Kolosej
Film distribucije Cinemania group

Tristan in Izolda

zgodovinska romantična drama
Pripoved o ljubezni, izgubi in usodi po keltskem mitu
Na sporedu od: 3.8.2006, Kolosej Ljubljana
2h 5min / 125min
Leto: 2006
Scenarij: Dean Georgaris
Režija: Kevin Reynolds
Po padcu rimskega imperija Angliji zavlada kruti irski kralj. Angleški lord Marke skuša z zvestim vitezom Tristanom združiti deželo proti tiranskemu vladarju, toda v bitki je Tristan ranjen, zagotove smrti pa ga reši irska princesa Isolde. Med njima se rodi ljubezen, toda razpeta med različne interese njunih družin morata zatreti svoja čustva. Kljub prizadevanjem je njuno hrepenenje vse večje, dokler nista pripravljena tvegati prav vsega, četudi zgolj za en objem.

Zgodba

Po propadu rimskega imperija so se angleški gospodarji vojne znašli pod kruto vladavino irskega kralja. Eden izmed teh vodij, lord Mark, si prizadeva povezati angleška plemena in ustvariti samostojen narod. Njegov najbližji in najzvestejši vitez je Tristan, ki ga je Mark vzel pod svoje okrilje in vzgojil, potem ko je v enem izmed irskih napadov izgubil družino. Mark je prepričan, da Anglijo lahko reši pred irsko oblastjo. Toda Tristan s seboj nosi strašno skrivnost...

Smrtno ranjenega v hudi bitki ga reši Izolda, skrivnostna irska lepotica, ki Tristana skriva pred svojim očetom, irskim kraljem. Toda njuno strastno razmerje se konča s Tristanovim povratkom v Anglijo.

Irski kralj še vedno skuša povzročiti nemir med angleškimi plemeni. Svojo hčerko ponudi za nagrado najboljšemu med angleškimi junaki. Tristan osvoji princesino roko za svojega strica Marka, ki bo končno lahko uresničil sanje o poenoteni Angliji. Toda ta princesa je prav Tristanova rešiteljica Izolda. Še huje pa je to, da je Mark dober in dostojen bodoči kralj, ki je vseskozi verjel v Tristana.

Najprej ju je ločevala vojna med njunima deželama, zdaj ju ločuje zvestoba kralju in deželi. Tristan in Izolda morata zatreti svoja čustva zavoljo miru in prihodnosti Anglije. Toda njuna strast je vse večja, zato tvegata vse, da bi si ljubezen izkazala še zadnjič.

Celovečerec Tristan in Izolda je pripoved o ljubezni, izgubi in usodi, ki temelji na večnem keltskem mitu o nesrečni strasti, zgodba o nemogočem ljubezenskem razmerju, v katerem vseeno zmaga ljubezen. Gre za obdobje, o katerem je znanega zelo malo, za obdobje med padcem rimskega imperija in renesanso. Izvršni producenti so Ridley Scott, Tony Scott, Jim Lemley in Frank Hubner. Po scenariju Deana Georgarisa je film režiral Kevin Reynolds.

Igralska zasedba

James Franco (Tristan) je kritike najbolj prepričal z vlogo Jamesa Deana v istoimenskem televizijskem filmu Marka Rydella. Priigral si je zlati globus ter nominaciji za emmyja in nagrado Screen Actors Guild. Dobro ga poznamo tudi po vlogi Harryja Osborna v celovečercih Sama Raimija Spider-Man in Spider-Man 2, obeta pa se tudi že tretje nadaljevanje. Pred kratkim se je preizkusil v uspešnicah The Company Roberta Altmana in The Great Raid Johna Dahla. Zaigral je v režiserskem prvencu Nicolasa Cagea Sonny. V njegovo filmografijo med drugim sodijo še City by the Sea Michaela Catona-Jonesa, Deuces Wild Martina Scorseseja, Whatever It Takes Davida Raynra in Never Been Kissed Raje Gosnella. Na malih zaslonih je nastopal v odlično sprejeti seriji Freaks and Geeks. Napisal in režiral je številne kratke igre ter v njih tudi zaigral. Med njimi sta The Ape, na podlagi katere je lani režiral še istoimenski film, ter Good Time Max, katere filmska različica prihaja v kratkem.

Sophia Myles (Izolda) je svojo igralsko kariero začela z manjšo vlogo v televizijskem filmu The Prince and the Pauper. Sledila je serija Big Women, nato pa celovečerec Patricie Roczema Mansfield Park in televizijska serija Oliver Twist, v kateri je zaigrala Oliverjevo mamo. Videli smo jo lahko tudi v komediji Stefana Schwartza The Abduction Club, trilerju Alberta in Allena Hughesa From Hell, futurističnem trilerju Lena Wisemana Underworld in fantazijski pustolovščini Jonathana Frakesa Thunderbirds .

Rufus Sewell (Mark) je na velikih platnih nazadnje navduševal lani v celovečercu The Legend of Zorro Martina Campbella. Pred kratkim je tudi že zaključil snemanje filma Neila Burgera The Illusionist, ki naj bi v kinematografe prišel še letos. Svojo prelomno televizijsko vlogo je odigral leta 1994 v seriji Middlemarch, na male zaslone pa se je uspešno vrnil leta 2003 z glavno vlogo v filmu Charles II Joea Wrighta. Zaigral je v celovečercu Twenty One Dona Boyda, A Knight's Tale Briana Helgelanda, Dark City Alexa Proyasa, Dangerous Beauty Marshalla Herskovitza, Bless the Child Chucka Russela, Carrington Christopherja Hamptona, Cold Comfort Farm Johna Schlesingerja, Hamlet Kennetha Branagha, Illuminata Johna Turturra in The Very Thought of You Nicka Hamma. Na gledaliških odrih je zaigral v igrah Making It Better (nagrada London Critics Circles za najboljšega novinca), Translations, Rat in the Skull, Macbeth in Luther.

David Patrick O’Hara (irski kralj) se je takoj po končanem snemanju celovečerca Tristan in Izolda pridružil igralski zasedbi prihajajočega celovečerca Martina Scorseseja The Departed. Leta 2004 je zaigral v odlično ocenjenem filmu Hotel Rwanda. Njegov igralski prvenec na velikih platnih je Comfort and Joy Billyja Forsytha. Pohvali se lahko s številnimi vlogami, med drugim v celovečercih Braveheart, Stander, Den of Lions, Made, The Matchmaker in Fever. Med njegove televizijske projekte sodijo Taggert, One By One, Crossfire Trail, The District, Jesus, Oliver Twist in Prime Suspect 5.

Thomas Sangster (mladi Tristan) je svojo igralsko kariero začel s televizijskimi vlogami v filmih The Adventures of Station Jim, Bobbie's Girl, The Miracle of the Cards in Stig of the Dump. Slednji je bil nagrajen z nagradama emmy in BAFTA. Za vlogo v televizijski mini seriji Entrusted je leta 2003 prejel nagrado za najboljšega igralca v mini seriji na filmskem festivalu v Monte Carlu. Love Actually Richarda Curtisa je bil njegov prvi mednarodni celovečerec. Za vlogo sina Liama Neesona je prejel nominacijo za nagrado Satellite za najboljšega stranskega igralca v mjuziklu ali komediji. Kasneje je zaigral v televizijski seriji Featherboy, letos pa je že gostoval na velikih platnih v celovečercu Kirka Jonesa Nanny McPhee.

Filmska ekipa

Kevin Reynolds (režija) je med študijem filma v Teksasu in kasneje v južni Kaliforniji ustvaril kratki film Proof, na podlagi katerega je nastal njegov režiserski prvenec Fandango. Sledile so uspešnice The Beast of War, Robin Hood: Prince of Thieves, Rapa Nui, Waterworld, 187 in nazadnje The Count of Monte Cristo.

Dean Georgaris (scenarij) se je kot scenarist podpisal pod številne filmske projekte, med katerimi izstopajo The Manchurian Candidate Jonathana Demmea, Lara Croft Tomb Raider: The Cradle of Life Jana de Bonta in Paycheck Johna Wooja.

Ridley Scott (izvršni producent) je že davnega leta 1965 med študijem na Kraljevi akademiji umetnosti ustvaril svoj prvi kratki film Boy and a Bicycle. Njegov prvi celovečerec The Duellists mu je leta 1978 na filmskem festivalu v Cannesu prinesel veliko nagrado žirije. Drugi film je velika uspešnica Alien, ki je bila nagrajena z oskarjem v kategoriji posebni efekti.

Sledili so Blade Runner, ki ga danes v svetu filma poznamo kot enega izmed mejnikov v razvoju znanstvene fantastike, Legend, Someone to Watch Over Me in Black Rain. Leta 1992 je kot režiser prepričal s filmom Thelma and Louise, s katerim si je prislužil prvo nominacijo za oskarja, potegoval pa se je tudi za nagrado BAFTA. Film je bil med petimi nominiranci v kategoriji najboljši celovečerec.

Leta 1995 je s svojim bratom Tonyjem ustanovil produkcijsko hišo Scott Free Entertainment, v okviru katere sta nastala celovečerca White Squall in G.I. Jane, ki ju je Scott tudi režiral. V tem obdobju je produciral še filma Clay Pigeons in Where the Money Is. Leta 1998 je s sinom Jakeom ustanovil še produkcijsko hišo Black Dog Films, ki je med drugim poskrbela za produkcijo video spotov za uspešne glasbenike, kot so REM, U2 in Puff Daddy ter bila za dosežke nagrajena z nagrado DEAD Pencil.

Leta 2000 je bil nominiran za oskarja za režijo filma Gladiator, ki je bil nagrajen z oskarjem v kategoriji najboljši celovečerec, najboljši igralec (Russell Crowe) in še treh drugih kategorijah. Poleg tega je prepričal tudi podeljevalce nagrad zlati globus in BAFTA.

Še istega leta je Scott končal režijo nadaljevanja trilerja The Silence of the Lambs, Hannibal. Dve leti kasneje je prejel nominacijo za oskarja za uspešnico Black Hawk Down, ki jo je režiral in skupaj z Jerryjem Bruckheimerjem tudi produciral. V tem letu se je izkazal tudi kot izvršni producent televizijskega filma The Gathering Storm (HBO) in bil nagrajen z emmyjem. Film je osvojil tudi zlati globus za najboljšo miniserijo ali celovečerec ter številne druge nagrade, med drugim tri nagrade BAFTA. Pred tremi leti Ridley Scott režiral kritično odlično ocenjen film Matchstick Men.

Tudi lani smo lahko uživali v njegovi mojstrovini in sicer v zgodovinskem filmu Kingdom of Heaven. Pred kratkim je zaključil produkcijo in režijo prihajajočega celovečerca A Good Year.

Komentarji

3.7. 2006 ob 11:24

super film. sicer bi bil lahk mal mn limonadast na kšnmu koncu, sicer je pa zelo zanimiv film:)

— ursh
21.7. 2006 ob 8:46 zvezdica

film, ki ima korenine v operi od Wagnerja, je glede na pomanjkanje filmov z zgodovinsko vsebino, se posebaj po Braveheartu, zadeva vredna ogleda. dokaj noname igralci, ki si sele utirajo pot med "zvezde", zgodba pa pac taksna kot je bila spisana ze pred mnogo casa. ce vam je vsec cast, romantika, ljubezen itd., itd., potlej kar pogledat.

— Liones
21.7. 2006 ob 16:07 zvezdica

Film niti približno ne dosega pričakovanega zgodovinskega vzdušja, je precenjen in ni vreden ogleda. Že dejstvo da sta si v laseh Anglija in Irska, ki se spopadata z "ogromno" vojsko-celih 20 vojakov predstavlja celo državo, nam pove veliko. Ogled filma svetujem le tistim, ki pričakujete ljubezensko zgodbo, pa še ta ni za točenje solza po ramenu izbranca. Igralska zasedba me je razočarala. Vglavnem razvlečena ljubezenska zgodba brez zapleta.

— ignacij
26.7. 2006 ob 15:45

Kukr j kak zgudovinsk film udhitm u kino ! Tale ž more bit fajn pa tud tale igralc j lušn ! No se vidmo u kinu !

— AnCHy
28.7. 2006 ob 1:43

film je odličen, pusti vtis, tako zgodovinski kot ljubezenski. priporočam ogled. lp

— ewi
30.7. 2006 ob 17:30

zeh zeh

— mac
2.8. 2006 ob 21:51 zvezdica

film je predvsem ljubezenska zgodba, ki je želela prikazati veloko za malo denarja. vsebina filma je zelo preprosta, smrt, zvestoba, smrt, vstajenje, ljubezen, zvestoba, nezvestoba, smrt. tako lahko na hitro povzamem film. kar me pri filmu najbolj moti je, da želijo ustvarjalci posneti veličasten film, pozabijo pa vložiti dovolj sredstev, da bi lahko vsaj sprejemljivo pokazali zgodovinsko ozadje. film je daleč od bravehearta in je podobno naret kot ktralj artur, 20 igralcev in statistov ki prikazujejo velike bitke. je pa film za vse ki si želijo videti "pravo"ljubezen in prijateljstvo.

— drago
5.8. 2006 ob 20:27

film je odlicn.glavni igralc zna igrat pa tut dobr zgleda...dost romantike dost bojevanja.odlicn!!!

— jst
5.8. 2006 ob 20:28

film sm vidla ze trikrat pa bi ga loh se stokrat.zelo zanimivo...priporoca m!!!

— ena
12.8. 2006 ob 12:16

Spoštovani Sicer si še nisem ogledal filma, ampak si ga nameravam predvsem zaradi zanimivega okolja v katerega je postavljen in ker je narejen po velikem klasičnem delu. Me pa motijo komentarji o tem da cca 20 vojakov poskuša prikazati celotno vojsko. Če bi malce poznali zgodovino vojn, bi vedeli da, je v tistem času osnovo vojske sestavljalo nekaj deset konjenikov in to je to, če pa pričakujete od zgodovinskih filmov nekakšne spektakle ala aleksander... je pa to popolnoma nerealno in napihnjeno.

— atila
13.8. 2006 ob 13:33

film je fuul luskan...sam k je tragicn konc...sicer pa folk pred mano k je daju komentarje..ne ve pomena ljubezni...in ker so od filma prcakval klenje med irci pa anglezi.zato so bli razocarani..ja lubcki moji zao mi je...ce hocte klanje pa grozlivko..pejte gledat film prekletstvo druzine bell...mogoce vm bo bl usec...

— kaja
14.8. 2006 ob 21:25 zvezdica

Romeo in Julija z napako. Okej, Tristan (James Franco) in Isolda (Sophia Myles) sta resda še večja od Romea in Julije, ali če hočete, od Iztoka in Irene, toda kaj, ko sta dobila mali film. Film, ki ju ni vreden. Film, ki njun renome vrže na stopnjo navadnih ljubimcev iz sosednje vasi. Jasno, režiral ju je Kevin Reynods, megaloman brez jajc, ki še vedno misli, da je na vrhu sveta. Da je James Cameron, pa četudi je njegov Waterworld neslavno potonil že pred leti. In pozor, film so morali financirati na Češkem, saj ga čez lužo vse od konca sedemdesetih, ko ga je želel skupaj spacati Ridley Scott, niso uspeli posneti. Sedaj mu manjka veliko. Manjka mu šarm, manjka mu energija, manjkajo mu pravi igralci, manjka mu vse tisto, kar sta imela prava Tristan in Isolda. Prepovedana ljubimca, ki sta sadove uživala pri mostu, pri svoji gori Brokeback. Tam, kjer ju ni videl njen mož (Rufus Sewell). Tam, kjer sta se požvižgala na nevarne politične spore med Irci in Britanci. Romeo in Julija z napako pač.

— iztok gartner
14.8. 2006 ob 23:22 zvezdica

Hja! Srednjeveška klasika, ki velja za obvezno čtivo sedaj ekranizirana. Marskido bi se razveselil, da je sedaj ne bo več potrebno prebrati saj si jo lahko enostavno ogledamo. Pa ni tako! Film, ki se je od romana popolnoma distanciral. Servira nam romantično zgodbo s katreo sicer ni nič narobe vendar ob njej ne doživimo orgazma- ja parv tistega orgazma, ki bi dal filmu piko na i. Škoda zgodbo bi lahko predstavili precej bolj gledljivo. Skratka film brez preseškov. Primerno le za tiste, ki sovražijo obvezna branja v srednji šoli in jim je dovolj če zgodbo poznajo le na četrt.

— Casper
15.8. 2006 ob 22:02

film je biu kr neki skratkafuj

— tristan
17.8. 2006 ob 13:17

Film je zelo gledljiv, vendar ni idealen. Gre predvsem za ljubezensko zgodbo, vendar tudi ta ni idealna. Vidi se namreč, da Tristanova ljubezen ni večja od vsega.

— Navihanka
27.8. 2006 ob 13:57

ŠLA SEM GLEDAT ŽE VEČ ZGODOVINSKIH FILMOV (TROJA, KRALJ ARTHUR,ALEKSANDER,CA SANOVA..) ZA TEGA ŠE SICER NE VEM KAKŠEN JE ŠLA PA GA BOM GLEDAT DRUGAČE PA GA BOM POISKALA V VIDEOTEKI

— Tijka
30.8. 2006 ob 15:02 zvezdica

Tristan&Izolda romantičen in strasten filem poln čustev. Če bi jaz ocenjevala od 1-10 bi bil film čista 10-ka ker je izjemen. Polno je romantike in strasti. Po mojem je bil film izredno dobro odigran in režisiran saj ko sem vidla vse tiste prizore me je to zelo ganlo vendar ne do solz. V bistvu takot Romeo in Julia prepovedana ljubezen in na koncu smrt obeh ljubimcev. Tristan&Izolda se mi je zdel zelo izjemen film ki si po mojem mnenju zasluži pohvalo. To je moje mnenje o tem filmu ki sem si ga ogledala!

— Tijka
1.9. 2006 ob 18:40 zvezdica

film mi je bil zelo všeč, izbrali so dobre igralce. james franco je bil odličen :) vse je bilo prikazano zelo realno, od bojev do ljubezni. motil me je konec, zdelo se mi je, da so skušali na hitro končati - morda se motim, to je samo moje mnenje :) sicer pa film res vreden ogleda, za tiste, ki imajo radi romantiko, pa tudi tiste, ki jih navdušuje akcija ;)

— me
15.9. 2006 ob 9:57

ful dober film

— doris rižnik
27.11. 2006 ob 13:25

Film je tipicen dokaz da so bile ženske vedno povod za spopade...drugace mi je biu film zelo usec, tudi vsebina je dobra,dosti romantike za tiste ki ste bolj romantične duše in dosti akcije za tiste malo manj romantični:), malce me je razočaral konec, ampak tudi kdaj je zanimivo to da je presenetljiv konec, ker verjetno je večina gledalcev pričakovala kakšen drugačen konec oz. bolj srečen če lahko temu tako rečemo...film je res vredn ogleda!Lp

— barby
30.12. 2006 ob 22:49

Zelo me zanima kako je naslov tega romana po katerem je bil film posnet? Upam da mi lahko kdo pomaga.

— anja_
17.3. 2007 ob 17:45

prebrala sem knjigo in si ogledala film, čisto drugačna! A oba lepa...

— ERIKA
24.10. 2010 ob 14:47

A v temu filmu igra tut Heath Ladger??

— *Kaj te briga?*
2.11. 2011 ob 14:20

Mene tut zanima naslov romana po katerem je bil film posnet? Če kdo ve naj prosim napiše.

— tanaja
9.4. 2014 ob 9:47

odlično

— odlično

Tvoj komentar

Si film že videl in želiš svoje vtise deliti z drugimi? Napiši svoj komentar! Zanimive ocene filmov bo urednik nagradil z zvezdica.

Preostali znaki: 4000

S komentarji obiskovalci izražajo svoja mnenja, ki niso povezana z uradnimi stališči podjetja. Pridržujemo si pravico do neobjave komentarjev, ki se v vsebinskem smislu ne navezujejo na obravnavani film, ki so žaljivi, opolzki ali brez kakršnega koli pomena. Enako velja tudi za komentarje, ki izražajo in spodbujajo nestrpnost, navajajo h kriminalnim dejanjem ipd. Komentarje izločamo po lastni presoji. Za mnenja ne odgovarjamo.