Kolosej
Film distribucije Cinemania group

V pasti

In the Bedroom
drama
Na sporedu od: 4.4.2002, Kolosej Ljubljana
2h 10min / 130min
Scenarij: Robert Festinger, Todd Field, Andre Dubus
Režija: Todd Field

Film Todda Fielda - V PASTI - je sijajen portret družine iz Nove Anglije, ki jo pretrese nenadna tragedija. Družina postopoma podleže žalosti in z vsakim pretresljivim dogodkom razkrije svojo krhkost.

Zgodba...

Notranja dinamika družine na prelomu....

Na obali Mainea je poletje. Matt (Tom Wilkinson) je doktor, poročen z newyorško učiteljico koralne glasbe- Ruth (Sissy Spacek). Njun edini otrok Frank (Nick Stahl) prihaja domov na šolske poletne počitnice. Honorarno dela, da bi zaslužil za šolanje v jeseni. Hkrati pa je tudi v stiku z mamo samohranilko (Marisa Tomei).

Lepota kratkega leta se končuje, liki pa se znajdejo sredi neverjetne tragedije.

Tom Wilkinson - MATT

Je eden najbolj delavnih igralcev tako v Veliki Britaniji kot tudi v Ameriki. Toma Wilkinsona smo lahko pred kratkim videli ob Melu Gibsonu v Patriotu, kot tudi v z oskarjem nagrajenem filmu Zaljubljeni Shakespeare (za to vlogo je prejel nagrado BAFTA) ter komediji Ful gas. Prav tako je prejel nagrado BAFTA za najboljšo stransko vlogo v filmu Do nazga.

Igral je tudi v filmih, kot so The Governess, Ride with the Devil, Wilde, Oscar & Lucinda, Smilla's Sense of Snow, Duhovnik, V imenu očeta, Razsodnost in rahločutnost.

Sissy Spacek - RUTH

V svoji dolgoletni karieri je nanizala ogromno raznolikih vlog, za katere pa je bila tudi petkrat nominirana za oskarja. Pozornost občinstva in kritikov je prvič pritegnila s filmom Badlands, v katerem je igrala moteno petnajstletnico.

Leta 1976 je bila nominirana za oskarja za vlogo v filmu Carrie. Za tem je igrala še v Altmanovem Three Women, Welcome to LA in Heart Beat. Leta 1980 ji je vloga v Coal Miner's Daughter prinesla ogromno filmskih nagrad.

Tretjo nominacijo za oskarja je prejela za film Missing, v katerem je zaigrala skupaj z Jackom Lemmonom. Kasneje je v filmu The River zaigrala še z Melom Gibsonom, kar pa ji je zopet prineslo nominacijo za oskarja. Ogledali smo si jo lahko še v Violets Are Blue, Night Mother, Crimes Of The Heart, The Lonf Walk Home, JFK, The Grass Harp, Affliction, The Straight Story.

Nick Stahl - FRANK

Prvič je stopil pred kamero pri svojih dvanajstih letih, in sicer ob Melu Gibsonu v filmu Mož brez obraza. Igral je tudi v Disturbing Behavior, Tanka rdeča linija (skupaj z Sean-om Penn-om, George-om Clooney-jem, Nick-om Nolte-om in John-om Travolto), Safe Passage, The Sleepy Time Gal.

Marisa Tomei - NATALIE

Svojo mednarodno slavo, kot tudi oskarja za najboljšo stransko igralko, je Marisa doživela z vlogo v komediji My Cousin Vinny. Pred kratkim pa smo jo lahko videli v fimu z Melom Gibsonom Kaj ženske ljubijo.

Igrala je še v Slums of Beverly Hills, Dobrodošli v Sarajevu, The Perez Family, Untamed Heart, Equinox, Chaplin, The Paper, Unhook the Stars.

Režiser/scenarist/producent

Todd Field

Todd Field je prejel številne nagrade, vključno z nagrado žirije na festivalu Sundance, njegovo delo pa so razstavili v muzeju moderne umetnosti. Njegove fotografije so objavili v monografiji. S svojo družino živi v Maineu. V pasti je njegov prvi celovečerec.

"Pred desetimi leti sem odkril zgodbe Andreja Dubusa. Njegova govorica je bila tako edinstvena, a obenem domača, kot sorodnik, ki ga že dolgo nisi videl. Sčasoma sem ga začel spoznavati, ne samo skozi njegova dela, ampak tudi osebno. Zadnjič sva se pogovarjala na dan, ko je umrl - na moj rojstni dan, leta 1999.

Ko je Andre v šestdesetih začel objavljati svoje romane, je zavračal postmodernističen cinizem takratnih avtorjev in ga zamenjal z realistično obravnavo večnih moralnih vprašanj. Njegove zgodbe so postavljene v Novo Anglijo, v okolje srednjega razreda in obravnavajo človeške vezi, ki okrepijo ali pa pokvarijo odnose. Njegove zgodbe so v svojem bistvu domače in osebne.

Ena od njegovih zgodb je služila kot navdih za scenarij, čeprav sem prepričan, da je mnogo elementov iz drugih zgodb prav tako vplivalo na moje oblikovanje scenarija. Zgodba je predvsem odsev zahodne zavesti, v bistvu je točneje, če rečemo, da gre za ameriško zavest. Andre je rekel, da verjetno ne bi pisal o takem nasilju, ki je v zgodbi, če bi živel v Kanadi ali pa na Danskem.

Preden je Andre umrl, mi je poslal nekaj svojih novih zgodb - vesternov. "Vedno sem hotel napisati vestern - kar pa je skoraj nemogoče," je rekel. Že res, da so bili liki v pravih opravah in na konjih, toda prav lahko bi bili tudi kje drugje. Andre je mnogo let pisal vesterne, ki so se dogajali v Novi Angliji. Bil je pravi filmofil. Tik pred smrtjo si je hotel ogledati film. Škoda, ker ga ni tu, da bi videl tega."

Tvoj komentar

Si film že videl in želiš svoje vtise deliti z drugimi? Bodi prvi in napiši svoj komentar! Zanimive ocene filmov bo urednik nagradil z zvezdica.

Preostali znaki: 4000

S komentarji obiskovalci izražajo svoja mnenja, ki niso povezana z uradnimi stališči podjetja. Pridržujemo si pravico do neobjave komentarjev, ki se v vsebinskem smislu ne navezujejo na obravnavani film, ki so žaljivi, opolzki ali brez kakršnega koli pomena. Enako velja tudi za komentarje, ki izražajo in spodbujajo nestrpnost, navajajo h kriminalnim dejanjem ipd. Komentarje izločamo po lastni presoji. Za mnenja ne odgovarjamo.