Kolosej
Film distribucije Ljubljanski kinematografi

Troja

akcijski
Za moč, za slavo, za čast - in za ljubezen!
Na sporedu od: 13.5.2004, Kolosej Ljubljana
2h 45min / 165min
Leto: 2004
Država: ZDA
Scenarij: Homer, David Benioff
Ko princ Paris ugrabi lepo Heleno, se njen mož Menelaos z nepregledno vojsko odpravi pred obzidje Troje in vname se boj, kot ga človeštvo do tedaj še ni videlo. Da pa bo film zanimiv tudi za nežni spol, bodo poskrbeli največji hollywoodski lepotci, med drugim Brad Pitt (Ocean's Eleven), Orlando Bloom (Pirati s Karibov), Eric Bana (Hulk), Sean Bean (Gospodar prstanov) in mnogi drugi.

Vsebina

Ljudje so se od nekdaj spuščali v vojne. Za moč, za slavo, za čast - in za ljubezen.

Strast dveh najbolj legendarnih ljubimcev v literaturi, Parisa, trojanskega princa (Orlando Bloom), in Helene (Diane Kruger), špartanske kraljice, v stari Grčiji zaneti desetletno trojansko vojno. Pariz vzame Heleno njenemu možu, kralju Menelaju (Brendan Gleeson), kar je nedopustna žalitev. Žalitev Menelaja je tudi žalitev njegovega brata Agamemnona (Brian Cox), mogočnega mikenskega kralja, ki kmalu združi vsa močna grška plemena, da bi privedli Heleno nazaj iz Troje in ubranili bratovo čast.

V resnici Agamemnon ne rešuje samo družinske časti, ampak ga žene v obleganje Troje njegov silni pohlep. Z zavzetjem Troje bi pridobil vse področje okrog Egejskega morja in še povečal svoj že tako ogromni imperij. Skozi obzidje mesta, ki ga vodi kralj Priam (Peter O'Toole) in brani mogočni princ Hektor (Eric Bana), se ni uspelo prebiti še nobeni vojski. Hektorjevi vojski bi bil lahko kos samo Ahil (Brad Pitt), najhrabrejši in najmočnejši bojevnik na svetu. Toda drzni in na videz nepremagljivi Ahil ne prisega zvestobe nikomur in ničemur, le samemu sebi in svojemu ugledu. Nenasitna lakota po večni slavi ga privede do tega, da pod Agamemnonovo zastavo napade Trojo, ljubezen pa je tista, ki zapečati njegovo usodo.

Dva svetova se spopadeta za čast in oblast. Tisoči padejo za slavo. In zaradi ljubezni je pogubljen narod.

Več o zgodbi in produkciji

Rdeča nit te epske zgodbe, posnete po motivih Homerjeve Iliade, je strast. Semena legendarne trojanske vojne so zasejana, ko špartanski kralj Menelaj priredi gostijo, da bi sklenil premirje s svojim dolgoletnim sovražnikom Hektorjem, princem in branilcem Troje. Medtem ko voditelja slavita konec dolgotrajne, uničujoče vojne, se Hektorjev čedni brat Paris odkrade v spalnico Menelajeve žene Helene, ki velja za eno najlepših žensk na svetu, in jo odpelje iz Menelajeve palače, ne da bi Hektor za to vedel. Voditelji grških plemen - mnogi med njimi so se tudi sami potegovali za Helenino roko in so prisegli, da bodo branili pravice moža, ki jo je osvojil - se združijo in napovejo vojno Trojancem.

Med zbranimi silami je tudi Ahil, bojevnik, ki slovi po takem pogumu, da že njegovo ime zbuja strah med nasprotniki. Njegova mati Tetida je boginja in govori se, da je zato tudi on nesmrten. Toda v resnici je samo človek in samo na en način si lahko zagotovi večno življenje: poskrbeti mora, da se bo za vedno zapisal v zgodovino in njegovo ime ne bo pozabljeno.

Agamemnon, domišljavi in stremuški grški kralj, Menelajev brat, Ahila ne mara, vendar ga potrebuje. Tudi Ahil Agamemnona prezira, toda nenasitna sla po večni slavi bojevnika odpelje daleč od doma, v prve vrste maščevalne vojne za prevzem Troje.

Ko se Hektor in Paris vrneta v Trojo, je grško ladjevje že na poti. Njun oče, kralj Priam, se mora odločiti, ali bo stopil v vojno z Grki ali vrnil Menelaju ukradeno ženo in žrtvoval sina. Odločitev je kmalu jasna. Vojna je neizbežna. Kmalu na obalah Troje pristane tisoč grških bojnih ladij. Napad vodi Ahil s svojimi nadčloveškimi sposobnostmi. Niti mogočni Hektor in njegovi možje ne morejo zaustaviti izkrcanja. Do sončnega zahoda je zemlja prepojena s krvjo Grkov in Trojancev. Heleni se trga srce, ker je cena za njeno srečo tako visoka, vendar ni v njeni moči, da bi zaustavila uničenje. Moč ji vliva Parisova ljubezen, toda tudi on si očita, ko vidi, kaj je storil svojim ljudem.

Trenja med Agamemnonom in Ahilom dosežejo višek, ko Agamemnon Ahilu ugrabi Briseido, Hektorjevo sestrično, ki jo je Ahil vzel v svojo zaščito, potem ko so razdejali tempelj Apolona, zavetnika in zaščitnika Troje, kjer je bila svečenica. Besni Ahil se noče več bojevati na strani zlobnega kralja, brez Ahila pa Grki izgubijo premoč in utrpijo hude izgube.

"Pravijo, da se v vojni razkrijeta človekova najslabša in najboljša plat," razglablja ugledni producent in režiser Wolfgang Petersen. "Toda vojna je katastrofa za vse vpletene. Film bo pokazal prizore množičnih spopadov, kakršnih gledalci še niso videli, težišče naše zgodbe pa je človek, ujet med zmage in poraze. O tem je v Iliadi pisal Homer."

Najstarejši grški pesnik Homer naj bi pisal v 8. stoletju pred našim štetjem, 300-400 let po padcu Troje. Ni jasno, ali je dogodke popisoval po ustnem izročilu ali so plod njegove domišljije, toda njegova dela so preživela stoletja in postala eden največjih zakladov literature.

"Mislim, da v tritisočletni zgodovini ni bilo pisca, ki bi nazorneje in natančneje opisal grozote vojne," pravi Petersen. "Toda v njegovih epih človeško nesrečo zasenči brutalnost. Gledalci bodo v filmu začutili resnične ljudi, ki so se znašli v teh grozljivih okoliščinah."

Odločilno vlogo nepremagljivega junaka Ahila so ustvarjalci filma zaupali Bradu Pittu, dobitniku zlatega globusa za vlogo v filmu 12 opic. Odlično igralsko zasedbo dopolnjujejo tako mladi talenti kot slavni veterani: Eric Bana igra princa Hektorja, Orlando Bloom je očarljivi princ Paris, Diane Kruger je lepa Helena, Brendan Gleeson igra kralja Menelaja, Brian Cox pa pohlepnega kralja Agamemnona. Pridružujeta se jim še Julie Christie (dobitnica oskarja za vlogo v filmu Darling) kot Tetida, Ahilova mati, in Peter O'Toole (dobitnik častnega oskarja) kot kralj Priam.

Film so snemali v londonskih studiih, na Malti in v Mehiki in je posnet v koprodukciji z Veliko Britanijo in Malto.

Pred kamero

Brad Pitt je eden najboljših igralcev svoje generacije. Med drugim je blestel v filmih Klub golih pesti, Jesenska pripoved (nominacija za zlati globus), Sedem in Dvanajst opic (zlati globus).

Trenutno snema film Mr. & Mrs. Smith režiserja Douga Limana, zatem pa ga čaka Ocean's 12, nadaljevanje Soderberghove uspešnice Ocean's 11 - Igraj svojo igro.

Prvič je pritegnil pozornost z vlogo zapeljivega štoparja v kontroverznem filmu Thelma & Louise. Sledili so filmi Kalifornia, Reka poje mi, Intervju z vampirjem, v zadnjem času pa še Ocean's 11 -Igraj svojo igro, Vohunske spletke, Mehičanka, Pljuni in jo stisni, Full Frontal ter Izpovedi nevarnega uma.

Eric Bana živi v Avstraliji in je pritegnil pozornost kot glavni junak v avtralskem filmu Chopper, ki je bil premierno predstavljen l. 2001 na filmskem festivalu v Sundanceu. Nazadnje je igral naslovno vlogo v Hulku režiserja Anga Leeja. Videli smo ga tudi v stranski vlogi v Sestreljenem črnem jastrebu Ridleyja Scotta.

Orlando Bloom je svojo prvo filmsko vlogo odigral v prvem delu Gospodarja prstanov, Bratovščina prstana, in kot Legolas navdušil tako gledalce kot ustvarjalce filma. Sledila sta drugi in tretji del, Stolpa ter Kraljeva vrnitev. Zatem je igral še v uspešnici Pirati s Karibov. Kmalu ga bomo videli v filmih Ned Kelly, The Calcium Kid, Haven ter Kingdom of Heaven Ridleyja Scotta. Zanimivo je, da se je pred leti pojavil tudi v njegovem Sestreljenem črnem jastrebu.

Diane Kruger se je rodila v Nemčiji in se od otroštva posvečala baletu, vendar je morala plesno kariero zaradi poškodbe končati.

Lani je odigrala prvo filmsko vlogo v neodvisnem filmu Pianist. Sledila sta francoska filma Mon Idol ter Michel Vaillant. Letos jo bomo videli še v dveh ameriških filmih, Wicker Park in National Treasure.

Brian Cox je med najbolj vsestranskimi škotskimi igralci svoje generacije. Leta 2001 je prejel emmyja in nominacijo za zlati globus za vlogo nacističnega vojnega zločinca Hermanna Goeringa v televizijskem filmu Nuernberg. Leta 2002 je bil spet nominiran za emmyja, tokrat za vlogo v televizijski seriji Frasier.

Pred kratkim je zaključil snemanje komedije The Ringer, katere producenta sta brata Farrelly. V zadnjem času smo ga videli v filmih Prilagajanje, Možje X 2, Poslednja noč, Krog, Kdo je Bourne, The Rookie, L.I.E., med starejšimi pa so še The Affair of the Necklace, The Minus Man, For the Love of the Game, Rushmore, The Corrupter, The Boxer, Poljub za lahko noč, Pogumno srce, Rob Roy, Hidden Agenda, Manhunter.

Sean Bean je pritegnil pozornost gledalcev ob Harrisonu Fordu v filmu Patriotske igre. V trilogiji Gospodar prstanov je igral Boromirja. V zadnjem času smo ga videli še v filmih Ronin in Niti besede, kmalu pa ga bomo v National Treasure.

Leta 2003 je igral v neodvisnem filmu The Big Empty ter se pojavil v kameo vlogi v Henriku VIII. Med drugim je igral še v filmih Tom and Thomas, Essex Boys, Ana Karenina, Zlato oko, When Saturday Comes, Black Beauty, Caravaggio, Lorna Doone, The Field, Viharni ponedeljek in Windprints.

Brendan Gleeson se je rodil v Dublinu. Igralsko kariero je začel z majhnimi vlogami v filmih The Field, Oddaljena obzorja, Michael Collins in Mesarček, prvo opaznejšo pa je odigral v Pogumnem srcu. V zadnjem času smo ga videli v filmih Mrzli vrh, 28 dni pozneje in Tolpe New Yorka. Med številnimi filmi, v katerih se je pojavil, so še The General, Dark Blue, Panamski krojač, A.I. - Umetna inteligenca, Misija: Nemogoče 2 in I Went Down. Kmalu ga bomo videli v filmih The Village M. Nighta Shyamalana, Kingdom of Heaven Ridleyja Scotta in Country of My Skulls Johna Boormana.

Peter O'Toole je pred kratkim prejel častnega oskarja za svojo 45 let dolgo filmsko kariero, v kateri je bil sedemkrat nominiran za oskarja.

Rodil se je na Irskem, odraščal je v Angliji in že pri 17 letih začel igrati v gledališču.

Prvi film, v katerem je igral, je bil The Savage Innocents leta 1959. Leta 1962 je dobil vlogo v filmu Lawrence Arabski, s katerim je zaslovel. Sledili so Beckett, Lord Jim, Lev pozimi, Zbogom, gospod Chips, The Ruling Class, Kaskader, My Favorite Year, Zadnji kitajski cesar, Murphy's War, Man of La Mancha, miniserija Masada (nominacija za emmyja), televizijski film Joan of Arc (emmy za stransko vlogo), miniserija Hitler: The Rise of Evil (nominacija za emmyja).

Naslednji film, ki ga bo začel snemati julija, je Romeo and Me.

Sydneyčanka Rose Byrne je najbolj znana po vlogi v filmu Vojna zvezd: Epizoda II - Napad klonov. Zatem je igrala še v I Capture the Castle, kmalu pa jo bomo videli v psihološki drami Wicker Park. Leta 1999 je v Avstraliji zaslovela s komedijo Two Hands, ki sta ji sledila filma The Goddess Of 1967 in My Mother Frank.

Saffron Burrows je debitirala v filmu V imenu očeta in pritegnila pozornost že s svojo drugo vlogo v filmu To so bili časi. Med drugim je igrala še v Timecode, Globoka modrina, Gangster #1, Enigma in Frida. Letos jo čaka snemanje filma Perfect Creature.

Za kamero

Wolfgang Petersen je leta 2000 režiral dramo Vihar vseh viharjev, ki je prinesla v blagajne več kot 327 milijonov dolarjev in dobila dve nominaciji za oskarja.

Pred tem je režiral uspešnico Ugrabitev s Harrisonom Fordom, Garyjem Oldmanom in Glenn Close (film je dobil več oskarjevskih nominacij), še pred tem pa dramo Izbruh z Dustinom Hoffmanom, Rene Russo in Morganom Freemanom. V tem času je ponovno prišla na platna tudi vojna drama Podmornica (Das Boot, režiserjeva verzija), ki mu je l. 1982 prinesla oskarjevski nominaciji za režijo (prvič v zgodovini je bila nominacija za to kategorijo podeljena nemškemu filmu) in prirejeni scenarij. Film je dobil skupno šest nominacij za oskarja in je bil dotlej finančno najuspešnejši tuji film, predvajan v ZDA.

Leta 1993 je Petersen režiral triler Na ognjeni črti s Clintom Eastwoodom, Johnom Malkovichem in Rene Russo, za katerega je napisal tudi scenarij. Film je dobil tri oskarjevske nominacije.

Petersen je začel režirati gledališke igre že kot študent igre pri 20 letih v Hamburgu. Igro je pustil, da se je lahko posvetil samo režiji. Med njegovimi profesorji je bil tudi cenjeni snemalec Michael Ballhaus (Čudovita fanta Baker, Broadcast News), s katerim je sodeloval v Izbruhu. Prvi film z naslovom Eden od naju je režiral leta 1973. Prinesel mu je nemško nagrado za najboljšega mladega režiserja. V svetu je prvič pritegnil pozornost leta 1977 s kontroverzno dramo Posledica. Leto pozneje si je s filmom Črno in belo kot dan in noč na pariškem filmskem festivalu prislužil nagrado za najboljšega režiserja. Po uspehu Podmornice je začel delati v ZDA. Režiral je filme Nedokončana zgodba, Ne pozabi in Enemy Mine, za katere je napisal tudi scenarije.

S producentom Gailom Katzom je ustanovil producentsko družbo Radiant Productions. V zadnjem času je bil producent filmov Bicentennial Man, Instinkt in Rdeči kot.

Njegovi naslednji režiserski projekti so Endurance, Shutter Island in Ender's Game, produciral pa bo filme Whiteout, Cold Shelter in rimejk Pozejdonove avanture.

Newyorčan David Benioff je napisal svoj prvi scenarij Poslednja noč, po katerem je Spike Lee posnel film z Edom Nortonom in Brianom Coxom, po lastnem romanu. Pred kratkim se je končalo snemanje filma Stay z Ewanom McGregorjem in Naomi Watts, tretjega filma, za katerega je napisal scenarij. Oktobra bo izdal zbirko zgodb When The Nines Roll Over. Trenutno prireja scenarij Right As Rain za režiserja Curtisa Hansona, zatem pa ga čaka pisanje priredbe scenarija Komu zvoni.

Komentarji

19.8. 2004 ob 23:44 zvezdica

Preveč resnično za pravljico, preveč pravljično za resnico. Troja izgleda kot manekenski šov. Kot privatna zabava popularnih slačifantov, naoljenih Playboyjevih zajcev, skladno grajenih Chippendailesov, ki morajo pač zadovoljiti žensko občinstvo. Kamera se naslaja nad njihovimi mišicami, kaže njihove ritke, žareče obraze in z labelom namazane ustnice. Stari Grki bi ponoreli od veselja in si z njihovo energijo napolnili telo in duha. Dobro, toda 21. stoletje ni stara Grčija, marveč čas Gospodarja prstanov. Čas, kjer zares vžgejo samo filmi, ki nimajo le fasade, marveč tudi globino. Vse tiste mitske prizore spektaklov Ben Hur, The Fall of the Roman Empire in El Cid. Vse tiste sekvence, ki so imele poleg beljaka tudi rumenjak, poleg olupka tudi sadež. Ki so nam v oči pognale solze, iz nas potegnile najgloblja čustva in se nam zapisale direktno v srce. Troja namreč pride le do oči. Dlje ji ne potegne. Niti takrat, ko pade Hektor (Eric Bana). Niti takrat, ko pade tudi Ahil (Brad Pitt). Troja se zadovolji s fasado. Z dvesto milijonsko lupino, v kateri ni niti trojanskega konja, kaj šele nominacij za oskarje. Pri vseh pač igrajo samo bicepsi, nekaj povprečnega dialoga in hvala bogu tudi Peter O'Toole, ki z odlično upodobitvijo trojanskega kralja Priama rešuje čast. Čast, ki je bila tako zelo pomembna Hektorju in Ahilu, glavnima junakoma Homerjeve Ilijade. Mitsko epske pesnitve, ki jo je režiser Wolfgang Petersen, oče odmevnih filmov Das Boot, The Perfect Storm, In the Line of Fire, Enemy Mine, Outbreak in Air Force One na velika platna prenesel preveč za ženske in premalo za moške. Čudno, glede na to, da se je trojanska vojna začela ravno zaradi lepe Helene (Diane Kruger), daleč najlepše ženske v celotni grški zgodovini. In film, kjer se dva moška stepeta za eno žensko ter povzročita svetovno vojno, ne bi smel sam sebe jemati tako zelo realistično, temveč bolj pravljično. Se pravi tako kot so se ves čas jemali grški bogovi. Kaj počne Orlando Bloom? Uganili ste, vseskozi snema Legolasov privatni lokostrelski šov. Pa četudi pred tem izgleda kot klorofilni mulc, ki ne zna v roke prijeti niti svojega tiča, kaj šele trojanski meč. In da bi trojanska straža zaspala že pet minut po bitki ter spregledala vojake, ki so lezli iz Odisejevega (Sean Bean) konja. Ma dajte no, tega si ne bi mogel izmisliti niti Homer, kaj šele zgodovina.

— iztok gartner
20.8. 2004 ob 20:15 zvezdica

Človeštvo in vojna gresta skupaj kot rit in srajca. Vse od nastanka prvih civilizacij (oziroma že odkar je pračlovek splezal z drevesa), se ljudje pobijamo med sabo, seveda vedno z nekim "razlogom". In čeprav se zdi, da se je človeštvo tekom let razvilo in napredovalo (predvsem v intelektualnem smislu), pa v naših dušah še vedno nismo znali izkoreniniti nagona po vojni. Spremenili so se le "razlogi", ki so iz časti, slave, ljubezni, vere itd. mutirali v orožje za množično uničevanje. A pravi razlog za vojne je človeški pohlep, tako pred 3200 leti, kot tudi še danes. Razloge za tak človeški nesmisel je v Iliadi popisal že Homer, sedaj pa se je Wolfgang Peterson odločil, da na filmskem platnu v Troji še enkrat oživi starodavne legende, ki živijo še danes. Troja seveda ni prvi film, ki bi opisoval eno najbolj razvpitih vojn v zgodovini človeštva, a je Wolfgang Peterson naredil dokaj radikalno potezo, s katero se Troja razlikuje od ostalih upodobitev Iliade. Iz zgodbe je namreč črtal vse grške bogove in s tem posledično tudi vsa njihova posredovanja v zgodbo (čemur je v Iliadi namenjeno skoraj toliko prostora kot sami vojni). Bogovi so v filmu sicer omenjen, a zgolj kot zabloda ljudi, ki z željo bogov opravičujejo svoja nesmiselna dejanja. S tem eksodusom bogov pa Troja postane nekakšna ateistična vizija antičnega sveta, kjer se zdi, kot da režiser želi pokazati, da so grški bogovi res zgolj miti, ki jih v najboljšem primeru lahko prikažemo kot razlago nadnaravnih dogodkov takratnih ljudi. A tu tiči tudi glavna pomanjkljivost filma, saj z zanikanjem bogov, ves svoj čar izgubijo tudi grški junaki, ki so svojo moč in nepremagljivost črpali ravno iz navezav z bogovi. In na žalost tega mističnega čara božanskosti ne more pričarati nazaj niti šarmerski pogled Orlanda Blooma ali izklesana postava Brada Pitta. Antična Grčija brez bogov je namreč zgolj prazna lupina spektakularnih bitk in človeških zablod, ki seveda tudi ima nek svoj smisel, a je od Homerjeve vizije takratnega sveta tako zelo oddaljena, da lahko mirne vesti ugotovimo, da je vse kar imata skupnega Troja in Iliada, zgolj glavni liki in čas ter kraj dogajanja. Lahko pa seveda Trojo obravnavamo tudi ločeno od Iliade in jo razumemo kot prikaz nesmiselnosti vojne, kjer ima vsakdo nek svoj razlog za bitko, a v končni fazi vojna vedno prinese zgolj trpljenje, uničenje in trume vdov. Troja tako vsebuje celo paleta zelo različnih likov in najbolje bo, da začnemo kar pri Ahilu. Ahil je slika moža, ki se zaveda svoje minljivosti (kar je glede na nesmrtnost v Iliadi seveda absurd) in tako je njegov edini cilj in povod za udeležbe v velikih bitkah, želja postati nesmrten vsaj v ustnem izročilu ljudi. Njegov edini motiv je torej večna slava, v tem pa se poraja tudi glavni konflikt z Argamemnonom, ki bi ga lahko kot kralj, ki si pripiše vse zasluge za zmage, zasenčil. Toda Ahil nenadoma najde smisel življenja v ljubezni z Briseido, ob čemer spozna, da je časovno omejena ljubezen bolj pomembna od večne slave! A na žalost je tudi Ahil zgolj človek, katerega čustva jeze in maščevanja ga spet poženejo v boj. Preko zgodbe Parisa spoznamo lahkomiselnost človeštva, ki je v zameno svoje lastne sreče pripravljen žrtvovati življenja drugih. Seveda lahko rečemo, da je globoko ljubezen bolj težko kontrolirati, a vendar v končni fazi tehtanja (tujih) človeških življenj in ljubezni, ne sme biti prevelike dileme, kaj je bolj pomembno. A Paris pač predstavlja človeško šibkost duha, katerega čustva so močnejša od razuma, a hkrati je dovolj narcisoiden, da sam ni pripravljen umreti za ljubezen. Agamemnon je slika nenasitne želje po oblasti in prevladi, ki je pripravljen za oblast storiti prav vse (v Iliadi ni bil tak ekstremen negativec, a o tem pozneje). Njegov brat Menelaj se v boj poda predvsem zaradi časti, a to ni neka plemenita čast, temveč predvsem želja po maščevanju za sramoto, pri kateri pa prikaže vso okrutnost svojega resničnega karakterja (zopet preveč negativno potencirano v primerjavi z Iliado).

— spookyMulder
20.8. 2004 ob 20:18 zvezdica

Med tem kralj Priam po eni strani predstavlja modrost in ljubezen do svojega mesta, ljudi, ter pokrajine, a po drugi strani je v njem zasidrano neko slepo verovanje v bogove, njihova znamenja in njihovo dokončno odločitev o usodi človeštva, ne glede na ravnanje ljudi. Priam je dejansko tako zelo zaslepljen, da je z bogovi na ustnicah pripravljen v gotovo smrt poslati tudi lastnega sina in nenazadnje tudi Troja pade zaradi njegove božje naivnosti. Potem pa je tu še Hektor, za katerega bi lahko rekli, da je najbolj močan in moder karakter v Troji, kot nekakšen glas razuma, ki kot edini vidi vso nesmiselnost vojne, a je zaradi svoje vdanosti družini primoran vedno znova poseči po meču. Kar se tiče igralcev gre pohvaliti predvsem Erica Bana, ki je svojemu liku dal ravno pravo mero časti in preudarnosti, a hkrati tudi občutek usodne pogube, ravno v pogovorih med njim in ženo Andromaho pa se Troja še najbolj približa Iliadi. Soliden je tudi Brad Pitt, škoda je le, da se tako očitno igra na karto njegove privlačnosti, s katero se skuša nadomestiti izgubljeno mističnost njegove (ne)smrtnosti, je pa res da v bitkah izgleda presenetljivo prepričljiv. Kar se tiče Diane Kruger gre pozdraviti, da je bila izbrana do sedaj še neuveljavljena (in neobremenjena) igralka in čeprav se vsaj na fotografijah zdi, da kot Helena ni dovolj usodno privlačna, na filmskem platnu dokaže nasprotno. Je pa res, da bi glede na Iliado, v vlogi Helene lahko pričakovali malce starejšo in malce bolj fatalno (morda tudi preračunljivo) igralko. Glede Orlanda Blooma pa tokrat razen njegovega deško šarmerskega videza, ne gre kaj dosti pohvaliti, saj njegov obraz stalno odseva povsem drugačna čustva, kot bi jih pričakovali, da sploh ne omenjam nekih čudnih drobnih obraznih krčev v najbolj intimnih trenutkih?!? So pa zato toliko bolj prepričljivi starejši igralci, Brian Cox kot okrutni in pohlepni Agamemnon, Brendan Gleeson kot njegov nič bolj usmiljeni brat Menelaj in na drugi strani Peter O'Toole kot pravičen, a z vero zaslepljeni kralj. Omeniti velja še izvrstnega Seana Beana v vlogi premetenega Odiseja. Kar se tiče spektakularnosti je Troja vsekakor film prve klase, tako kar se tiče bogate scenografije, izredno natančne kostumografije, pa vse do fenomenalnih kadrov snemanja bitk, da o posebnih efektih sploh ne govorimo. Vrhunec spektakla je zagotovo boj med Ahilom in Hektorjem, kjer so odlično prikazane uporabe različnih antičnih orožij in kjer bi se lahko še samuraji veliko naučili. Sedaj pa še nekaj primerjav o tem, kako je vojna za Trojo prikazana v Iliadi: Kot prvo velja omeniti, da so vojno med Trojo in Grki v bistvu zakuhali bogovi, natančneje boginje, s svojo tekmo v lepoti, kjer je bil razsodnik Paris, ki mu je zmagovalka obljubila ljubezen najlepše ženske, med tem ko si je nakopal silen srd poraženk. Ljubezen med Heleno in Parisom je v Iliadi tako nekaj bolj instantnega, umetnega, neresničnega... kot ljubezen dveh lepotcev, ki sta skupaj bolj zaradi vzajemno lepega videza, kot pa iz globoke ljubezni. Še najboljši kontrast temu je ljubezen med in Andromaho in Hektorjem, ki je resnično globoka in vsestranska. Kot drugo je potrebno omeniti, da v Iliadi ni tako globoke delitve med antagonisti in protagonisti, kot v Troji, saj Menelaj in Agamemnon še zdaleč nimata tako močno negativnih karakterjev, kar se še posebej pozna ob koncu Troje.

— spookyMulder
20.8. 2004 ob 20:18 zvezdica

Seveda ne moremo tudi preko Ahilove (ne)smrtnosti, zaradi česar v Troji tudi Ahilova peta izgubi ves svoj pomen in je prikazana zgolj kot nek simbol, brez pravega smisla. V Iliadi Ahil namreč umre zaradi Parisove zastrupljene(!) puščice, ki jo slednji izstreli v Ahilovo peto, njegov edini ranljivi del telesa. Tudi sam Ahil je v Iliadi prikazan precej manj srborit in nepremišljen, in čeprav ima tudi v Iliadi močna nesoglasja z Agamemnonom, tam na koncu vendarle združita svoje moči in pozabita prepire. Glede Ahilove ljubice/sužnje je treba poudariti, da v Iliadi Briseida ni sorodnica Priama, temveč jo je Ahil "osvojil" že na poti proti Troji, medtem ko Priamovo hčerko Kasandro po padcu Troje zasužnji in odpelje s sabo Agamemnon. Hektorjevo ženo Andromaho zasužnji grški junak Piros, med tem ko Menelaj spet dobi Heleno. Paris je ubit že pred padcem Troje. Če se sedaj kdo jezi, da sem mu s tem pokvaril ogled filma, še enkrat poudarjam, da sem opisal zgolj to, kar se dogodi v Iliadi, medtem ko je zgodba Troje zelo drugačna! Poleg vsega tega ne gre pozabiti, da vojna med Trojanci in Grki v Iliadi traja 10(!) let, med tem ko daje Troja občutek, kot da se vse zgodi v dveh ali treh tednih. A še najbolj čuden del filma je sam konec, kjer se v bistvu zanika vse to, kar je bilo povedano v Iliadi in kjer je edina skupna točka trojanski konj. Vse ostalo je hudo (negativno) presenetljiva hollywoodska romanca, ob kateri se Homer verjetno hudo premetava v grobu. Če torej od Troje pričakujete spektakel, boste točno to tudi dobili in to v skoraj neizmernih količinah, prav tako kot bo za lepše polovice dobro poskrbljeno s šarmantnimi pogledi (in telesi) privlačnih hollywoodskih igralcev. Edini razlog za neogled Troje je tako morebitno pričakovanje avtentičnega prikaza Iliade, ali bog ne daj, želja kakšnega srednješolca, da se bo z ogledom filma lahko izognil prebiranju Homerjeve pesnitve (cvek je neizogiben!). No, tudi če ne prenesete zalo grafičnih prikazov nasilja, od curkov krvi, odsekanih udov pa vse do neverjetno realističnih zabadanj mečev v nasprotnike, se pred ogledom posvetujte s svojim terapevtom. Troja namreč z nasiljem skopari prav toliko, kot s spektakularnostjo (torej niti najmanj) in tako poskrbi za odličen adrenalinski šok, ki do neke mere (vendar še zdaleč ne povsem) kompenzira vsebinsko distanciranje od Iliade. Lep živopisan pozdrav :-)

— spookyMulder
23.8. 2004 ob 17:52

ej, a ni troja ful dobra pa orlando je ful luštem!

— somebody
25.8. 2004 ob 11:38 zvezdica

ful dober film

— troja
26.8. 2004 ob 22:27

FUL CARSKI FIL

— CARSKI FILM
26.8. 2004 ob 22:30

FILM MI JE ZELO VŠEČ IN GA PRIPOROČAM TISTEMU KI GA ŠE NI ŠEL GLEDAT NAJ SI GA OGLEDA KER JE RES FUL FUL DOBER FILM

— =)=)=)=)
4.9. 2004 ob 11:05 zvezdica

Da ne bom izgubljal besed... Naj omenim samo nekaj detajlov, ki tudi tiste, ki ne poznajo zgodovine zmotijo. Ladjevje prikazano v filmu je po stevilcnosti primerljivo ravno z Xeroksovo. Plave oci in svetli lasje? V anticni Grciji? Lepo vas prosim. Taborjenje v mongolskih sotorih pred Trojo? Slaba sala. Aion nad junakom B. Pitt-om? vcasih se ne izplaca potruditi. Paris, trojanski junak, pobegne pred smrtjo? Samo kadar je made in U. S. Se nastevanje naprej izplaca?

— Dimitrij
17.9. 2004 ob 18:27 zvezdica

Imam nekaj nujnih komentarjev na vaše trditve: Predvsem se ne strinjam z Iztokom Gartnerjem, ki je omenjal, da Troja slika le fasado. Če gladalčevo srce ni trdo kot kamen, se te film še kako dotakne. V njem je čutiti globino in višji pomen. Zase lahko rečem, da se me še noben film ni dotaknil tako kot ta. In to najbolj v trenutku, ko pade Hektor. Moj drugi komentar se nanaša na Dimitrijev post. Prebrala sem Homerjevo Iliado in tam je natančno opisano, da je bilo ladij več kot tisoč in da je imel Ahil "zlate lase". In tudi to, da Paris preživi: ali ni dovolj žalostno že to, da umre toliko drugih?

— Trojanka
28.9. 2004 ob 19:42 zvezdica

se strinjam s trojanko! če je gledalec trdosrčen pol se ga itak nč ne dotakne. jz sm jokala in to tkrat k je Priam prišel po Hectorjevo truplo in poljubu roke Ahil in rekel, d je prvi, ki je poljubil roke morilcu svojega sina. če to ni zadosten razlog d se zjokaš...pol ni nč. Brad mi je biu mal smešen in na konc sm bla (po pravici!) prov vesela d je umrl. žal mi je blo za priama in Hectorja, Paris mi je šel pa itak na jetra. vsega je biu on kriv in lih on je preživu? It's not right! ne vem, Iztok zakaj se tebe ni prjel ta film (ker si dedec, pa brez zamere! ;)), mene in vrjetn še mnogih drugih se pa je. pa kaj če ni nominiran za oskarje? tud ti niso vedno pravični. Russell Crowe bi mogu za Čudoviti um dobit oskarja, pa ga ni. Jude Law za Hladni vrh, pa ga tud ni, pa Hladni vrh so kot film čist spregledal. Pa Ed Haris si oskarja resnično zasluž. kolikokrat je že bil nominiran pa ga še ni dobu!! Le zakaj? torej, če Troja ni nominirana za oskarje... so what? to še nč ne pomen. mal je res fasadn film ampak ima globino. Fasadn je itak sam zrd tistga Brada, k nekak zgleda smešen v vlogi Ahila. pa sej umre tok d...

— thorpedo
7.10. 2004 ob 0:03 zvezdica

Kolikor sem bil jaz seznanjen z zgodovino, so bili anticni grki, preden so se mnogo kasneje pomesali s turki, svetlolasi in svetlooki. alexandra velikega se na slikah ponavadi upodablja kot kodrastega svetlolasca na belem konju. se pa menda (nisem preveril na lastne oci, sem pa videl na razglednici v grciji - potem sem bil delezen predavanja o tem) se dandanes v krajih, kjer turska noga ni hodila prav pogosto, najde svetlooke in svetlolase ljudi.

— Petrus3
11.10. 2004 ob 13:16

Troja mi je ful všeč!Najbolj vroč je moj lepi Orlando!

— Tanja Bloom
15.10. 2004 ob 20:39

ej men je bit tale film prow fletn... zgodovinsko gledano je biu prkazn kot res neki velizga-eni se kregajo, da je blo čisto pretiravanje-ampak če se o eni vojni govori še 3000let potli to že neki pomen a ne?rwm*

— pipa
27.10. 2004 ob 22:44

men je šow tud ful na živce Paris in še na koncu Ahila ubije (to mi je blo kr neki)škoda k ni tud sam crknu! pa še za smrt Hectorja je biw tud on kriw!

— amy13
30.10. 2004 ob 18:46

fim mi je biu všeč, čeprav se za moje pojme z Gladiatorjem ne more primerjat. pohvala igravcu Ericu Bani k je biu še najbl model, mediji pa so seveda mastno služil da so dajal v odspredje Brad Pitta in Orlandota. da ne bo pomote, sta mi čist modela, sam pravm, da mediji že znajo obrčat. pol so služil seveda še s tem, da so delal iz tega filma ful en BUM... poglejmo tud Kolosej za primer, ki je film vrtel skor sigurn ene pol leta, medtem k prav tako dost dobrih filmou ful hit izgine iz kinomatografov... vse skup velika medijska poteza... u glavn dobr film, sam res me je motil k so ga tok vn metal!

— supergirl
2.11. 2004 ob 22:36 zvezdica

Troja mi je osebno eden najboljših filmov kar sem jih kdajkoli gledala in zato pozivam vseh naj si jo ogledajo. Seveda dejstva da film sloni na vizualnem izgledu igralcev pač ne gre spregledati (haloo ali Hollywood sploh še lahko ponudi kaj več) toda mene se je film zares dotaknil čeprav nekatera dejstva niso povsem resnična. Rada bi tudi odgovorila nekatirim ki jim ni všeč da je Ahila ubil Paris, Ahil Hektorja in da je zaradi Parisa ta vojna nastala.(čeprav je Lepa Helena bila samo povod)itd. Prosim ljudje spoštujte Homerja! Poglobite se malo v Iliado in Odisejo in mogoče boste videli nekaj več kot samo boj med mišičastim B.Pittom in mladim O.Bloomom

— Feverka
5.11. 2004 ob 15:53 zvezdica

js bi pa rada povedala sam, da ne razumem tebe iztok gartner.Velik tvojih kritik sem že prebrala in z večino sm se strinjala, sam s to se pa ne morm. Troja, da nima globine?Js sm jo gledala najmanj sedmkrat, pa sm se vsakič zjokala, ko je Hector umru.Tebe verjetn moti, da je navzkirž z vsebino, so what! Smo pa doživeli prijetno presenečenje. Pa kaj, če ni dobila oskarja, po moje bi si ga zaslužla že za to, k je najbolj gledan film leta.Dobr priznam, da sta k temu pripomogla brad in orlando, sam obstajamo pa tud nekateri, ki smo jo šli gledat zarad vsebine.Ko smo že pr tem, je mene osebno bolj prepričal un ko je igral hectorja, eric bana, k res zna igrat. Tk d sory, sam se ne strinjam s tabo.Dam pa prav trojanki in thorpedu. Lp usem

— cosmo girl
10.11. 2004 ob 17:14

katastrofa

— triple xxx
16.11. 2004 ob 19:56

FILM TROJA SEM SI NEDAVNO OGLEDALA V NAŠEM KINU IN BIL MI JE EDEN NAJBOLJŠIH FILMOV, KAR SEM JIH GLEDALA.ZELO SO MI VŠEČ TAKI FILMI, KI SO NAREJENI NATAK NAČIN KOT TROYA. PREBRALA PA SE TUDI GREŠKE BAJKE V KATERIH JE ZGODBA TROJANSKA VOJNA. DA PA SEM SI RAZJASNILA NEKTARE STVARI IZ ZGODBE, SEM SI OGLEDALA TA ČUDOVITI FILM.

— ODLIČEN +
19.11. 2004 ob 18:27

TA FILM JE FUL KULSKI!

— ALYA
6.12. 2004 ob 15:00

Cao! Js bi mal komentirala igralce in njihove vloge. Se strinjam s supergirl, da je Eric Bana se najbols igral od vseh, sam pac, k je igral ob Bradu pa ´´orliju´´ pol tega mnogi niso opazl.Tud Hektor mi je biu najbolsi, k je biu pac nasploh dobr clovk, k ga mors met rad.Pol Brad, sej nimam nc proti njem in priznam, da je tud men full hud, sam v troji me pa ni ne vem kak prepricu s svojim igranjem.Drgac pa Ahilu prvo mal zamerim, k je ubiu hektorja sam zarad tega, k mu je on pomotoma ubil bratranca, sam pol mu je blo na konc zal, tko da mi je ok.No pol pa ostane se Paris, k je pa res zariban clovk.Mislim, ugrabi Heleno in povzroci vojno, ko se pol mora borit zanjo, zbezi k kak pes, povzroci bratovo smrt in nakonc ubije se Ahila, ko pa se je ta samo resu njegovo sestricno.Mislim, res ni nc dobrga naredu. Pa tud ta Orlando mi je nekam smesn.Men se zdi da ne zna kej prevec dobr igrat. Se najbolsi je biu v LOTRU, kot Legolas.No pa tud Peter O´Toole je biu dobr, pa une tri (helena, briseida in andromaha) niso ble slabe.Drgac se pa glede filma strinjam tud z trojanko, thorpedo in cosmogirl. mejte se

— kr ena
6.12. 2004 ob 15:40

Vem, da je malo bolj pozno glede na to da je troja bila na platnih ze maja, pa bom vseeno napisala nekaj komentarjev.Vsi poznamo ilijado in homerja, predvsem mi srednjesolci, ki jo mimogrede sovrazimo.Zato smo bili mnogi veseli, ko je prisla Troja, saj smo mislili, da se bomo s tem izognili branju.A cvek je bil neizbezen.Troja se namrec zelo razlikuje od prave zgodbe, kot je lepo opisal spookyMulder.Ne bom se enkrat nastevala v cem, bom pa pritrdila, da je troja kot film res spektakel, ce pozabimo na to, da je narejena po Ilijadi. Wolfgang je res lepo prikazal nesmisel vojne in sibkost ljudi.Kot naprimer Paris, ki je povzrocil stevilne smrti samo zaradi tega da je lahko imel tisto kar je hotel.Potem, pa se ko je mogel dokazati, da se tudi sam nekaj vreden in da se tudi on zna bojevat, se takrat ga je moral resiti hektor.Pa tudi Menelaj, ki je hotel vojno samo zato da bi na koncu lahko ubil svojo zeno.V filmu je tudi lepo prikazan Ahilov pohlep po vecni slavi in njegova nepremisljena jeza.Pa seveda tudi Hektor, ki je bil med vsemi se najbolj prizemljen in tudi ce v taktiki ni bil tako izpopoljnjen kot ahil, je bil vseeno boljsi vodja.Wolfgang je tudi izbral odlicno igralsko zsedbo, samo mislim, da je malo falil glede Orlanda, ki mi je bil v filmu prav smesen.Najbolje je svojo vlogo odigral Eric Bana, ker pri njem se ze nadalec vidi da zna igrat.No Brad je bil se kar ok, pa tudi Peter O´Toole in Sean Bean sta bla dobra.Glede drugih nimam komentarjev.Seveda, me mnoge Orlijeve privrzenke zdaj grdo gledajo, ampak punce morate si priznat, da njemu dajo vloge samo zato, ker je kao lep in s tem povecajo gledatnost filma. No mogoce sem malo preostra, ker kot Legolas ni bil tako slab.No lepo se mejte

— Lepa Helena
29.12. 2004 ob 11:21

k sm vidla tole lestvico naj filmou leta sm se začela pa prou smejat ej...da ne bo pomote, film mi je eden najbolših, čeprou se ne more primerjat z Gladiatorjem, pa če not igra 10 Brad Pittov=) pa da spet ne bo pomote, Brad Pitt je eden mojih naj igralcev! neumn se mi zdi to, a ni logičn da je na prvem mestu sej ga je Kolosej vrteu pol leta! mislm, da vsi dobr vemo zakva, pač dobičkonosen biznis...

— supergirl
29.12. 2004 ob 17:22

no sej sm že pisala,sam sm zdej ugotovila d mi je ena nik prevezela, ampak ni frke... Trojo sm že takt gledla in mi je bla všeč,razn kšnih stvari... mislm, da film nima take globine kot Gladiator ampak mislm pa da oskarja zasluž! it strinjam se s Thorpedo, velik dobrih filmou za oskarja in igralcev spegledajo!Johnny Depp je recmo res special, res dobr igravc, pa še nima oskarja...ampak upajmo da ga še dobi! no pa nazaj na Trojo... mal tko mi je na koncu ane... Paris je tko skos en bogi pa ne zna se bojevt...na konc pa direkt Ahilu u peto=) to je mal tko,sam sej drgač me ne mot tok. Eric Bana kot Hektor je pa res d best odigrou,kot tud u Black Hawk Down... tud sam lik Hektora je res suprca! žou mi je blo zanga resss ful... u glavnm ok movie!

— Oasis girl
29.12. 2004 ob 21:12

Meni osebno je Troja samo iz naslova bila kar všeč. Ob prvem gledanju pa zdaleč ne več. Mislim v tem filmu so še tisti prizori ki naj bi bili žalostni prikazani čisto drugače 8mislim da veste kaj imam v mislimh). Ter tudi to da so grki svetlolasi oziroma blondinci ter blondinke. Da ne bom izgubljala besed o njihovi barvi oči. Modrooki stari grki. Ojej... mislim, če pustimo barve. Tudi izvedba in prikaz. Tudi takrat ko se Ahil (Brad Pitt) bori in pride v šotor ves krvav in naslednji trenutek je na zabavi ob zmagi že čist kot solza ne da bi se umil. No mislim da je navedenih kar nekaj razlogov zakaj večini ni tako všeč kot pa so na začetku mislili da jim bo ali pa tudi ne. In še to... se vam ne zdi da so bitke preveč nazorno prikazane? vsa tista kri. No saj vem da nekaj je mora biti vendar ne celi potoki. Pa zdi se mi čudno da niso kar s povečevalnim steklom nekako prikazali rane. To mi je enostavno ogabno. Toda mi ne moremo nič. Skoraj vsak teden pa lahko vidimo veliko novih filmov zato se mi zdi škoda izgubljati besede o tistih, ki so enostavno rečeno polomija. Raje prihranimo te besede za tiste filme, ki si bodo to zaslužili.

— Lea
29.12. 2004 ob 21:23

Men osebno je Troja najbolši film na svetu!!! Drgač full sovražm filme k se kolejo pa so vojne pa to sam Troja mi je pa full ql... pa ka eni pravjo da nima globine? itq da jo ma! jst sm se full razjokala ku je Ahil fentu Hektorja (k je by the way biu najbl ql) pa tud k je Paris (k ni naredu itq nč dobrga) ubiu Ahila... sam Helena je pa (oprostite izrazu) pra- res no... ona je kriva k je sploh šla s Parisom... kmetica... pol so pa zarad nje Hektorčka ubil... pa še Ahil je biu zarad nje ubit... mislim ka si pa misl da je če je lepa... budala še njo bi mogl fentat... sam Menelaj mi je biu pa full bljak... tak zavaljen bajsek... mislim kok je helena lohk zdržala zram njega... drgač pa kdor teži kej da je film zanč al pa karkoli slabga o tem filmu jih bo dobu od mene... ka si pa misl da je!? Troja je zakon! (razn seveda nekaterih manjših napakic... mal so bli površni... se zgodi)

— Troyančica
30.12. 2004 ob 11:20

men osebno je film full zakon!res je dobr narjen!!full pa mi je žal za hektoja pa ahila:)))!priporočam ogled tega filma ocenila bi ga pa s5!

— afna
8.1. 2005 ob 21:51

Oni bratranec od Ahila nebi smel it v vojno pa nebi Hektor pa Ahil umrla!Najboljše so špilali Orlando Bloom(Paris),Eric Bana(Hektor) pa Brad Pitt(Ahil)!Pa še lušni so bli!Toti film bi mogo bit razglašen za naj film 10-letja!ZvEzDiCa!

— ZVEZDICA
12.1. 2005 ob 17:01

jst sm šla tut gledat trojo u kolosej mislm smo šli bl s šolo z erstva in etika k je izbirn predmet. in je full dobr fill. predlagam vam, da kdorkol si ga še ni ogledal, naj si ga gre ogledat, in to čimprj. tm so super igralci full so npr. lepi, pa še film je kot z vsebiino dobr.. čaw *jelcy*

— jelcy
16.1. 2005 ob 12:59

Najvecji car u tem filmu je biu hektor in mislim, d bi se usi mogl strinjat z mano.K on sploh ni hotu vojne, k npr. agamenmon pa ahil.On se je bojeval, zarad svoje drzave.Pa se najbuls se je.Po moje se buls od ahila, k ahil je bil kao polbog, pa se je hektor vseen z njim dolg boril.Na konc smo pa itq vedl kdo bo zmagu.Sam to d je umru ne mormo zamert sam ahilu, ampak prvo tud parisu, k je vse skup zacel, pol pa se priamu, k ni poslusu svojga sina, pol pa na konc se bratrancu od ahila.No pa ce gremo bul u stvarnost je tud eric bana po moje najbuls igrau, brad je biu dobr sam u 12 opic in sedem, ce pa pogledamo orlandovo faco, pa zgleda, kt da bi ga srat tiscal.Sory sam tk je.papa

— hektor je car!
17.1. 2005 ob 18:10

Zlo dobr film, sam to mi ni blo všeč, ker se malo ne drži zgodbe. Drgač pa so bitke in dvoboji odlični, pa tud ladje so dobre in Troja(mesto)je zelo lepo narejena.

— en pač
20.1. 2005 ob 16:57 zvezdica

Najprej moram napisat da se čisto strinjam z Trojanko in Thorpedo. Iztok res je, da je vsebina knjige drugačna kot vsebina filma ampak, da pa film ni globok se pa odločno ne strinjam. Troja se mi zdi kot Titanic- film po resnični zgodbi(deloma) zmešan s čustvi in zapletenostjo takratne družbe. Edino kar mi v celtni zgodbi ni všeč da Hektor umre, Paris pa preživi. Pohvalit moram scenografijo, kostumografijo,... Poleg tega je pa res, oskar še zdaleč ni vse. Zdi se mi, da v večini dajejo oskarje najbolj glupim filmom- filmom, ki so dobro odigrani, brez napak a brez vsebine. In Troja ima vsebino- dobro.

— Rose
28.1. 2005 ob 20:48

point je da je Patroklos (bratranc od Ahila) najlepši. drugač je pa precej grozn film

— jasna
29.1. 2005 ob 14:54 zvezdica

men je bil film troja res zakon clo tko da sem ga u koloseju gledala 4krat pa 2krat na dvx zdej sm si pa končn kupla še kaseto.film znam na pamet in to dobesedno.men je najboljši lik lik hektorja k ga je eric bana ful dobr igral.lik ahila ni bil sam po seb tok dobr k se mi zdi da je bil ahil preveč domišljav recimo hektorju pa je blo žal da je ubil patrokla,ko ahilu ni bilo mar za nikogar na nasprotni strani.drgač pa moram rečt da je wolfgang petersen to res dobr zrežiru in da je spremljava res dobra tko kt grafika.misl pa da je tut dobr da ma kolosej tko dobre strani kjer lahko ljudje pišejo svoja mnenja že o videnih ali pa filmih ki jih bodo na podlagi tega celo si šli ogledat.pa kot sem že slišala od nekaterih ljudi da film ni posnet po resničnih dogodkih(no vsaj ne cel)in da je to le farsa in da naj ne snemajo filmov ki niso resnični.jaz pa pravim da če hočeš u poslu uspet oziroma če želiš da je film dobermoraš vanj vključiti ljubezen in žalost film je tak da je u njem vojna tudi s tem ni nič narobe vsaj zame,ko pa so nekateri rekli da je bil patrokl u resnici ahilov ljubimec in ne bratranec sem rekla da je bolje da u filmu ne kažejo teh prizorov pa še u filmu je bistvo ljubezen in vojna ampak ta ljubezen naj bi bila mišljena kot ljubezen med moškim in ženskim spolom ne pa ljubeznijo med nasprotnima spoloma, hvala

— troja-fanica
7.2. 2005 ob 22:12 zvezdica

Film je res ,ampak res vreden ogleda!Film je res vrhunski na nivoju!Posnetki so narejeni v nulo,ceprav so na dolocenih trenutki pretiravali!Zgodba se mi zdi prav tako dobra in film se me je prav dotaknil,cisto sem se vzivela v vsebino filma:)Konce je res malce tragicen ampak vseeno tako je moralo biti:)Res si oglejte ta film ker je zakon,sploh za tiste ki jih zanima zgodovina,čeprav je tle malo namisljenega ampak vseeno!Se bolsi je biu pa helen of troy ki je bol resnicen!Lp vsemm papa

— pussy
19.2. 2005 ob 10:26

lahk recem d v filmu poznam ze vsak gib in vsako vrstico k sm ga ze tukrat gledala.pa je se zmer zanimiv.ok priznam d me je v kino prvabu brad pitt in ko sm ga prvic vidla tam v uni sceni nacga sm izstisnla en vlki oh sam ko se je pa film koncal pa je biu on po igranju dalec nazaj od erica bane pa petra o`toole.In iztok(gr) film se zdalec nima sam fasade!!!Priporocam d si se enkrat ogledas film, ampak resno si ga poglej pa pozab na ime brad pitt not, k mam obcutek d te je sam to motl.Bos vidu d bos spremenil mneje.Drgac pa bi pohvalla vse v filmu, no razen orlanda blooma ampak ker je se mlad in neizkusen mu lahk oprostimo ne;)lp

— baby girl
23.2. 2005 ob 15:32

film je res ful dobr in te vojne ko se borijo so najboljše prikazane.tisti ki ga ni videl naj si ga čimprej poišče in pogleda kr je res najboljši

— maša
24.2. 2005 ob 12:04

Film je ful dobr, edn najbolših in si zasluži več nominacij za oskarja, kokr pa oni bedni filmi Million dollar baby, The Aviator pa take fore...

— Miss_M
24.2. 2005 ob 12:08

Mislim, sej je vse OK pa lepo, sam ki so najdl Brada za vlogo Ahila, mislim či ne bi blo njega pa njegovga šminkrskega obnašanja, bi bil film the best. No sej je odigral kul, sam sigurn bi se lohk najdo kak bolši igralc. Vsi v filmu so bolš zglejal, OK razn Orlanda pa Helene, ko sta mi šla pa res na živce...

— Miss_M
2.3. 2005 ob 12:43

se popolnoma ne strinjam z Dimitrijem ki mu take ideje troja je najbolši film tisočletja js pa mislim da je on budatst ker ne ve ka je dobr film pardon ne dobr odličn!!!

— iva
2.3. 2005 ob 12:47

aja pa še en blesaw komentar od Miss_M brad pitt-ful mu paše uloga ahila!!!

— iva
2.3. 2005 ob 14:14

nimam kaj rčt k je tko dober film smo to da je the best

— juz
2.3. 2005 ob 14:20

jsdfgdwa t h e best the best film! troy! hvala

— jkrkj
11.3. 2005 ob 13:12

This movie is the best in the world!! I don´t know why. maybe, becouse Brad Pitt and Orlando Bloom playing there! I don´t know!! But this is the perfect movie. In this movie is just one bad thing. The end didn´t can be so much sad. I was very cry when Ahil was dead. And Hector. And the king of Troy and. But.the world is kruel... this is the bad thing in it. so... I think, this is the end!!! LOVE you

— TROY Girl
2.4. 2005 ob 18:51

to je the best film kar sm jih vidla. drugač sploh ne maram zgodovinskih filmov,ampak ta je bil pa the best!

— tjaša
18.4. 2005 ob 16:56

troja je res ful dober film.

— micika
27.4. 2005 ob 12:18

troja to je eno samo klanje čist brez veze

— graja
27.4. 2005 ob 12:20

edin kr je dober je to da je un tablond luštn

— pohvala
28.4. 2005 ob 13:32

Troja, to je ful dober film. Najboljši kar sem jih videla!!!

— micika
30.4. 2005 ob 9:11

Film mi je bil zelo zanimiv in všeč. in upam ,da bo še veliko takšnih filmov.Mejte se.

— david
12.5. 2005 ob 13:07

V TEM FILMU JA BRAD PITT NAJLEPŠI IGRALEC.FILM JE ZELO ZANIMIV ZELO DOBRO REŽIRAN IN JE THE BEST!

— jasmina
3.6. 2005 ob 22:44

Men je troja en izmed najbolših filmov!:)

— neja
7.6. 2005 ob 14:30 zvezdica

prema meni najveci ratnik trojanskog rata je hektor.ahilej bijaše hrabar,ali se nije bori za slobodu kao hektor vec da nekoga ubije. film je dobar,ali mnogo stvari nije prema ilijadi kako je trebalo biti.

— maroje vukoja
7.6. 2005 ob 19:36 zvezdica

ta Iztok je pa res pravljično bitje!sploh ne ve kva je dobr fil,kva je pravljičn film,kaje domišljav film. Vete kva vam povem ta film TROJA je ful cool kva si pa vi mislte pa je men prav.nevem če si ga nism vsaj 5krat pogledal pa še vedno pravm da je kul pa če prav že med ogledom vem ka se bo zgodl! mejte se fajn filme grejte pa ne bodte taki kot IZTOK GARTNER!

— Tjaša
8.6. 2005 ob 19:22

meni je troja ful bober film ker je zgodovinski in jaz imam rada zgodovino:)ŁoŁy sicer pa igra not orlando bloom in bread pitt-cccol! troja in simple the best!!!:) :) :)

— n|n|{@
9.6. 2005 ob 15:58

alo ludi kak ste kaj ke ke glejate trojo no pa gremo k komentarju meni kot sem že zadnjič povejala ful vreji. troja je seveja the best film no ja poleg evrotripa in komedij :)kak se vam kaj zdi col film ne -da da ¸:* §łmpŁł th€ b€§t-ŁoŁy

— n|n|{@
12.6. 2005 ob 14:05

Dober filem!!!

— mimi suki
18.6. 2005 ob 19:56

stari ej to je tip !!! a ne? na pitta mislim!

— brad
23.6. 2005 ob 21:27

ej to je pa tok carski film! moj najlubsi ej! upam d nism edina

— spely
18.7. 2005 ob 17:51

mislim troja.troja.najlegen darnjejsi film,k ahil pol umre k ga u peo zadane pusica,js mam rada pustolovske in ta je moj najboljsi film kar ga pomnim noben drug pustolovski mi nebo,k je res prikazano da ti enga zabodes,ne pa da to prikrijejo z nevem cem.lepo je da pokazejo kaj so naredili naprimer ko je ahil na zacetku unga zabodu u ramo tist je blo sweet al pa ko je bla vojna za zivljenje in smrt pa na koncu ko je prov kazalo kuko je folk trpeu pa kak so jih ubijali in kaj znjimi delali!legenda brad pitt pa itak najboljsi in najlepsi igralec+ben aflleck mwa wama.najboljs je blo pa ko so ahila al koga pač pol zazgali:P:P:P:P;) in js sm se na konc tko drla po dvorani,seveda pa tut cela sql smo sli z sqlo gleat to.mislim legendarnobrad mwa.in to je zato tko dobr film kr se gre o preteklosti tut mau(k je ahilova mama ga potopila v nesmrtno vodo potem je pa peto pustila smrtno(to je blo zares ql,kt da je to resnicno)mislm ljubim trojo ni...dobesedno!!)dob r mi je pa tut zato kr se bojujejo in je vse zapisano v zgodovino...pa tiste njihove bojne obleke pa sciti pa odzadje ,ma res ql no caw svima

— princess helen
29.7. 2005 ob 10:53

Ful nor film.vam rečem.film mi ni všeč sam za to,ker brad igra.tut ostala zasedba je dobra.svaka jim čast.iztok gartner pa naj te raje gleda pravljične filme.Pač iztok...NISO VSI POPOLNI.ENIM JE FILM UŠEČ ENIM PA NE.pa če je že enim film ušeč...ni treba da jim ti kvariš to veselje s to svojo kritiko.sorry.ampak je res.Film je THE BEST

— TaMaLa
4.8. 2005 ob 9:57

ful hud film splača se ga gledat! jst sm ga gledala na dvdju pa sej je vsen kje ga gledas sam da ga gledaš!!! ful huUdDoO!

— nastyka
4.8. 2005 ob 10:22

21. STOL. NI NE ČS TROJE NE LOTRA PA SEJ NE PRAVM DA JE LOTR SLB FILM!PA TROYA MA ČIST DOST GLOBINE TKO DA.PA VSI TI FILMI SO ČIST BREZVEZNI! TKO DA VEŠ! V NASPROTJU S TEMI FILMI SI ŠE HARRY POTTER ZASLUŽ OSKARJA!AJA ŠE TO: KWA PA ČE JE TO NAPISOL HOMER IN NE ZGODOVINA AL PA TI?!? TI PRA. EN K NE VE KWA JE DOBR

— HELEN FROM TROY
16.8. 2005 ob 20:43

Jah nc Gospodar prstanov se kar ostaja najboljsi film vseh casov razn mejbi ksne Drakule k je bla pomojem prva grozljivka na sploh.

— Morgoth lord of Mordor
17.8. 2005 ob 19:45

edina napaka v tem filmu je da v njem ni johnnyja deppa! (maruša) men se pa zdi,da đoni ni primeren za nobeno vlogo v troji, no mogoč za hektorjevega in anndromahinega bebeta:).sj je itak kos vsaki vlogi! drgač je pa nejhujši movie pa orlando je hud za dol past:)!(Tjaša) - katja, ti ritoliznica! (za tole napisat je rabila pol ure!

— Maruša, Tjaša, Katja
17.8. 2005 ob 19:51

Zakva ste me pa skenslal!? Uglavnem mislm da je tole kr hud film še posebej zato k Orlando not igra k je res luštkan. Sej če že igra ne prov preveč dobr je vsaj luštkan. Drgač pa še najbl normaln igra v Midsoomer murders: Judgement day!!! Morte vidt!!! p.s. Sej vemo Maruša, da si tazadn stavk ti napisala in ne nism ritoliznica!

— Katja
15.10. 2005 ob 21:00

film mi je všeč. gledala sem ga že stokrat. ob pogledu na igralce brad pitt, eric bana in orlando bloom pa se kr stupiš. ko pugledaš pittove mišice in pugledaš film ga kr morš šenkrat gledat. men je to najlubši film. sploh pa mi je všeč njegova vsebina. zlo rada bi vidla pitta sam mi nav nkol ratal saj mislm. igralska zasedba mi je tud zlo všeč. troja je čist huda. čaw

— obuževalka
26.11. 2005 ob 13:01

ma to je fuul cool film. najbolš pa zato ker je brad pitt noter!

— kr neki
14.12. 2005 ob 15:37

ej full zakon!grem gledat!aja 12-13-14letniki:ninc hygirl@hotmail.com pište kej!

— mačkica
17.12. 2005 ob 10:17

zelo rada bi povedala da ti film res seže v srce še posebaj,ko umreta hector in ahil.

— ayča
24.12. 2005 ob 14:12 zvezdica

mal prele sm pogledla trojo(že desetič) po dolgem cajtu spet.in film se me je spet dotaknu in spet sm jokala ob hektorjevem padcu pa čeprav znam že mnda cel scenarij na pamet.ne vem no iztok in vi vsi ostali...film ma globino in je prvorazreden.Pa kaj če ni po zgodbi no. Vzemimo to kot novo vrsto produkcije filma. Iz zgodovine vzameš neko okvirno zgodbo, neko ogrodje, nato pa jo preurediš po svoje. Glavno je da paris ugrabi heleno, s tem povzročita vojno, se 50 grkov spravi na trojance, ki na konc zgubijo, zaradi odisejeve ideje trojanskega konja, in da hektor pa ahil umreta. U podrobnosti pa ni treba it. Tud če ni dobila oskarja in ne wm kok nagrad še kot gospodar prstanov, js osebno mislim d se vseeno lahko enači z njem.Pa pozabte že na brada in orlanda in ne wm koga še, raj si oglejte igro Erica Bane ki je po moje še najbolš zaigrau in bi si zalsužu pomoje vsaj oskarja za najbolšo stransko vlogo, pa sean bean pa peter o`toole pa to.lp

— me
27.12. 2005 ob 18:08

Ful dobr film, za zjokat, pa Hector pa Ahil sta ful lušna. Baybay

— Lollypop
27.12. 2005 ob 18:09 zvezdica

troja je zelo pohvalen film.reziserja sta odlicna.brad je odlicno odigral v filmu svojo vlogo.lansko leto smo sli s solo gledat v kino ta film.skoraj sem jokala.brad je eleganten.film bi nagradila s petimi oskarji.pohvalno.kdo bi si mislil.

— britney
27.12. 2005 ob 18:26

ojla.js bi povedala sam to d je troja zakon.aja pa ce se kdo ne ve.maruska mencinger je v hafota

— teja
27.12. 2005 ob 18:32

Ekhm, dobr film. Pa breda derlink je v cucija-aljaža.

— Kr ena
28.12. 2005 ob 18:39 zvezdica

Troja je izpolnola moja pričakovanja.zelo bi pohvalila kostume in pa tudi igralsko zasedbo (bana, pitt, otole,byrne,bean).Vo jne so prikazane odlično, še posebaj med hectorjem in ahilom.Vsebuje malo preveč romance in razkazovanja pittovih mišic.Zelo žalostno je slovo hectorja od andromahe, žalostna pa je tudi smrt ahila.Vfilmu odlično zaigra peter o"tole in pa eric bana. Še najbol mi je všeč lik hektorja, ki ga je eric bana odigral odlično.Film bi ocenila z 10/10.

— ayca
3.1. 2006 ob 8:05 zvezdica

ne cudim se da je film troja pridobilo toliko obiskovalcev v kinu saj je bila reklama za njega (pre)velika,veliko ljudi pa ga je slo gledat samo zaradi brada in orlanda! dobro res da je da je film na momente custven drugace pa se mi zdi da je popoln polom.kolikor vem ni dobil niti ene nagrade in oskarja.zelo veliko je napak in stem ne mislim svetlolasega brada ki se mi zdi da je v tem filmu zelo poln sam sebe in da (se strinjam z iztokom) je v filmu predvsem poudarek na njegovi lepoti in ne na igri kar na zalost mene ne gane.mislim na napake kot so vse ki jih je rekel dimitrij pa tudi to da sonce vzhaja na zahodu kar je zelo zanimivo!ce ima ta film globino za katere jim ne zamerim zame je šov ki je imel dobro reklamo in po obisku v kinu si dobil samo slavo in moc ne pa tudi dobrega filma z dobrimi igralci in zgodbo(samo orlando bloom zgleda v tem filmu kot en strahopetec ki se vsega boji.ce primerjam njegovo igro s tem filmo in z igro v gospodarju prstanov in pirati s karibov je razlika ocitna)pa brez zamere vsem ki ste se ob tem filmu jokali...

— any
12.2. 2006 ob 13:25

uf ovo je cool

— maroje
12.2. 2006 ob 15:15

film je THE BEST! Brad & Orlando.njam.!

— ti na
24.2. 2006 ob 19:26

dj ta film je pa res hud. gledala sem ga že stokrat. ful mi je ušeč igralec eric bana ka je ful dobr udigrou hectorja pa tud brada pitta bi puhvala. ful so dobr prikazali obleke in ščit . papa

— ajda
25.2. 2006 ob 19:21

vsem svetujem naj si ta filem ogledajo saj je vreden ogleda. v njem je zelo dobro prikazano bojevanje, še posebaj med hectorjam in ahilom. zelo dobri so tudi kostumi in pa oklepi, ščiti, sulice... ta filem je res vreden ogleda zato si ge oglejte

— helena
2.4. 2006 ob 19:25

ja no sej je res da je mal smešn, da brad pitt igra ahila sam kwa was tok mot negova blond čupca sej jo ma helena tud pa se nubedn ne prtužuječez pitt-a se pa usi.a se te mal lubusumen? pa sej morm rečt da je drgač orlando u temu filmu res mal smešn sam sej on ni kriv če so ga pa u teko šemo napravl =)no ja pa a vas nč ne mot kwa ma agemenmon na laseh, ka zgleda kokr da bi mel od vina zamaške na glaw ?

— ma kr ena
24.5. 2006 ob 10:23

film je ''the best''

— mare
25.5. 2006 ob 10:07

Zelo rada imam zgodovinske filme,a včasih me malo spreleti to,da niso resnični.Troja je vsem znana in skoraj do dobra raziskana,film mi je vseeno odličen,čeprav so veliko stvari priredili.Zakaj ne morejo narediti zgodovinskega filma z resnično vsebino,vedno morajo nekaj prirediti,ljudje bojo vseeno imeli svoje komentarje a spoštovali bodo ljudi vseeno.Hvala za vprašanje Simona

— Simona Lozinšek
19.6. 2006 ob 16:12

troja je najbuli filem

— zidan
29.8. 2006 ob 11:56

kuk se mate

— grilc
29.9. 2006 ob 20:35

ja ze dolg najraj gledam take filme k so zgudovinski res cool

— janck
4.10. 2006 ob 16:32

FILM JE FUL FUL DOBR ČEPROV MAL GROZN AMPAK USEEN CARSKI

— JULIJA
5.11. 2006 ob 20:54 zvezdica

Ko sem gledala ta film,me je ganil do solz.Film govori o ljubezni, ki pa se je žalostno končala.Brad Pitt je zelo dobro odigral svojo ulogo,ker pokaže vsa svoja čustva.Je odličen film,ki pa bi si ga še enkrat ogledala,ne da bi mi bil dolgočasen.Moja ocena je 10+.

— MILENCI
8.12. 2006 ob 15:52

Filem sm videla šele pred kratkim, ko smo ga gledali pri zgodovini. Čeprav je v njem veliko krvi me ja takoj navdušil. Navdušil je tudi mojo prijateljico in odločili sva se, da o Troji pripraviva plakat za zgodovino.

— anchy
18.2. 2007 ob 12:45

film troja je pa eden najboljših režiranih filmov!!! sploh se ne strinjam z IZTOKOM GARTNERJEM,ki pravi,da je film le fasada,da nima nobene globine!!! halo! jst sem se ob gledanju ful razjokala,takrat ko hektor umre.res enkraten film

— pikica
3.3. 2007 ob 11:10

pa dej nehi na Troja je pa ja najboljsi film kar sm jih kdaj gledla res... super je stari nemors verjet ko smo ga u soli gledli

— mala
15.6. 2007 ob 18:29 zvezdica

Troja je res super ,najboljsi film zame ,super igralska zasedba in super zgodba.Za ljubezen ,cast in slavo v boj.Res enkratno .

— Latino
1.8. 2007 ob 13:22 zvezdica

film troy je najbolsi film vseh casov, z odlicno igralsko zasedbo. najbolj me je navdusil eric bana, ki je izvrstno upodobil svoj lik, tudi pri petru o'toole-ju je videti, da ima odlicno igralsko kariero. brad pitt pa bi si od tega filma lahko pustil dolge lase, ker mu zares pasajo in je lepsi kot zdaj. kot achilleus mi je bil prav vsec. na koncu pa naj se povem, da je film dober, ce ima dobrega reziserja. pri tem se je pokazalo, da je bil reziser kajpak ku najbolj odlicen in je tudi moj naj reziser. TOREJ: VSE POHVALE WOLFGANGU PETERSENU.

— malchy
31.10. 2007 ob 20:33

I LOVE YOU BRAD PITT

— angelina
8.2. 2008 ob 13:46

Poaneli ste zelo dober film!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!

— alen
9.2. 2008 ob 22:16 zvezdica

od filma sem vsekakor pričakovala več. povsem se strinjam z iztokom gartnerjem, ker je troja res samo ena fasada.kok je brad z lahkoto klal vse une pa ko so vsi komi čakal da jih bo zaklal sm se mogla nasmejat.nwm zaka so dal brad pitta v trojo, ker je povsem uniču film. zgledu je tk ko ena manekenska zlatolaska, ki nima pojma o dobri igri. cel film je bil domišljav in sm komi čakala kdaj ga bojo ubil, pol v bitki sm se ži razveselila ko sm misla, da ga je Hektor ubil,sam ga na mojo žalost ni. :( pol ko je pa ubil še Hektorja sm pa film gledala še sam zato, da bi vidla, kok ga bojo ubil. No, in končno ga orlando ubije. (od veselja mu zaploskam). Najboljši v celem filmu in edini, ki film povzdigne je bil Eric Bana, ki res izvrstno odigra vlogo Hektorja. Gledalec ga vidi kot junaka in odličnega vodjo. Za Ahila lahko trdim ravno nasprotno. Orlando Bloom pa čudno odigra svojo vlogo. Vendar, če se poglobimo v lik, ki ga je igral, vidimo, da ga je zadel. Z lokom zelo spominja na Legolasa. Sean Bean pa kot vedno perfektno idigrana vloga. Samo zaradi dveh oz. treh igralcem film ni poplna katastrofa. Vseskozi me je motila tudi slika, ki je glede na to, da je film narejen leta 2004 slaba. Iz homerjeve ilijade so naredili, zares nekakovosten film.
ocena: 5/10

— SARCHA
10.2. 2008 ob 0:00

eric bana je bil najbolj cuteeeeee. love him :)

— troja
10.2. 2008 ob 0:00

S + ZELO DOBRA SCENA

— KRSTICA
10.2. 2008 ob 0:01

S + ZLO DOBR FILM,SCENA IN NASPLOH VSE PS:AHIL JE ZLO LUŠTKAN

— GRKINJA
11.2. 2008 ob 0:00

ta film je tako dober. samu neki je narobe vam povem kaj!!!!!!!!!!!!!!!!!!
na koncu NEBI SMEV AHIL UMRET KER TU NEJ PRAVIČNU!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!

— teja
11.2. 2008 ob 0:00

film je bil noro dobr za umret, zanima me pa to kdaj pride v kolosej kranj. drugače je bil pa film dobro posnet in zrežiran.
igravci so pa najboljši seveda zame Brad Pitt.

— špela
12.2. 2008 ob 0:00

meni je troja full ok. najboljši je pa itak brad pitt ( IN NAJLEPŠI!!!!!!!)

— anahi
12.2. 2008 ob 0:00

Troja je full ok. telesa fantov, vsa prepotena in obdana z železom... da znoriš!! aja, najboljši in najlepši pa je itak BRAD PITT!!!!

— NIKITA
15.2. 2008 ob 15:05

kul, odštekano, kruto... meni je bil najboljši AAAhhhiiilll!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!

— gaber
12.3. 2008 ob 16:55

hector je bil fuuuuuuuuul cute!! Brad Pitt pa tak, ko prestrašena ovca!!!

— fanica
15.3. 2008 ob 15:01

najbolj cute je bil Eric Bana!!! ne pa ta debilni Brad Pitt

— lolika
16.3. 2008 ob 0:00

mi je zelo všeč

— maša vidmar
13.11. 2008 ob 15:00

film je prfekten,škoda ker je umrl ahil

— tevž
19.2. 2009 ob 15:58

Ta film je ful ful ful dober.Naj bol me pa me veseli Brad Pit.Zato,ker.pokaže svoje poteze.naj slabo.Pa je un kreten Paris.Zato,ker je ubil Ahila.

— JANCHI
19.2. 2009 ob 15:58

Troja je najbolši film,kar sem ga kdaj gledal.Pa nekaj vam povem,da Ahila ni ubila strupena pušcica.Ampak navadna pušcica.Pa še to,da je ubila Parisa po Ahilovi smrti.

— denis
19.2. 2009 ob 15:59

Ta film je zelo dober.Ampak malo izmišlje zato,ker ni bilo Odiseja.drgač pa je kot zares da je bilo tako.Če me kdo vpraša zakaj so se borili.Odgovor.Za ljubesen.Samo zato,ker je princ Paris.Ukradel Heleno.V tem boju seveda,da je Ahil hotel,da njegovo ime ostane za zmeraj.In tudi bo.

— grega
13.3. 2009 ob 0:00

ful dobr film!

— klara
8.5. 2009 ob 18:38

to je najboljši film v mojem življenju

— rebeka
26.6. 2009 ob 17:33

Troja je za mene najboljši film vseh časov,nikoli ga ne zamudim in vedno jočem ko je konec,je poln čustev...enostavno obožujem ta film

— Petra
14.9. 2009 ob 17:57

vsak dan bi ga gledal

— matevž
13.12. 2009 ob 9:16

pač men je ful ta film ušeeč...naibol pa ahil oz. brad pitt..
učer sm ga gledala po televiziji in morm rečt ta je svetoven pa fantastičeen...

— JagodKaaa
13.12. 2009 ob 13:33

troja = romantičen film:P:D

— Martina
18.12. 2009 ob 19:53

ja men se sploh ne zdi tako krut sam na koncu ko tisti strelja puščice v druzga kar puščice ven daja :p

— frnce
2.1. 2010 ob 7:51

me men je full zal za hektorja in ahila.po mojem bi mogla umret paris in helena.drugac full carski film.res se noben film se me ni tok dataknil kr sem res jokala (brad pitt najlepsi v temu filmu)

— kr ena
7.1. 2010 ob 17:58

kull film

— ursa
4.12. 2010 ob 13:15

waaa <3333

— helena
23.12. 2010 ob 23:53

Js bi neki spremenila.Tam ku je Ahilov bratranec šel u vojno in umrl tist sploh nebi smel it pa bi bli usi živi.Tako nebi umrl Hector. pa na koncu če bi bila Briseis takrat ko bi Paris ustrelil Ahila bi mu to preprečila pa četudi s svojim telesom - če ga je resnično ljubila tega nebi smela dovoliti.Res pa je bil zelo močan ker je bil velikokrat ustreljen.Briseis bi morala Parisu povedati da jo je večkrat rešil in tako bi ostal živ.In Paris sproži vojno zaradi ljubezni, pobegne pred smrtjo na koncu pa ubije Ahila ki je rešil njegovo sestrično to je res butasto saj se mi zdi da bi morali vsi preživeti: Patrocles, Hector, Ahil. Na koncu uboga Hectorjeva žena ostane sama z otrokom kar je res žalostno......
Sploh pa vsi igralci zelo dobro igrajo ( Brad pitt, Orlando Bloom, Eric Bana ).
Film je v meni vzbudil čustva takrat ko Ahil ubije Hectorja-ta pa ve da bo poražen, naslednjič takrat ko Briseis joče in prosi Parisa naj ne ubije Ahila ki pa ga vseeno ubije preden umre jo reši poljubi in ji reče naj gre s Parisom nato se zvrne saj ga je zadelo veliko puščic in ravno takrat pridejo bojevniki in se zberejo v krogu.Zdi se mi da bi moral Ahil kot največji bojevnik vseh časov preživeti ker on ni hotel nikogar raniti pravzaprav ni držal zraven nobenega boril se je sam zase in za svoje ljubljene zaradi česar je tudi umrl.Na koncu bi morali pobegniti AHIL, PARIS in BRISEIS. Konec je zelo žalosten.
je čudovit film ogledajte si ga in se poglobite vanj jaz ga vedno rada gledam

— AHIL
24.12. 2010 ob 8:00

full fajn film

— AHIL
24.12. 2010 ob 8:32

zakaj se pritožujete čez igralce predvsem čez Pitta
usi so zelo dobr igrali Ahil je imel tudi najpomembnejšo vlogo in po mojem mnenju nebi smel umret saj je rešil Parisovo sestrično on pa ga ubije.
takrat ko je padel Hector in Ahil sem zelo jokala in kot je eden pred mano rekel da Ahil ne obžaluje i9n da ničesar ne čuti to sploh ni res
Film se poteguje za ljubezen, za slavo, za čast govori pa tudi o žalosti bilo mi je zelo všeč ker je Ahil hotel da njegovo ime nebo pozabljeno saj je bil najboljši bojevnik in je svojo vlogo odlično odigral

— ***TROY***
31.1. 2011 ob 18:57

po mojem bi si lohka usaj knjigo prebral predn bi šli film delat

— noben
23.2. 2011 ob 20:32 zvezdica

Večina vas je precej kritična do tega filma. Moram vam dati prav glede tega, da film Troja ni niti najmanj podoben Homerjevi Ilijadi. No, vsa zamisel najbrž temelji na tem, a to ni filmska upodobitev Ilijade, temveč bolj različica. Ampak treba je razumeti, da sodobnega gledalca po vsej verjetnosti ne bi pritegnila zgodba, ki jo je Homer napisal pred dva tisoč leti in najbrž so ustvarjalci filma gledali predvsem na to. Troja je film po mojem okusu - je kvaliteten film. Ampak če pričakujete Ilijado, boste razočarani.

Šibka točka filma je igralska zasedba. Če so že dobili igralce, ki so po videzu ustrezali opisu likov v Ilijadi, ti niso dobro igrali. Rose Byrne (Brizeida) je bila pravo razočaranje. Brad Pitt (Ahil) in Peter O'Toole (Priam) sta sicer igrala enkratno (v bistvu me je presenetilo, da Pitt ni bil niti nominiran za oskarja!), ampak kot je omenil že nekdo pred mano - smo v Grčiji. Grki nimajo modrih oči in svetlih las. Potem pa so tu igralci, kot sta Diane Kruger (Helena) in Orlando Bloom (Paris), ki sicer ustrezajo moji predstavi svojih likov, vendar ne igrajo dobro. In potem imamo še redko vrsto igralcev, kot sta Sean Bean (Odisej) in Eric Bana (Hektor), ki dobro igrajo in ustrezajo podobi njihovih likov. Ampak ti so zelo redki.

Film mi z začetka ni obetal veliko. Zdi se mi, da se "ta dobra" stran filma pokaže šele potem, ko ga kakšne pol ure gledaš. Ampak ko prideš do tistega dela ... no, od tam naprej je film božanski! Čestitke scenografom filma, najbrž so se morali za to, da so oblikovali mesto Troja. Še gledalec osupne, ko zagleda prizor dobrodošlice ob prihodu trojanskih princev domov. In tudi število ladij in vojakov me ni pustilo razočarane - pogled na Agamemnonove ladje, ki so plule proti Troji, je bil veličasten! Pri spopadih so na trenutke nekoliko kruti, kdaj drugič pa se mi zdi, da so z vsem skupaj malo pretiravali: kot so nekateri omenili že prej, lahkotnost, s kakršno se Ahil bojuje, je naravnost smešna! Mislim, seveda, nekomu bo razpolovil glavo z mečem! Nič lažjega! In kopije bo vrgel kakšnih dvesto, tristo metrov daleč, pri tem pa bo še zadel svojo tarčo! Lepo vas prosim! Včasih pa bi lahko malce omilili zadeve. Saj vemo, da Troja ni film za majhne otroke, ampak nihče ne uživa v tem, da vsakih pet minut opazuje rezanje grl, krvave vratove, prebodene s puščicami in litre krvi, ki prši naokoli ter teče iz teles ljudi, ki so še vedno na pol živi. Najveličastnejši boj je zagotovo boj med Hektorjem in Ahilom nekje bolj na koncu filma: spopadeta se namreč dva nasprotnika, ki sta si karakterno tako različna, hkrati pa imata zelo podobno tehniko bojevanja. Do zadnjega trenutka nisi vedel, kateri izmed likov bo dobil boj (no, ja, razen, če si dovolj razgledan, da si že slišal legendo o Trojanski vojni). Po Hektorjevi smrti se vse odvija zelo hitro in je kmalu konec filma. Brizeida se vrne domov, Ahil pohabi Hektorjevo truplo in ga nazadnje vrne njegovi družini, Odisej pride na idejo o Trojanskem konju. Sledi še veličasten prizor, v katerem zgori Troja (spet, čestitke scenografom, bila sem osupla!), nato pa sežig Ahila in vseh padlih.

V filmu se vse vrti okoli ljubezni, časti in bojevanja in čeprav na začetku zveni osladno, je film vse prej kot to. Je zelo dober film, niti ne takšen, pri katerem se pretaka solze, temveč kvaliteten film, ki ga toplo priporočam tudi za v domačo videoteko. Ocena: 9,5/10.

— Someone
14.3. 2011 ob 15:26
Komentar razkriva vsebino oziroma konec filma! Prikaži
29.3. 2011 ob 19:43

film troja mi je zelo ušeč še posebaj zaradi ahila.

— troy
12.12. 2011 ob 3:58

Zivjo! Zal vas malo ve, kaj pomeni Troja. Enako velja za Triglav, Trojane, Trimoža, Trimurtija v Indiji itn... Še enkrat povem: pomeni Živa (Zemlja), Zvišeni (Duša oz. nebo) in Kresnik (Sonce). Ni iz trte zviti rek ko pravijo: nisi Slovenec, če nisi bil na Triglavu. Troja se nahaja v mali Aziji (sedaj Turčiji) na njenem skrajnem zahodu ob Ognjenem morju (Egejskem po rimsko oz. romsko, grško). Pa tudi ime Grčija ima razumljiv pomen: pomeni gričevnata pokrajina. To je samo 1 tisočinka moje razlage..., da vam mal firbec odprem.... Aja Ahil je bil Miridonec, Hektor Trojanec itd. V sami Troji so govorili slovenščino.(vendščino)

— Enej
4.2. 2012 ob 21:20

zelo krvav film

— nives
9.2. 2012 ob 16:38

zelo hud film

— luka
13.5. 2012 ob 9:47

jst sm velika fanica od ush grskih filmou
najblj pa mi je usec prou ta troja ku igra nutr brad pitt
no tudi moji ucitljci od slo je usec ta film
ceprou bolj pripoveduje od ahila kut od troje

— ninica
2.3. 2013 ob 16:23

Ma tu je dbest film k ga ne sme noben zamudit
pa še lepi igralci so še posebi Eric Bana(hector) pa orlando bloom(paris)
oglejte si ga k vm ne bo žou

— NIKA

Tvoj komentar

Si film že videl in želiš svoje vtise deliti z drugimi? Napiši svoj komentar! Zanimive ocene filmov bo urednik nagradil z zvezdica.

Preostali znaki: 4000

S komentarji obiskovalci izražajo svoja mnenja, ki niso povezana z uradnimi stališči podjetja. Pridržujemo si pravico do neobjave komentarjev, ki se v vsebinskem smislu ne navezujejo na obravnavani film, ki so žaljivi, opolzki ali brez kakršnega koli pomena. Enako velja tudi za komentarje, ki izražajo in spodbujajo nestrpnost, navajajo h kriminalnim dejanjem ipd. Komentarje izločamo po lastni presoji. Za mnenja ne odgovarjamo.