Kolosej
Film distribucije Cenex

Tron: Zapuščina 3D

akcijski pustolovski znanstveno-fantastični triler
Podnapisi
Na sporedu od: 16.12.2010, Kolosej DeLuxe Kranj
2h 6min / 126min
Leto: 2010
Država: ZDA
Jezik: angleščina
Scenarij: Adam Horowitz, Richard Jefferies in Edward Kitsis po zgodbi Briana Klugmana, Stevena Lisbergerja in Leeja Sternthala
Režija: Joseph Kosinski
Uporniškega Sama od otroštva spremlja skrivnostno izginotje očeta Kevina, toda nenavaden klic iz očetove nekdanje pisarne Sama pripelje do izjemnega odkritja. Kevin je dve desetletji preživel v videoigrici, ki jo je ustvaril, in v kateri se je sedaj znašel tudi Sam. Da bi preživel v surovem svetu futurističnih gladiatorskih spopadov, Sam združi moči z očetovo zaupnico Quorro, toda navidezna resničnost ponuja večje in nevarnejše izzive, kot si je Sam kadarkoli predstavljal.
Mreža. Digitalno prostranstvo. Svet, lepši, kot sem kdajkoli sanjal,
in nevarnejši, kot sem si kdajkoli zamišljal.
- Kevin Flynn v filmu Tron: Zapuščina

Studio Walta Disneyja in njegovi ustvarjalci so s Tronom: Zapuščino presegli vse doslej posnete filme s podobno tematiko. Mogočna scenografija s pomočjo vrhunske snemalne in računalniške tehnike nudi okolje dogajanju, ki je v enaki meri brezmejno domišljijsko, osupljivo kakor tudi dramatično, napeto in človeško. Po zgodbi Edwarda Kitsisa, Adama Horowitza, Briana Klugmana in Leeja Sternthala ga je režiral Joseph Kosinski, liki pa so zasnovani po zamislih Stevena Lisbergerja in Bonnie MacBird. Ne dvomite: ko boste vstopili onkraj meja naše zaznave v digitalno Mrežo, vas bo ta posrkala vase in vas popolnoma prevzela.

Srčika pripovedi je odnos in sožitje med očetom in sinom, ki razkriva enako močne vezi tako v našem, realnem svetu, kakor v svetu računalniških čudes. Z izjemno igro Jeffa Bridgesa (Kraljevi ribič, Veliki Lebowski, Seabiscuit, Iron Man in drugi) se zdi skok iz zemeljske resničnosti v računalniško tako zelo verjeten, da se gledalec spontano preda zgodbi in jo dobesedno doživlja.

Jeff Bridges, dobitnik letošnjega oskarja za upodobitev ostarelega country pevca v filmu Crazy Heart, v Tronu igra dva lika, Kevina Flynna, ''očeta'' digitalne resničnosti in stvarnika Mreže, ter Cluja, mislečega programa, ki ga je ustvaril po lastni podobi, ta pa se je izvil izpod njegove oblasti in se obrnil proti njemu.

Neverjetno je, da je Tron: Zapuščina nadaljevanje izvirnega filma iz leta 1982, ki se ga bržkone spominja le malokdo in je v svojem času požel zelo skromen uspeh. Toda v njem je isti lik igral Jeff Bridges, Trona oziroma Alana Bradleyja pa je zaigral tedaj priljubljeni Bruce Boxleitner.

Tudi zdaj, polnih 28 let pozneje, ni nič drugače, le da je filmska tehnika napredovala prav toliko kot računalniška in je zato zgodba, ujeta na filmski trak, čeprav se logično veže na tisto izpred skoraj treh desetletij, toliko bolj mogočna in tehnično osupljiva. Prve posnetke in fotografije so ustvarjalci ponudili medijem pred več kakor tremi leti; scenaristi so naredili vse, da bi se obe zgodbi, ki ju loči velik časovni prepad, povezali vsebinsko in kolikor je le mogoče tudi vizualno.

Če je Kevin Flynn ustvaril Clu-ja pred 28 leti po lastni, torej veliko mlajši podobi, se je sam v tem času postaral, toda Clu je ostal mlad, kot je bil Flynn v času, ko ga je ustvaril. Losangeleški studio za vizualne učinke Digital Domain je opravil izjemno delo – od najmodernejših 3D kamer do vrhunske tehnologije tako imenovanega motion-capture snemanja – da lahko ''mladega'' Jeffa Bridgesa vidimo kot sovražnega Cluja nasproti šarmantnega, toda 28 let starejšega Kevina Flynna.

In nenadoma se nam zazdi, da je kibernetični svet, nekdaj temeljni pojem za zgodbe znanstvene fantastike, zdaj nekaj samoumevnega, v gibljivih slikah Trona iz leta 1982 celo naivnega, vendar hkrati preroškega. Vse se je ''uresničilo'', bi lahko vzhičeno vzkliknili. Vse, razen človekove narave, ki je navkljub brezmejnemu prostranstvu računalniškega mikro-kozmosa, ki ga je sama ustvarila in ga še ustvarja, ostala ujeta v lastni omejenosti, prežeta v enaki meri s hrepenenjem po neznanem kot s strahom pred tem istim, z genialnim vizionarstvom v enaki meri kot s pritlehno majhnostjo.

Toda dejstvo je, da vse lepote (in grozote) našega sveta izvirajo iz nenehne borbe med dvema skrajnostma; nepopolni smo, toda prav naša nepopolnost nas ločuje od Clujevega pojmovanja obstoja - v Mreži je nepopolnost napaka ali error, programska pomanjkljivost, ki vodi samo v njegovo ''sesutje''.

O zgodbi

Sam Flynn (Garrett Hedlund), neprilagojeni in uporniški sedemnajstletnik, ne more preboleti skrivnostnega izginotja svojega očeta Kevina (Jeff Bridges), ki je nekdaj veljal za vodilnega vizionarja v svetu visoke računalniške tehnologije.

Ko na pobudo očetovega zvestega prijatelja Alana Bradleyja (Bruce Boxleitner) raziskuje nenavaden klic iz zdaj opuščene očetove pisarne in ki bi ga lahko opravil samo njegov oče, nevede in nehote vstopi v Mrežo, kjer je že 20 let ujet Kavin Flynn.

Digitalni svet, ki ga zdaj obdaja, ga v enaki meri navdušuje in plaši; s pomočjo neustrašne bojevnice Quorre (Olivia Wilde) se oče in sin spet snideta in se podata na pot čez vizualno neverjetno in osupljivo digitalno pokrajino proti točki, za katero Sam upa, da bi lahko bil izhod v zunanji svet in rešitev za oba.

Svet, ki ga je ustvaril Kevin Flynn pred mnogimi leti, je z domišljijo računalniških igric in genialnostjo njegovega stvarnika v tem času postal osupljivo naprednejši in samozadosten ter poln nikoli poprej videnih vozil, plovil, orožij, pokrajin in mest. Obvladuje pa ga brezkompromisni zli um, imenovan Clu (Jeff Bridges), ki se ne bo ustavil pred ničemer, da bi jima preprečil pobeg.

O ustvarjalcih

Več neverjetnih naključij je botrovalo nastanku Trona: Zapuščine, začetki pa segajo več kot deset let nazaj. Zamisel o nadaljevanju je dobesedno obsedla režiserja in scenarista prvega Trona iz leta '82 Stevena Lisbergerja, ki se spominja:

''Videl sem veliko Disneyjevih producentov in direktorjev, ki so v tem času vedno bolj siveli, zgodba se je spreminjala in dopolnjevala. Pred dobrimi tremi leti pa se je vendarle zbrala prava skupina ljudi, od producentov, ki so bili enako vneti za film kakor jaz, do režiserja in glasbenikov. Marsikatero stransko pot sem ubiral, toda ta, ki se nam je odprla, se je končno zdela prava in edina.''

Ko so se že začele resne priprave v predprodukciji filma, je srečno naključje hotelo, da je koproducent Justin Springer odkril izjemno nadarjenega mladega režiserja Josepha Kosinskega.

Čeprav ni imel izkušenj s celovečernim igranim filmom, pa ni mogel skriti izjemne nadarjenosti in enkratnega vizionarskega pristopa kot režiser reklamnih izdelkov za projekte Halo, Gears of War in Nike. Joseph Kosinski je z diplomo iz arhitekture univerze Columbia globoko predan oblikovanju in estetiki, hkrati pa široko odprtih rok sprejema vso najmodernejšo digitalno tehnologijo, ki spremlja njegovo delo. Producenti so prepričani, da bo mladi Kosinski zelo kmalu eden od vodilnih v revoluciji načina snemanja filmov, ki se zdaj nenehno spreminja in razvija.

Ob tem pa je izjemno zanimivo mnenje mladega režiserja o samem filmu, o katerem kljub vrhunski digitalni tehniki snemanja, 3D in motion-capture kamer ter specialnih učinkov, ki v celoti pričarajo prizorišče dogajanja, pove tole:

''Od vsega začetka sva s producentom Baileyjem odgovornim v Disneyju govorila, da bo to film o odnosu med očetom in sinom. In Tron: Zapuščina v resnici ni nič drugega kot to.''

Eden od najbolj vnetih producentov za nadaljevanje Trona, Sean Bailey, je s Kosinskim in že izbrano tehnično ekipo prepričal odgovorne v Disneyju, da so odobrili posneti preizkusni konceptualni kratki film, ki naj bi pokazal, kaj današnja filmska tehnologija zmore narediti z ikonografskimi elementi in liki Tronovega digitalnega sveta, na primer, s svetlobnimi motorji in vojnami diskov. Rezultat je bil osupljiv video posnetek, ki je navdušil množice obiskovalcev sejma Comic Con v San Diegu leta 2008, filmarjem pa je prižgal zeleno luč za začetek snemanja Trona: Zapuščine.

Tretje in prav tako pomembno srečno naključje pa je k filmu pripeljalo glasbeni duet Daft Punk. Režiser Kosinski je namreč slišal, da sta glasbenika pri svojem ustvarjanju našla navdih v prvem Tronu in da se zelo zanimata za nadaljevanje. Duet je leta 1997 izdal briljantni debitantski album Homework, ki sta mu sledila še dva, Discovery leta 2001 in Human After All leta 2005. Njun slog glasbe je plesna mešanica izzivalnega housa, funka, elektra in tehna. Po skupnem zajtrku, ko jima je režiser opisal svoje videnje filma, sta sprejela nalogo glasbene opreme zanj. Nastajala je polna tri leta v sozvočju z nastajanjem filma in je enkratna zmes orkestralne in elektronske glasbe z zrnastim prizvokom.

Zasedba vlog

Garrett Hedlund je igralski ognjeni krst opravil v zvezdniški družbi zgodovinskega spektakla Troja Wolfganga Petersena, kjer je zaigral Patrokla, mladega bratranca slovitega Ahila (Brad Pitt). Pravkar snema film On the Road po romanu Jacka Kerouaca, ki bo v kina prišel naslednje leto. Igranju se je predal takoj po končani srednji šoli, ko je maturo opravil pol semestra pred drugimi.

Olivia Wilde je aktivna tako na televiziji kakor na velikem platnu. Kmalu jo bomo videli v ostri politični satiri Butter ob Jennifer Garner in Hughu Jackmanu, nedolgo tega pa je končala snemanje fantazijsko akcijskega filma Cowboys and Aliens ob Danielu Craigu. Na malih ekranih jo lahko vidimo v priljubljeni nanizanki o doktorju Houseu. Pravkar je zelo zaposlena s snemanjem dveh filmov, komedije The Change Up z Ryanom Reynoldsom in futurističnega trilerja režiserja Andrewa Niccola I'm Mortal.

Za Brucea Boxleitnerja velja, da je star televizijski maček, saj je reden gost številnih Hallmarkovih filmov, pa tudi TV nanizank drugih televizijskih družb. Zagotovo pa je najbolj znan ljubiteljem znanstvene fantastike kot John Sheridan iz priljubljene TV nanizanke Babylon 5, v kateri je od leta 1994 gostoval polnih pet sezon. Poleg mnogih TV vlog pa je odigral tudi številne like z velikih ekranov, na primer, v filmu Gods and Generals, The Babe ob Kelly McGillis in Johnu Goodmanu, Kuffs ob Christianu Slaterju in seveda v prvem Tronu kot Alan Bradley, ki ga je oživil tudi v Tronu: Zapuščini.

Jamesa Fraina ljubitelji zgodovinskih zgodb poznajo po vlogi Jamesa Cromwella iz TV nanizanke Tudorji. Z velikih ekranov pa je znan po vlogah v Grofu Monte Cristu ob Jimu Caviezelu, Where the Heart Is z Natalie Portman, Elizabeta s Cate Blanchett in po mnogih drugih.

Komentarji

29.9. 2010 ob 19:26

baje bo 24 Daft Punk komadov v tem filmu, hudo

— dff
21.10. 2010 ob 15:42

To vidiš. Pa ne samo da bosta Daft Punk naredila soundtrack, malos e bosta tudi pojavica v filmu samem.

Se vidimo v dvorani :)

— Jest
22.10. 2010 ob 15:44

trailer zgleda čisss hudd!!! pomoje boo dojaja!!

— motoXD
10.11. 2010 ob 15:29

zakon

— original nuttah
12.11. 2010 ob 22:18

nič ne piše 3D. a nebo v 3D?

— KMH
14.11. 2010 ob 16:28

to bo najbolši film:-)

— refes
18.11. 2010 ob 8:58

A ne bo 3D?

— pol
19.11. 2010 ob 17:47

Motorcycle, switch lane, reckless! Swerve right, jump, dont miss your exit!

JEFF BRIDGES!!!

— croc45
20.11. 2010 ob 12:40

ja itk bo...

— cuker
20.11. 2010 ob 22:40

po dolgem času mogoče spet v kino

— gerg
21.11. 2010 ob 10:30

in zopet imamo še eno znanstevo fatastiko... lahko bi naredili vsaj kakšen dober film in ne nekaj o vesoljih in drugih življenjih izven mogočega. naj sii zapomnjeo da ljudje uporabljamo samo 10% zmožnosti naših možganov in da življenje onkraj zemlje danes še ni mogoče. nevem zakaj snemajo take filme , ki si jih bo ogledalo mogoče kakšnih tisoč ljudi do pet tisoč ljudi.

— lovely girl
22.11. 2010 ob 16:56

napovednik je hud... upam da bo tut sam film!

— kox
23.11. 2010 ob 17:13

in zopet imamo še eno znanstevo fatastiko... lahko bi naredili vsaj kakšen dober film in ne nekaj o vesoljih in drugih življenjih izven mogočega. naj sii zapomnjeo da ljudje uporabljamo samo 10% zmožnosti naših možganov in da življenje onkraj zemlje danes še ni mogoče. nevem zakaj snemajo take filme , ki si jih bo ogledalo mogoče kakšnih tisoč ljudi do pet tisoč ljudi.
— lovely girl

-------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------
Ne vem od kje ideja, da imajo v filmu vlogo vesoljci (namig: je sploh nimajo), vendar je lepa navada, da se, preden se film kritizira, komentator prej pozanima o zgodbi.
Imamo namreč spletno stran, ki se kliče IMDB in vsebuje trilijon podatkov o še tako zavoženih filmih, ki jih je videlo samo 5 ljudi.

Nazadnje so vesoljci, decembra lani (ja, Avatar), v blagajne prinesli skoraj 3 milijarde $. Zakaj to govorim? Ker bi lahko iz tega sklepali, da si je film pogledalo "malce več" kot 1000 do 5000 ljudi. In % uporabljane možganske kapacitete pomojem s tem nima dosti veze. Kvečjemu to, da na Pandoro zaenkrat še ne moremo, zato namesto tega posnamejo film in smo vsi srečni. Še posebej pa tisti, ki si z dobičkom kupijo dva nova Ferrarija in še hišo zraven.

Pa brez zamere.

— Clu 2.0
26.11. 2010 ob 9:28

A bo 3D ??

— UA-Bros
29.11. 2010 ob 19:15

ta film je res najjači dobr da je u 3d sm že mislu tožt kolosej kr ne predvaja skor nobenga filma u 3d niti step up ni blo niti hp7...

— anonimen
3.12. 2010 ob 17:25

sm si pogledu prvi del in zgodba mi je zanimiva, sam grafika (pa čeprav je prvi film z računalniško animacijo) je seveda zanič zato mi ni bil dober ampak en film more bit taprvi v takšni grafiki. mislm in upam da bo drug del odličn in najbrž ga boš šov gledat. bo definitivno boljši vsaj kar se grafike tiče

— sda
4.12. 2010 ob 18:03

adijooooooooooo ne zakon film

— cuker
4.12. 2010 ob 18:12

dobra hrana

— Bog je lep
5.12. 2010 ob 9:24

komi cakam;)

— andrej
5.12. 2010 ob 11:18

Zgleda zakon, bo treba mal it ga pogledat

— WOOHOO
9.12. 2010 ob 10:28

Ta film je dober/odličen že sam po sebi, v 3D pa je ta film za moje pojme najboljši. Priporočam ogled. Tron ima zgodovino tako dolgo kot Superman (filmi, knjige, stripi) vendar ni tako razširjeno po Evropi kot po Ameriki, tam bo ta film hit.

— Najhujši 3D film možen
9.12. 2010 ob 13:41

drugi AVATAR =D

— kokodak
14.12. 2010 ob 9:41

Dejte komentarje oddajat ko si boste film pogledal ne da kle beremo pol ure enih bednih nepotrebnih komentarjev kolk bo fajn pa kolk ste navdušeni pa ene analize umes se še kdo skrega omg. To pište na forumih al pa facebooku to so primerne strani za opisovanje vaših občutkov. Kle pa ldje hočjo samo pogledat komente ljudi ki so si film ogledal in njihovo mišlenje o filmu da se na podlagi tega tud laži odločiš a je film vredno jit gledat ali ne.

— majstr
16.12. 2010 ob 8:09

Sicer sploh nisem vedel točno, kaj grem gledat, ker je prvi Tron iz leta 82 izšel še leto pred mano, ampak moram priznat, da sem bil navdušen. Sicer pa kapo dol, kaj vse zmore človeška domišljija. Od oblek, vozil, arhitekture... res noro.

— Tomozuki
17.12. 2010 ob 13:24

Tron: Zapuščina 3D

nič ne piše 3D. a nebo v 3D?

— KMH

ne vem kako lahko sploh napišeš kaj takega , pa sam ti tudo drugi, raj ne pište takih komentarjer, ko pa je že v naslovu jasno vidt da bo film v 3D tehniki.

— sebastijan
19.12. 2010 ob 20:04

Gledal film v xpandu.Ne vem ali imam kaj z očmi ali bi moral gledat še navadno različico da bi videl razliko, vendar nisem opazil da je film v 3-d tehniki.

— ggrega
22.12. 2010 ob 6:28

Že dolgo nisem gledal tako brezveznega filma. 3D tehnika se sploh ne opazi, zgodba te sploh ne potegne.
Živ dolgčas!

— muri
22.12. 2010 ob 19:26

3D Me ni navdušil vseeno če bi šel navadno gledat tud sam film ni nič posebnega.
Ne rečem da je film zanič ampak nekaj manjka najlažje bi tako rekel enkrat ga pogledaš vidiš za kaj se gre in greš naprej. Predvsem imam občutek da bi rač. svet kjer veljajo drugačni zakoni kot pri nas bolje izrabili mogoče uporabili malo več domišljije. Tudi sama zgodba je holywood v prvih 10min veš kako bo na koncu ubistvu gledaš vizualne učinke kako so si zamislili izgled kraja in človeka v digitalni obliki potem to gledaš uro in pol in z nekakšnim mlačnim občutkom odideš domov.

— majstr
25.12. 2010 ob 20:37

fulllll HUD film!!!!!!!!!

— yapy
26.12. 2010 ob 22:22

...jau, kva sem to razočaram; grem gledat praktično vsak 3d film, le da ni preveč otročji...sam tole je pa poraz; vsaj kar se tiče 3d...zgodba pa je tudi bolj plitva...

Ne vem mogoče je Resident Evil postavil previsoka merila za 3d filme?

Majo pa dobre pice v Vodafone areni :)

lp

— Mato
28.12. 2010 ob 13:31

JsT gA greM jutR gledaT bomO vidL kakšN jeE....

— Hmmmmm...
31.12. 2010 ob 1:39

se strinjam s tabo anonimen nobenega filma ne predvajajo u 3d niti hp7 step up sploh niso niti v 2d tako da zelo slabo sm uprašal in samo rečejo da ni distruber ponudil filma al neki tazga in kr neki nč ne moremo u 3d gledat k da smo tok za časom

— anonimen 2
31.12. 2010 ob 15:39

Trailer je bil bolj slab, edino zanimivo dejstvo je bilo, da je v 3D. ne razumem kako so porabili za 1. del Trona 25 milijonov(dolarjev), to je zdaj skoraj 100. Film je pa ... presunljivo dober. Nič ni posiljeno, vse fenomenalno sodi skupaj. Po mojem je to najboljši 3D film doslej, nevem kako je pa v 2. dimenzijah. obleke, pohištvo, igralci, muzika, vse je enostavno odlično. Priporočam(3D)!

10/10

— Dah
3.1. 2011 ob 16:30

Zakon. Reku bi letošnji Avatar.

— kr"en
22.1. 2011 ob 21:42

ja za pogledat ce ni druzga 3D je soliden ravno tako film ubistvu zgodba so pa u kinu trenutno boljsi filmi in svetujem vam da pocakate na hiso debele mame

— neki tip
23.1. 2011 ob 16:36

ful dobr

— eva

Tvoj komentar

Si film že videl in želiš svoje vtise deliti z drugimi? Napiši svoj komentar! Zanimive ocene filmov bo urednik nagradil z zvezdica.

Preostali znaki: 4000

S komentarji obiskovalci izražajo svoja mnenja, ki niso povezana z uradnimi stališči podjetja. Pridržujemo si pravico do neobjave komentarjev, ki se v vsebinskem smislu ne navezujejo na obravnavani film, ki so žaljivi, opolzki ali brez kakršnega koli pomena. Enako velja tudi za komentarje, ki izražajo in spodbujajo nestrpnost, navajajo h kriminalnim dejanjem ipd. Komentarje izločamo po lastni presoji. Za mnenja ne odgovarjamo.