Kolosej
Film distribucije Cinemania group

Trumbo

biografska drama
Nominacija za oskarja za glavno moško vlogo
Podnapisi
Na sporedu od: 3.3.2016, Kolosej Ljubljana
2h 4min / 124min
Leto: 2015
Država: ZDA
Jezik: angleščina
Scenarij: John McNamara po romanu Brucea Cooka
Režija: Jay Roach
Resnična življenjska zgodba scenarista Daltona Trumboja prikazuje temačno obdobje ameriškega lova na domnevne komunistične simpatizerje v času hladne vojne. Dalton je po drugi svetovni vojni eden najbolj cenjenih scenaristov v Hollywoodu, toda zaradi življenjskih nazorov pristane na črni listi političnih oporečnikov. Ker se filmski producenti bojijo sodelovati z njim, začne pisati zgodbe pod psevdonimi in se tako s svojo domiselnostjo in neuklonljivostjo zoperstavi vsakdanjim krivicam ter absurdnim obtožbam.

Dalton Trumbo (Bryan Cranston) je bil leta 1947 najuspešnejši hollywoodski scenarist, dokler ga niso skupaj z drugimi umetniki zaradi njihovih političnih prepričanj zaprli in uvrstili na črno listo. Film Trumbo pripoveduje, kako je Dalton s svojo premetenostjo osvojil dva oskarja in razkril absurd ter krivico črne liste, kamor so bili ujeti vsi, od Hedde Hopper, pisateljice opravljivih kolumn, do Johna Wayna, Kirka Douglasa in Otta Premingerja.

Tvoj komentar

Si film že videl in želiš svoje vtise deliti z drugimi? Bodi prvi in napiši svoj komentar! Zanimive ocene filmov bo urednik nagradil z zvezdica.

Preostali znaki: 4000

S komentarji obiskovalci izražajo svoja mnenja, ki niso povezana z uradnimi stališči podjetja. Pridržujemo si pravico do neobjave komentarjev, ki se v vsebinskem smislu ne navezujejo na obravnavani film, ki so žaljivi, opolzki ali brez kakršnega koli pomena. Enako velja tudi za komentarje, ki izražajo in spodbujajo nestrpnost, navajajo h kriminalnim dejanjem ipd. Komentarje izločamo po lastni presoji. Za mnenja ne odgovarjamo.