Kolosej
Film distribucije Cenex

Tron: Zapuščina

akcijski pustolovski znanstveno-fantastični triler
Podnapisi
Na sporedu od: 16.12.2010, Kolosej Ljubljana
2h 6min / 126min
Leto: 2010
Država: ZDA
Jezik: angleščina
Scenarij: Adam Horowitz, Richard Jefferies in Edward Kitsis po zgodbi Briana Klugmana, Stevena Lisbergerja in Leeja Sternthala
Režija: Joseph Kosinski
Uporniškega Sama od otroštva spremlja skrivnostno izginotje očeta Kevina, toda nenavaden klic iz očetove nekdanje pisarne Sama pripelje do izjemnega odkritja. Kevin je dve desetletji preživel v videoigrici, ki jo je ustvaril, in v kateri se je sedaj znašel tudi Sam. Da bi preživel v surovem svetu futurističnih gladiatorskih spopadov, Sam združi moči z očetovo zaupnico Quorro, toda navidezna resničnost ponuja večje in nevarnejše izzive, kot si je Sam kadarkoli predstavljal.
Mreža. Digitalno prostranstvo. Svet, lepši, kot sem kdajkoli sanjal,
in nevarnejši, kot sem si kdajkoli zamišljal.
- Kevin Flynn v filmu Tron: Zapuščina

Studio Walta Disneyja in njegovi ustvarjalci so s Tronom: Zapuščino presegli vse doslej posnete filme s podobno tematiko. Mogočna scenografija s pomočjo vrhunske snemalne in računalniške tehnike nudi okolje dogajanju, ki je v enaki meri brezmejno domišljijsko, osupljivo kakor tudi dramatično, napeto in človeško. Po zgodbi Edwarda Kitsisa, Adama Horowitza, Briana Klugmana in Leeja Sternthala ga je režiral Joseph Kosinski, liki pa so zasnovani po zamislih Stevena Lisbergerja in Bonnie MacBird. Ne dvomite: ko boste vstopili onkraj meja naše zaznave v digitalno Mrežo, vas bo ta posrkala vase in vas popolnoma prevzela.

Srčika pripovedi je odnos in sožitje med očetom in sinom, ki razkriva enako močne vezi tako v našem, realnem svetu, kakor v svetu računalniških čudes. Z izjemno igro Jeffa Bridgesa (Kraljevi ribič, Veliki Lebowski, Seabiscuit, Iron Man in drugi) se zdi skok iz zemeljske resničnosti v računalniško tako zelo verjeten, da se gledalec spontano preda zgodbi in jo dobesedno doživlja. Jeff Bridges, dobitnik letošnjega oskarja za upodobitev ostarelega country pevca v filmu Crazy Heart, v Tronu igra dva lika, Kevina Flynna, ''očeta'' digitalne resničnosti in stvarnika Mreže, ter Cluja, mislečega programa, ki ga je ustvaril po lastni podobi, ta pa se je izvil izpod njegove oblasti in se obrnil proti njemu. Neverjetno je, da je Tron: Zapuščina nadaljevanje izvirnega filma iz leta 1982, ki se ga bržkone spominja le malokdo in je v svojem času požel zelo skromen uspeh. Toda v njem je isti lik igral Jeff Bridges, Trona oziroma Alana Bradleyja pa je zaigral tedaj priljubljeni Bruce Boxleitner. Tudi zdaj, polnih 28 let pozneje, ni nič drugače, le da je filmska tehnika napredovala prav toliko kot računalniška in je zato zgodba, ujeta na filmski trak, čeprav se logično veže na tisto izpred skoraj treh desetletij, toliko bolj mogočna in tehnično osupljiva. Prve posnetke in fotografije so ustvarjalci ponudili medijem pred več kakor tremi leti; scenaristi so naredili vse, da bi se obe zgodbi, ki ju loči velik časovni prepad, povezali vsebinsko in kolikor je le mogoče tudi vizualno. Če je Kevin Flynn ustvaril Clu-ja pred 28 leti po lastni, torej veliko mlajši podobi, se je sam v tem času postaral, toda Clu je ostal mlad, kot je bil Flynn v času, ko ga je ustvaril. Losangeleški studio za vizualne učinke Digital Domain  je opravil izjemno delo – od najmodernejših 3D kamer do vrhunske tehnologije tako imenovanega motion-capture snemanja – da lahko ''mladega'' Jeffa Bridgesa vidimo kot sovražnega Cluja nasproti šarmantnega, toda 28 let starejšega  Kevina Flynna. In nenadoma se nam zazdi, da je kibernetični svet, nekdaj temeljni pojem za zgodbe znanstvene fantastike, zdaj nekaj samo po sebi umevnega, v gibljivih slikah Trona iz leta 1982 celo naivnega, vendar hkrati preroškega. Vse se je ''uresničilo'', bi lahko vzhičeno vzkliknili. Vse, razen človekove narave, ki je navkljub brezmejnemu prostranstvu računalniškega mikro-kozmosa, ki ga je sama ustvarila in ga še ustvarja, ostala ujeta v lastni omejenosti, prežeta v enaki meri s hrepenenjem po neznanem kot s strahom pred tem istim, z genialnim vizionarstvom v enaki meri kot s pritlehno majhnostjo. Toda dejstvo je, da vse lepote (in grozote) našega sveta izvirajo iz nenehne borbe med dvema skrajnostma; nepopolni smo, toda prav naša nepopolnost nas ločuje od Clujevega pojmovanja obstoja - v Mreži je nepopolnost napaka ali error, programska pomanjkljivost, ki vodi samo v njegovo ''sesutje''.

O zgodbi

Sam Flynn (Garrett Hedlund), neprilagojeni in uporniški sedemnajstletnik, ne more preboleti skrivnostnega izginotja svojega očeta Kevina (Jeff Bridges), ki je nekdaj veljal za vodilnega vizionarja v svetu visoke računalniške tehnologije. Ko na pobudo očetovega zvestega prijatelja Alana Bradleyja (Bruce Boxleitner) raziskuje nenavaden klic iz zdaj opuščene očetove pisarne in ki bi ga lahko opravil samo njegov oče, nevede in nehote vstopi v Mrežo, kjer je že 20 let ujet Kavin Flynn. Digitalni svet, ki ga zdaj obdaja, ga v enaki meri navdušuje in plaši; s pomočjo neustrašne bojevnice Quorre (Olivia Wilde) se oče in sin spet snideta in se podata na pot čez vizualno neverjetno in osupljivo digitalno pokrajino proti točki, za katero Sam upa, da bi lahko bil izhod v zunanji svet in rešitev za oba. Svet, ki ga je ustvaril Kevin Flynn pred mnogimi leti, je z domišljijo računalniških igric in genialnostjo njegovega stvarnika v tem času postal osupljivo naprednejši in samozadosten ter poln nikoli poprej videnih vozil, plovil, orožij, pokrajin in mest. Obvladuje pa ga brezkompromisni zli um, imenovan Clu (Jeff Bridges), ki se ne bo ustavil pred ničemer, da bi jima preprečil pobeg.

O ustvarjalcih

Več neverjetnih naključij je botrovalo nastanku Trona: Zapuščine, začetki pa segajo več kot deset let nazaj. Zamisel o nadaljevanju je dobesedno obsedla režiserja in scenarista prvega Trona iz leta '82 Stevena Lisbergerja, ki se spominja:

''Videl sem veliko Disneyjevih producentov in direktorjev, ki so v tem času vedno bolj siveli, zgodba se je spreminjala in dopolnjevala. Pred dobrimi tremi leti pa se je vendarle zbrala prava skupina ljudi, od producentov, ki so bili enako vneti za film kakor jaz, do režiserja in glasbenikov. Marsikatero stransko pot sem ubiral, toda ta, ki se nam je odprla, se je končno zdela prava in edina.''

Ko so se že začele resne priprave v predprodukciji filma, je srečno naključje hotelo, da je koproducent Justin Springer odkril izjemno nadarjenega mladega režiserja Josepha Kosinskega. Čeprav ni imel izkušenj s celovečernim igranim filmom, pa ni mogel skriti izjemne nadarjenosti in enkratnega vizionarskega pristopa kot režiser reklamnih izdelkov za projekte Halo, Gears of War in Nike. Joseph Kosinski je z diplomo iz arhitekture univerze Columbia globoko predan oblikovanju in estetiki, hkrati pa široko odprtih rok sprejema vso najmodernejšo digitalno tehnologijo, ki spremlja njegovo delo. Producenti so prepričani, da bo mladi Kosinski zelo kmalu eden od vodilnih v revoluciji načina snemanja filmov, ki se zdaj nenehno spreminja in razvija.

Ob tem pa je izjemno zanimivo mnenje mladega režiserja o samem filmu, o katerem kljub vrhunski digitalni tehniki snemanja, 3D in motion-capture kamer ter specialnih učinkov, ki v celoti pričarajo prizorišče dogajanja, pove tole:

''Od vsega začetka sva s producentom Baileyjem odgovornim v Disneyju govorila, da bo to film o odnosu med očetom in sinom. In Tron: Zapuščina v resnici ni nič drugega kot to.''

Eden od najbolj vnetih producentov za nadaljevanje Trona, Sean Bailey, je s Kosinskim in že izbrano tehnično ekipo prepričal odgovorne v Disneyju, da so odobrili posneti preizkusni konceptualni kratki film, ki naj bi pokazal, kaj današnja filmska tehnologija zmore narediti z ikonografskimi elementi in liki Tronovega digitalnega sveta, na primer, s svetlobnimi motorji in vojnami diskov. Rezultat je bil osupljiv video posnetek, ki je navdušil množice obiskovalcev sejma Comic Con v San Diegu leta 2008, filmarjem pa je prižgal zeleno luč za začetek snemanja Trona: Zapuščine.

Tretje in prav tako pomembno srečno naključje pa je k filmu pripeljalo glasbeni duet Daft Punk. Režiser Kosinski je namreč slišal, da sta glasbenika pri svojem ustvarjanju našla navdih v prvem Tronu in da se zelo zanimata za nadaljevanje. Duet je leta 1997 izdal briljantni debitantski album Homework, ki sta mu sledila še dva, Discovery leta 2001 in Human After All leta 2005. Njun slog glasbe je plesna mešanica izzivalnega housa, funka, elektra in tehna. Po skupnem zajtrku, ko jima je režiser opisal svoje videnje filma, sta sprejela nalogo glasbene opreme zanj. Nastajala je polna tri leta v sozvočju z nastajanjem filma in je enkratna zmes orkestralne in elektronske glasbe z zrnastim prizvokom.

Zasedba vlog

Garrett Hedlund je igralski ognjeni krst opravil v zvezdniški družbi zgodovinskega spektakla Troja Wolfganga Petersena, kjer je zaigral Patrokla, mladega bratranca slovitega Ahila (Brad Pitt). Pravkar snema film On the Road po romanu Jacka Kerouaca, ki bo v kina prišel naslednje leto. Igranju se je predal takoj po končani srednji šoli, ko je maturo opravil pol semestra pred drugimi.

Olivia Wilde je aktivna tako na televiziji kakor na velikem platnu. Kmalu jo bomo videli v ostri politični satiri Butter ob Jennifer Garner in Hughu Jackmanu, nedolgo tega pa je končala snemanje fantazijsko akcijskega filma Cowboys and Aliens ob Danielu Craigu. Na malih ekranih jo lahko vidimo v priljubljeni nanizanki o doktorju Houseu. Pravkar je zelo zaposlena s snemanjem dveh filmov, komedije The Change Up z Ryanom Reynoldsom in futurističnega trilerja režiserja Andrewa Niccola I'm Mortal.

Za Brucea Boxleitnerja velja, da je star televizijski maček, saj je reden gost številnih Hallmarkovih filmov, pa tudi TV nanizank drugih televizijskih družb. Zagotovo pa je najbolj znan ljubiteljem znanstvene fantastike kot John Sheridan iz priljubljene TV nanizanke Babylon 5, v kateri je od leta 1994 gostoval polnih pet sezon. Poleg mnogih TV vlog pa je odigral tudi številne like z velikih ekranov, na primer, v filmu Gods and Generals, The Babe ob Kelly McGillis in Johnu Goodmanu, Kuffs ob Christianu Slaterju in seveda v prvem Tronu kot Alan Bradley, ki ga je oživil tudi v Tronu: Zapuščini.

Jamesa Fraina ljubitelji zgodovinskih zgodb poznajo po vlogi Jamesa Cromwella iz TV nanizanke Tudorji. Z velikih ekranov pa je znan po vlogah v Grofu Monte Cristu ob Jimu Caviezelu, Where the Heart Is z Natalie Portman, Elizabeta s Cate Blanchett in po mnogih drugih.

Komentarji

1.12. 2010 ob 14:20

ooo, huuudoooo"!!!!!

— crazy
13.12. 2010 ob 14:01

hud film res svetounoooooooo

— Becca
16.12. 2010 ob 17:25

NAJAČIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIII NA SVETU. Če bi me režiser bolj podkupu, bi napisu še kej lepšiga stari.

— cda
19.12. 2010 ob 14:42

Uuuu, trije komentarji... :P

ma dons naj bi ga sli gledat ne...bomo vidl (;

— Corn
20.12. 2010 ob 13:42

Za skozlat, sicer ne vem kaj ste vi dragi otroci gledali, ampak tole je res podn...

— frenks
22.12. 2010 ob 13:43

ni tok hud kokr se govori. sm ga gledu. ni nekih presežkov. zelo malo akcije in zelo malo napetih kadrov!

— cox
23.12. 2010 ob 6:15

To je pa najbolsi film na svetu !!!

— Andrej
26.12. 2010 ob 11:27

Film je odličen,ampak ne kot 3D.Film priporočam vsem ki bi ga radi gledali zaradi zgodbe same,sploh če poznajo (prelomen a ne tako odličen kot nadaljevanje) izvirnik.Tisti ki bi pa film gledali samo zaradi 3D naj počakajo na nove Pirate.

— Tomo
29.12. 2010 ob 9:09

Ful dobro. Res priporočam.;)

— Papajo
29.12. 2010 ob 9:18

Morda je malo preveč fantazije a je vseeno odličen. Po ogledu je prišel na vrh moje filmske lestvice in s tem prekosil celo HARRY POTTERJA -1.DEL SEDME USPEŠNICE(svetinje smrti)!

— Mirjam
29.12. 2010 ob 19:52

fucking dobr film matr kr jajca se mi tresejo

— yooooooooooooooo
30.12. 2010 ob 18:08

bla bla bla .kr neki.

— bla bla kla
4.1. 2011 ob 21:28

Sama morm povedat, da me je film ful pozitivno presenetil! Zanimiva zgodba, dobri učinki/lepa scena, Olivia Wild ni bila še nikjer tok huda, pa tud dečko ni slab.
7,4 od 10 na imdb-ju pa tudi ni tok malo, glede na ostale filme, ki se trenutno vrtijo..

— luna
6.1. 2011 ob 15:14

ful dober film!!!

— katja
11.1. 2011 ob 23:12

Film, ki ga pozabiš že v enem mescu. Meni osebno ni bil všeč, fantu pa ... mislim, da je moškim - še posebej tistim, ki radi igrajo računalniške igrice zelo všeč, ostalim pa ne

— xyz
13.1. 2011 ob 16:30

Filma še nism gledala, sam sm prebrala zgodbo in se mi zdi zanimiv!

— Hancy
17.1. 2011 ob 9:49

Včeraj gladal in lahko rečem, da škoda denarja in zapravljenih 2 ur.

— sas0
19.1. 2011 ob 14:17

V kino sem šel brez pričakovanj, iz njega pa prišel navdušen. Celo punci se je zdel dober pa nima rada znanstvene fantastike. Sicer pa res dobro narejen elektronski svet, polno neona, nenavadnih vozil in temačnosti, tudi zgodba se je zdela drugačna in zanimiva... skratka, je za videt.

— Tomzi
23.1. 2011 ob 11:10

prov gledat bom šla taki filmi me pa takoj prtegnejo k so ponavadi ful zanimivi

— alenka
30.1. 2011 ob 13:42

TA FILM SI MORETE OGLEDAT...!!!

— NEZNANO
9.2. 2011 ob 15:09

a sploh še igra

— Matic
13.3. 2011 ob 19:36

Nič več ne špila, bo treba poseči po dvd izdaji.

— Mac

Tvoj komentar

Si film že videl in želiš svoje vtise deliti z drugimi? Napiši svoj komentar! Zanimive ocene filmov bo urednik nagradil z zvezdica.

Preostali znaki: 4000

S komentarji obiskovalci izražajo svoja mnenja, ki niso povezana z uradnimi stališči podjetja. Pridržujemo si pravico do neobjave komentarjev, ki se v vsebinskem smislu ne navezujejo na obravnavani film, ki so žaljivi, opolzki ali brez kakršnega koli pomena. Enako velja tudi za komentarje, ki izražajo in spodbujajo nestrpnost, navajajo h kriminalnim dejanjem ipd. Komentarje izločamo po lastni presoji. Za mnenja ne odgovarjamo.