Kolosej
Film distribucije Karantanija Cinemas

United 93

drama
Po resničnih dogodkih.
Na sporedu od: 31.8.2006, Kolosej Ljubljana
1h 51min / 111min
Leto: 2006
Scenarij: Paul Greengrass
Režija: Paul Greengrass
Zgodaj zjutraj 11. septembra 2001 se nič hudega sluteči potniki vkrcajo na letalo, namenjeno v San Francisco. Kmalu po vzletu pilot sporoči, da je na letalu bomba in da so ugrabitelji prevzeli nadzor nad letalom. Prestrašeni potniki s pomočjo telefonov izvejo, da so bila tri druga letala prav tako ugrabljena in strmoglavljena, zato se odločijo ukrepati. Resnična zgodba o letu, ki je trajal zgolj 90 minut in na katerem so popolni neznanci združili moči in se uprli kruti usodi, ki so jim jo namenili teroristi.

O zgodbi

Družbeno zavedni režiser Paul Greengrass se je ukvarjal že s posledicami terorizma na Severnem Irskem v filmu Bloody Sunday in Omagh ter rasističnim nasiljem v The Murder of Stephen Lawrence, zdaj pa se je posvetil dnevu, ki je spremenil svet.

S filmom United 93 je Greengrass ustvaril provokativno dramo, ki pripoveduje zgodbo o potnikih, posadkah in letalskih kontrolorjih, ki so zgroženi opazovali, ko je United Airlines polet 93 postal četrto ugrabljeno letalo na dan najhujšega terorističnega napada na ameriških tleh, 11. septembra 2001.

Osredotočil se je na ta polet in uporabil transkripte resničnih pogovorov med piloti in kontrolorji ter telefonskih pogovorov potnikov s poleta 93 z njihovimi svojci.

Film je začel snemati potem, ko je večina družin potnikov s poleta 93 dala svoj pristanek.

Igralci so precej neznani, nastopilo pa je tudi nekaj resničnih oseb, ki so igrale same sebe, denimo Ben Sliney, vodja nadzornega centra FAA.

Dogajanje v letalu med potniki in teroristi je v veliki meri improvizirano, saj, kot pravi Greengrass, nihče ne more zagotovo vedeti, kaj se je v resnici dogajalo.

Nastal je dramatičen film, ki skuša obnoviti tragične dogodke tistega dne.

Paul Greengrass je napisal scenarij, režiral in bil producent tega filma.

Barry Akroyd, direktor fotografije, ima za seboj več kot 40 celovečernih filmov.

John Powell je prispeval glasbo.

Komentarji

25.6. 2006 ob 1:27

Ah ja,zopet ameriški patriotizem.Po moje ogromno besednih zvez v stilu;žrtvujmo se za tiste tam spodaj. Moj komentar;ja wesh de

— Andromeda
26.6. 2006 ob 15:31

evo koncno 1x prvi kaj naj recem,kr ok film

— frane
30.6. 2006 ob 12:39

FILM JE ZMIŠLJEN! Vse kar boste videli v filmu je izmišljeno glede 11.9.2001, saj so Američani sami zrežirali celo tragedijo. Teroristov ni bilo! Če mi ne verjamete si oglejte dokumentarec, ki ga najdete na Google video: LOOSE CHANGE 2ND EDITION. Spoznali boste da se stvari niso odvile tako kot smo mislili...

— neki neznanec
13.7. 2006 ob 13:56 zvezdica

Film sem že gledal pred parimi meseci in se mi je zdel nekako povprečen. Prikazuje dogajanje na enem letelu, ki ga prevzamejo teroristi. Potniki se uprejo in letelo nikoli ne doseže svojega cilja. Film je posvečen vsem potnikom na letalu 93. Vmes je dovolj tistega ameriškega jokanja, oh my god, bla bla... Film si oglejte če se namate kam dat :)

— Dzuro
21.7. 2006 ob 12:24 zvezdica

Jaz sem včeraj gledal film Flight 93 verjetno je United 93 fuul podoben. Flight 93 pa je bil kar dober, upam da bo ta pol tut

— edn
23.7. 2006 ob 16:49

Flight 93 in United 93 sta v bistvu enaka filma, samo da ne igrajo isti igralci. Flight 93 je (vsaj meni) boljši, ker več prikazuje kako so vse skupaj spremljale družine nesrečnih potnikov. United 93 pa je bolj osredotočen na samo dogajanje na letalu in kontrolorje poletov. V glavnem, film se splača pogledat!

— xxx
6.8. 2006 ob 19:20

je kr dober ampak je še dosti boljših

— sanja15
8.8. 2006 ob 21:24

sicer filma nisem gledal... moj comment: se ena brezvezna zidovskoameriska patriotska neumnost

— mato
27.8. 2006 ob 8:31

Saj so bogi te ljudje,ki so morali tako končat svoj life,ampak film je pa brez veze,mim

— mugi
28.8. 2006 ob 20:28

Jaz sem si ogledal Flight 93, ki je identičen temu. Lahko samo rečem, da si filma naj NE ogledajo tisti, ki jih na dan 9/11 ne veže nikakršna sentimentalnost (in koliko je takih pri nas?) - bilo bi škoda denarja!

— gregjuicey
29.8. 2006 ob 10:23

a je dons to pol predpremiera, če se film začne šele 31.8.06?

— anč
30.8. 2006 ob 17:40 zvezdica

američane, kot velike patrijote je film prav gotovo ganil... meni se ni zdel nič posebnega! Prvi del filma poteka v raznih letalskih štabih, kjer se profiji pogovarjajo v laiku ne ravno domačem jeziku (omega, romeo; 123.55; itd.) - bolj podobno velikemu bratu, ki bdi nad njimi. Drugi del pa seveda pretežno v letalu polnemu obupa, izliva čustev itd. Neke hude zgodbe ne vidm, bolj kot dokumentarni prikaz dogodkov!

— tom
31.8. 2006 ob 23:04 zvezdica

United 93 sm gledu dons in je res dobr film! Ful pretresljiv,nakocu napet,tragičen,res prava dobra drama!Vrjamem da ush ne bo navdušu,stvar okusa,ampak mene je ful!Splača se ga ogledat!

— somebody
1.9. 2006 ob 1:35 zvezdica

Film se mi je zdel cudovit prikaz popolnega kaosa (in odpovedi sistema) ameriske birokratske in vojaske masinerije. Medtem ko NORAD (amerisko stratesko letalsko poveljstvo) se vedno misli, da je na vrhuncu hladne vojne in se pripravlja na vajo sestreljevanja ruskih!!! bombnikov (v letu 2001 !!!), jih nenadoma napade pescica teroristov s civilnimi letali... nastane kaos, kjer nihce vec ne ve, kdo je za kaj pristojen, kaj lahko sploh kdo naredi, ne vedo niti, kje sta predsednik in podpredsednik... in nenadoma prizgejo tv (CNN seveda), ki jim servira napad "as it happens". Pa jim se vedno ni nic jasno... in bulijo v televizijski prenos inferna wtc-ja in ugibajo, ce je bila morda Cessna. No vojski se sicer nekaj sanja, a svoje lovce poslje nad ocean namesto nad prestolnico. Nato pade Pentagon, kaos pa je le se vecji... ce smo dosedaj mislili, da je bil le Bush prevec zaposlen z branjem Male kozice, pa nam film razkriva, da so bili prevec zaposleni pravzaprav vsi... z gledanjem cnn-a. Priporocam ogled.

— borgia
2.9. 2006 ob 22:28 zvezdica

film je, kot je reku že nekdo pred mano, stvar okusa za vsakega posameznika. mislm da ga od drugih nebesnih katastrof loči le dejstvo da se je vse okoli zares dogajalo. United 93 se dotakne vseh dogodkov 11.9.01 in se s spretno in povprečno igro na srečo neznanih igralcev uvrsti med klasiko nebesnih dram in je hkrati dovolj ganljiv in pretresljiv da ob letalskem jeziku ne zaspiš;) priporočam =)

— Chris
4.9. 2006 ob 16:40 zvezdica

odličen film, morda le nekoliko dramatičen na koncu, sicer pa izredno zrežiran in lepo obnovi dogodke tistega dramatičnega dne.

— blaž
8.9. 2006 ob 23:25

ta film ce prou zakon k pokaze kaj se je dogajal na letalu in kar se lohka zgodi vsakmu predstavli da se to recmo zgodi tvoji mami, ociju, hceri al pa sinu predstavli si vso to grozo tko d je ta film prou dobr no pa koncu je v dvorani zavladala prou taka tisina da noben ni reku ne bev ne mev ta pove da je film za to kategorijo prou zakon=D

— neznanka
9.9. 2006 ob 9:23 zvezdica

Odličen film brez odvečnega patriotizma in moraliziranja, skoraj dokumentaristični prikaz dogodkov na četrtem letalu United 93, ki 11. septembra ni nikoli doseglo svojega cilja, me je pretresel in me ni pustil ravnodušnega. Tisti, ki trdite, da je film patriotski in narejen za ameriško publiko, nimate pojma. To ni slavospev zlatim ZDA, ampak rekonstrukcija dogodkov tistega usodnega 11. septembra. Najboljši film leta 2006. Tragičen, napet in pretresljiv, še posebej v zadnjih minutah, kjer Greengrass uporabi tresočo kamero in ustvari več minutni kaos in strah na letalu. United 93 je več kot spodobno nadaljevanje realističnega prikazovanja dogodkov, ki jih je Greegrass že podobno prikazal v Bloody Sunday. Naravnost odličen film!

— The Dude
9.9. 2006 ob 12:22

Malo sem razočaran nad ocenami, ki jih podaja folk. United 93 je zakon film, ki na realen način prikaže tragedijo črnega 11. septembra, glede tistih izjav, da je v filmu preveč jokanja in tistega vzdihovanja "oh, my god... " Me prav zanima, kako bi vi odreagirali, če bi se znašli na letalu, ki ga ugrabijo terorosti in imate pred sabo samo kakšno uro življenja. Sigurno ne bi špilali heroja in se drli: "Time to kick some ass!", ampak jokali in kričali "oh, moj bog!". Tko da ne zdej tuki govorit, da je preveč jokanja in obupa v filmu... kaj pa naj ljudje, ki se zavedajo, da so tik pred smrtjo, drugega počnejo? Se režijo, kadijo cigarete in se hecajo? Vsi bi jokali in bili panični, še posebej če bi bili na letalu slovenci.

— Son of Sam
9.9. 2006 ob 13:32

zdi se mi da bo WTC bolši. ta je POLOMIJA!!

— led
9.9. 2006 ob 17:22

hja js sm si pa včeraj ogledala filem pa se mi ne zdi ne vem kako zanimiv filem...je pa rs tako kot je že nekdo omeniv da je to stvar okusa...rees je pa dobro prikazano kaj se je dogajalo takrat, pa ta manika pa te fore...nad filmom nisem bila nič kaj navdušena, ubistvo če povem po pravici se zaspala skoraj zraven...lp

— lovebeyba
9.9. 2006 ob 22:17 zvezdica

Dogodek, ki ne rabi filma. 11. september je bil film. In film ne rabi filma. Še posebej ne filma, ki se gre dokumentarec. Ki nima znanih igralcev in ki prekopira čisto vse malenkosti iz usodnega letala United 93. Letala, ki je zgrešilo cilj in se po zaslugi pogumnih potnikov zrušilo v Pensilvaniji. Pač film, ki pozablja, da je bila realnost veliko bolj zanimiva in da bi lahko realnost posnela film po filmu.

— iztok gartner
15.9. 2006 ob 10:43 zvezdica

Odličen film, predvsem dobro zrežiran in odigran. tisti k pa pravite da je preveč jokanja in žrtvovanja v slogu žrtvujmo se da bodo drugi preživeli (po ameriško seveda) pa nimate pojma kaj se je 11.9 sploh zgodil! Takrat so dogajanje režilali islamski skrajneži, amaričani pa so bili samo pogrešljivi statisti, tako da ne buče valit. Paul Greengrass je samo verodostojno povzel dogajanje po dejanskih virih. Odlična je kamera, tresoča in grobozrnata slika pa dajeta vtis dokumentarca. Najbolj pa pretrese zavedanje da so v trenutku ko so potniki stopili na letalo že izgubljeni, ter na koncu ko letijo navpično proti travnikom in njivam, kar naenkrat nastane tema, smrt in konec. Vrhunsko!!! P. S: Še nikoli nisem videl da bi gledalci v dvorani tako dolgo sedeli in si prihajali k sebi od šoka.

— madmax
15.9. 2006 ob 18:23 zvezdica

Film se me je precej dotaknil, saj je posnet po resnični zgodbi. Človek se zamisli, kako so se morali počutiti potniki. Na začetku sicer nekoliko dolgočasen film, se proti koncu prelevi v zelo ganljivo zgodbo. Ni mi žal, da sem si ga šla ogledat.

— Maja
16.9. 2006 ob 0:02

Itak smo že vidl vse na CNNu? Sej vsi vemo kaksn je konc? HALO??!!! Dejte snemat kej nouga...

— Jana
22.9. 2006 ob 9:17 zvezdica

Mene osebno je najbolj pretresel začetek, ko opazujemo priprave terosrtistov, kako vsi živčni sedijo med potniki, ki se pogovarjajao s svojimi ženami, kako dva starejša pohodnika načrtujeta svojo pot ne da bi se zavedala, da ne bosta preživela leta, kako nekdo skoraj zamudi, pa mu potem uspe priti... Začetek je res dober. Sredina postane nekam dolgočasna z vsem realizmom pa prikazom dogajanja zunaj letala. Konec pa se mi zdi zelo pozitiven, ko se nemočni tujci, obsojeni na smrt, povežejo in vzamejo stvari v svoje roke. Najbolj pa me je ganil prikaz teroristov kot ljudi, sicer z ozkrivljenimi cilji, ampak vseeno ljudi, ki imajo svoje strahove in niso vsega izpeljali tako hladnokrvno ter kruto.

— Kyros
29.9. 2006 ob 13:04

Film je dober samo za Američane, ki so najhujši patrioti. Za vse ostale pa film absolutno odsvetujem, saj večjo bedo od filma lahko vidiš le še v cenenih resničnih zgodbah

— Grga
29.9. 2006 ob 16:39

:) dobra propaganda. Če koga res zanima kaj se je tega dne res zgodilo bi priporočal dokumentarec Terror Storm. Avtor je novinar Alex Jones. Film je na voljo tudi na video.google.com. Ali pa dokumentarec 911 Cover Up , katerega se najde na istem naslovu.

— :)
16.1. 2007 ob 19:51

Ta film je eden izmed boljsih. Zelo realno pokaze paniko in nam pokaze kaksne bedne fore majo teroristi(kao da majo bombo, pa je sploh ne bi mogli skrit na letalo). Je zelo patriotski in sensitiven. Na koncu ti je prav skoda ljudi na letalu.

— Johnyboj
2.4. 2013 ob 10:45

najboljši film vseh časov

— hihi
14.4. 2020 ob 18:49

Ful dober film, čeprav je na koncu malo žalosten konec. Mislim, da je to eden najbolj natančnih filmov, ki prikazuje dogodke iz 11. septembra 2001.

— Žan

Tvoj komentar

Si film že videl in želiš svoje vtise deliti z drugimi? Napiši svoj komentar! Zanimive ocene filmov bo urednik nagradil z zvezdica.

Preostali znaki: 4000

S komentarji obiskovalci izražajo svoja mnenja, ki niso povezana z uradnimi stališči podjetja. Pridržujemo si pravico do neobjave komentarjev, ki se v vsebinskem smislu ne navezujejo na obravnavani film, ki so žaljivi, opolzki ali brez kakršnega koli pomena. Enako velja tudi za komentarje, ki izražajo in spodbujajo nestrpnost, navajajo h kriminalnim dejanjem ipd. Komentarje izločamo po lastni presoji. Za mnenja ne odgovarjamo.