Kolosej
Film distribucije Karantanija Cinemas

V pajkovi mreži

akcijski, kriminalka, triler
Na sporedu od: 21.6.2001, Kolosej Ljubljana
1h 44min / 104min
Scenarij: Marc Moss, James Patterson
Režija: Lee Tamahori
V filmu V pajkovi mreži, trilerju po zelo uspešnem prvem romanu iz serije o Alexu Crossu avtorja Jamesa Pattersona, Morgan Freeman znova nastopi v vlogi washingtonskega policijskega preiskovalca in psihologa, ki je opravil z igranjem miselnih igric s kriminalci - dokler pretkani Gary Soneji (Michael Wincott) ne izpelje drzne ugrabitve in vanjo zaplete tudi Crossa.

Sonejiju ni do odkupnine, rad bi veliko več - mesto v zgodovinskih knjigah. Vsako svojo potezo načrtuje tako skrbno, kot plete pajek svojo mrežo, Cross in tajna agentka Jezzie Flannigan (Monica Potter) pa bijeta obupano bitko s časom, ko ga poskušata ustaviti.

Režiser filma je Lee Tamahori, producenta pa David Brown in Joe Wizan. Film je posnet po istoimenski uspešnici Jamesa Pattersona, scenarij zanj pa je napisal Marc Moss. Ob Morganu Freemanu nastopajo še Monica Potter, Michael Wincott, Penelope Ann Miller, Michael Moriarty in Mika Boorem. Izvršna producenta filma sta Morgan Freeman in Marty Hornstein.

Freeman se je v vlogi dr. Crossa, kriminalističnega psihologa, pojavil že v filmu Kiss the Girls iz leta 1997. Na začetku Pajkove mreže se zaradi nesrečne smrti svoje partnerke upokoji. Toda mirnih dni tega policijskega preiskovalca, psihologa in uspešnega pisca je konec v trenutku, ko mu ugrabitelj v njegovem nabiralniku pusti sled...

Vse kaže, da ima ugrabitelj Gary Soneji, občudovalec Crossovih knjig, skriti motiv. Želi si, da bi Cross opisal njegov "zločin stoletja" v svoji knjigi. Preiskovalec (Freeman) in tajna agentka (Potter) se skupaj podata na pot skromnih sledi, prikritih načrtov in razburljivega odplačila odkupnine, obenem pa iščeta odrešitev za svoje napake iz preteklosti.

Čeprav se Freeman izogiba temu, da bi kakšnega junaka upodobil več kot enkrat, je v tem primeru naredil izjemo, kajti vloga preiskovalca Crossa ga je zaradi njegovih izjemnih značajskih potez resnično pritegnila. "Cross je izurjen in izobražen pisec, pa tudi policist," pravi igralec in izvršni producent Morgan Freeman. "Toda predvsem se odlikuje kot mislec. Igranje je zabavno, ker gre bolj za razmišljanje kot za akcijo."

Avtor James Patterson ne bi mogel biti bolj zadovoljen s filmskim uspehom svojih romanov in z igralcem, ki je upodobil njegovega junaka: "Morgana njegova igra postavlja nad vse druge. Nekako tako je, kot bi gledal kakšno košarkaško tekmo z Michaelom Jordanom," pravi Patterson.

Producent David Brown s tem cenjenim igralcem sodeluje že četrtič, po filmih Kiss the Grils, Deep Impact in Driving Miss Daisy. Za slednjega si je Freeman s svojo vlogo Hoka prislužil nominacijo za oskarja. "Morgan Freeman v vsako vlogo vnese eleganco, pa naj igra predsednika Združenih držav (Deep Impact) ali šoferja," pravi Brown, eden najuspešnejših hollywoodskih producentov. "Tega junaka je upodobil še drugič samo zato, ker mu je zanimiv. To je edini razlog."

Tudi režiser Lee Tamahori je bil zadovoljen, da je se Freeman vrnil v vlogi bistrega preiskovalca. "Delo z Morganom Freemanom teče kot po maslu," pravi Tamahori. "Ker tako dobro pozna Alexa Crossa, nam ni bilo treba "iskati" njegovega junaka. Bolj kot jaz se zaveda junakovih vedenjskih vzorcev, zato je vse skupaj preprosto." Režiser nadaljuje: "Pri Morganu sem tudi opazil, da ima nekaj skupnega s klasičnimi ameriškimi igralci, kakršna sta Gary Cooper in Clint Eastwood. Molčečnost in mir. Manj kot rečejo, bolj dejavni smo mi, gledalci. Pri trilerju je to bistvenega pomena."

Brown primerja oba filma o Alexu Crossu: "V tem filmu je še več presenečenj kot v Kiss the Girls, presenečenj, ki so me med branjem osupila. V ospredju je seveda Alex Cross, toda zgodba stoji tudi sama zase."

Tudi Freemana je zgodba navdušila. "Zelo skrivnostna je," pravi. "Ko jo poskušaš razrešiti, se začne lupiti kot čebula. Veliko je plasti in zapletov in preobratov."

Tajna agentka Jezzie Flannigan, ki jo igra Monica Potter, se Crossu kar prilepi. Rada bi se namreč odkupila za to, ker se je ugrabitev zgodila pred njenimi očmi, v času njene službe. Za Potterjevo je bila ta vloga, mešanica miselnih igric in policijske akcije, nekaj čisto novega. Svojo junakinjo opisuje takole: "Še nikoli nisem igrala podobnega lika. Ves čas je videti zelo enoplastna. Vendar to pri njej še zdaleč ni vse. Težko je bilo presoditi, kaj izdati in kaj zadržati zase. Pravzaprav gre za igro v igri."

Čeprav so bili akcijski prizori za igralko nekaj novega, pa se je temu precej zlahka privadila. Naj je šlo za pregon v hudem nalivu, divjanje po mestu, Potterjeva je uspešno izpolnila zahteve svojega lika.

Ob Morganu Freeemanu se je počutila v varnih rokah: "Je najboljši igralec, s katerim sem kadar koli delala," pravi brez oklevanja. "Obravnaval me je povsem enakovredno. In to je bilo zeloarten Cop. Nedavno je dobila posebno nagrado žirije hollywoodskega filmskega festivala za najboljši nastop in sicer za vlogo v filmu Rhapsody in Bloom. Ima tudi nominacijo za nagrado tony, čikaški filmski kritiki in Motion Picture Bookers Club pa so jo razglasili za najobetavnejšo igralko. Njen najnovejši film je neodvisna produkcija Loving Lulu, v karem igra z Melanie Griffith.

MICHAEL MORIARTY (senator Hank Rose) je gledalcem najbolj znan iz televizijske nanizanke Law & Order, za katero je dobil štiri nominacije za nagrado emmy in zlati globus. Zlati globus je dobil tudi za svoje delo v televizijski mini seriji Holocaust. Igral je tudi v številnih filmih, med drugim v Southern Cross, Bad Faith, Woman Wanted, Courage Under Fire, Bang the Drum Slowly...

MIKA BOOREM (Megan Rose) je igrala hčerko Mela Gibsona v The Patriot, igrala pa je tudi v filmih Hearts in Atlantis, Riding in Cars with Boys, A Memory in my Heart in Mighty Joe Young. Ima dve nominaciji za nagrado hollywoodskih novinarjev Young Star Award.

Na televiziji se je pojavila v več delih nanizanke Ally McBeal kot mlada Ally, nekajkrat pa tudi v nanizanki Touched by an Angel.

O filmski ekipi

LEE TAMAHORI (režiser) je začel kot fotograf in režiser televizijskih oglasov, po svetu pa je zaslovel s svojim režiserskim prvencem, novozelandsko dramo Once Were Warriors. Njegov prvi ameriški film je bil Mulholland Falls (Nick Nolte, Melanie Griffith, Chazz Palminteri, John Malkovich), ki mu je sledil The Edge (Nthony Hopkins, Alec Baldwin). Režiral je tudi nekaj delov razvpite nadaljevanke The Sopranos.

DAVID BROWN (producent) je eden najuspešnejših in najbolj spoštovanih hollywoodskih producentov, ki je sodeloval pri filmih, kot so Chocolat (nominacija za oskarja), The Sting, Driving Miss Daisy (oskar), Jaws, The Verdict, Cocoon, The Player, A Few Good Men, The Saint, Kiss the Girls, Deep Impact, Angela's Ashes in Sugarland Express.

Je dobitnik številnih nagrad, poleg filma pa se ukvarja tudi z gledališčem.

JOE WIZAN (producent) je začel kot gledališki agent, zdaj pa ima za sabo že 25 filmov (Kiss the Girls, Dunston Checks In, Wrestling Ernest Hemingway, Fire in the Sky, Stop! Or My Mom Will Shoot...)

MARK MOSS (scenarij); V pajkovi mreži je njegov prvi scenarij.

MATTHEW F. LEONETTI (fotografija) snema gledališke in televizijske filme že več kot 25 let. V kinematografih pa so se vrteli njegovi filmi Star Trek: Insurrection, Star Trek: First Contact, Mortal Kombat: Annihilation, Species II, Fled, Strange Days, Antoher 48 Hours, Hard to Kill, Dragnet, Poltergeist, Breaking Away...

JERRY GOLDSMITH (glasba) v svoji polstoletni karieri si je prislužil 18 nominacij za oskarja in oskarja za glasbo v filmu The Omen, tri nagrade emmy, devet nominacij za zlati globus in štiri nagrade britanske akademije. Napisal je glasbo za več kot 250 filmov (Mulan, L.A. Confidential, Basic Instinct, Star Trek: The Motion Picture, The Boys from Brazil, Papillon, Planet of the Apes...), televizijskih oddaj in radijskih iger.

Tvoj komentar

Si film že videl in želiš svoje vtise deliti z drugimi? Bodi prvi in napiši svoj komentar! Zanimive ocene filmov bo urednik nagradil z zvezdica.

Preostali znaki: 4000

S komentarji obiskovalci izražajo svoja mnenja, ki niso povezana z uradnimi stališči podjetja. Pridržujemo si pravico do neobjave komentarjev, ki se v vsebinskem smislu ne navezujejo na obravnavani film, ki so žaljivi, opolzki ali brez kakršnega koli pomena. Enako velja tudi za komentarje, ki izražajo in spodbujajo nestrpnost, navajajo h kriminalnim dejanjem ipd. Komentarje izločamo po lastni presoji. Za mnenja ne odgovarjamo.