Kolosej
Film distribucije Cinemania group

Osumljen

kriminalka
Na sporedu od: 26.7.2001, Kolosej Ljubljana
1h 50min / 110min
Scenarij: Jean Herman, John Wainwright, Claude Miller, W. Peter Iliff, Michel Audiard, Tom Provost

Zgodba

V tropskem pristaniškem mestu San Juan v Puerto Ricu se odvija lov na izprijenega morilca. V času Zimskega festivala San Sebasttiana, ko so ulice polne zabave željnih ljudi, je nekdo mučil in umoril dve deklici. Obseden z željo, da bi ustavil morilski pohod, se policijski načelnik, veteran Victor Benezet (Morgan Freeman), in njegovi detektivi približujejo svojemu glavnemu osumljencu.

Ugleden in bogat Henry Hearst (Gene Hackman) je na poti do dobrodelne prireditve leta. Spremlja ga njegova prelepa žena Chantal (Monica Belluci). Na prireditvi ima to čast, da priredi govor, v katerem naj bi pozval udeležence, da bi prispevali denar za vse, ki jih je prizadel orkan. Toda še prej ga pokliče Benezet, naj se oglasi na postaji, da bi razčistila nekaj podrobnosti o eni od žrtev. V dolgi, mučni noči se pogovor spusti na raven čustvenega zasliševanja med dvema hudima nasprotnikoma. In oba se zavedata, da lahko izgubita vse...

Kot oče dveh otrok in kandidat za novega šefa policije, se Benezet tako močno prizadeva ustaviti morilca, da sploh ne more spati. Če bi uspel obtožiti Hearsta, bi mu že sama reklama tlakovala pot na sam vrh policije. Zanj ima Hearst vse - denar, talent, uglajenost in lepo ženo. Kriv ali ne, vsa sredstva ima, da se upre obtožbam Benezeta - in to bo tudi storil.

Šokantna odkritja se kopičijo eno za drugim. Hearstova samozavest se kruši, medtem ko se Benezetovo prepričanje krepi. Toda v tej mučni psihološki vojni je Hearst najnevarnejši v trenutku, ko je najbolj ranljiv.

Produkcija

Snemanje filma se je začelo konec pomladi 1999 na lokaciji ameriškega dela Puerta Rica. Scenarij W. Petra Iliffa je remake francoske kultne klasike Garde A' Vue, posnete po knjigi Johna Wainwrighta Brainwash.

Najzanimivejši del Freemanovega in Hackmanovega sodelovanja je njun psihološki dvoboj. Freeman pravi: "Glavni razlog, da sem sprejel to vlogo, je bila priložnost, da igram z Geneom v tem raziskovanju odnosov med dvema močnima likoma."

Dodana dimenzija njuni silni bitki sta zapleteni stranski vlogi Thomasa Janea kot ognjeviti mladi detektiv in Monice Belucci kot Hearstova mnogo mlajša žena. Belucci pravi za svojo Chantal: "Na začetku izgleda kot močna, prelepa, sijajna žena, ki je prepričana vase. Toda kasneje se razkrije njena slabost in čustvena prizadetost, ki jo naredi zelo hladno, oddaljeno in na koncu zelo šibko."

Tudi lik Janea se v filmu sčasoma razkrije in njegov bes ter energičnost izpadeta kot nezrela v primerjavi z železno mirnostjo Hearsta ali pa Benezeta. "Želi storiti pravo stvar", razlaga Jane, "toda njegovi instinkti in sposobnosti še niso docela razvite. Hitro vzkipi in dela napake v trenutkih, ko bi moral biti analitičen in profesionalen."

Freeman pripisuje zasluge Hackmanu, ker mu je pokazal Garde A' Vue in ga okužil z navdušenjem za igro (in kasneje tudi za izvršno produkcijo) v tem neodvisnem in dramatičnem projektu. "Vem, da boste to slišali tudi od drugih igralcev tukaj, toda jaz sem eden največjih Geneovih oboževalcev," pravi Freeman.

Film se odvija v roku štirih ur, ko je orkan opustošil otok, in ko je na ulicah polno ljudi zaradi festivala. Hudi nalivi in divja zabava na ulicah služijo kot nasprotje dogajanju in mukam znotraj policijske postaje.

Vloge

Gene Hackman (Henry Hearst)

Eden največjih igralcev svoje generacije in priznana, mednarodno prepoznavna filmska zvezda, dvakratni dobitnik in trikratni nominiranec za oskarja.

Debitiral je leta 1964 v filmu Lilith ob Warrenu Beattyju. Igral je v ogromno filmih, med njimi so tudi Bonny in Clyde, The French Connection, The Poseidon Adventure, Superman, Reds, Under Fire, Neoproščeno, Kdo bo koga, Firma in Mississippi v plamenih.

Morgan Freeman (Victor Benezet)

Veteran filmskega platna in odrskih desk, ki, tako kot Gene Hackman, ne potrebuje posebne predstavitve. Po gledališki nagradi obie za Šofer gospodične Daisy, je vlogo ponovil še na filmu in bil nominiran za oskarja. Bil je nominiran tudi za Kaznilnico odrešitve.

Videli smo ga še v Brubaker, Sedem, Amistad, Verižna reakcija, Neoproščeno, Izbruh, Robin Hood: Princ tatov, Zbogom, dekleta in Clean and Sober z Michaelom Keatonom.

Monica Belucci (Chantal Hearst)

Rojena je v Italiji, kariero si je ustvarila tako z igranjem, kot tudi kot manekenka. Pojavila se je že v večini vrhunskih svetovnih modnih revijah in v kratkem času je posnela okoli dvajset filmov.

Ameriški debi je doživela v Coppolovi Drakuli, leta 1997 je prejela nagrado cezar za najboljšo mlado igralko leta za vlogo v filmu L'appartement.

Pravkar jo lahko gledamo tudi v filmih Malena in pa v akcijski kriminalki Doberman.

Izza kamere

Stephen Hopkins (režiser/producent)

Rojen je na Jamajki, odrasel pa je v Angliji in Avstraliji, kjer je snemal za televizijo, njegovi spoti in reklame pa so prejeli številne nagrade.

Režiral je tudi znanstveno-fantastični film Izgubljeni v vesolju, Mora v ulici brestov 5, Predator 2, Judgement Night, Piš ter Prikazen in senca, v katerem igrata Val Kilmer in Michael Douglas.

Tvoj komentar

Si film že videl in želiš svoje vtise deliti z drugimi? Bodi prvi in napiši svoj komentar! Zanimive ocene filmov bo urednik nagradil z zvezdica.

Preostali znaki: 4000

S komentarji obiskovalci izražajo svoja mnenja, ki niso povezana z uradnimi stališči podjetja. Pridržujemo si pravico do neobjave komentarjev, ki se v vsebinskem smislu ne navezujejo na obravnavani film, ki so žaljivi, opolzki ali brez kakršnega koli pomena. Enako velja tudi za komentarje, ki izražajo in spodbujajo nestrpnost, navajajo h kriminalnim dejanjem ipd. Komentarje izločamo po lastni presoji. Za mnenja ne odgovarjamo.