Kolosej
Film distribucije Ljubljanski kinematografi

V leru

V leru
komedija
Na sporedu od: 8.4.1999, Kolosej Ljubljana
1h 30min / 90min
Scenarij: Jan Cvitkovič, Janez Burger
Režija: Janez Burger
Želite spoznati študentsko sceno v Sloveniji?

Vaš vodič bo brezskrbni Dizi (Jan Cvitkovič), za katerega je izraz večni študent še premila beseda. Eden najboljših prispevkov slovenskega novega vala je postal tudi domači hit leta 1999!

Vsebina

"Glavni junak Dizi se je zataknil na prehodu v zrelo življensko obdobje. To se kaže v pomanjkanju življenske motivacije, konfuznosti, odtujenosti dekadentnosti in cinizmu s katerim brani svoj življenski status quo. Kako v takem stanju duha navezati pristen, topel ali vsaj normalen medčloveški odnos, najti vsaj začasno vodilo skozi življenje ali motiv za premik iz mrtve točke? V čem najti pozitivno vrednoto? Kako premagati strah pred življenjem in se odpreti drugemu?"

Janez Burger

Dizi, star študent, živi svoje običajno življenje v študentskem domu: popivanje s prijatelji, spanje, gledanje televizije. Zanj skrbi njegova prijateljica Evica, ki je vanj malo zaljubljena, vendar Dizi tega ne opazi. Nekega dne se v njegovo sobo vseli bruc Marko, ki Dizija vrže iz njegovega vsakodnevnega ritma.

Bruc se s težavo vendar uspešno privaja na Dizijevo razbrzdano življenje. Dizi se po telefonu dogovori z Marino, svojim dekletom, da bosta vikend preživela skupaj, vendar ona ne pride. Hkrati pa se v sobo naseli tudi Ana, brucovo dekle, ki je za nameček še noseča. Po burni noči v študentskem naselju se Marina vendarle pojavi, a le zato, da bi Diziju sporočila, da ga zapušča.

Sčasoma se Dizi naveže na bruca in Ano, ki si brezuspešno prizadeveta najti stanovanje. Ko gredo nekega dne skupaj na izlet, Ana dobi porodne popadke. To Dizija spodbudi, da se končno odloči narediti rez v svojem življenju...

O igralcih

Jan Cvitkovič - Dizi

Spočet leta 1965 v Študentskem naselju v Rožni dolini (Ljubljana), rojen leta 1966. Živel v Tolminu, srednjo šolo končal v Idriji. Vpisal šudij fizike, ki ga je po enem letu opustil. Sledilo je krajše potepanje brez cilja (Izrael, Egipt, Vzhodna Afrika), ki mu je sledil študij arheologije, katerega redni del se je zaključil leta 1992. Diploma še čaka.

Filmografija - scenariji:
- kratki igrani film ROP STOLETJA (1995, realiziran 1998). Grossmanova nagrada za scenarij
- nekaj scenarijev za dokumentarno TV nanizanko ODKLOP
- kratki igrani film KRUH IN MLEKO (1998, čaka na realizacijo)

Nataša Burger - Marina

Rojena leta 1968 v Ljubljani. Diplomirala iz slovenščine in francoščine na Filozofski fakulteti. Leta 1990 se je preselila v Prago, kjer je diplomirala na gledališkem konservatoriju in na gledališki akademiji DAMU. Igrala v gledališkem studiu Čista radost in v predstavah Opera la Serra, E. Ionesco: Učna ura, A.P.Čehov: Jubilej, N. Burger in R. Pašerova: Hra na dvojispěv. Sodelovala v avtorskih radijskih igrah in nastopila v različnih študentskih filmih (J. Burger: Vrata, Vojni film, Samota; A. Žumbergar: V tišini sobe, Nathalie!). V Sloveniji je ustvarila improvizacijska projekta Vetrnica in Nanizanka N/20 ter igrala v predstavah Piki in Roni ter Fant v avtobusu. Soustanoviteljica Neodvisnega eksperimentalnega gledališkega studija Burgerteater.

O ekipi

režiser Janez Burger

Rojen leta 1965 v Kranju. V Ljubljani doštudiral prvo stopnjo ekonomije. Leta 1989 naredil sprejemne izpite na FAMU (smer filmska in TV režija) v Pragi. Diplomiral leta 1996 in se ponovno preselil nazaj v Ljubljano. Nizkoproračunski film V LERU je njegov prvi celovečerni igrani film Ustanovil Neodvisni eksperimentalni gledališki studio Burgerteater in zrežiral predstavo Piki in Roni (1999).

Filmografija:
Vrata, kratek igrani, S 8 mm, 10 min., 1989
Filmi nastali v času študija na FAMU:
- Deltaplan, 16 mm, č/b, 3 min., 1991
- O ljudeh, vlakih in umazaniji, dokumentarni, 16 mm, č/b, 5 min., 1991
- Vojni film, kratki igrani, 35 mm, č/b, 5 min., 1992
- Televizijska mikroscena, kratki igrani, U-matic, barvni, 10 min., 1992
- Spoved, dokumentarni, U-matic, barvni, 10 min., 1993
- Samota, kratki igrani, 35 mm, barvni, 15 min., 1993
- Macek, kratki igrani, U-matic, barvni, 30 min., 1994 - Nagrada Češkega literarnega fonda
Profesionalna filma:
Sladka hišica, dokumentarni (o Cukrarni), Betacam SP, barvni, 30 min., 1998
V leru, celovečerni igrani, 35 mm, č/b, 90 min., 1999

Danijel Hočevar - producent

Rojen leta 1965 v Ljubljani. Kot producent pri ŠKUC-u od leta 1986 naprej in nato kot direktor E-Motion filma d.o.o., ki je bil ustanovljen leta 1991, je produciral 8 celovečernih filmov (Usodni telefon, Remington, Srčna dama, Rojevanje Leara, Carmen, Stereotip, Socializacija Bika in V leru) in 18 kratkih igranih, dokumentarnih in animiranih filmo ter video projektov. Med slednjimi so najbolj znani filmi Poskušaj migati dvakrat, Silicijev horizont, Vse je pod kontrolo, Neme podobe slovenskega filma in Deklica s frnikulami.

Omenjeni filmi so bili prikazani na več kot 50 filmskih festivalih po svetu in prejeli številne nagrade in priznanja. Večina filmov nastalih po letu 1995 je nastala v sodelovanju s TV Slovenija.

V različnih fazah produkcije se nahajata nova celovečerna igrana filma Damjana Kozoleta (Porno film) in Metoda Pevca (Pod njenim oknom), kakor tudi celovečerni dokumentarec Michaela Bensona (v sodelovanju s Kinetikon Pictures in TVS) ter kratki filmi in video projekti Marjana Mančka, Sreča Dragana in Helene

Komentarji

16.4. 2005 ob 17:56

ta filem je pa tk glup da sem omedlel ko sem ga gledal

— blaz kidric
14.8. 2007 ob 21:33 zvezdica

Eden najboljših filmov, kar sem jih kdaj videla, pa ne le zato, ker me je spomnil na čudovita študentska leta v Rožni dolini, ampak ker v njem ni nobenega sprenevedanja in olepšavanja. Bil bi skoraj dokumentaren, če ne bi bil tako dobro odigran.

— andreja
5.6. 2013 ob 21:19

Spada med top 5 slovenskih filmov.

— Škof Muzorewa

Tvoj komentar

Si film že videl in želiš svoje vtise deliti z drugimi? Napiši svoj komentar! Zanimive ocene filmov bo urednik nagradil z zvezdica.

Preostali znaki: 4000

S komentarji obiskovalci izražajo svoja mnenja, ki niso povezana z uradnimi stališči podjetja. Pridržujemo si pravico do neobjave komentarjev, ki se v vsebinskem smislu ne navezujejo na obravnavani film, ki so žaljivi, opolzki ali brez kakršnega koli pomena. Enako velja tudi za komentarje, ki izražajo in spodbujajo nestrpnost, navajajo h kriminalnim dejanjem ipd. Komentarje izločamo po lastni presoji. Za mnenja ne odgovarjamo.