Kolosej
Film distribucije Ljubljanski kinematografi

V kot vroče maščevanje

akcijska drama
Svoboda - za vedno!
Na sporedu od: 20.4.2006, Kolosej Ljubljana
2h 12min / 132min
Leto: 2005
Država: ZDA, Nemčija
Scenarij: Andy Wachowski in Larry Wachowski
Režija: James McTeigue
Brata Wachowski (ustvarjalca trilogije Matrica) nam prinašata temačno zgodbo o bližnji prihodnosti, kjer v totalitarni družbi med ljudmi vladata strah in nasilje. Na seznamu sumljivih državljanov se znajde tudi mlada Evey (Natalie Portman), a jo pred smrtjo reši skrivnostni maščevalec V (Hugo Weaving), ki skuša z neverjetnimi borilnimi sposobnostmi in zvitimi ukanami ljudem znova prinesti pravico in svobodo.

Zgodba

Film se odvija v futuristični Veliki Britaniji pod totalitarnim režim in pripoveduje zgodbo o mladem dekletu Evey, ki jo v napadu reši zamaskirani moški, znan kot V.

V je izjemno učen, predrzen, nežen moški, ki se je odločil posvetiti svoje življenje enemu samemu cilju - rešiti sodržavljane pred tistimi, ki so jih s terorjem prisilili v pokorščino. Je tudi zelo zagrenjen, osamljen in nasilen - naprej ga žene želja po krvnem maščevanju.

Na svojem pohodu, na katerem želi rešiti Angleže pred korupcijo in krutostjo, ki je zastrupila vlado, V obsodi tiransko naravo njihovih vodij in zaprosi ljudi, naj se mu pridružijo pred parlamentom 5. novembra - na dan, ko se spominjajo Guyja Fawkesa.

Na ta dan leta 1605 so Guyja Fawkesa zasačili v tunelu pod parlamentom s 36-imi sodi smodnika. On in sozarotniki so hoteli razstreliti parlament zaradi tiranske vlade, ki je bila takrat na oblasti. Fawkesa in ostale so obesili in razčetverili, zato se njihov načrt ni uresničil.

V spomin na ta dan V zapriseže, da bo izpeljal Fawkesov načrt do konca. Ko Evey razkrije resnico o Vjevi skrivnostni preteklosti, pa spozna tudi resnico o sebi - tako stopi na njegovo stran in mu pomaga izpeljati revolucijo, ki bi v državo, ki jo razjedata korupcija in nasilje, spet vnesla svobodo in pravico.

O filmu

Režiser James McTeigue pravi, da je film politični triler, katerega glavni lik je zelo temačen in ima več obrazov. "Po eni strani je zelo nesebičen in verjame, da lahko pripomore k spremembam v družbi, po drugi strani pa je maščevalno razpoložen do vsakega, ki mu je storil kaj hudega."

McTeigue je dobil navdih v številnih filmih, med njimi The Battle of Algiers iz leta 1965, Peklenska pomaranča Stanleyja Kubricka, 1984 Georgea Orwella, Fahrenheit 451 Rayja Bradburyja. Film opozarja predvsem na nevarnosti korupcije, nadzora, manipulacije in zatiranja.

"V kot vroče maščevanje je večplasten film," pravi producent Joel Silver, ki je v svoji dolgi in odmevni karieri sodeloval pri trilogiji Matrica, kot tudi pri akcijskih filmih Smrtonosno orožje, Umri pokončno in Predator. "Lahko nanj gledate kot na akcijski film, lahko pa se ukvarjate z zanimivimi in zapletenimi idejami o odgovornosti posameznika za moč, ki jo je dal v roke taki vladi, ali pa o načinih, ki so še sprejemljivi za končanje take tiranije. Film postavi veliko zanimivih vprašanj, preprostih odgovorov pa ne ponudi."

Film temelji na ilustriranem romanu z istim imenom. Prvič se je pojavil v Warriorju, neodvisni mesečni stripovski reviji, ki je izhajala leta 1981. Doživela je 26 izdaj, potem pa je nehala izhajati, zaradi česar so bili prikrajšani bralci, saj zgodbi niso prišli do konca. Čez pet let sta ustvarjalca Alan Moore in David Lloyd strip dokončala pod okriljem DC Comics. Izšel je v celoti kot ilustrirani roman.

Priznana scenarista in režiserja Andy in Larry Wachowski, ki sta zaslužna za trilogijo Matrica, obožujeta Moorov in Lloydov strip in sta priredbo ilustriranega romana napisala že sredi devetdesetih let, preden sta se lotila Matrice. Med post-produkcijo drugega in tretjega dela Matrice pa sta se zopet lotila scenarija za Vroče maščevanje in ga tudi pokazala pomočniku režiserja, Jamesu McTeigueu, s katerim sta sodelovala pri vseh treh delih Matrice. V tistem času je McTeague snemal televizijske oglase in je iskal priložnost za film. Seveda je takoj navdušil.

Ustvarjalci filma so se odločili, da v filmu ne bodo razkrili identitete Vja, kot tudi ne njegovega hudo ožganega obraza, ki je ves čas skrit za masko Guyja Fawkesa, legendarnega saboterja, ki je umrl nasilne smrti več kot štiristo let nazaj...

O produkciji

V kot vroče maščevanje se dogaja v Londonu v bližnji prihodnosti. Država trpi pod totalitarnim režimom in je ostala brez duše, energije in upanja. Hrane primanjkuje, strahu je preveč. Osebna svoboda je stvar preteklosti, nihče se ne upa upreti tiranski vladi Adama Sutlerja.

Režiser McTeigue je hotel ustvariti sodobni London, vendar v neusmiljenem in temačnem okolju. V ta namen so uporabili sive tone, s katerimi so želeli poudariti pusto atmosfero, ki pritiska na mesto in njegove prebivalce. V takem okolju je zelo malo izbire - lahko kupiš avto ali konzervo fižola, vendar je na voljo samo ena znamka. Zato se to odraža tudi pri predmetih v filmu. Na primer, vsi monitorji so iste znamke, vse mize in stoli so popolnoma enaki.

Film so v veliki meri posneli v studiih in v prostorih, da bi tako poudarili tesnoben in odtujen občutek, ki ga daje zgodba. Hoteli so ustvariti občutek klavstrofobije, zato so povsem namenoma snemali v notranjih prostorih.

O igralcih

Natalie Portman (Evey)
Posnela je film Mika Nicholsa Bližnji odnosi, ki temelji na gledališki uspešnici Patricka Marberja. Njeni soigralci so bili Jude Law, Julia Roberts in Clive Owen.

Občudovali smo jo lahko tudi v zgodovinski drami Hladni vrh Anthonyja Minghelle ob boku Juda Lawa, Nicole Kidman in Renee Zellweger.

Na njeno veliko veselje jo je George Lucas izbral za vlogo princese Amidale v najnovejši trilogiji Vojn zvezd (v prvi, drugi in tretji epizodi). Svojo pot na velikem platnu pa je začela ob strani Jeana Renoja v Profesionalcu Luca Bessona. Že s svojim prvencem je opozorila nase tako pri kritikih kot gledalcih po vsem svetu. Njeni poznejši znani filmi so Vsi pravijo ljubim te Woodyja Allena, Mars napada Tima Burtona, kjer sta bila njena soigralca Jack Nicholson in Glenn Close, ter Vročina Michaela Manna, v katerem je zaigrala ob znanih imenih Al Pacino, Robert DeNiro, Val Kilmer, Ashley Judd in drugih.

Hugo Weaving (V)
Je eden od najbolj cenjenih avstralskih igralcev. V zadnjem času smo ga videli v trilogijah Gospodar prstanov in Matrica, kjer je igral agenta Smitha. Diplomiral je leta 1981 in od tedaj odigral številne gledališke, filmske in televizijske vloge. Med drugim v filmih The Interview (nagrada Avstralskega filmskega inštituta za najboljšega igralca), Proof (nagrada Avstralskega filmskega inštituta za najboljšega igralca), Priscilla, kraljica puščave (nominacija za nagrado Avstralskega filmskega inštituta), Bedrooms And Hallways, The Interview, True Love And Chaos, Frauds, The Custodian, Exile, Reckless Kelly, Wendy Cracked A Walnut, The Right Hand Man, For Love Alone, The City's Edge, The Old Man Who Read Love Stories, Strange Planet.

Med njegovimi televizijskimi projekti so bolj znani Halifax 3, The Bite, Lust, Bangkok Hilton, Dirtwater Dynasty in mini serija The Custodian.

Stephen Rea (inšpektor Finch)
Mednarodno slavo je doživel, ko je bil nominiran za oskarja in zlati globus v filmu Neila Jordana Igra solz. Pred tem je Rea že sodeloval z Jordanom, in sicer pri filmu Angel, kot tudi pri filmih, kot so Intervju z vampirjem, Michael Collins, Mesarček, In Dreams, End of the Affair in Breakfast on Pluto.

Med drugim je igral še v Life is Sweet, Pret a Porter, Still Crazy, Guinevere, Evelyn, Ulikses in Tara Road.

John Hurt (kancler Sutler)
Je eden najbolj znanih, priznanih in vsestranskih britanskih igralcev. V začetku 60-ih let je začel nastopati na londonskih odrih in na televiziji. Vlogi Maxa v Polnočnem ekspresu in Johna Merricka v Človeku slonu sta nanj usmerili pozornost javnosti, ko je bil nominiran za oskarja za stransko in glavno vlogo. Med drugim je posnel tudi filme 1984, The Hit, Champions, A Man for All Seasons, The Field, Rob Roy in številne druge.

Izza kamere

James McTeigue (režiser)
V kot vroče maščevanje je njegov režijski prvenec. Pred tem je bil izjemno uspešen režiser televizijskih oglasov. Poleg tega pa je bil pomočnik režiserja pri veliko uspešnicah, kot so trilogija Matrica, tretji del Vojne zvezd, Moulin Rouge.

Joel Silver (producent)
Je eden od najuspešnejših filmskih producentov; njegovi filmi - za sabo jih ima že več kot 40 - so po vsem svetu prinesli v blagajne že skoraj 5 milijard dolarjev (vsak film v povprečju več kot 100 milijonov).

Med največjimi uspešnicami, ki jih je produciral Silver, so poleg trilogije Matrica še Smrtonosno orožje z vsemi tremi nadaljevanji, Umri pokončno 1 in 2, Predator, Komandos (prvi film producentske družbe Silver Pictures), Pregon v San Franciscu, Zadnji skavt, Uničevalec, Kritična točka in Teorija zarote.

Svoj prvi projekt, kratki film Ten Pin Alley, je Silver produciral v New Yorku, kjer je študiral. Po študiju se je preselil v Los Angeles in kmalu postal asistent producenta Lawrencea Gordona, s katerim je med drugim sodeloval pri filmih The Driver, Hooper, The End, Ognjene ulice, Brewsterjevi milijoni in Bojevniki podzemlja.

Med njegovimi številnimi filmi so še Weird Science, Vojna za dve dvojki, Jumpin' Jack Flash, Ricochet, Mali milijonar, Hulahop, Profesionalec, Manekenka in detektiv ter v zadnjem času še Do groba, Mečarica, Romeo mora umreti in Smrtni udarec.

Silver je bil tudi izvršni producent serije Tales From the Crypt in dveh filmov, posnetih po njej, Demon Knight in Bordello of Blood.

Z Robertom Zemeckisom je ustanovil producentsko družbo Dark Castle Entertainment (v spomin na pokojnega Williama Castla, ki je v 50. in 60. letih snemal grozljivke), katere prvi film je bil House On Haunted Hill. Sledila sta 13 Ghosts in Ladja groze, potem pa še Gothika s Halle Berry in Penelope Cruz.

Trenutno producira The Reaping, v katerem bo igrala oskarjevka Hilary Swank, in pa remake Loganovega bega.

Poleg filmske trilogije Matrica je Silver produciral tudi videoigro Enter the Matrix in zbirko devetih kratkih animiranih filmov Animatrix.

Brata Wachowski (producenta / scenarij)
Za Amblin Entertainment sta napisala scenarij za film Plastic Man. Pred Matrico sta režirala in napisala scenarij za triler Bound, v katerem igrajo Gina Gershon, Jennifer Tilly in Joe Pantoliano.

Komentarji

8.3. 2006 ob 17:34

...za Prešernovo nagrado...

— Ninja Jointarka
13.3. 2006 ob 17:00 zvezdica

to bo najbolši film letošnjega leta! pogledu sm si trailer in film ne bo nič slabši od matrice. TO BO SEKAL! zgleda da sta se brata Wachowski odločila za dva meča pri glavnemu junaku in ne za pištole. zgleda kot da bo tudi tukaj uporabljen t.i. bullet time in da bo to res noro je še dobra igralska zasedba. komi čakam!

— marko
16.3. 2006 ob 15:53

trailer od filma sem si pogledla ze avgusta na www.imdb.com in od takrat komaj cakam na film saj je igralska zasedba odlicna in se trailer me je zelo prevzel...po pravici povedano je edini razlog za to da sem si trailer pogledla bila natalie portman ker jo naravnost obuzujem, mojo lepoticko malo :D...ampak zdaj se ne veselim nicesar bolj kot v for vendette , edino naslov so malo mimo vseknili.zveni zelo prevec gejevsko.:D

— padme
20.3. 2006 ob 19:09

Marko drgač to kar si vidu v trailerju od akcije je približno vse...kukr sm jst slišu je film sicer akcijski, ampak temelji tud ful na dialogih in je u bistvu pol drama...skratka ne pričakuj filma ala matrica...

— miha
23.3. 2006 ob 17:48 zvezdica

Se strinjam, Marko! Hugo Weaving je neverjeten čeprav za masko, Natalie Portman pa je itak neverjetno dobra igralka, že nagrajena z zlatim globusom in nominacijo za oskarja! komaj sem čakala, da pri Napovedih zagledam ta film. in sem ga! =) škoda zaradi prevoda naslova filma... Vendetta se mi zdi primernejše, kot podpis skrivnostneža.. aja, pa oglejte si trailer... sekaaa!

— Heather
26.3. 2006 ob 23:07 zvezdica

Misterioznost, napeta zgodba, odlična stripovska podlaga...ta film bo najbrž eden boljših letos.Še ena izmed meni osebno najljubših tem - alternativna zgodovina oziroma anti-utopična družbena ureditev, ala Orwell-ov 1984 oziroma Huxley-ev roman Krasni novi svet. Seveda te film pouči tudi malce zgodovine ( npr. zakaj V nosi masko Guy-a Fawkes-a ipd.) Komaj čakam da pride v naše kinematografe. Do takrat pa "Remember, remember the fifth of November..." :)

— Matej
3.4. 2006 ob 18:18 zvezdica

Nisem pricakoval ne vem kaj pa tudi predhodno sem bil opozorjen da ne gre za akcijo, temvec za politicno dramo z nekaj akcije, zato prijetno presenecen. Film, ki po eni strani da mislit, po drugi pa zele lepo pokaze kako se zgodovina ponavlja, ceprav mnogi mislijo da gre za neposreden komentar trenutnega stanja. Toplo priporocam.

— uri
5.4. 2006 ob 14:21 zvezdica

Sem ga ravnokar pogledal in ga toplo priporocam vsakomur. Aktualizacija 1984, ki bi ji tezko kaj ocital. Zanimivo je, kako se reci obrnejo, ko John Hurt igra enega od antagonistov. Manj akcije in vec dialoga kot v Matrici. Prakticno nobene politicne korektnosti in vec kot ocitna namigovanja, kot se za film, ki razkriva (fantasticno) zaroto iz prihodnosti (in ne le teorije o njej), tudi spodobi. Zgodba je odlicna, ceprav nekoliko ozka, na ogromno vprasanj si mora gledalec odgovoriti sam. Igralska zasedba se izkaze za vec kot odlicno. Koncno spet nekaj angleskega jezika in v dialogih, vrednih gledalisca.

— jype
9.4. 2006 ob 18:53

definitivno je V for Vendetta stripovska mojstrovina, s katero upam, da bodo filmarji spoštljivo ravnali in pa predvsem čim manj spreminjali. Strip je preprosto rečeno čista magija. Vsakomur priporočam, da se posluži tudi tega medija. Drugače pa me tandem "brača Wachowski" ni pretirano navdušila, prej nasprotno, z zgrešeno Matrico, ki bi se v svojo neopisljivo korist lahko zaključila že po prvem delu, tako da bi predelavo tega stripa, osebno, raje videl v rokah sposobnejših ustvarjalcev. Bom pa nedvomno zelo zadovoljen, če jima bo uspel tale popravni izpit.

— Igor
11.4. 2006 ob 11:44 zvezdica

Ker risanega romana še nisem dobil v roke ne morem sodit filma po njem, so pa citati iz filma na wikiquote.org pogosto enaki citatom iz originalnega dela. Dialog igralci izpeljejo povsem atmosferi celotnega filma primerno. Morda razočara le robinhoodizirana podoba glavnega lika, a Moore se je od filmov, posnetih po predlogah, osnovanih na njegovih delih, še vedno distanciral. Tudi V ni izjema. Nisem prepričan, da sta producenta naredila napako, ko sta v filmu idealizirala junaka in film tudi približala sedanjosti, se pa vsekakor strinjam z njuno napako pri nadaljevanjih Matrice (ki si jih nisem in si jih ne bom ogledal ravno zaradi izpovedi tistih, ki so nadaljevanji videli).

— jype
12.4. 2006 ob 16:16 zvezdica

Premalo izvirnosti, od zgodbe do razlicnih ze videnih kadrov. Igra je dobra. Ce gledamo s stalisca, da je narejen po stripovski predlogi je dalec za odlicnim Sin City-jem 7/10

— MIRKO
16.4. 2006 ob 18:23

Takih filmov kot je ta že dolgo ni bilo zunajm,mislem glasbena podlaga,nasploh zgodba in sploh so dobr nardil tist prizor z noži.Film je nekak mračen,kar je res dobr ane,vsekakor bi rad nadaljevanje,sam tko pač je.Ga priporočam vsem k takih filmov je premalo,škoda. V FOR VENDETTA

— Primož
19.4. 2006 ob 14:38

Jao - mene samo zanima, kdo prevaja originalne naslove filmov v slovenščino. Ta je eden izmed bolj ponesrečenih. Vroče maščevanje - mater saj ne grem gledat astro-porno-hispano- disco-gay-limonado.. . Ne razumem, kaj bi bilo narobe z naslovom "V kot Vendetta", če je že treba slovenit naslove. Saj vsak normalno razgledan šentflorjanc pozna izraz vendetta (mafijski filmi etc...). Sicer pa komaj čakam na zadevo da si jo ogledam :)

— Skylax
21.4. 2006 ob 12:47

Definitivno zadetek v polno: ta film ta trenutek v Sloveniji vrtet! Ogled vsem common sense Slovencem Vroče priporočam! Pika

— Pika
22.4. 2006 ob 11:43 zvezdica

Odličen film, gledalca pusti na nek način razočaranega, ker ne prikaže celotne zgodbe in obraza glavnega junaka, čeprav v njem pusti veliko željo po odkritju. Skratka odličenfuturističen film vreden ogleda!!

— Leon
23.4. 2006 ob 0:02 zvezdica

ODLIČEN!! Priporočam, odlično narejen! In če vas zanima kako manipulirat z množicami, tako da jih "varuješ", zelo aktualen!

— Danilo
26.4. 2006 ob 10:37 zvezdica

Najprej komentar jype-u. Najbolje da si ogledaš nadaljevanji Matrix-a, ker imam vtis da si človek, ki se zanaša na svoj razum in ne na mnenja drugih. K filmu: Ker sem strašen fan filmov posnetih po stripih, sem se še posebej veselil Vendette, tudi ker sta producenta Wachovskija. Potem pa še obetavna igralska ekipa Weaving, Portmanova in Hurt... Pričakoval veliko, dobil veliko. IDEJA filma - da je IDEJA, oz. simbol lahko največje orožje za boj proti represiji totalitarizma, že velikokrat uporabljeno v zgodovini, a vedno 100% učinkovito. Totalitarna Anglija, kot jo slikata Wachovskija je čista futuristična izvedba nacistične Nemčije - tudi ime kanclerja Adam Sutler je čista referenca na Adolf Hitler. Pomembno sporočilo je tudi da je potrebno spoznati kdo si?, kakšnemu namenu služiš?, zakaj si? Pradavna vprašanja človeškega bivanja vnesena v vzoren vpogled vehementno vizualiziranega vsakdanjika :) V for Vendetta, meni osebno drugi najljubši film!

— Skylax
26.4. 2006 ob 10:40

Še dodatek: To da niso pokazali obraza glavnega junaka je bila pri meni gratinirana češnja na smetani za oceno 10/10.

— Skylax
26.4. 2006 ob 12:20 zvezdica

Prvih 20 minut sem mislila da se ne bo nič dogajalo; potem te pa naenkrat zgodba posrka vase. Kot prvo bi pohvalila vizijo, ki je predstavljena za prihodnost. Je nekaj, kar ljudje lahko mirno pričakujejo da se bo zgodilo, pa če si priznajo ali ne. Cerkev in politika se je vedno mešala, vendar se to čedalje bolj odkriva. Hinavščina enih in drugih. Prišel pa bo moment, ko se bosta cerkev in politika soočili. Ljudje bodo zmedeni kaj se dogaja, vendar so vse to stvari, ki so napovedane v Bibliji. ne glede na mišljenje ljudi ali versko prepričanje se bo to zgodilo. In tisti, ki verjamejo v nekaj drugega, ki verjamejo v resnco bodo zatirani. Ravno tako kot je prikazal film. Pravilno mislečih bo manjšina, ki pa bo preživela. vendar mi film ni bil všeč samo za to. Všeč mi je bila misel, da je poštenost naše največje bogatstvo. Všeč mi je bilo da so ideje tiste, ki so neuničljive, ne glede na to ali smo ljudje uničljivi. Pomen pravega prijateljstva. Evy je upoštevala njegovo željo in ni nikoli odkrila maske, ki jo je nosil. Ker je on tako želel. Všeč mi je tudi to, da niso vsi takoj ''zaštekali'' za kaj se je vredno boriti. Ker je to človeško. Važno je le, da se to doseže preden bo prepozno. in še en nauk. Vsi mi nosimo maske in naši obrazi niso to kar smo. Poglejte si ta film. p.s. ko se v filmu domine rušijo se zamislite, kako bi izgledalo če bi namesto domin to bili ljudje; zato razmislite kaj delate s svojim življenjem

— sneškosnežak
27.4. 2006 ob 0:59 zvezdica

Film o katerem je nepotrebno izgubljati besede. Film ki si ga enostavno moraš ogledati. Film, ki je čisti užitek, tako za oko kot za uho. Film, ki te ne zapusti še dolgo potem ko se na platnu odvrtijo zadnji napisi. In film, po katerem si boste na poti domov zamolklo mrmrali "remember remeber, the fifth of november."

— Lenča
29.4. 2006 ob 11:11 zvezdica

Film je bil odličen. Po pričakovanjih, lahko rečem. Film,ki ne temelji večinoma le na akciji,ampak na izpopolnjenih dialogih. Natalie Portman se je zopet izkazala, prav tako Hugo Weaving. Končno film,kjer je potrebno celo misliti zraven. Res pa je,da film ne bo navdušil tiste,ki so navdušeni le nad čistimi akcijami in komedijami. Film je bolj za zahtevnejše gledalce.Še enkrat vse pohvale filmu.

— Klemen
29.4. 2006 ob 15:15 zvezdica

Film priporočam vsem zahtevnejšim filmskim sladokuscem.Temelji na odličnih dialogih in v pravšnji meri akcije.Pohvalna igra Natalie Portman in Huga Weavinga.Po koncu filma se prav zamisliš nad lastnim sistemom v državi.V nudi pravšnjo mero razmišljanja in s tem me je tudi navdušil.Krasna zgodba.Po pričakovanjih.

— KlemenK
29.4. 2006 ob 18:30

V kot vroče maščevanje je film, pri katerem že na golem začetku vemo,da je nastal izpod rok režiserjev Matrice. In režiserji seveda Matrice ne pozabijo, ampak ta film naredijo kot Matrix 4. In tako dobimo V-ja, romanskega tipa z mirno, smšno in hkrati grozljivo masko. Uživancija.

— Dejan
30.4. 2006 ob 0:39 zvezdica

SVETOVNO: Ravnokar sem priešl iz kina, si vrgo na playlist uverturo od Čajkovskega, v glavi mi pa še vedno zvenijo besede: Remember, remember, the day of the 5th of November! Na začetku sem mislil kaj se to šel gledat neki shit, pol pa mi je lezel in lezel pod kožo. Motlo me je samo malo pretirano dramatiziranje(a'la speilberg), to mislim predvsem v neutrudljivem joku Evey, in pa tisti kri špricajoči konec, ko vse pokolje. Drugače pa res film, that makes you think. Dosti bolši ko Matrix. Če mate radi filme ob katerih je treba malo mislit, pol si poglejte, za tiste, ki pričakujejo hollywoodski krnekaj, pa bo razočaranje. RES ODLIČNO!

— Sasho
30.4. 2006 ob 11:54

Zame osebno najboljši film leta. Film,ki ga še dolgo ne pozabiš.

— BigBoi
30.4. 2006 ob 23:50

Film je krasen in vreden ogleda. Mene vsekakor ni pustil prazne! Ideja je huda in ko prikaže množico, odeto v maske Guya Fawksa te zmrazi in lahko samo nemo občuduješ kakšna je dejansko lahko človekova volja... Remember, remember...

— V'
1.5. 2006 ob 10:22

Dober film, ni kaj!

— nihil
1.5. 2006 ob 21:28 zvezdica

Film sem si ogledala in mi je bil tako všeč, da si ga bom še enkrat. Je zelo sodoben, aktualen in razkriva manupilacijo politikov z dogodki, ljudmi in močjo posameznika. Razkriva strahopetnost posameznikov, ki raje zamolčimo kar bi radi rekli in upamo, da bo to za nas opravil nekdo drug. Kljub temu se v vsakem od nas skriva upornik, pravičnik in maščevalec, ki si le redko upa na dan. Name je napravil močan vtis in upam, da bo pozitivne občutkre in odgovornost do ravnanja vlade ter kritičnost zbudil tudi v drugih.

— Darja Kürner
2.5. 2006 ob 3:16 zvezdica

Film je definitivno odličen, vsekakor pa zasluga ne pripada ravno bratoma Wachowski; Film je narejen po stripu, ki ga je napisal Alan Moore (tudi pri sami rizbi je odigral pomembno vlogo kot strog in brezkompromisen kritik). Alan Moore se je med najbolšimi pisci stripa obdržal že več kot 25 let, V for Vendetta pa ni njegov edini stri ki je bil uprizorjen na velikem platnu. Med rugim so tudi dobro znani League of Extraordinary Gentlemen, From Hell, Watchmen, Constantine (tu je kreiral samo lik, ki je odigral stransko vlogo v stripu Swampthing, ker pa je navdušil množice, so strugi stripovski ustvarjalci prevlezil ta lik in ga uporabili v stripu Hellblazer...). Alan Moore je strogo nasprotoval filmski uprizoritvi vseh njegovih del in se tudi pod noben film ni podpisal - z filmsko uprizoritvijo ni hotel imeti opravka in tu mu dam prav: Svoja dela je izpilil do te mere, da se jih na bolši način sploh nebi dalo prikazati. Tudi samo pripovedovanje zgodbe je podrejeno njegovemu unikatnem stripovske pripovedovanju, ki najbolj obdrži formo in smisel v obliki stripa, pa če prav sta si film in strip zelo sorodna medija. V priredbe Moore-ovih filmov bi po mojem mnenju spadali kakšni manj znani in predvsem manj žanersko zaznamovani igralci, ki pa jih na žalost v njegovih preostalih preredbah in tudi vključno s to nismo videli. Glede Matrix pa še tole: Tudi tukaj brata Wachowski nista naredila nekaj svojevrstnega; Obstaja nek italjanski film (imena se ne spomnim), ki je sicer precej star in še črno bel, idejno pa kar precej ujema z Matrix. Neki kritiki so to sicer omenjali, a jih je medijski trušč kaj kmalu preglasil. Prvi del trilogije sta brata naredila odlično ...potem pa je šlo strmo navzdol ... Skratka, če so vam razne priredbe Alan Moore-ovih zgodb ušeč ali pa jih tudine marate, vam predlagam da si raje preberete kak njegov strip - ne razočarajo; tako kot tudi ta film ne bo ...le zakaj.

— brick
12.5. 2006 ob 10:50 zvezdica

Remember, remember, the fifth of November. Ko človek gleda V kot vroče maščevanje, dobi občutek, da gleda hudo trapaste reciklaže filmov Fantom iz opere, Umazani Harry, Darkman, Profesionalec in Mož z železno masko. Kopijo brez pravega občutka za ritem, za zgodbo, za vse tisto, kar mora imeti dobra kopija, če hoče v štric z originalom, če hoče spretno zakamuflirati pomanjkanje idej. In tu je gospod V (Hugo Weaving iz Matrice), notorični oboževalec Moža z železno masko, moderni Guy Fawkes in spretni terorist, ki se skriva pod masko in se bori proti totalitarnem sistemu, proti totalitarni ter nacistični angleški vladi, ki fura imidž stalinizma. Imidž popolnega nadzora nad prebivalci. Imidž stroge policijske države, ki jo lahko zdela samo tip kot je naš V. Tip iz stripa, iz nekega drugega časa, nekega drugega filma, neke druge zgodbe. Jasno, V obožuje tudi opero in ples. Tako kot Fantom iz opere. Njegov obraz je ožgan. Tako kot pri Darkmanu. In svoje nasprotnike ubije na lastno pest. Tako kot Umazani Harry. Prav imate, V je greatest hits številnih junakov in borcev za pravico, skulirani in sofisticirani nepridiprav, ki bi v nekem drugem času dobil svoj spomenik sredi Londona. Nič čudnega, da si zanj glavo obrije tudi Natalie Portman.

— iztok gartner
17.5. 2006 ob 12:36

Tako kot že nekdo pred mano sem v prvih minutah mislil, da je film prava bedarija. Potem pa. Ne strinjam pa se s tem, da film opisuje nacistično nemčijo postavljeno v prihodnost. Prej bi rekel, da opisuje stanje v ZDA, kjer oblasti prebivalce tudi kar naprej strašijo s katastrofami. Nekje proti koncu filma kancler Suttler pravi: " prestrašimo jih, da bodo spoznali, da nas rabijo" in v poročilih se pojavljajo vesti o hudi suši, o podražitvah kuponov za vodo, o ptičji gipi. Po moje je film prikaz razmer, ki v zahodnem svetu vladajo danes in zdaj in ne šele čez 20, 30 let. Le da nam v realnosti (navidezno) pustijo malo več svobode.

— didi
17.5. 2006 ob 16:50

Ah...jaz sm si ze ogledal film pa nevem zakaj so dali V ki recitirajo Remember remember the fifth of november se mi zdi pa ne kopčam

— BlindGuard
19.4. 2011 ob 10:52

Povprečen film brez zgodbe.

— red
9.1. 2012 ob 12:25

Red, kaj pa tebi ni jasno? Eden najbolših filmov vseh časov, priporočam vsem!

— majstro
14.11. 2021 ob 23:13

Komaj leta 2021 dobi film vso podlago in še kako je resničen

— zmago

Tvoj komentar

Si film že videl in želiš svoje vtise deliti z drugimi? Napiši svoj komentar! Zanimive ocene filmov bo urednik nagradil z zvezdica.

Preostali znaki: 4000

S komentarji obiskovalci izražajo svoja mnenja, ki niso povezana z uradnimi stališči podjetja. Pridržujemo si pravico do neobjave komentarjev, ki se v vsebinskem smislu ne navezujejo na obravnavani film, ki so žaljivi, opolzki ali brez kakršnega koli pomena. Enako velja tudi za komentarje, ki izražajo in spodbujajo nestrpnost, navajajo h kriminalnim dejanjem ipd. Komentarje izločamo po lastni presoji. Za mnenja ne odgovarjamo.