Kolosej
Film distribucije Cinemania group

Usodna izdaja

kriminalna drama / triler
Resnica ni enostavna.
Podnapisi
Na sporedu od: 23.4.2009, Kolosej Ljubljana
1h 54min / 114min
Leto: 2008
Država: ZDA
Jezik: angleščina
Scenarij: Jeffrey Nachmanoff in Steve Martin
Odločni agent FBI-ja Roy je na sledi teroristični organizaciji, katere ključni člen je nekdanji ameriški vojak in predani musliman Samir. Po begu iz zapora v Jemnu Samirjeva skupina razstreli ameriško veleposlaništvo v Franciji, njihov naslednji korak pa je napad na ZDA. Skrivne spletke agenta CIE Carterja poskrbijo, da kmalu ni več jasno, kdo je izdajalec in kdo dvojni agent, kar vse vpletene potisne v smrtonosni vrtinec prevar, laži in usodnih zmot.

Zgodba

Pod režisersko taktirko Jeffreyja Nachmanoffa, ki je prevzel tudi vlogo scenarista, je nastala napeta zgodba o pokvarjenem svetu, polnem skrivnih (proti-)terorističnih operacij. Eden najspretnejših agentov FBI se v lovu na pobeglega ameriškega vojaka odpravi na tri celine, da bi preprečil strahovito zaroto. Agent Roy Clayton je na sledi Samirju Hornu, zdaj skrivnostnemu liku z izjemno razpredeno mrežo mednarodnih povezav. Horn se sicer vedno pojavi na prizorišču velikih terorističnih operacij, toda pravočasno izgine.

V okviru sodelovanja med agencijami se v raziskavo vmešata tudi brezkompromisni agent CIE, Carter, in agent FBI, Archer. Horna povežejo z nezakonitimi dejavnostmi v Jemnu, Nici in Londonu, toda pojavijo se nasprotni dokazi, zaradi katerih Clayton sumi, da nima opravka zgolj z nezvestim virom, nekdanjim vojaškim uslužbencem, temveč je v ozadju nekaj veliko bolj zapletenega. Horn se mu vse bolj izmika in se poglablja v temačen svet skrivnosti in laži.

Igralska zasedba

Don Cheadle (Samir Horn, producent) se je s svojo prelomno vlogo v kriminalni drami Devil in a Blue Dress (1995), ki mu je prinesla nagrado za najboljšega stranskega igralca pri losangeleških filmskih kritikih, uveljavil kot eden najbolj obetajočih igralcev Hollywooda. Leta 2005 je prejel oskarjevo nominacijo za najboljšega igralca, in sicer za vlogo v biografski drami Hotel Rwanda. V tej kategoriji se je potegoval tudi za zlati globus ter nagradi Broadcast Film Critics in Screen Actors Guild. Istega leta je zaigral tudi v nič manj uspešnem celovečercu Crash (oskar za najboljši celovečerni film), ki ga je tudi produciral. Kot producent se je pozneje podpisal tudi pod izjemno uspešen dokumentarec Darfur Now in dramo Talk to Me, v kateri je tudi zaigral. Za glavno vlogo je lani prejel nagrado Independent Spirit.

Svojo igralsko kariero je sicer začel z vlogami v televizijskih serijah, med katerimi najbolj izstopa Fame. Sledile so vloge v celovečercih Colors, Hamburger Hill in Meteor Man. Gledalci pred malimi zasloni se ga verjetno spominjajo iz serij ER, za vlogo v kateri si je prislužil nominacijo za emmyja, in The Fresh Prince of Bel-Air.

Leta 1999 je za igro v HBO-jevem filmu The Rat Pack prejel zlati globus za stransko vlogo v seriji, miniseriji ali celovečercu, za glavno vlogo v filmu A Lesson Before Dying (prav tako HBO) pa je bil nominiran za emmyja.

Obiskovalce kinematografov je navduševal v trilogiji Ocean’s Eleven, Ocean’s Twelve in Ocean’s Thirteen. Igralsko zasedbo je dopolnjeval v uspešnicah, kot so Reign Over Me, After the Sunset, The Assassination of Richard Nixon, Traffic, Out of Sight, Boogie Nights, Volcano, Swordfish, Mission to Mars, Rosewood in Family Man, ter neodvisnih filmih Manic, The United States of Leland in Things Behind the Sun. Za vlogo v slednjem je leta 2001 prejel nominacijo za emmyja za najboljšo stransko vlogo v miniseriji ali filmu ter za nagrado Independent Spirit.

Guy Pearce (Roy Clayton) je odigral številne nepozabne vloge, med drugim v komični drami The Adventures of Priscilla, Queen of the Desert in kriminalki L.A. Confidential. Največ pozornosti je avstralski igralec privabil z vlogo v psihološkem trilerju Memento.

Svoj igralski prvenec v celovečercu je zabeležil leta 1988, ko je zaigral v drami Heaven Tonight. Sledile so številne uspešnice, tudi First Snow, Two Brothers, The Hard Word, The Time Machine, Count of Monte Cristo, Till Human Voices Wake Us, Rules of Engagement, Ravenous, Woundings, Dating the Enemy, Flynn, The Proposition, Hunting, Factory Girl in Death Defying Acts. Med njegove najnovejše igralske projekte sodijo filmi The Hurt Locker, In Her Skin in Winged Creatures.

Neal  Mcdonough (Max Archer) je nase dodobra opozoril leta 2002 z vlogo v Spielbergovi akciji Minority Report. Že pred tem je nanizal številne opazne televizijske vloge. Izkazal se je v HBO-jevi miniseriji Band of Brothers in NBC-jevi seriji Medical Investigation, morda pa ga ljubitelji serij še najbolje poznajo po vlogi Davida McNorrisa, namestnika okrožnega tožilca, v NBC-jevi seriji Boomtown. Pred kratkim je zaigral v šesturni miniseriji Tin Man.

V njegovo filmografijo sodijo celovečerci Timeline, Walking Tall, A Perfect Little Man (za vlogo je leta 2000 prejel nagrado za najboljšega igralca na filmskem festivalu v Atlantic Cityju), The Hitcher, I Know Who Killed Me, 88 Minutes, Flags of Our Fathers, The Guardian, The Last Time, American Gothic in Forever Strong.

Saïd Taghmaoui (Omar) je prepričal tako kritike kot občinstvo v francoski kriminalni drami La Haine, ki se je premierno zavrtela leta 1995 na filmskem festivalu v Cannesu. Film se je odlično odrezal na številnih festivalih (najboljša režija v Cannesu, cezarji za najboljši celovečerec, najboljšo produkcijo in najboljšo montažo), Taghmaoui pa je prejel nominacijo za cezarja za najbolj obetajočega novinca.

Po odlični boksarski karieri se je po zaslugi prijateljstva s scenaristom in režiserjem Mathieuem Kassovitzem posvetil igralstvu. Skupaj sta napisala scenarij za La Haine, Kassovitz pa je prevzel režijo. Na filmskem festivalu v Kairu je Taghmaoui kot eden najmlajših in najbolj mednarodno cenjenih arabskih igralcev prejel zlato piramido.

Svojo prvo angleško vlogo je odigral kot ljubimec Kate Winslet v romantični drami Hideous Kinky (1998). Sledile so vloge v filmih Three Kings, The Good Thief, Spartan, Hidalgo, I Heart Huckabees in The Kite Runner.

Filmska ekipa

Jeffrey Nachmanoff (scenarist in režiser) se je po dokončanem študiju na filmski šoli univerze USC preizkusil kot montažer dokumentarnih filmov, nato pa kot scenarist vseskozi sodeloval z najboljšimi studii in producenti. Skupaj z Rolandom Emmerichom je napisal scenarij za uspešnico The Day After Tomorrow (2004). Trenutno piše scenarij za filmsko različico priljubljene video igrice, Prince of Persia.

Komentarji

2.4. 2009 ob 2:00

dober film. nekaj časa ne veš ali je eden izmed teroristov ali je agent pod krinko. če vam je recimo všeč film body of lies, the kingdom potem je to tudi nekaj za vas :)

— movie_lord
27.4. 2009 ob 2:00

gledal film že pres TREMI meseci na DVD-ju in je bil ZELO odličen

— qwertz
27.4. 2009 ob 2:00 zvezdica

USODNA IZDAJA

Terorizem – gojišče eksplozivnih idej)

sluti,
svet je
pokopališče

dobri nameni
tlakujejo pot
v tesnobo

plešoči
derviši
luknjajo nebo

žalostne vile
brez nog
brez besed

odrešeni
po mučeniku
nevidna ljubezen

grabi za grlo,
moč, ki osvoji
dušo, ohromi oko

— IGOR BIZJAN
30.4. 2009 ob 2:00

z eno besedo
"TOP " FILM

— anže
28.7. 2009 ob 16:27

film je dobr najbolj je dobr k raztrelijo ameriško veleposlaništvo v franciji
tjaša ki ima 13 let

— tja=)

Tvoj komentar

Si film že videl in želiš svoje vtise deliti z drugimi? Napiši svoj komentar! Zanimive ocene filmov bo urednik nagradil z zvezdica.

Preostali znaki: 4000

S komentarji obiskovalci izražajo svoja mnenja, ki niso povezana z uradnimi stališči podjetja. Pridržujemo si pravico do neobjave komentarjev, ki se v vsebinskem smislu ne navezujejo na obravnavani film, ki so žaljivi, opolzki ali brez kakršnega koli pomena. Enako velja tudi za komentarje, ki izražajo in spodbujajo nestrpnost, navajajo h kriminalnim dejanjem ipd. Komentarje izločamo po lastni presoji. Za mnenja ne odgovarjamo.