Kolosej
Film distribucije A.G. Market

V petek zvečer

komedija
Na sporedu od: 3.5.2000, Kolosej Ljubljana
1h 28min / 88min
Scenarij: Beno "Štef" Torkar, Aleš Blatnik
Režija: Danijel Sraka
Film V petek zvečer se dogaja v Sloveniji. Glavni junaki zgodbe so srednješolci Edi, Marko, Katja, Mateja in Petra. Prav posebno noto dajejo tudi karakterni profesorji: rahlo čudaški, s svojimi navadami in niti najmanj prizanesljivi do dijakov, ki jih učijo. Skratka, gre za čisto prave profesorje, ki so nam vsem grenili življenje.

Najstniški junaki filma pa se zanje ne menijo kaj dosti. Šola jim je španska vas. Raje se zabavajo, špricajo pouk, če se le da, in se pogovarjajo o nepomembnih rečeh. Ni čudno, da jih tak odnos do učenja spravlja v neprijeten položaj: grozi jim namreč, da ne bodo deležni tradicionalne zaključne zabave, če šole ne bo izdelal ves razred. To bi bila zanje, ki takorekoč živijo za zabavo, prava katastrofa. Sedaj se začnejo prizadevati na vse kriplje, kar pripelje do premnogih komičnih situacij. No ja, tudi zabavam se niso popolnoma odrekli, saj se po pomoč zatečejo raje k intelektualnim prevaram, kot je plonkanje pri izpitih, kot pa da bi se usedli h knjigam. Račune, kako zlahka, z obilico blefiranja, končati šolo, jim prekriža profesor matematike. Ta dvema dijakoma pripravi prav nenavaden popravni izpit...

Poleg tega imajo tudi druge težave. Edi se recimo do ušes zaljubi v Katjo. A kaj ko ima tudi Katja bolj kot vse drugo rada le zabave. Edi je tako bolj ali manj prepuščen sam sebi. Za nameček pa je vanj zaljubljena Mateja. Spet zanjo pa se govori, da je vanjo zaljubljen neki profesor. Skratka, tudi njihove romantične zvezice nekoliko odsevajo duh 90-ih, ko se nikoli zares ne ve, kdo hodi s kom.

A film ne govori zgolj o zabavah in o tem, kako srednješolska mladina lahkomiselno preživlja svoj čas. Gre tudi za vedno bolj aktualno - seveda nekoliko karikirano - podobo sodobnega šolskega sistema, kakršen vlada v Sloveniji in je malodane pod vsako kritiko. Najbolj prizadeti so prav dijaki, ki svoje nezadovoljstvo pač najbolj kažejo s svojim nezanimanjem za pouk in preusmerjanjem pozornosti v glasno zabavo.

Na koncu filma se tako vsem zdi najbolj pomembno, da so dobili svojo zaključno zabavo; bolj kot to, da so izdelali šolo. A pot do njihove zabave je bila vseeno naporna: mnogim profesorjem so se morali prilizovati, spet drugim so se hoteli kar upreti, na nekem nočnem potepu so prišli celo v težave s policijo, poleg tega pa o njihovem napredku ves čas poroča televizija.

Uf, le kdo bi si mislil, kaj vse se ti lahko zgodi, če si srednješolec.

Tvoj komentar

Si film že videl in želiš svoje vtise deliti z drugimi? Bodi prvi in napiši svoj komentar! Zanimive ocene filmov bo urednik nagradil z zvezdica.

Preostali znaki: 4000

S komentarji obiskovalci izražajo svoja mnenja, ki niso povezana z uradnimi stališči podjetja. Pridržujemo si pravico do neobjave komentarjev, ki se v vsebinskem smislu ne navezujejo na obravnavani film, ki so žaljivi, opolzki ali brez kakršnega koli pomena. Enako velja tudi za komentarje, ki izražajo in spodbujajo nestrpnost, navajajo h kriminalnim dejanjem ipd. Komentarje izločamo po lastni presoji. Za mnenja ne odgovarjamo.