Kolosej
Film distribucije Fivia

Uro: pod krinko

Uro
triler
Na sporedu od: 5.4.2007, Kino Komuna
1h 44min / 104min
Leto: 2006
Država: Norveška
Scenarij: Harald Rosenlow-Eeg
Na begu pred prestopniško preteklostjo se Hans Petter pridruži posebni policijski enoti, ki se bori proti preprodajalcem mamil. Toda njegova vzkipljivost in številne spletke, tako iz strani kriminalcev kot tudi policistov, ga prisilijo v samostojno akcijo. Za pomoč se obrne na nekdanjo prijateljico Mette, toda kmalu celotno dogajanje postane zelo osebno, tako da se je Hans prisiljen soočiti s svojimi starimi grehi in strahovi.
Uro:

1. gibanje, energija, hitrost, pritisk
2. razburjenje, bojazen, živčnost
3. strah
4. nered, nemir, napetost
5. upor, brezzakonje, nasilje
6. policijski oddelek v Oslu, ki se pod krinko bori proti preprodajanju mamil

O vsebini

Hans Petter z vzdevkom HP obrne hrbet zločinski preteklosti in se pridruži policiji. Dodelijo ga elitni enoti, imenovani URO. Pod krinko se borijo proti trgovini z mamili in organiziranemu kriminalu.

Nestrpnost in želja po uspehu HP-ja večkrat zapeljeta v prenagljene odločitve. Da bi se vtihotapil med kriminalce in ohranil svojo krinko, krši policijske postopke. Kmalu se ujame v mrežo laži.

Njegova predanost poklicu se znajde na preizkušnji, ko sreča Mette, prijateljico iz preteklosti. Prav ona pa ga pripelje do največjih preprodajalcev v mestu.

HP se, ne da bi obvestil sodelavce, pod krinko spusti v kriminalno podzemlje. Spozna, da je nova naloga tesno povezana z njegovo preteklostjo, pred katero je skušal ubežati.

O igralcih

Nicolai Cleve Broch (HP) je diplomiral leta 1999 na norveški akademiji za dramsko umetnost. Debitiral je na odrskih deskah, v mjuziklu Hjalmar in Flode.

Norveški gledalci so ga spoznali leta 2000. Glavna vloga v nanizanki Lekestue mu je prinesla nominacijo za najboljšega igralca in naziv najbolj nadarjenega igralca.

Vsenorveški uspeh sta mu prinesla romantična komedija Buddy (2003) in UNO (2004). Še naprej pa je nastopal tudi v gledališču in posojal glas risanim junakom.

Trenutno igra v predstavi Krvava svatba Garcíe Lorce.

Filmografija:
2006 URO (celovečerni)
2004 Uno (celovečerni)
2003 Buddy (celovečerni)
2002 Lekestue (televizijska nanizanka)
2000 Fast Forward (kratkometražni)
1995 Sebastian (celovečerni)

Ane Dahl Torp (Mette) je diplomirala leta 1999 na norveški akademiji za dramsko umetnost. Debitirala je v kratkem filmu Anolit Stefana Faldbakkena.

Zaslovela je s televizijsko nanizanko Črn denar - Bele laži (2004), za katero je tudi prejela naziv najboljša igralka. Uspešna je bila tudi s komedijo Ženska mojega življenja (2003).

Ane pa igra tudi v gledališču, glavno žensko vlogo v Ibsnovi Heddi Gabler (2002), Carol v Oleanni Davida Mameta (2001) in Fireface Mariusa van Mayenburga (2001). Z Nicolaijem Clevom Brochem sta zaigrala v Galebu Antona Čehova (2002) in Fedrini ljubezni Sare Kane (2005).

Leta 2006 je na berlinskem filmskem festivalu za glavno vlogo v Comrade Pedersen (2005) prejela naziv Vzhajajoča zvezda.

Filmografija:
2006 URO (celovečerni)
2005 Codename Hunter (televizijska nanizanka)
2005 Pedersen: High-school teacher (celovečerni)
2005 No Tears (celovečerni)
2005 Three Little Words (kratkometražni)
2004 The Color of Milk (celovečerni)
2004 Daddy (kratkometražni)
2004 Black Money, White Lies (televizijska nanizanka)
2003 Mother´s Elling (celovečerni)
2003 Suzannah (televizijska nanizanka)
2003 The Woman of My Life (celovečerni)
2002 Anolit (kratkometražni)2000 The Chistening / Four Ceremonies (televizijska nanizanka)

O režiserju

Stefan Faldbakken, scenarist in režiser, je leta 1999 diplomiral na Dramskem inštitutu - Šoli za film in televizijo v Stockholmu, kjer je končal triletni program produkcije. Njegov diplomski film Major and Minor Miracles je bil leta 2000 nominiran za oskarja za najboljši kratki film.

Njegov prvi kratki film The Cosmonaut, ki ga je tudi režiral, je bil premierno prikazan na 58. beneškem filmskem festivalu. Film je sodeloval na 35-ih mednarodnih festivalih in je prejel več nagrad. Uspeh je ponovil s svojim drugim kratkim filmom, Anolit. Prikazali so ga na 25-ih filmskih festivalih in mu podelili kup nagrad.

URO: Pod krinko je njegov prvi celovečerec.

Filmografija:
2006 Uro (celovečerni)
2002 Anolit (kratkometražni)
2001 The Cosmonaut (kratkometražni)
2000 Contained (kratkometražni)
1999 Major and Minor Miracles (producent)

Tvoj komentar

Si film že videl in želiš svoje vtise deliti z drugimi? Bodi prvi in napiši svoj komentar! Zanimive ocene filmov bo urednik nagradil z zvezdica.

Preostali znaki: 4000

S komentarji obiskovalci izražajo svoja mnenja, ki niso povezana z uradnimi stališči podjetja. Pridržujemo si pravico do neobjave komentarjev, ki se v vsebinskem smislu ne navezujejo na obravnavani film, ki so žaljivi, opolzki ali brez kakršnega koli pomena. Enako velja tudi za komentarje, ki izražajo in spodbujajo nestrpnost, navajajo h kriminalnim dejanjem ipd. Komentarje izločamo po lastni presoji. Za mnenja ne odgovarjamo.