Kolosej
Film distribucije Karantanija Cinemas

Ujemi me, če me moreš

akcijski, kriminalka, drama
Resnična zgodba genialnega sleparja.
Na sporedu od: 30.1.2003, Kolosej Ljubljana
2h 20min / 140min
Scenarij: Jeff Nathanson

Frank W. Abagnale je delal kot zdravnik, odvetnik in pilot ene največjih ameriških letalskih družb - vse pred 21. rojstnim dnevom. Bil je mojster prevar in nadarjen ponarejevalec, ki je tako spretno ponarejeval čeke, da si je z njimi prisvojil milijonsko premoženje. Agent FBI Carl Hanratty si je zadal nalogo, da za vsako ceno ujame Franka in ga pripelje pred sodišče. A Frank je vedno korak pred agentom in neprestano ga izziva, da nadaljujeta igro mačke in miši.

O produkciji

Zgodba filma Ujemi me, če me moreš se celo za hollywoodske standarde zdi malce privlečena za lase. A vendar temelji na resnični zgodbi. "Resnično življenje je včasih stokrat bolj neverjetno kot kar koli, kar si lahko izmisli človeška domišljija," pravi Leonardo DiCaprio, ki igra glavnega junaka.

Ujemi me, če me moreš je posnet po Abagnalovi avtobiografiji z istim naslovom, ki opisuje življenje mladoletnega ubežnika. Fant, ki je dokončal le srednjo šolo, se je uspel izdajati kot pilot, zdravnik, odvetnik in učitelj, hkrati pa si je kopičil bogastvo z unovčevanjem ponarejenih čekov.

Sam Frank Abagnale pravi: "Začelo se je z ločitvijo mojih staršev, ki me je močno prizadela. Pobegnil sem in se nenadoma znašel sam na svetu, a še vedno najstnik. Hitro sem moral odrasti in postati zelo iznajdljiv, da sem preživel. A boj za preživetje je kmalu prerasel v igro. Vsakič, ko sem opazil novo priložnost, sem se vprašal - bi to lahko nekaznovano izpeljal? Bolj ko mi je uspevalo, bolj mi je postajala všeč ta igra. Igra, za katero sem vedel, da jo bom nazadnje sicer izgubil, a se bom neskončno zabaval, dokler bo trajala."

Abagnalova avtobiografija je postala prava knjižna uspešnica, ki je očarala milijone bralcev, med njimi tudi Stevena Spielberga. "Navdušil me je edinstven način, kako je fant odrasel. Prepričan sem, da je dogajanje sprožila ločitev njegovih staršev. Med ločitvijo otroci odreagirajo na različne načine, a Frankov je bil tako izviren, da je o njem vredno posneti film. Od nekdaj so mi bili všeč filmi o ekstravagantnih falotih, kot sta na primer Butch Cassidy in Sundance Kid ali Želo. Res so kršili zakon, a človek jih preprosto vzljubi." In dodaja: "Abagnale je goljufije izpeljal v 60-ih letih, ki so bila še naivna, ljudje so verjeli, da obleka naredi človeka. Ker je Frank to razumel, je naivnost lahko izkoriščal v svoj prid. To je bil čas neverjetnega zaupanja, čas, ko ljudje niso zaklepali vhodnih vrat, a so se vseeno počutili varne."

Zanimivo je, da je Spielberg začel delati na Ujemi me, če me moreš takoj, ko je dokončal film o prihodnosti, ki ji vlada popolno nezaupanje - Minority Report. "Rad imam take spremembe, da takoj po Jurskem parku posnamem Schindlerjev seznam, po Minority Report pa Ujemi me, če me moreš. Poleg tega pa se mi je ponudila priložnost delati z mladim igralcem, ki ga zelo občudujem." Ta igralec je Leonardo DiCaprio, ki je že sprejel glavno vlogo v filmu, saj je tudi sam navdušeno prebral Abagnalovo avtobiografijo.

Med snemanjem se mu je ponudila tudi izvrstna priložnost, da spozna pravega Franka Abagnala.

Mlademu prevarantu je za petami agent FBI Carl Hanratty, ki ga je upodobil oskarjevec Tom Hanks. "Ravno zaradi Toma je lik tako pristen. Tom se je vedel kot pravi birokrat, takega še nikoli nisem videl," pravi Spielberg. Hanrattyjeva sodelavca se ob tem šolskem primeru birokrata neskončno dolgočasita, Hanratty pa se lovi na prevaranta posveti z vsem srcem. A kot v vsakem pravem lovu mačke in miši, se miš dolgo časa izmika, mačka pa izgublja živce, saj je miš veliko spretnejša in bistrejša od mačke. A agent je potrpežljiv in odločen in nazadnje mu uspe prijeti prevaranta.

A Carl Hanratty ni le agent FBI. Najstnik, ki zapusti enega očeta in pobegne od doma, v njem najde drugega očeta. In čeprav je Hanratty odločen, da bo prevaranta spravil za zapahe, je hkrati do njega tudi zaščitniški in prepričan, da mladenič ni izgubljen primer.

Skozi vso zgodbo lahko vidimo, da mladi Frank s svojim nezakonitim denarjem nekako poskuša spet zbližati očeta in mamo, lepotico, ki jo je Frank starejši med vojno zagledal v neki francoski vasici in jo kot svojo ženo pripeljal v ZDA. Vlogo Frankove mame je dobila francoska igralka Nathalie Baye. Mama pa ni edina ženska v Frankovem življenju. Zvrsti se jih kar nekaj, nazadnje pa najde dekle, s katero si lahko zamišlja skupno življenje.

Amy Adams igra medicinsko sestro Brendo. Izbirali so med številnimi igralkami in se najbolj navdušili ravno nad Amy. Leonardu DiCapriu tega niso povedali, ko so mu predvajali posnetke osmih ali devetih kandidatk. Ko je prišel na vrsto Amyjin posnetek, je Leonardo takoj rekel: "Zavrti nazaj. Kdo je to?"

Brenda je nedvomno najbolj pošteno bitje, kar jih je Frank kdaj srečal. Ironija usode pa je, da on živi največjo laž, kar si jih lahko predstavljamo. Zaljubita se in Frank prosi Brendinega očeta, v podobi Martina Sheena, za njeno roko.

Snemanje filma je trajalo le 56 dni, za kar je v veliki meri zaslužen tudi direktor fotografije Janusz Kaminski, ki je hiter, ima izvrstno intuicijo in zdi se, da z režiserjem drug drugemu bereta misli. Snemalni podvig je še toliko bolj vreden hvale, ker je snemanje potekalo na kar 140-ih prizoriščih v mestu in okolici Los Angelesa, New Yorku, Montrealu in Quebecu.

O igralcih

Leonardo DiCaprio (Frank Abagnale) je nominiranec za oskarja in zvezdnik najuspešnejšega filma vseh časov - Titanica. Leta 1994 je bil za vlogo duševno prizadetega fanta v What's Eating Gilbert Grape nominiran za oskarja in zlati globus in prejel vrsto drugih nagrad. Drugič je bil za zlati globus nominiran za vlogo v Cameronovem Titanicu.

Nastopati je začel že v osnovni šoli, najprej v televizijskih oglasih, nato pa je dobil stalno vlogo v nadaljevanki Parenthood. Prvo pomembnejšo filmsko vlogo je dobil v Wolffovi avtobiografski drami This Boy's Life. Po uspehu filma What's Eating Gilbert Grape pa so sledili trije zelo različni filmi: The Quick and the Dead, The Basketball Diaries in Total Eclipse. Sledili so William Shakespeare's Romeo + Juliet, Marvin's Room in svetovna uspešnica Titanic. Med novejšimi filmi pa omenimo še Celebrity, The Man in the Iron Mask in Gangs of New York.

Tom Hanks (Carl Hanratty) je nedavno požel hvalo publike in kritikov v Road to Perdition. Je eden od dveh igralcev v zgodovini filma, ki je dve leti zaporedoma dobil oskarja za glavno moško vlogo, prvič leta 1994 za vlogo z aidsom obolelega odvetnika v Philadelphiji, naslednje leto pa za nepozabno vlogo Forresta Gumpa. Za oba filma je prejel tudi zlata globusa. Za nastope v mnogih drugih filmih je prejel nominacije za prestižne nagrade. Med njegovimi nepozabnimi vlogami so tiste v filmih Saving Private Ryan, Cast Away, Big, Sleepless in Seattle, You've Got Mail, The Green Mile, A League of Their Own, Turner & Hooch, Punchline, Nothing in Common, Volunteers, Bachelor Party, Splash, Apollo 13 ...

Leta 1996 je debitiral kot scenarist in režiser s filmom That Thing You Do, v katerem je tudi igral. Nedavno pa je bil eden od producentov nepričakovane svetovne uspešnice Moja obilna grška poroka.

Christopher Walken (Frank Abagnale, st.) je leta 1978 prejel oskarja za stransko moško vlogo v presunljivem Ciminovem Lovcu na jelene. Nase je prvič opozoril v Allenovem filmu Annie Hall. Sledilo je več kot 50 odličnih filmov, med drugimi Pennies From Heaven, The Dead Zone, At Close Range, Biloxi Blues, King of New York, True Romance, Pulp Fiction, Suicide Kings, Batman Returns, Sleepy Hollow ...

Walken je tudi priznan gledališki igralec, ki že od desetega leta starosti igra in pleše. Bil pa je tudi eden najbolj priljubljenih voditeljev televizijske oddaje Saturday Night Live.

Martin Sheen (Roger Strong) je verjetno najbolj znan televizijski predsednik ZDA. Za vlogo v Zahodnem krilu je prejel zlati globus in več nominacij za zlati globus in tri nominacije za emmyje. Pred 20. leti je Sheen sprejel vlogo v filmu, ki mu je korenito spremenil potek kariere - Apocalypse Now. Kariero je sicer začel na Broadwayu, pozornost kritikov je zbudil predvsem z nastopom v The Subject Was Roses. Vlogo je ponovil tudi v filmski različici, za katero je dobil prvo nominacijo za zlati globus.

Med številnimi filmskimi stvaritvami so The American President, Wall Street, Gandhi ... Pogosto pa se je še pred zahodnim krilom pojavljal tudi na televiziji v That Certain Summer, The Missiles of October, Blind Ambition, Kennedy, Gettysburg, za gostovanje v seriji Murphy Brown pa je dobil celo emmyja.

Nathalie Baye (Paula Abagnale) je ena od najbolj cenjenih francoskih igralk. Za svoje delo je prejela tri cezarje in štiri nominacije za cezarje. Med njenimi nepozabnimi vlogami so liki v filmih Day for Night, The Man Who Loved Women, The Green Room, Une liaison pornographique, Vénus beauté, Sauve qui peut, Une semaine de vacances, Détective, Beau-pére, Notre histoire, C'est la vie ...

Amy Adams (Brenda Strong) se je doslej že pojavljala v manjših vlogah, vloga v Ujemi me, če me moreš, pa je njen prvi pomembnejši filmski nastop. Pred tem smo jo lahko videli v filmih Drop Dead gorgeous, Serving Sara, Pumpkin. Na televiziji se občasno pojavlja v serijah, kot so The West Wing, Smallville in Buffy the Vampire Slayer.

O ustvarjalcih

Steven Spielberg (režija) je bil režiser, producent ali izvršni producent pri osmih od tridesetih finančno najuspešnejših filmih vseh časov. Poleg tega je prejel tri oskarje, dva za Schindlerjev seznam in enega za Saving Private Ryan. Nominiran je bil za filme E.T., Raiders of the Lost Ark in Close Encounters of the Third Kind.

Spielberg je filmskemu svetu doprinesel kopico nepozabnih filmov. Poleg zgoraj naštetih še: The Color Purple, Empire of the Sun, Jaws, amistad, Always, Hook, tri filme o Indiani Jonesu, Jurski Park, A.I. ...

Kot producent pa je sodeloval tudi pri uspešnicah Gremlins, Back to the Future 1, 2, 3, Who Framed Roger Rabbit, An american Tail, The Flintstones, Casper, Twister, Men in Black 1 in 2 ...

Jeff Nathanson (scenarij) je zadnjih deset let pripravil vrsto filmskih in televizijskih scenarijev, med njimi Rush Hour 1 in 2, Speed 2 in Twister.

Frank W Abagnale (avtor/strokovni sodelavec) danes velja za enega največjih strokovnjakov na področju goljufij in ponarejanja dokumentov. Pred več kot 35. leti pa je veljal za enega najbolj razvpitih ponarejevalcev. Od 16. do 21. leta starosti si je s ponarejenimi čeki nezakonito pridobil 2,5 milijona dolarjev v ZDA in 26 drugih državah. Ko so ga ujeli, je pet let služil zaporne kazni f Franciji, ZDA in na Švedskem, potem pa so ga izpustili pod pogojem, da vladi ZDA pomaga pri odkrivanju prevar, za katere se je specializiral. Pomagal je pripraviti zaščitne programe, ki jih uporablja več kot 14.000 finančnih ustanov, podjetij in policijskih uprav po svetu. Pomagal je tudi oblikovati varne čeke, njegovo znanje in pomoč pa s pridom uporabljajo tudi proizvajalci kreditnih kartic.

Januzs Kaminski (direktor fotografije) je dvakratni oskarjev nagrajenec, prvič za shindlerjev seznam, drugič pa za Reševanje vojaka Ryana. Za Amistad pa je bil nominiran za oskarja. Poleg filmov, ki jih je posnel skupaj s Stevenom Spielbergom, je ustvaril tudi nepozabne uspešnice: Jerry Maguire, How to Make an American Quilt, Trouble Bound, The Adventures of Huckleberry Finn. Leta 2000 se je prvič poskusil tudi kot režiser s trilerjem Lost Souls.

Komentarji

9.3. 2005 ob 17:35

film je vredn ogleda!

— lindsay
15.5. 2005 ob 11:06 zvezdica

film je ful hud, dobra vsebina je odlično prikazana. leonardo se je izkazal, prav tako tom. napeta igra mačke z mišjo, ki ohranja visoko napetost čez cel film. konec se uspešno in za oba igralca dobro zaključi. tudi naslov je dovolj izviren da nas pritegne k filmu in se dobesedno veže na vsebino. specialiteta za vse okuse. ocena 5 in posvetilo: ujemi ga če ga moreš!

— maya
16.6. 2005 ob 17:53

film je dobr.najbolse nama je ko pride detektiv na dom in mami pove za koliko skode je naredil njen sin.mama rece da bo takoj placala in odpre denarnico a ko ji detektiv pove za koliko je naredil jo zapre in cudno gleda

— u&m
27.12. 2005 ob 18:12 zvezdica

Še kr dobr film. Frank(Leo DiCaprio) ima prefinjeno taktiko. Film za razvedrilo ne pa ravno za oskarja. =)

— lollypop
27.12. 2005 ob 18:13

leonardo je perfektno odigral vlogo v filmu.krasno

— britney
13.2. 2006 ob 10:13 zvezdica

Film me je zelo presenetil (v pozitivnem smislu), za Tom Hanksa vsi vemo da je pravi fenomen, mislim da eden najboljših igralcev kar jih hoolywood premore, Di Caprio pa se je v tej vlogi tudi izkazal (kar nisem pričakovala). ocena 8/10

— mia
14.7. 2006 ob 14:21

ta film si res splaca ogledat.v nedeljo je itak na pop tv-ju tk da kr pred televizorje.leonardo di caprio je res kjut pa film je enkraten

— manja
6.8. 2006 ob 21:05

najboljši film kar sem jih videv...

— matej
27.1. 2019 ob 17:20

Moj bog! Najboljši film kar sem g gledala, in se mace zagledala v DiCapria😉. Hud film!!!!
Love it❤️🔥

— Lina

Tvoj komentar

Si film že videl in želiš svoje vtise deliti z drugimi? Napiši svoj komentar! Zanimive ocene filmov bo urednik nagradil z zvezdica.

Preostali znaki: 4000

S komentarji obiskovalci izražajo svoja mnenja, ki niso povezana z uradnimi stališči podjetja. Pridržujemo si pravico do neobjave komentarjev, ki se v vsebinskem smislu ne navezujejo na obravnavani film, ki so žaljivi, opolzki ali brez kakršnega koli pomena. Enako velja tudi za komentarje, ki izražajo in spodbujajo nestrpnost, navajajo h kriminalnim dejanjem ipd. Komentarje izločamo po lastni presoji. Za mnenja ne odgovarjamo.