Kolosej
Film distribucije Continental Film

Ugrabitev metroja Pelham 123

kriminalka / triler
Podnapisi
Na sporedu od: 8.10.2009, Kolosej Ljubljana
19.11.2009, Kolosej DeLuxe Kranj
1h 46min / 106min
Leto: 2009
Jezik: angleščina
Scenarij: Brian Helgeland
Režija: Tony Scott
Režiser napetih akcij Top Gun in Deja Vu se poda v newyorško podzemlje, kjer skupina okorelih kriminalcev ugrabi metro, poln nedolžnih potnikov. Od mestnih oblasti zahtevajo bogato odkupnino, med kladivom in nakovalom pa se znajde vlakovni nadzornik Garber, ki se je prisiljen pogajati z zločinci. Toda psihološke miselne igre postajajo vse bolj napete in na dan začnejo uhajati številne umazane podrobnosti o vseh vpletenih, zato je lahko usodna že najmanjša napačna poteza.

V Ugrabitvi metroja Pelham 1 2 3 Denzel Washington igra newyorškega odpravnika podzemske železnice Walterja Garberja. Njegov povsem običajni dan se spremeni v kaos zaradi drznega zločina ugrabitve podzemnega vlaka. John Travolta igra Ryderja, zločinski veleum, vodjo do zob oborožene štiričlanske tolpe, ki grozi, da bo postrelila potnike vlaka, če jim v eni uri ne izplačajo velikanske vsote denarja. Ko pod njihovimi petami vre od napetosti, Garber uporabi svoje dobro poznavanje podzemnega sistema, da bi prelisičil Ryderja in rešil talce. Vendar ene uganke Garber ne more rešiti: celo če tatovi dobijo denar, kako jim bo uspelo pobegniti?

Washington pravi, da ga je vloga pritegnila, ker se sredi akcijskega trilerja znajde najbolj neobičajen lik. “Ni policist, ampak javni uslužbenec. Ko se sooči z Ryderjevimi zahtevami, si reče: Kje je pogajalec za talce? Jaz se na to ne spoznam. Walter Garber ni super junak. Strah ga je.”

Tudi John Travolta je v svojem liku, Ryderju, videl številne možnosti, “Igrati zlikovca je osvobajajoče, ker se dobri fantje brzdajo. Pri zlikovcu lahko ustvarite svoje lastno moralno tkivo v različnih niansah in lahko izbirate med velikim razponom vedenja. Lahko sem nor, miren, trčen, očarljiv, karkoli hočem.”

Ugrabitev metroja Pelham 1 2 3 je začela svoje življenje z romanom Johna Godeyja. Zaradi osrednje uganke romana bralci knjige niso mogli nehati brati. Kdo bi oropal podzemni vlak? Moral bi biti res nor – podzemna železnica je zaprt sistem, Tudi če dobite denar, nimate kam pobegniti. Po romanu so prvič posneli film leta 1974. V njem sta nastopila Walter Matthau in Robert Shaw. Še danes velja za kultno klasiko

Filmarji se nove priredbe niso lotili kot remaka, saj menijo, saj je prvi film razred zase. Namesto tega so se vrnili k romanu in njegovo zgodbo posneli kot zelo sodoben triler, ki se dogaja v današnjem New Yorku, “Gre za krasno zgodbo, ki pa je nove generacije obiskovalcev kina ne poznajo,” pravi Scott. “Svet, še posebej pa New York City, sta se od leta 1974 zelo spremenila.”

 “Od nekdaj so mi bile všeč zgodbe, v katerih se ljudje znajdejo v ekstremnih okoliščinah in opazujemo, kako se bodo odzvali, ko gredo stvari po zlu,” pravi Helgeland, ji je dobil oskarja za scenarij filma L.A. Zaupno. “Naš film se od prvega razlikuje recimo po tem, da smo precej bolj razvili odnos med ugrabiteljem in odpravnikom. Mislim, da nista ne roman ne prvi film Garberja in Ryder prisilila, da bi si zlezla pod kožo in ugotovila, kakšna sta.”

Odpravnik Garber se trudi za povrnitev ugleda, ki je bil omadeževan zaradi obtožb, da je sprejemal podkupnino, Zaradi tega so ga tudi degradirali. Prav zato se odloči, da se bo odločno spopadel z ugrabiteljem. “Prepričan je, da se bo odkupil, če bo pomagal ljudem na vlaku,” pravi Helgeland. “Garber išče odrešitev.”

Po drugi strani se Ryder hoče maščevati. Travoltin Ryder je grozljivo inteligenten in vročekrvno maničen, v enem trenutku kaže usmiljenje, v naslednjem eksplodira v smrtonosnem besu. V prejšnjem življenju je bogatel na Wall Street, dokler ga niso zaradi utaj zaprli. Zdaj ga med drugim žene želja, da bi poravnal račune z New York Cityjem. 

Lika sta si tako različna kot svetova, v katerem živita. “Garber dela za  MTA NYC Transit, nad zemljo. Med raziskovanjem smo odkrili, da imajo vrhunsko tehnologijo, kot  NASA,” pravi Scott.  “Ta čisti in tihi svet vrhunske tehnologije MTA sem uravnovesil s temačnostjo in robatostjo newyorških tunelov.”

Režiser je bil prepričan, da svojo vizijo lahko uresniči samo na en način. “Tony je bil odločen, da bo vse posnel v pravih tunelih,” se spominja izvršni producent Barry Waldman. “Hotel je zvok in strašljivost, ki te objameta, če si obdan s premikajočimi se vlaki, tako da je podzemska postala tretji lik, za Denzelom in Johnom. Ljudje običajno zgradijo prizorišča snemanja, vendar ga ni čez realnost. Snemati na pravih lokacijah je težko, umazano, a tudi vznemirljivo. To je izziv in te imam rad!” Izziv je bilo tudi snemanje v peklenskih vročini, ki je bila pod zemljo še hujša.

Nazadnje je Scott v podzemski snemal štiri tedne. Toliko časa ni v newyorški podzemski železnici snemal še nihče. Filmarjem so dovolili dostop do področij, do katerih do zdaj ni smela še nobena filmska ekipa.

Snemanje v tunelih je silna naporno, saj so samo nekaj centimetrov stran od ekipe divjali 400-tonski vlaki, električni prevodniki, po katerih teče 600 voltov, pa so bili še bližje. “Sploh nimate pojma, kako veliki so vlaki, dokler ste na peronu,” razloži  Washington. “Ko pa ste na tirih, vidite, da so to prave pošasti. Njihova hitrost ustvari veter, ki vas lahko podre, zato se morate dobro držati.”

Denzel in režiser Tony Scott sta skupaj posnela že tri filme, Déjà Vu, Telesni čuvaj in Škrlatna plima, “Najboljši je in je dobrega srca,” pravi Denzel o Scottu. “Tony gara bolj kot kdorkoli, torej pritečem vsakič, ko pokliče.”

O igralcih

Dvakratni dobitnik oskarja Denzel Washington (Walter Garber) je posnel filme:  Glory (oskar za stransko vlogo), Cry Freedom; Rihard III, Dan za trening (oskar za glavno vlogo), The Great Debaters (režija in glavna vloga), Ameriški gangster, Insajder, Déjà Vu, Telesni čuvaj, Mandžurski kandidat, Obsedno stanje, Pravi pogum, Out of Time, Antwone Fisher (režiserski prvenec), John Q, Ne pozabite Velikanov, Hurican (zlati globus), Zbiralec kosti, Fallen, He Got Game, The Preacher's Wife, Škrlatna plima, Devil in a Blue Dress, Malcolm X,  A Soldier's Story, Power, For Queen and Country, The Mighty Quinn, Heart Condition, Mo' Better Blues, Ricochet, Mississippi Masala, Much Ado About Nothing, Philadelphia, Pelikanovo poročilo.

John Travolta (Ryder) je posnel filme Šund (nominacija za oskarja), Kdo bo koga (zlati globus), A Civil Action, Primary Colors, Lak za lase, Vročica sobotne noči, Briljantina, Mestni kavboj, Carrie, Blowout, Glej, kdo se oglaša, Michael, Zlomljena puščica, Brez obraza, Operacija: mečarica,  Generalova hčerka, Divjaka, Bodi kul, A Love Song for Bobby Long, Brigada 49, The Punisher, Basic, Domestic Disturbance, Lonely Hearts, Bolt.

O režiserju

Tony Scott je režiral filme Déjà Vu, Škrlatna plima, Telesni čuvaj, Lakota, Top Gun, Policaj iz Beverly Hillsa 2, Državni sovražnik, Vohunske spletke, Domino, Revenge, Dnevi grmenja, Zadnji skavt, Prava stvar, Oboževalec.

Komentarji

25.7. 2009 ob 18:21

KDAJ BO TO?!

— lalo
21.8. 2009 ob 16:45

slab film gledu sm ga KATASTROFA

— neznanec
27.8. 2009 ob 11:30

ja kva si gledu CAM, TS version...sramota zato ti je pa beda

— Coder
29.8. 2009 ob 15:32

To bo svetovn film priporočam ogled!!!

— Marsovec
2.9. 2009 ob 16:01

top film bo . vredn ogleda aja pa se un junfr ka prav , da ga je ze gledu je res car :) . buzln pofukan

— kac makanamamama
3.9. 2009 ob 8:59

Kr neki. Škoda dobrga igrlaca kot je Denzel Washington da igra v vedno bol slabših filmih

— Cyril
20.9. 2009 ob 19:32

ne vem bomo vidl reklama zgleda kr u redu k nekak mam obcutek za te reklame a bo dobr alpa slb film prcekujem prvo .....gre se za dva po mojem okusu najboljsa filmska igravca tako kot edn in drug sta ze zaigrala negativca v tem primeru je tu john-operacija mecarica pa ne pozabmo denzela po mnenju kritikov eden boljsih filmov tega desetletja denzel-training day...............pricakovanja so velika

— williams
25.9. 2009 ob 9:12

znaš bit razočaran če preveč pričakuješ.. jst mislim d bo tole solidna akcijska posltastica hehe

— mato
4.10. 2009 ob 22:22

RES BEDN FILM KATASTROFA

— kajlar
5.10. 2009 ob 16:59

glede na igralce... me še nikoli nista razočarala...
upam da me ne bo vsebina

— frkaaaaaa
9.10. 2009 ob 7:48

vrhunsko vrhunski film!!!!!
res priporočam ogled!

— king333
11.10. 2009 ob 17:49

matr ej sm že gledu film v kinu k sm biw v angliji in morm rečt da se mi ej res zdew hud film prow prijetno sm biw presenečen ane in nevem zakaj se wsem zdi tok bedn....bl bedn je prej kšn transformers 2 al pa kako tako sranje sam ta film ej bwi ap res tko dost hud ane:) pejte ga gledat majkemi:D

— gledalec
13.10. 2009 ob 15:06

včeri sem gledala film .. hm.. no ja ni slabi mislila sem da bo 1oox bolši ampak ok za pogledat je .. glavni vlogi tak al tak the best .. konec pričakovan .. ocena 6/1o :))

— li
15.10. 2009 ob 11:51

Film ni nič posebnega, glede na igralsko zasedbo sem pričakovala vrhunec. Navadna zgodba ugrabljenega prevoznega sredstva, v tem primeru metroja. Ugrabitev pa smo že malo siti, če ta res ne presega meje naših pričakovanj.

— nekdo
19.10. 2009 ob 10:17

Gledal in film res ni nič posebnega. Kvečjemu podpovprečjem. Škoda keša!

— ram
21.10. 2009 ob 15:56

Film je super! Dobro igralska zasedba, napeta zgodba... Ampak na začetku je nekaj dolgočasnih minut

— Andraž
24.10. 2009 ob 16:16

se kar dober film

— jerry springer
26.10. 2009 ob 21:09

nekdo je ukradel metro pelham 123
....................................................
in ugrabitelj... SEM JAZ................... HA-HA-HA-HA-HA-HA-HA

— Z-girl
27.10. 2009 ob 23:48 zvezdica

Film sem si ogledal pred kratkim. V kino sem odšel z dokaj velikimi pričakovanji, saj me igralec kova Washington še nikoli ni razočaral. Ampak moram priznati, da sem pričakoval preveč. ZALO preveč. Film je v stilu Texas rangera. Pravljica. Lukenj je toliko, da človek pomisli da gleda švicarski sir. Igra zelo povprečna, vendar pa Washington s takšno vlogo niti ni mogel pokazati kaj več. Sekvence v filmu so predvidljive, na trenutke celo smešne, čeprav bi naj bile smrtno resne. V glavnem film je eno veliko razočaranje. Ocena med 1 in 10...2...in nič več...vsaj po mojem subjektivnem mnenju...

lp, Nejc

— Razočaranje
28.10. 2009 ob 20:36

Waaaau!
Najboljši film (s Titanicom) kar sm jih vidla.
Danc sm bla v koloseju in sm ga šla gledat.
To je noro dobr film!!!!!!!!!! Morete ga videt!
Pa še igralska zasedba Denzel&John <3 najboljše!!!!!!!!!!!1
Ži tk sm njuna največja fanica sam omg ta film je pa res najboljši!!!!!!!!!!!!!!1

— Rebeka
30.10. 2009 ob 10:28

dobr film,res. take zvrsti me ponavadi ne pritegnejo,ta pa je odličn<3

— žanna
30.10. 2009 ob 21:25

dobr film vreden ogleda

— Lunatico
8.11. 2009 ob 11:23

Film sem si pogledala, vendar sem preveč pričakovala. Obožujem akcije, kriminalke, trilerje... vendar ta film žal ni bil toliko napet, kot sem pričakovala. Približno sem sproti vedela kaj se bo zgodilo v naslednjem trenutku, zgodbo lahko kar predvidiš zato me ni tako navdušič. Tudi jaz sem od glavnih igralcev pričakovala več, čeprav priznam, da so Travolto fenomenalno zamaskirali, kot sen hud mafijec:-)

— _d_
29.7. 2014 ob 14:22

film je zanč

— js_sm_danaja

Tvoj komentar

Si film že videl in želiš svoje vtise deliti z drugimi? Napiši svoj komentar! Zanimive ocene filmov bo urednik nagradil z zvezdica.

Preostali znaki: 4000

S komentarji obiskovalci izražajo svoja mnenja, ki niso povezana z uradnimi stališči podjetja. Pridržujemo si pravico do neobjave komentarjev, ki se v vsebinskem smislu ne navezujejo na obravnavani film, ki so žaljivi, opolzki ali brez kakršnega koli pomena. Enako velja tudi za komentarje, ki izražajo in spodbujajo nestrpnost, navajajo h kriminalnim dejanjem ipd. Komentarje izločamo po lastni presoji. Za mnenja ne odgovarjamo.