Kolosej
Film distribucije Karantanija Cinemas

Usodni

znanstveno-fantastična romanca
Ukradli so mu prihodnost. Zdaj si jo jemlje nazaj.
Podnapisi
Na sporedu od: 10.3.2011, Kolosej Ljubljana
7.4.2011, Kino Komuna
14.4.2011, Kolosej DeLuxe Kranj
1h 46min / 106min
Leto: 2011
Država: ZDA
Jezik: angleščina
Scenarij: George Nolfi po zgodbi Philipa K. Dicka
Režija: George Nolfi
Karizmatični politik David po naključju spozna lepo plesalko Elise, toda njuna ljubezen se zdi obsojena na propad. Davida prične zasledovati nenavadna skupina, ki uravnava potek usode ljudi. Ker v njihovih načrtih zveza med Davidom in Elise ni predvidena, želijo Davida zlepa ali zgrda prepričati, naj se ji odpove. David se kljub temu odloči izzvati usodo, kar povzroči nenadzorovano verigo vratolomnih pregonov in usodnih obračunov.

Zgodba

Sami določamo svojo usodo, ali so odločitve za nas sprejete davno prej, preden pomislimo nanje? Nadzorujemo svojo usodo, ali jo upravljajo nevidne sile?

David Norris vidi prihodnost, ki jo načrtujejo zanj, in ugotovi, da hoče nekaj drugega. Da bi to dobil, mora prepričati edino žensko, ki jo je kdaj ljubil, in kljubovati agentom Usode – skrivnostni skupini mož, ki nadzorujejo njuno življenje.

Tik pred zmago na senatnih volitvah karizmatični politik David Norris spozna lepo plesalko sodobnega baleta Elise Sellas, žensko, kakršne še ni srečal. Ravno ko spozna, da se je noro zaljubil vanjo, pa neznanci rovarijo, da bi ju ločili.

David spozna, da se spopada s samo Usodo – agenti iz Urada za prilagajanje, ki bodo naredili vse v svoji precejšnji moči, da preprečijo Davidu in Elise skupno življenje. V spopadu s premočnimi nasprotniki se mora David odločiti, ali bo zapustil Elise in sprejel vnaprej določeno pot, ali pa bo s kljubovanjem Usodi tvegal vse, da bi bil z njo.

O produkciji

Snemanje je bilo zahtevno, saj so imeli 85 različnih lokacij. Poleg tega so zaradi vizualnih potreb filma sestavili posnetke različnih lokacij, ki predstavljajo eno samo stavbo. Pomagali so si s posebnimi učinki in kromakijem. Poleg tega je morala Emily Blunt trdo trenirati in se učiti sodobnega baleta, da je lahko prepričljivo predstavila Elise. Zelo resno so se posvetili garderobi agentov Urada, saj je morala po eni strani poskrbeti, da so na sodobnih ulicah neopazni, po drugi strani pa dajati vtis birokratske in skoraj vojaške hierarhije in z drobnimi razlikami pokazati, kjer na lestvici je posamezen agent.

Snemanje je trajalo 70 dni po vsem New Yorku in je bilo fizično precej zahtevno, zlasti ker so vključili resnične posnetke Damona na srečanju s Clintonom ter drugih političnih voditeljev.

O igralcih

Matt Damon (David Norris)
Debitiral je v filmu Mystic Pizza, pozornost pritegnil v filmu Courage Under Fire, eksplodiral pa z oskarjem za scenarij drame Good Will Hunting, v katerem je tudi igral. Poleg tega ga lahko vidimo v filmih The Rainmaker, Saving Private Ryan, The Talented Mr. Ripley, Dogma, The Legend of Bagger Vance, The Informant!, True Grit, The Bourne Identitiy, The Bourne Supremacy, The Bourne Ultimatum, Che, Green Zone, The Good Shepherd in številnih drugih.

Emily Blunt (Elise Sellas)
Britanski igralki je mednarodno slavo prinesla vloga v britanskem filmu My Summer of Love, ogledamo pa si jo lahko tud v filmih Gideon's Daughter, The Devil Wears Prada, The Jane Austen Book Club, Charlie Wilson's War, The Young Victoria, The Wolfman in številnih drugih.

Anthony Mackie (Harry)
Klasično izobraženega mladega igralca z Julliarda so odkrili, ko je v off-Broadway predstavi Up Against the Wind igral Tupaca Shakurja. Takoj zatem je nastopil v filmu 8 Mile, nadaljeval pa z vlogami v Million Dollar Baby, The Manchurian Candidate, Haven, The Hurt Locker in številnih drugih, vzporedno s filmsko kariero pa tudi redno nastopa v gledališču.

Michael Kelly (Charlie Traynor)
Igralca z dolgim seznamom vlog v filmih, na TV in v gledališču lahko med drugim vidimo v filmih Fair Game, Law Abiding Citizen, Did You Hear About the Morgans?, Changeling, Invincible, Dawn of the Dead in številnih drugih.

Terence Stamp (Thompson)
Britanski veteran je debitiral v filmu Billy Budd, nadaljeval pa s filmi, kot so The Collector, Teorema, Superman, Superman II, The Hit, Legal Eagles, Wall Street, The Adventures of Priscilla, Queen of the Desert, Wanted, Yes Man, Valkyrie in številnih drugih.

O ustvarjalcih

George Nolfi, režija
Film Usodni je njegov režijski prvenec, proslavil pa se je kot scenarist filmov The Sentinel in Ocean's Twelve in koscenarist pri The Bourne Ultimatum.

Komentarji

26.11. 2010 ob 20:42

imentino

— stefan
6.12. 2010 ob 23:57

tole pa zgleda obetavno!!!
igralska zasedba je pa itak preverjena - emily blunt, matt damon

— Leone
7.2. 2011 ob 10:36

obožujem to igralko
po mojem bo film popoln
oooooo x)

— iki
20.2. 2011 ob 11:36

ta film bo pomoje prou konc :) cant wait :))

— jst
12.3. 2011 ob 10:16

Odličen film, eden boljših.

— Danny
17.3. 2011 ob 17:43

Se vid da je režiser velik fan FRINGE nadaljevanke :)

— Ales
19.3. 2011 ob 8:06

ta igrauka mi je ful usec..pa film mi zgleda konc!!

— h3h3h3h
19.3. 2011 ob 11:31

Zgleda da bo dober.Bom šla pogledat v kino.

— Lili
21.3. 2011 ob 15:59

film me je prepričal
dobra zasedba, zgodba
sicer malce bolj romantično obarvan
tako da tisti, ki imate radi romantiko vam bo ta film všeč

— Leone
28.3. 2011 ob 14:02

Sem kinoholik in pri neštetih filmih, ki sem jih videla, sem bila prijetno presenečena nad izvirno temo. Film, ki te ne pusti ravnodušnega oz. se te malo dotakne, saj nehote pomisliš, ali res sam krojiš svojo usodo. Vreden ogleda.

— vera bitunjac

Tvoj komentar

Si film že videl in želiš svoje vtise deliti z drugimi? Napiši svoj komentar! Zanimive ocene filmov bo urednik nagradil z zvezdica.

Preostali znaki: 4000

S komentarji obiskovalci izražajo svoja mnenja, ki niso povezana z uradnimi stališči podjetja. Pridržujemo si pravico do neobjave komentarjev, ki se v vsebinskem smislu ne navezujejo na obravnavani film, ki so žaljivi, opolzki ali brez kakršnega koli pomena. Enako velja tudi za komentarje, ki izražajo in spodbujajo nestrpnost, navajajo h kriminalnim dejanjem ipd. Komentarje izločamo po lastni presoji. Za mnenja ne odgovarjamo.