Kolosej
Film distribucije Continental Film

V iskanju srece

drama
Po resnični zgodbi
Na sporedu od: 7.2.2007, Kolosej Ljubljana
1h 57min / 117min
Leto: 2006
Država: ZDA
Scenarij: Steve Conrad
V čustveni drami spoznamo trgovskega potnika Chrisa Gardnerja, ki ga utrujena in razočarana žena zapusti, tako da mora sam skrbeti za petletnega sina. V želji po boljšem življenju se Chris vpiše v tečaj za borzne posrednike, toda zaradi pomanjkanja denarja s sinom kmalu pristaneta na cesti. Chris se kljub vsem težavam in ponižanjem odloči vztrajati, ob tem pa skuša na domiselne načine sina obvarovati pred neprizanesljivo krutostjo vsakdana.

"Nikoli nikomur ne dovoli, da bi ti dopovedal, da česa ne moreš storiti ... Svoje sanje moraš varovati ... če kaj hočeš, si prizadevaj to dobiti. Pika."

Chris Gardner (Will Smith) je bister in nadarjen, a nepomemben trgovec. Komaj se prebija. S petletnim sinom Christopherjem (Jaden Christopher Syre Smith) ju vržejo iz stanovanja v San Franciscu in nimata kam. Ko Gardner dobi pripravništvo v prestižni borzno-posredniški hiši, morata s sinom veliko prestati, med drugim živeti v zavetiščih, da bi sledila svojim sanjam o boljšem življenju.

Iščoč Chrisa Gardnerja

Leta 2003 je bil izvršni producent Mark Clayman, scenarist in igralec, ki se je loteval producentstva, eden od mnogih, ki so v oddaji 20/20 videli prispevek o Chrisu Gardnerju. "Z ženo nisva prav zvesta gledalca 20/20, a videla sva prispevek o Chrisu in neverjetnih ovirah, ki jih je moral premagati, med katerimi morda najbolj izstopa brezdomstvo. V enem prizoru je s sinom obiskal sanitarije na postaji BART, kjer je v umivalniku kopal sina. Ker je najin sin takrat imel leto dni, naju je to ganilo do solz. Zame to ni bila zgodba o siromaku, ki je obogatel, ampak ganljiva pripoved o očetu in sinu. Obrnil sem se k ženi in rekel: Moram dobiti pravice za to zgodbo in vloga bi bila zadetek v črno za Willa Smitha."

Jutro po objavi prispevka v 20/20 Gardnerjev telefon sploh ni nehal zvoniti, vendar mu je v spominu najbolj ostal Clayman, "ker je bil odkrit in neposreden." Dogovorila sta se za srečanje v produkcijski hiši Escape Artists, v okviru katere so partnerji Todd Black, Jason Blumenthal in Steve Tisch posamično posneli filme, kot so Antwone Fisher, American X in Forrest Gump. "Zame je bila zgodba Chrisa Gardnerja univerzalna," pravi Blumenthal. "Govori o tem, kaj vse naredi oče, da bi obvaroval sina. Čustveno se dotakne vsakogar in to je bila za nas odskočna deska za zgodbo, ki jo je navdahnilo življenje Chrisa Gardnerja."

Njegov partner Todd Black je bil prav tako ganjen in navdahnjen: "Takoj sem vzkliknil: Moj bog, to je sijajna zgodba. Je kot Rocky - možakar, ki je čisto na tleh, in nato uspe."

Black in Blumenthal sta navezala stike s producentom Jamesom Lassiterjem, partnerjem Willa Smitha pri Overbrook Entertainment. Lassiter, na katerega je zgodba prav tako naredila velik vtis, je vedel, da bo Willu všeč tako kot očetu kot človeku. Posnetek iz oddaje 20/20 je poslal v Vancouver, kjer je Will Smith snemal Jaz, robot. Igralčev odgovor je prišel v manj kot 24 urah. "Od prvega trenutka je bila zame to poosebitev zgodbe o ameriških sanjah," pravi Will. "Ta država temelji na konceptu upanja, da si vsak, ki je oborožen z močno voljo, lahko ustvari dobro življenje. Vsakič, ko vidimo nekoga, ki pokaže tako veličino in vztrajnost, se vprašamo: Bi bil sam zmožen česa podobnega? Bi bil dovolj moža, bi bil dovolj dober oče in mož, da bi se spopadel s težavami, kot se je Chris? Vsa ta vprašanja sem zastavil sebi."

Ker si je dopustil precej umetniške svobode, je Chris Gardner sam napisal knjigo o svojem življenju z naslovom The Pursuit of Happiness. Ena od sprememb je bila recimo ta, da je bil v resnici Chrisov sinko še otroček, v filmu pa je petletni deček. Igra ga Jaden Christopher Syre Smith, sin Willa Smitha in Jade Pinkett Smith. "Že s tem, ker smo za režiserja najeli Gabrieleja, ki še nikoli ni posnel filma v angleščini, smo veliko tvegali. To, da smo dali vlogo Jadenu, pa je bilo še večje tveganje. Če ne bi bil zares sijajen, bi bilo vse skupaj videti kot nepotizem."

Ponosnega očeta Smith niso pestili dvomi: "Mulc me je zasenčil v vseh skupnih prizorih," se zasmeje. "To mi ni všeč. Še dobro, da je moj sin. Če ne bi bil, bi zahteval, da ga odpustijo."

O igralcih

Will Smith (Chris Gardner): med njegovimi filmi so Dan neodvisnosti, Podli fantje 1 in 2, Državni sovražnik, Legenda o Baggerju Vanceu, Jaz, robot, Divji, divji zahod, Ali, za vlogo v katerem je bil nominiran za oskarja, Hitch in Kraljestvo morskega psa.

Leta 1986 je osvojil glasbeno sceno kot Novopečeni princ oziroma polovica rap dueta DJ Jazz in Novopečeni princ, ki je osvojil nagrado grammy. Smithova sposobnost zabavanja ljudi in magnetizem sta botrovala nastanku uspešne nadaljevanke Princ iz Bel Aira. Ker je bila nadaljevanka zelo priljubljena, je Smith pristal tudi pri filmu. Kritiki so ga hvalili v Six Degrees of Separation, za vlogo v katerem je bil nominiran za oskarja za stransko vlogo. Poleg tega je igral še v Made in America in Where the Day takes you.

Smith je začel rap izvajati na zabavah, ko mu je bilo 12 let. Z Jeffom Townesom sta postala DJ Jazzy and The Fresh Prince. Z njunega debitantskega albuma Rock the House je uspešnica Girls ain’t nothing but trouble. Na njunem naslednjem albumu He’s the DJ, I’m the rapper se nahaja njuna najbolj priljubljena skladba Parents just don’t understand, ki je leta 1988 prejela nagrado grammy za najboljši rap nastop.

Leta 1989 sta bila nominirana za grammyja za skladbo I think I can beat Mike Tyson z albuma And in this Corner. Grammyja sta dobila za skladbo Summertime z albuma Homebase, ki sta ga izdala leta 1991 in je postal platinast.

Leta 1992 so Smitha in Townesa nagradili z nagrado NAACP Image kot izjemna rap umetnika.

Thandie Newton (Linda) je posnela filme Usodna nesreča, Misija: Nemogoče 2, Intervju z vampirjem, The Truth About Charlie, Beloved, Flirting, Jefferson In Paris, Gridlock’d, Besieged. Večkrat je gostovala v nadaljevanki Urgenca.

O režiserju

Gabriele Muccino; ameriško občinstvu ga pozna po filmu The Last Kiss, za katerega je napisal tudi scenarij in ki je leta 2002 dobil nagrado občinstva na filmskem festivalu v Sundancu. Entertainment Weekly ga je uvrstil na seznam desetih najboljših filmov tistega leta. Muccino je bil scenarist in režiser prav tako zelo hvaljenega Remember Me, My Love, v katerem je nastopila Monica Bellucci. V iskanju sreče je njegov prvi film v angleščini.

Rodil se je v Rimu in je obiskoval šolo za režiserje v Centro Sperimentale di Cinematographia. Po koncu šolanja je snemal dokumentarce in kratke filme za RAI. Njegovemu prvemu celovečercu je bilo naslov That’s It. Zanj je napisal tudi scenarij in si prislužil nominacijo za najboljšega režiserja na filmskem festivalu v Torinu leta 1998. Njegov naslednji film But Forever in My Mind je dobil več nominacij in nagrad, med drugim Grand Prix na Pariškem filmskem festivalu. The Last Kiss, njegov tretji italijanski film, je bil deležen pohval kritikov in je bil tudi finančno uspešen,dobil je pet nagrad David di Donatello (italijanski ekvivalent oskarju), med drugim za najboljšega režiserja.

Komentarji

28.1. 2007 ob 19:23

Krasen film! Film pri katerem potočiš solze in se zaveš, da marsikateri problemi in stiske, ki jih nosimo v sebi, niso niti približno primerljivi s problemi s katerimi se srečuje očka Chris. Ne obremenjujmo se s težavami, imejmo želje, sanje in cilje ter dajmo vse od sebe, da najdemo našo srečo.

— krasen film
3.2. 2007 ob 14:31

Zelo dober film, da človeku kaj več kot ostali negativni filmi vreden ogleda zelo priporočam.

— Andrej
7.2. 2007 ob 10:19

10ka za film,morte si ga ogledat,nevejreten film ki gane do srca,skratka priporočam ogled vsem.

— Elvis
7.2. 2007 ob 16:33 zvezdica

Lov na srečo. Se spomnite filma Jersey Girl, kjer je moral Ben Affleck po smrti žene skrbeti za svojo hčerkico? Če se ga, potem se spomnite tudi prizora, kjer sreča Willa Smitha in presenečeno ugotovi, da mu največ pomeni družina in da je najbolj srečen takrat, ko se igra s svojimi otroki. In ta isti Will Smith je sedaj posnel film, kjer se mu zgodijo podobne reči, le da ne sreča Bena Afflecka in da nastopa v boljši, lepši in bolj kvalitetni zgodbi, ki bi je bil vesel tudi znameniti Frank Capra. Prav imate, če bi The Pursuit of Happyness režiral Frank Capra, bi Chrisa Gardnerja, nenehno brezposelnega mladeniča, ki mu gre vse narobe, igral James Stewart. Da ga igra Will Smith ni seveda prav nič narobe, saj ga igra dobro, prepričljivo, očarljivo in toplo. Tako, da se lahko z njim poistoveti prav vsak. In tako, da mu verjamemo, da se je zgodba zgodila tudi v resnici. Jasno, pravi Chris Gardner se na koncu filma sprehodi mimo Willa in njegovega sinčka Christopherja, ki ga, uganili ste, igra resnični Willov sinko Jaden. Štorija se prične v osemdesetih, ko naš Chris neuspešno prodaja skenerje za bolnišnice. Ko ga hoče zapustiti nenehno nezadovoljna punca Linda (Thandie Newton). In ko mu nikakor ne uspe dobiti dobre službe, s katero bi preživel sebe in sinčka. Sreča mu je obrnila hrbet. Tako zelo, da ga vržejo iz stanovanja, da mu davkarija pobere še zadnje prihranke in da služba, ki jo dobi, ni plačana prvih šest mesecev. Nič čudnega, da zavida nasmejanim ljudem in da mu v oči pade grafit, kjer je sreča napisana napačno, kjer so i menjali z y. In samo film, ki srečo napiše kot happyness, se zaveda pravega pomena sreče, pravega pomena malenkosti, ki za vedno spremenijo naše življenje. Pravega pomena ljubezni očeta in sina, pravega pomena očeta samohranilca, ki potrebuje denar za preživetje. Lep film. Film za tiste, ki so izgubili srečo in ki upajo, da jo bodo enkrat spet dobili nazaj.

— iztok gartner
7.2. 2007 ob 18:48 zvezdica

Neverjeten film..zelo čustveno obarvan..seže v srce..ob njem ne ostaneš ravnodušen..všeč mi je, ker je realen, življenjski in na čudovit način prikazuje vztrajnost in ljubezen. Za tiste, ki ste skeptični - ne bo vam žal!

— BInch_
7.2. 2007 ob 21:07 zvezdica

Izjemna zgodba o življenju in preživetju, viziji in sanjah, o kruti in še bolj kruti realnosti, o očetu in sinu in ... neverjetni moči, ki jo lahko najdemo v sebi. Neverjetno in celo resnično.

— Janez
8.2. 2007 ob 10:58

nism še gledala filma,ampak će igra will smith, je zihr supr!!hehe

— jaz
8.2. 2007 ob 11:59

Film, ki me je po dolgem času resnično ganil. Will Smith je izvrsten igralec. Izredno priporočam ogled filma. :)

— Kaya*
8.2. 2007 ob 22:20

Običajno zelo poredko hodim v kino in nisem ravno velik ljubitelj filmov ...Ogledal sem si ta film in je res zelo dober, vsekakor vreden ogleda.

— bous
9.2. 2007 ob 23:46

ta film je res full dober samo to ni film za tiste ki še živijo v svojem svetu, svaka čast chrisu RESPECT100X

— LEPOTEC
11.2. 2007 ob 8:39

Zal nisem imel priloznosti ogledati film,al vejamem da je odlicen.

— hasan
14.2. 2007 ob 8:14

Film je odličen, čeprav menim, da se Slovenci z njim ne morejo identificirati. Si zamišljate, da se to zgodi vam. Kako odreagirate? Večina bi se najprej zjokala pri mamicah in jih prosila za denar, preostali pa bi razmišljali o "bedarijah". Film priporočam vsem, ki vedo, da bo čez deset let tudi pri nas tako

— Sara
14.2. 2007 ob 10:44

Zelo dober film.!

— nina
14.2. 2007 ob 13:38

Super filmček... Škoda da že v naprej veš cel potek filma.. drugače pa dober...

— Dejan Keuc
14.2. 2007 ob 18:51 zvezdica

Sicer sem tista predstavnica filmskih navdušencev, ki hitro lahko zajoka ob filmu, pa presenetljivo v tem filmu nisem, razen na koncu so se mi ovlažile oči, ampak še vedno nisem bila FULL ganjena. Ker točka kjer je on dosegel srečo.no, da ne govorim o koncu filma. Will Smith je odigral perfektno, njegov sin ne da je luškan ampak preluškan, ampak nekako veš kako se bo film končal. In seveda, glavnemu liku sem ful privoščila srečo, ker si je res zaslužil. Sam v čem je sreča? Vsak ima neko svojo teorijo o tem. Kakorkoli že, kot je že en komentar pisal, to v Sloveniji ne bi bilo mogoče. Če ostaneš na cesti, ne moreš iti v zavetišča, ker jih praktično ni oz. ne nudijo več kot 30 postelj. Če želiš postati borzni posrednik, moraš imeti vsaj eno leto delovnih izkušenj z vrednostnimi papirji itn. Ampak point filma je v tem da lahko dosežeš kar želiš in če si vztrajen. Vsak ima pač neke oteževalne okoliščine. Ne glede na to v kateri državi živimo.

— sneskosnezak
17.2. 2007 ob 20:00

Kaj, ni ga več v kinu? samo en teden je bil?

— .
18.2. 2007 ob 12:13

zakaj filma ni več v ljubljanskem koloseju? ali pride nazaj, ker je čudno da se nekateri slabši filmi vrtijo tudi več kot mesec, tega pa ni več? če kdo ve zakaj ga ni vec na sporedu, prosim za pojasnilo! lep pozdrav, anja

— anja
19.2. 2007 ob 11:54

Film mi je bil zelo všeč, ker je pretresljiva življenjska zgodba, kakršne piše življenje. Je pa res žalosten, a z srečnim koncem.

— Blanka
23.2. 2007 ob 18:34

Filem v iskanju sreče je ful dober filem Oče in mati 5 letnega otroka (če se ne motim) se ločita.Mati odide v New York al London za kuharico, oče pa ostane s sinom bres službe. Na koncu pa se filem srečno konča in oče najde službo ter s sinom srečno živita

— Katarina
24.2. 2007 ob 9:02

najujši film!pejte ga gledat na mt!!!

— najhujši film!!!
24.2. 2007 ob 15:54

jooj..fiLm je reees kuL..morte ga it pogLedat..vidLii boste kakšna siLa je ko gre zares in se dotakniLi resnićnega živLjenjaa..zeLo žaLostno je na trenutke ampak na koncuu je vse ok!!..fiLm se spLača pogLedaT!!

— LoLyKa
28.2. 2007 ob 14:31

če si za drame je film uredu. drgač ti pa priporočam d pride na tv in jo lpo doma pogledaš. (usaj dnarja nauš stran vrgu..tko k js.:P). lpo se mei*

— gledalka*
2.3. 2007 ob 10:42

FILM JE ZELO GANLJIV, POUČEN IN OBČUDOVANJA VREDNO JE, DA JE IMEL TAKO VOLJO DO USPEHA, ČEPRAV MU JE ŠLO V TISTEM TRENUTKU POPOLNOMA VSE NAROBE; MISLIM DA JE BIL NJEGOVO VELIKO UPANJE SIN, KI GA JE DRŽAL POKONCI, TUDI ŽENA GA JE PUSTILA NA CEDILU, KO BI JO NAJBOLJ POTREBOVAL. JST OSEBNO SEM ŽE MED FILMOM JOKALA KOT DEŽ, KAJ ŠELE NA KONCU. RES PEJTE GA GLEDAT! PA ROBČKE OBVEZNO SABO! VSE POHVALE IGRALCEM, ŠE POSEBEJ WILLU SMITHU IN NJEGOVEMU SINČKU JADENU IN TUDI VSEM DRUGIM USTVARJALCEM FILMA! PO MOJEM MNENJU BI NUJNO ZASLUŽIL VSAJ ENEGA OSKARJA, SAJ GA KRVAVO ZASLUŽI! LP!

— Eva
2.3. 2007 ob 13:43

men film ni biw ušeč k je blo preweč...nerealno... ubistwu KREKY.ne priporočam, film ie sranie

— maiiia
3.3. 2007 ob 17:12

lep film!custven,cloveku spremeni zivljenje!splaca se ga gledat!!! ocena:8,7

— tedi
10.3. 2007 ob 17:17

fil je "genialen"!

— "jst"
6.2. 2008 ob 0:00

Naj film...!!!

— Jure
2.12. 2008 ob 0:00

film je biu ok

— hhh
10.8. 2009 ob 21:04

Izjemen film.Kar za zjokat se je kako krut je svet.

— jancl
26.10. 2010 ob 22:21

kaki lepi je tale jaden smith

— asdf
27.2. 2011 ob 1:28

Film Je Odlicen,Govori o Ocetu Ter sinu,ki ju je zapustila ljublena seba MATI,Bila Sta revna asta z velikim trudom postala Miljonarja ....

FILEM VREDEN OGLEDA :)!

— Nenad
27.4. 2013 ob 22:59

film mi je še dougo časa ostau u lepem spominu ;)

— čikita
17.11. 2013 ob 0:26

Top film!
Res premalo cenimo to, kar imamo!

— Družina
28.12. 2013 ob 15:43

Včeraj sem film gledala na italijanski TV in sem bila ganjena. Odlična igra in pretresljiva zgodba. Jokala sem.

— aja

Tvoj komentar

Si film že videl in želiš svoje vtise deliti z drugimi? Napiši svoj komentar! Zanimive ocene filmov bo urednik nagradil z zvezdica.

Preostali znaki: 4000

S komentarji obiskovalci izražajo svoja mnenja, ki niso povezana z uradnimi stališči podjetja. Pridržujemo si pravico do neobjave komentarjev, ki se v vsebinskem smislu ne navezujejo na obravnavani film, ki so žaljivi, opolzki ali brez kakršnega koli pomena. Enako velja tudi za komentarje, ki izražajo in spodbujajo nestrpnost, navajajo h kriminalnim dejanjem ipd. Komentarje izločamo po lastni presoji. Za mnenja ne odgovarjamo.