Kolosej

Ubijte Carterja

akcijski, drama, triler
Na sporedu od: 13.12.2001, Kolosej Ljubljana
1h 42min / 102min
Scenarij: David McKenna
Režija: Stephen Kay

Vsebina

Jack Carter je vse življenje delal za druge - pobiral je dolgove in izvrševal kazni. Nikoli ni bil odvisen od drugih in vedno se je držal na distanci. Toda ko njegov brat umre v nesreči, Carter pride domov... K družini, ki jo je zapustil, k dolgovom, ki niso bili poplačani in k skrivnosti, ki ga bo popeljala v samo dno duše.

Za Jacka je pot domov v Seattle še ena priložnost, da popravi napake iz preteklosti. Ponovno se združi z bratovo ženo Glorio in njeno najstniško hčerjo Doreen, kateri pa z očitnim dvomom gledata na njegovo nenadno zanimanje. Ko odkrije, da je šlo pri bratovi smrti za očiten umor, se v trenutku odloči maščevati...

O produkciji

Producent Mark Canton je velik ljubitelj originalnega britanskega filma Ubijte Carterja in prav zaradi tega je začel s scenaristom Davidom McKenno delati na tem projektu. "David je sijajen pisec," pravi Canton, ko se spomni na McKennovo različico zgodbe. "Všeč mi je njena suhost in Carterjev karakter. Še posebej pa mi je bil všeč občutek odrešitve in maščevanja, tako kot tudi razvijanje karakterja, način, kako pridobiva samozavest."

Sodelovanje Sylvestra Stalloneja pri filmu je bil ključni element, ki je spravil projekt v pogon. "Čeprav se je veliko igralcev zanimalo za vlogo, sem že po prvem branju vedel, da bo Sly tisti pravi igralec, ki bo poskrbel, da bo lik izstopal," pravi Mark Canton. "Slyjev odziv je bil isti. Nekega dne sem mu dobesedno v roke potisnil scenarij in naslednje jutro je rekel, 'Že dolgo časa nisem prebral česa tako dobrega. Hočem vlogo.'"

Ubijte Carterja se sklada z eno mojih najbolj priljubljenih tem, odrešitvijo," pravi Sylvester Stallone. "Carter, ki je živel samodestruktivno življenjem, je bil končno pahnjen v situacijo, kjer lahko vse spremeni. Ponujena mu je še ena priložnost, da postane to, kar nikoli ni bil - predan in nesebičen.

Za Stalloneja Ubijte Carterja prav tako odraža novo smer, katero je ubral v svojem osebnem življenju. "Ker imam dva otroka, sem se lahko poistovetil z zaščitništvom Carterja do nečakinje," pravi Stallone. "Končno se je lahko približal tej mladi punci. Ta del zgodbe me je čustveno ganil."

Oskarjevec Michael Caine, ki je igral v originalnem filmu, je bil prav tako ena prvih izbir. Njegova vloga v tem filmu je odlično dopolnilo k njegovi vlogi v originalu, ki je postal underground klasik in je požel številne pozitivne kritike tako v ZDA, Veliki Britaniji, kot v Evropi.

Cainea je scenarij v trenutku prevzel. "Všeč mi je, kako so ga spremenili," se spomni. "Ko sem jaz igral Carterj, sem bil, v mafijskem smislu, družinski član. Bil sem ena velikih živin. Tokratni Carter pa to skušak postati. Ni tako brutalen. Križarski pohod, na katerega se je podal, je moralne narave.

"V starem filmu gre za obsedeno maščevanje," pravi režiser, Stephen Kay. "Ta film pa prikazuje razvoj glavnega karakterja, ki hoče postati boljši človek. Ta film je prežet z dušo. V bistvu gre za film maščevanja in ospuščanja. Vloge smo izbrali v skladu s tem."

"To je najlepši film, ki sem jih kdajkoli posnel - luči, kamerska tehnika," pravi Stallone. "Je edinstven and moderen."

Stallone nadaljuje s hvalo Kaya: "Je zelo inovativen pri snemanju. Film je zelo čemeren, toda ko pride do akcije, se vidi njegov umetniški občutek. Razpoloženje, luči, način, kako dež pada na vetrobransko steklo, vse te podrobnosti se vijejo iz njegovih oči."

"Film je na nek način shakespearijanski," pravi igralec Alan Cumming. "Gre za maščevanje, kazen in smrt v družini. Gre za to, da se ti zmeša, če je v igri tudi tvoja družina. Izgubiš razum. Ubijte Carterja je nadvse kompleksen triler."

"Mislim, da gre v filmu prvenstveno za moralo," pravi Caine. "Ko gre za družino, nastopi morala, ne glede na to, če si drugače nemoralen. Gangsterji imajo svoj pravilnik obnašanja, tako kot družina. In film se odvija prav okoli tega - okoli družine.

"Mislim, da gledalci ne bi smeli preveč sočustvovati z Jackom Carterjem, pa čeprav zaide v nekaj hudih situacij," Caine nadaljuje. "Prav tako bi morali vedeti, da gledajo zelo dobro narejen triler."

Za Stalloneja je bil film eden nepozabnih projektov v svoji dolgi in raznovrstni karieri. "Igral sem v nekaj nadvse prijetnih in čustvenih filmih," pravi. "V Rockyju, Policajih in Ubijte Carterja."

Sylvester Stallone
kot Jack Carter

Stallone je doživel svetovno slavo kot igralec, scenarist in režiser, že ko je igral naslovno vlogo po lastnem scenariju v Rockyju, ki je leta 1976 dobil oskarja za najboljši film. Stallone je bil igralec/scenarist/režiser v Rockyju II in Paradise Alley. Kot igralec in ko-scenarist je Stallone posnel F.I.S.T., First Blood, Rambo: First Blood II, Rhinestone in Rambo III. Bil je tudi ko-scenarist, režiser in producent filma Staying Alive in igral v Nighthawks, Victory, Tango & Cash in Lock Up. Leta 1990 je nastal Rocky V, v katerem je Stallone igral in zanj napisal scenarij. Poleg tega je Stallone igral še v Cliffhanger, Demolition Man, The Specialist, Assassins, Daylight in odigral zelo zahtevno vlogo Freddyja Helfina v Policajih, ki mu je prinesla mednarodno hvalo tako kritikov, kot tudi gledalcev.

Pravkar je zaključil s snemanjem filma Eye See You. Njegovi naslednji projekti vključujejo dramo Driven, za katero je tudi napisal scenarij in jo produciral, in znanstveno-fantastični triler Hunter, ki ga bo režiral in v njem tudi igral.

Miranda Richardson
kot Gloria Carter

Seznam filmskih vlog britanske igralke MIRANDE RICHARDSON (Gloria) je zelo impresiven: Brezglavi jezdec, Enchanted April, Apostol, Igra solz, Damage, Tom & Viv, The Evening Star, Kansas City, The Designated Mourner, Imperij sonca in Dance with a Stranger. Njena igra je leta 1987 protegnila Stevena Spielberga, ki ji je dal vlogo v Imperiju sonca. Prejela je tudi zlati globus za vlogo seksi teroristke IRE v Jordanovi Igri solz, prejela pa je tudi nominacije za oskarja za filme Damage, Enchanted April in Tom & Viv.

Rachael Leigh Cook
kot Doreen Carter

Pri dvajsetih je RACHAEL na dobri poti, da postane ena najbolj nadarjenih igralk svoje generacije. Pravkar je igrala v Anti-Trust, skupaj s Timom Robbinsom, v tem trenutku pa igra glavno vlogo v Josie and the Pussycats.

Mickey Rourke
kot Cyruspaice

Kot najstarejši otrok v irski katoliški družini je MICKEY začel svojo profesionalno kariero kot amaterski boksar, preden se je odločil, da bo raje igral. Preživljal se je s priložnostnimi deli, medtem pa se je učil pri odlični inštruktorici Sandri Seacat, ki mu je tudi dala vlogo Eddieja v A View From The Bridge Arthurja Millerja. Pojavil se je v filmu Barryja Levinsona Diner, nadaljeval z Rumble Flesh, The Pope of Greenwich Village, Eureka, The Year of the Dragon in 9 tednov in pol. Igral je še v Angel Heart, Barfly, Harley Davidson and the Marlboro Man, Desperate Hours, Johnny Handsome, Francisco, A Prayer for the Dying, Homeboy, Wild Orchid, Double Team, in v adaptaciji romana Johna Grishama The Rainmaker.

Michael Caine
kot Cliff Brumby

Leta 2000 je prejel oskarja za najboljšega stranskega igralca v filmu Hišni red. Kariera gospoda Caina se razprostira čez 30 let. Prejel je tudi nagrado za izjemno igro v filmu Alfie. Igral je v več kot osemdesetih filmih, med njimi Sleuth, Battle of Britain, The Wilby Conspiracy, The Man Who Would Be King, The Eagle Has Landed, A Bridge Too Far, The Island, Dressed to Kill. Za vlogo v Educating Rita je prejel zlati globus za najboljšega igralca, tako kot tudi nagrado BAFTA. Leta 1986 je Caine prejel oskarja za najboljšega stranskega igralca v filmu Hannah in njene sestre. Ostale vloge vključujejo filmu, kot so Without a Clue, Dirty Rotten Scoundrels, Mr. Destiny, televizijskem filmu Jack the Ripper, The Muppets Christmas Carol, Hišni red, Blood & Wine, mandela and de Klerk, Tihi glas. Prav tako smo ga videli v Škandaloznem peresu in Shiner.

Alan Cumming
kot Jeremy Kinnear

Vloge škotskega igralca Alana vključujejo filme Prague, Black Beauty, Circle of Friends, GoldenEye, Emma, Romy and Michelle's High School Reunion, Buddy, Spice World, Eyes Wide Shut, Plunkett & Macleane, Titus in The Flintstones in Viva Rock Vegas.

Gretchen Mol
kot Audrey

Mol je debitirala v filmu Spikea Leeja Girl 6. Za tem se je pojavila še v filmih, kot so Music from Another Room, Donnie Brasco, The Funeral, The Road to Graceland, The Last Time I Committed Suicide, The Thirteenth Floor, Kvartopirci, Zvezdniki in Sweet and Lowdown.

Za kamero

Stephen T. Kay
režija

Režiser/scenarist/igralec je doživel režijski prvenec z The Last Time I Committed Suicide, v katerem so zaigrali Thomas Jane, Keanu Reeves, Claire Forlani, Gretchen Mol in Adrien Brody. Film je nastal po njegovem scenariju. Pred kratkim je Kay napisal scenarij (skupaj z režiserjem Scottom Silverjem in Kate Lanier) za film The Mod Squad.

Njegov naslednji režijski projekt je film The Enthusiast. Film bosta producirala Luc Besson in Chip Diggins.

Mark Canton
producent

V svojih dveh desetletjih v zabavni industriji je MARK CANTON pomagal pri tem, da je prišlo na platna preko 300 filmov, vključno z nekaterimi najbolj uspešnimi filmi vseh časov, na primer Batman, Smrtonosno orožje, Ugrabitev, Moj bivši se poroči, Možje v črnem, Jerry Maguire in Bolje ne bo nikoli, Rdeči planet, Angelske oči.

David McKenna
scenarij

DAVID McKENNA je že napisal scenarije za filme Generacija X, Body Shots in Bully.

Tvoj komentar

Si film že videl in želiš svoje vtise deliti z drugimi? Bodi prvi in napiši svoj komentar! Zanimive ocene filmov bo urednik nagradil z zvezdica.

Preostali znaki: 4000

S komentarji obiskovalci izražajo svoja mnenja, ki niso povezana z uradnimi stališči podjetja. Pridržujemo si pravico do neobjave komentarjev, ki se v vsebinskem smislu ne navezujejo na obravnavani film, ki so žaljivi, opolzki ali brez kakršnega koli pomena. Enako velja tudi za komentarje, ki izražajo in spodbujajo nestrpnost, navajajo h kriminalnim dejanjem ipd. Komentarje izločamo po lastni presoji. Za mnenja ne odgovarjamo.