Kolosej
Film distribucije Continental Film

Tvoji, moji, najini

družinska komedija
Na sporedu od: 6.4.2006, Kolosej Ljubljana
1h 30min / 90min
Leto: 2005
Država: ZDA
Scenarij: Helen Eileen Beardsley, Ron Burch
Režija: Raja Gosnell
Ovdoveli admiral ameriške obalne straže Frank (Dennis Quaid) sreča srednješolsko simpatijo Helen (Rene Russo) in med njima znova preskoči iskrica mladostne ljubezni. Manj navdušenja pokaže 10 njegovih in 8 njenih otrok, ki se ne nameravajo sprijazniti s spremembami, zato sklenejo premirje in s skupnimi močmi poskusijo staršema zagreniti življenje. Film je režiral Raja Gosnell (Sam doma 3, Hiša debele mame, Scooby-Doo).

Vsebina

V tej družinski komediji se samska starša Frank (Dennis Quaid) in Helen (Rene Russo) poročita... njunih 18 otrok pa skuša spodkopati zakon. Tako odkrijeta, da zakona - in družine - ni moč izgraditi v enem samem dnevu.

O snemanju

"Moji, tvoji & najini je resnično romantična komedija - romanca pride šele po otrocih," pravi Dennis Quaid. Quaid igra vdovca z osmimi otroki, ki se na vrat na nos poroči s svojo svobodomiselno srednješolsko ljubeznijo, ki je zdaj - 30 let kasneje - prav tako vdova z desetimi otroki (svojimi in posvojenimi).

"Film ima veliko elementov romantične komedije," pravi Russojeva. "Seveda bo všeč otrokom - mislim pa, da bo tudi staršem. Mislim, da si tega želimo vsi starši - svojega otroka bi rada peljaja v kino gledat film, ki bo všeč tudi meni."

"Res me veseli, da bomo posodobili tako družinsko klasiko, kot je Moji, tvoji in najini," pravi Raja Gosnell, režiser filma. "Imamo krasno igralsko ekipo z Dennisom Quaidom in Rene Russo na čelu v redkem projektu, ki združuje komedijo, romanco in dinamiko posvojenih družin. Zelo je očarljiva in bi morala biti všeč vsej družini."

"Zelo sem ponosen na dejstvo, da je film Moji, tvoji & najini prav toliko romantična komedija, kot je družinska komedija," pravi producent Robert Simonds. "Imamo dva zelo zapeljiva zvezdnika, ki dokažeta, da se iskrice lahko ukrešejo ne glede na to, koliko otrok imate."

"Mislim, da film deluje kot romantična komedija in kot družinska komedija, ker staršem pripoveduje o spopadanju z romanco v zrelem obdobju, otrokom pa pripoveduje o združevanju družin, kar se dogaja številnim med nami," pravi producent Michael Nathanson. "Všeč mi je, ker zgodba pokaže, da romance ni konec po medenih tednih. Pravzaprav se včasih začne šele kasneje v življenju."

Ekipa se je filma lotila z vsem spoštovanjem do izvirnika iz leta 1968, v katerem sta igrala Henry Fonda in Lucille Ball. Posodobljena verzija vsebuje vse generacijske spremembe v družinah, ki so se zgodile v zadnjih 37 letih.

Linda Hunt, ki igra desno roko Beardsleyevih, gospo Munion, pravi: "Ne vem, če je ravno prav temu reči remake. Gotovo je izvirnik služil kot navdih. Ven smo potegnili gola dejstva - par, oba sta ostala brez zakoncev, eden ima osem in eden deset otrok - in na podlagi tega smo začeli."

Za Nathansona je film prelomen in ima posebno mesto: "Ko sem pred leti prvič videl izvirnik Moji, tvoji & najini, se mi je zdel dober kandidat za posodobitev - komedija je še vedno sveža. Bil sem v ekstazi, ker je bil to zadnji film, ki sem ga spravil skupaj pri MGM. Z Rajo kot režiserjem in Bobom, ki se mi je pridružil kot producent, je to popolna ekipa, da zgodbo ponovno pripeljemo na veliko platno."

O starših

Frank in Helen sta bila par v srednji šoli, po maturi pa sta šla vsak svojo pot in izgubila stike. Ko se srečata čez trideset let, drug drugega šokirata s številom otrok, ki jih imata. Na hitro se poročita in svoje otroke presenetita z novim staršem. Težave se začnejo, ker imata Frank in Helen zelo različna načina vzgoje. Admiral Frank prisega na rigorozen pristop, vse je brezhibno in vse teče kot namazano. Helen po drugi strani pravi, "da so domovi namenjeni svobodnemu izražanju, ne dobrim vtisom". Pri Beardsleyevih in Northovih tako pride do trka kultur.

Robert Simonds pravi: "Dennis in Rene sta popolna izbira za ta dva lika. Nista samo sijajna igralca, imata tudi tisto, kar je potrebno za delo s skupino 18 otrok: neskončno potrpežljivost in sposobnost nadziranja položaja. Bila sta naša popolna starša."

Michael Nathanson dodaja: "Dennis je izjemen profesionalec in bil je moja prva izbira za vlogo Franka. Ima izjemen dar za telesno komedijo in lahko vsakogar očara. Rene je ena tistih nadarjenih igralk, ki je vedno kos tudi pravemu dedcu. Zaradi njene samozavesti in lepote je Helen popolna kombinacija matere in žene, s katere ne morete odtegniti oči".

Russojeva prizna: "Glede vzgoje otrok se ne strinjava povsem - in to postane velik problem. Moji otroci so malce divji in so packi, Beardsleyjevi otroci pa so redoljubni. Ko pridejo skupaj, to ni dobra mešanica."

Če želimo, da razmerje deluje, je nazadnje potrebno skleniti kompromis. Quaid pojasni: "Moj lik se nauči, da se je treba v življenju malce sprostiti - ni vse v pravilih. Včasih vlak iztiri in s tem se je potrebno soočiti."

Prav ironično je, da sta doma Quaid in Russojeva pravi nasprotji, saj Quaid pravi, da ne da veliko na disciplino. Russojeva pa, da je s svojo hčerko stroga, niti slučajno ni taka kot Helen, ki je svoboden duh. Vendar razume obe strani: "Otrokom dovoli, da so malce divji in v njej je svoboda, ki je do neke mere krasna, vendar mislim, da mora postaviti nekaj omejitev."

O igralcih

Dennis Quaid (Frank Beardsley) je posnel filme V dobri družbi, Dan po jutrišnjem, Daleč od nebes, American Dreamz, Shame on You (scenaristično-režiserski prvenec), The Rookie, Preprodajalci, Prava frekvenca, Any Given Sunday, Past za starše, Wyatt Earp, Pot v vesolje, Alamo, Cold Creek Manor, Switchback, Gang Related, Čenče (Something To Talk About), Zmajevo srce, Flesh And Bone, Come See The Paradise, Everybody’s All American, Suspect, D.O.A., The Big Easy, Innerspace, Breaking Away, The Long Riders, 9/30/55, Crazy Mama, Dreamscape, All Night Long, Our Winning Season, Cavemen, I Never Promised You A Rose Garden, Enemy Mine.

Je tudi nadarjen glasbenik, ki je nastopal v The Night The Lights Went Out In Georgia, Tough Enough in Great Balls Of Fire.

Na malih zaslonih je nastopil v Dinner with Friends, Bill ter Bill: On His Own. Kot televizijski režiser je debitiral z Everything That Rises.

Rene Russo (Helen North) je posnela filme Smrtonosno orožje 3 in 4, Afera Thomasa Crowna, Na ognjeni črti, Izbruh, Kdo bo koga?, Tin Cup, Odkupnina, Two for the Money, Showtime, Big Trouble, Major League, Adventures of Rocky and Bullwinkle, Buddy, Mr. Destiny, One Good Cop in Freejack.

Linda Hunt (Mrs. Munion) je dobila oskarja za nastop v filmu Leto nevarnega življenja. Posnela je še filme Popeye, Kačji pastir, Policaj iz vrtca, Bostončani, Twenty Bucks, Pret-A-Porter, Waiting For The Moon, She-Devil, Dune, Pocahontas (glas babice Willow), Stranger than Fiction.

Na malih zaslonih je šest let nastopala v Praksi. Velikokrat bere dokumentace na kanalih Discovery, National Geographic in PBS.

O režiserju

Raja Gosnell je kariero začel kot montažer uspešnic, ko so bile Sam doma, Čedno dekle, Gospa Doubtfire in številnih drugih. Prvi film, ki ga je režiral, je bil Sam doma 3. Od takrat je režiral Prvi poljub (Never Been Kissed), Hišo debele mame ter Scooby Doo 1 in 2 .

Komentarji

26.3. 2006 ob 20:58 zvezdica

Dober film. Očitno so spet nazaj komedije z veliko otroci. Ko smo doživeli Cheaper by the Dozen 2, z 12, nas presenetijo z 18-timi. Še več kot Brady Bounch. Zaključek: Hoolyywodu zmanjkuje idej.. Dober film, vendar bi za njega plačali?

— Not a jarhead
1.4. 2006 ob 12:51

Film mi je ratalo videt že pred enim mesecem.in JE dober.

— mravljica
1.4. 2006 ob 17:54

Hm, ta film je bil pa že narejen v osemdesetih... revitalizacija kot king kong etc... res, Holywood nima več kreativcev.

— redek gost
2.4. 2006 ob 17:34 zvezdica

Film je bil simpatičen, prav tako vragolije ki so jih otroci počeli... pravi mali Brady bunch :)

— Sweety
4.4. 2006 ob 22:19

Film je mi bil fuul vreji gledala sem ga 2×- doma =] pripoveduje o 2 ločenih starših en ima 10 otrok drugi pa 4 se pravi da jih je 18 HuuH vlka family če ne veste kaj it lejata idite lejat ta film ne bo vam žal. nekateri deli so punee svetski pa če oni črnec je [LuBaN] =]

— MaLa
9.4. 2006 ob 11:12

Men je bil ta film kr fajni, čeprov bi mu dala oceno 4... Na vsake tolk časa mi je blo mau dolgčas, drgač pa kr cool... =)

— anja
9.4. 2006 ob 14:01

Ql film..se splača pogleat:D

— Uršy
10.4. 2006 ob 14:35

ej ta film je naj bolj beden

— harry potter
11.4. 2006 ob 15:59

EJTE!!!, morm reč da je film cool ej!! Jst bi na vašm mestu pohitla, ker ga bo kmalu konc!!! REs vreden je oglda! edin kar me je mal presenetlo je to da sm jst in moja prijateljica sva bli skor sami u kinu, zraven sta bla sam še dva parčka drugač pa nobenga! Ampak naj to ne pomen da film ni v redu!! Ne film je cool in rs ogljte s ga!

— Petkarca
11.4. 2006 ob 17:09

ta teden si bomo šli ogledat ta film tvolji.moji,najini. more bit HUD film.gledala sm film z 12 ortoki,zdaj pa kar 6 otrok več(18).mogoče bo gdaj tudi 24,30, 36 ali pa 42 otrok.drugač ma more bit HUD film.vsaj upam da je.

— lucija
11.4. 2006 ob 19:36

kul film men je biu dobr za ustale ne wem

— kaja
14.4. 2006 ob 13:58

čau.ta fillm je res ful hud.100% ti nau žou če si ga greš pogledat.k boš poku/pokala od smehaaa.papa

— Łepota
14.4. 2006 ob 21:18

upam da je ql film k ga grem meybi jutr gledat

— jan
16.4. 2006 ob 11:10

grewa gledat film hehe

— midwe joj t hude
17.4. 2006 ob 10:12 zvezdica

film je primeren za sporstitev. lahko družinska komedija, ki pa z svojo zanimivo vsebino pritegne pozornost.

— Mateja
17.4. 2006 ob 19:14

ej upam dj ta film res ql, k jz ga grem jutr gledat:) wiii!!

— tashyka
17.4. 2006 ob 19:15

ej ta film! je fuull zanečč:( mislte kr hočte sm ni uredn ugleda!

— tasaa
18.4. 2006 ob 17:01

Lep pozdrav, ta film ni nič novega. Priznati moram, da sem ljubiteljica komedij. Med gledanjemtega filma pa mi je bilo dolgčas, tistih nekaj komičnih vložkov je poskrbelo, da ravno nisem zatisnila očesa. Dogodki (in vsa zgodba) so predvidljivi, da se ne pogovarjamo o koncu ... Glede na izražanje v drugih komentarjih pa predvidevam, da so to osebe, ki še nimajo volilne pravice in jim taki filmi ugajajo (ob pol devetih zvečer so v kinodvorano prihajale družine z po eno leto starimi otroki). Če bi ocenjevala z 1-5, bi filmu dodelila dobro dvojko. Ljudje, a bomo kupili vse kar nam natrosijo - če prodajamo krompir ne moremo oglaševati jaboljk; tako to tudi ni neka komedija, ob kateri bi te bolele vse smejalne mišice.

— sugar
19.4. 2006 ob 14:42

oi zanima me kakšen je ta film

— eva
20.4. 2006 ob 19:46 zvezdica

Le kdaj bo k nam prišel film, kjer bodo otroci pridni in kjer bo imela družina samo enega ali največ dva otroka. Ko človek gleda filme Cheaper by the Dozen, Daddy Day Care, The Pacifier, Are We There Yet in Yours, Mine and Ours, ga prime, da nikoli v življenju ne bi imel otrok. Otroci so namreč v teh filmih zlobni kot hudič, kot gremlini, kot bitja iz pekla, ki sistematično, perverzno in zlobno uničujejo vse, kar je okoli njih. In pozor, vedno jih je kot listja in trave, kot ščurkov, kot mravelj na mravljišču, ki ga je zajel požar. In le zakaj bi imela starša deset otrok, če je bil že prvi nemogoče zloben in nagajiv. Le zakaj bi starša sploh imela otroke, če vesta, da jima bodo izpili prav vso kri in ju poslali v umobolnico. In tokrat gre vse skupaj čez rob, saj je otrok kar 18. Dennis Quaid in Rene Russo jih imata namreč deset in osem, ko se zaljubita in poročita, pa jih imata skoraj dvajset. Skoraj dvajset tečnih, zlobnih in razvajenih pamžev, ki lahko počnejo vse, kar želijo. In oče ter mama se nanje sploh ne kregata preveč. Tu gre za odprto vzgojo, kjer klofuta ne pride v poštev niti takrat, ko bi jih morala za kazen poslati pred strelski vod. Nič ni bolj zoprno od filma, kjer lahko otroci počnejo kar želijo in kjer sta oba starša popolnoma nemočna pri vseh njihovih vragolijah. Pa četudi je oče mornariški častnik, mama pa hudo samozavestna bejba. Pa ja.

— iztok gartner
20.4. 2006 ob 22:09

To je najboljši filem vseh časov. Zelo je zanimiv in prijeten.! Tud ful smešen je ful je carski. ! Ne bo vam žal ogleda. ČISTA PETICA! :) :) :) :) :)

— najbolj carski film
6.1. 2007 ob 13:46 zvezdica

Le kdaj bo k nam prišel film, kjer bodo otroci pridni in kjer bo imela družina samo enega ali največ dva otroka. Ko človek gleda filme Cheaper by the Dozen, Daddy Day Care, The Pacifier, Are We There Yet in Yours, Mine and Ours, ga prime, da nikoli v življenju ne bi imel otrok. Otroci so namreč v teh filmih zlobni kot hudič, kot gremlini, kot bitja iz pekla, ki sistematično, perverzno in zlobno uničujejo vse, kar je okoli njih. In pozor, vedno jih je kot listja in trave, kot ščurkov, kot mravelj na mravljišču, ki ga je zajel požar. In le zakaj bi imela starša deset otrok, če je bil že prvi nemogoče zloben in nagajiv. Le zakaj bi starša sploh imela otroke, če vesta, da jima bodo izpili prav vso kri in ju poslali v umobolnico. In tokrat gre vse skupaj čez rob, saj je otrok kar 18. Dennis Quaid in Rene Russo jih imata namreč deset in osem, ko se zaljubita in poročita, pa jih imata skoraj dvajset. Skoraj dvajset tečnih, zlobnih in razvajenih pamžev, ki lahko počnejo vse, kar želijo. In oče ter mama se nanje sploh ne kregata preveč. Tu gre za odprto vzgojo, kjer klofuta ne pride v poštev niti takrat, ko bi jih morala za kazen poslati pred strelski vod. Nič ni bolj zoprno od filma, kjer lahko otroci počnejo kar želijo in kjer sta oba starša popolnoma nemočna pri vseh njihovih vragolijah. Pa četudi je oče mornariški častnik, mama pa hudo samozavestna bejba. Pa ja.

— nemogoče
6.1. 2007 ob 13:48

nekateri pišejo, da je brezvezen, drugi, da si ga moramo ogledat. pa vendar je film pretiravanje in nemeogoč. Koliko družin ima več kot 7 otrok? Film presega vse meje normale.

— Zofka
24.1. 2007 ob 14:47

splača se ga gledat

— frane
4.7. 2007 ob 17:06

ta fil je d-best naj bolj sta mi bla všeč lika deylana(drake bell) in phobe (ne vem njenega pravega imena) samo film pa je prva liga 5/5

— ursheey<3
3.2. 2010 ob 14:06

Heey, a ste vedel, da v tem filmu igra Danielle Panabaker, k je igrala tud v Mama pri šestnajstih??? Mislm, men je ta igralka FUL simpatična!

— Some girl... who cares who...
11.10. 2010 ob 15:32

film je zelo dober za sprostitev ! ste v stresu ? pojdite si ogledati ta film.

— samanta
23.11. 2010 ob 17:58

nimam komentarja čista norost

— galyka medyka
24.2. 2012 ob 9:01

zlo dobr
sm ga že 2krat gledala!!!!!!! :)

— maya

Tvoj komentar

Si film že videl in želiš svoje vtise deliti z drugimi? Napiši svoj komentar! Zanimive ocene filmov bo urednik nagradil z zvezdica.

Preostali znaki: 4000

S komentarji obiskovalci izražajo svoja mnenja, ki niso povezana z uradnimi stališči podjetja. Pridržujemo si pravico do neobjave komentarjev, ki se v vsebinskem smislu ne navezujejo na obravnavani film, ki so žaljivi, opolzki ali brez kakršnega koli pomena. Enako velja tudi za komentarje, ki izražajo in spodbujajo nestrpnost, navajajo h kriminalnim dejanjem ipd. Komentarje izločamo po lastni presoji. Za mnenja ne odgovarjamo.