje. Slej ko prej gre v filmu spet za odnose. Po drugi strani pa je odnos med plesalcema temeljna filozofija tanga. Včasih se sprašujem, zakaj se Slovenci večinoma raje rokujemo kot objemamo. Zakaj se za razliko od številnih narodov bojimo ali sramujemo vsakdanjega objema. Objem je lahko zelo preprost pozdrav s celim bitjem, mi pa dosti raje ponudimo hladno roko. Ena najbolj elementarnih definicij tanga je »hoja v objemu«. V objemu, ki je zelo neposreden in zgovoren pogovor dveh teles, sem videl zametek zelo slovenske zgodbe. - Metod Pevec

Tango

Argentinski tango je morda edini ples, ki tematizira strast in celo poželenje. Zasvojeni tangeros bi bržkone rekel, da je v tangu več erotike kot v povprečnem zakonu. Tango dovoljuje zelo senzualno druženje teles, hkrati pa zapoveduje distanco in poveličuje umetnost zadrževanja. V Vajah v objemu je erotizem tanga samo čutni sprožilec, ki v odnosih dveh parov naredi precejšnjo zmedo. Meja med čutnim in čustvenim postane nenadoma zelo izmuzljiva ali celo spolzka.

Trideseta

Če bi sodili po dramskih kriterijih so Vaje v objemu lahkoten film. Dva zadovoljna, na prvi pogled celo srečna para sredi tridesetih se odpravita na plesne vaje. Morda je kriv tango, morda pa kar oni sami oziroma njihova notranja negotovost – ampak prav kmalu in tako rekoč med plesom se temeljito zmede njihov čustveni oziroma ljubezenski kompas. Doslej čvrsti odnosi pokažejo svoje vrzeli, hkrati pa se zanetijo privlačnosti, ki jih vse težje skrivajo. Verjetno so zatavali v krizo tridesetih, pred njimi so resne in odgovorne odločitve.

O režiserju

Metod Pevec je diplomant filozofije in komparativistike na FF v Ljubljani, filmski in TV režiser, scenarist, pisatelj in igralec. Kot režiser in scenarist se podpiše pod celovečerne filme: Carmen (1995), Pod njenim oknom (2003), Estrellita – pesem za domov (2007), Hit poletja (2008), Lahko noč, gospodična (2011), Aleksandrinke (2011) in Vaje v objemu (2012). Vsi filmi so bili prikazani na številnih mednarodnih filmskih festivalih in prejeli številne nagrade.

Komentarji

18.3. 2013 ob 16:44

no bom se vidla ce ga bom sla gledat

— Trisha
25.3. 2013 ob 17:01

Film Vaje v objemu je eden izmed redkih slovenskih filmov, da sem ob ogledu vzdržal do konca. Napovedujem mu nad 10.000 gledalcev v kinematografih.

— Janez
27.3. 2013 ob 20:56

V filmu pohvalim zelo dobro igro igralcev, z realističnimi dialogi, krasne panorame jesenske in zimske Ljubljane in seveda za slovenski film nenavadno temo - argentinski tango. Sedaj bo film še bolj aktualen, ko je nastopil argentinski papež.

— Vlasta
22.4. 2013 ob 14:42

Kaj se eden slovenski film ooo bed

— Tina
21.5. 2013 ob 10:00

Film, ki je vreden ogleda

— Jasmina
27.5. 2013 ob 13:21

Film je daleč od Pevčevih prejšnjih lahko rečem mojstrovin, razvlečen, brez pravega konca in brez prave energije ! Žal !

— folmofil
13.6. 2013 ob 13:57

Super, a brez pravega konca!

— obvezna
24.6. 2013 ob 9:58

Že vrsto let plešem tango in precej žal mi je, da je nastal tako nestrasten film povezan s tangom, ki je vse kaj drugega kot nestrasten.

Film obravnava tematiko predolgo mladih ljubljančanov, ki ugotovijo, da sploh ne vedo kaj počno sami s sabo in to potem rešujejo na ne ravno posrečene načine.

Konec se meni ni zdel slab - je bil lepo nadaljevanje brezvezne, vodene, zdolgočasene, izgubljene tematike filma.

— Tangera
25.6. 2013 ob 16:01

Lepo posnet, lepo odigran, a nekaj manjka.

— Bojana
28.6. 2013 ob 9:54

Film je realen prikaz romatičnega zapleta, ki bi ga verjetno doživel vsak povprečen par, ki bi se tako kot filmski liki prepustil in izstopil iz varnega okvirja obnašanja dveh partnerjev. Čuteče, na trenutke duhovito ter zaplet, ki mu hočeš slediti do konca.

— Miška
19.12. 2013 ob 13:18

Čeprav z odvečnim koncem, eden najlepših slovenskih filmov vseh časov, tudi zaradi filmske glasbe in dialogov.
Na papirnatih avionih drugi del, le da v prelepih barvah.

— jsvajncer@gmail.com

Tvoj komentar

Si film že videl in želiš svoje vtise deliti z drugimi? Napiši svoj komentar! Zanimive ocene filmov bo urednik nagradil z zvezdica.

Preostali znaki: 4000

S komentarji obiskovalci izražajo svoja mnenja, ki niso povezana z uradnimi stališči podjetja. Pridržujemo si pravico do neobjave komentarjev, ki se v vsebinskem smislu ne navezujejo na obravnavani film, ki so žaljivi, opolzki ali brez kakršnega koli pomena. Enako velja tudi za komentarje, ki izražajo in spodbujajo nestrpnost, navajajo h kriminalnim dejanjem ipd. Komentarje izločamo po lastni presoji. Za mnenja ne odgovarjamo.