Kolosej
Film distribucije Continental Film

Trinajstletnici

drama
Vse se zgodi tako hitro!
Na sporedu od: 18.12.2003, Kolosej Ljubljana
1h 40min / 100min
Leto: 2002
Država: ZDA
Scenarij: Catherine Hardwicke, Nikki Reed
Debitantska režiserka in dve najstniški igralki vam predstavljata neprizanesljiv vpogled v urbano adolescenco leta 2003, provokativni portret tega, kaj danes čutijo, prestajajo in o čemer razmišljajo.

Debitantska režiserka in dve najstniški igralki vam predstavljata neprizanesljiv vpogled v urbano adolescenso leta 2003, provokativni portret tega, kaj danes čutijo, prestajajo in o čemer razmišljajo.

Catherine Hardwicke je na festivalu v Sundancu dobila nagrado za režijo. Scenarij za ta izviren projekt je napisala s takrat 13-letno Nikki Reed, ki so se ji pripetili številni dogodki, ki jih vidimo na platnu. Skupaj sta skovali hiter in drzen film, ob katerem ne moremo niti pomežikniti, film o trenjih, skritih nevarnostih in skrivnih ritualih, razblinjenijh upih in neuklonjivih sanjah dveh ameriških deklet, ki si skušata utreti pot v svet, za katerega obstaja le malo zemljevidov.

Kaj prav zdaj pomeni imeti 13 let? To so bila vedno leta, ko se je oblikovala osebnost, identiteta in ko si se začel zavedati, kaj pomeniš v svetu. A v današnji Ameriki je pritisk na trinajstletnice hujši kot kdajkoli - z medijsko napihnjenimi pričakovanji o zapeljivosti, lepoti, prebodenih telesih in drobnih krajah, ki postajajo zunanji simboli generacije, ki si obupano prizadeva najti lastnega duha.

Hardwickova tematiko raziskuje odkritosrčno, jasno in strastno. Z uporabo hiperkinetične kamere ujame tako radost kot napetosti, ko treščiš v adolescenco. V zgodbi spremljamo preobrazbo Tracy (Evan Rachel Wood), ki je sprva učenka, ki se še vedno igra z medvedki in barbikami. Potem pa Tracy pride v srednjo šolo, kjer vse že kar puhti od seksualnosti. Tam je priča moči in priljubljenosti Evie Zamora (Nikki Reed, koscenaristka), ki slovi kot najbolj vroča bejba na šoli. Ultra-priljubljena, lepa kot manekenka in očarljivo snobovska, Evie predstavlja vse, kar si Tracy nenadoma želi in hoče postati.

Sprva Tracy nima nobene možnosti, da bi bila sprejeta v Evino elitno kliko. Ne obnaša se prav, ima napačne prijatelje, definitivno je vse narobe z njenim videzom. A Tracy se sčasoma spremeni, korak za korakom, v ideal najstnice leta 2003. Odkrije, kako se ličiti, oblačiti, obnašati, kako oblikovati pričesko.

Na svojo stran pridobi Evie in celo fantje se začnejo zanimati zanjo. A bolj ko Tracy stopa po poti prezgodnje dozorelosti, več stvari postavlja na kocko. Trga se tesna vez z garaško materjo (Holly Hunter), v šoli ji gre vse slabše in čeprav sovraži materinega fanta, nekdanjega narkomana (Jeremy Sisto), tudi sama začne jemati mamila. Kljub vsemu pa je Tracy še vedno trinajstletnica, ujeta v vrtinec čustev, ko je vse, kar stori, kar reče, kar želi, neznanskega pomena. In še vedno je pred njo vse življenje.

Ko ti je trinajst let

Pravijo ji dekliška kultura. V današnji Ameriki je vsepovsod -- v šolah in nakupovalnih centrih, na televiziji in v vseh priljubljenih revijah - dekleta, ki razkazujejo popke in trebuhe v vrtoglavo visokih petkah, s tetovažami, naličene kot manekenke, na ogled postavljajo vse, kar imajo, živijo hitro in naporno, pa čeprav še zdaleč nimajo 18 let.

Ta neodvisna, ambiciozna dekleta niti približno niso podobna zadržani generaciji lepotic v rožnatem iz preteklosti. Kaj torej pomeni, da dekleta trošijo velikanske količine energije (in denarja), da bi postale abstraktni ideal vsega najsodobnejšega, suhljatega, zapeljivega, pripravljenega na vse ravno v tistem življenjskem obdobju, ko so najbolj ranljiva, ko začnejo razvijati težko pridobljeno samozavest in oblikovati prve plasti krhke identitete?

Številni sociologi in družinski terapevti opozarjajo na dekliško kulturo in vpliv, ki ga ima ta na odraščajoče, ko so nenadoma vrženi v neizprosen svet potrošništva, seksa, drog in agresije. Najstniki so se vedno znašli na ekstremih kulture, a zdaj so ekstremi postali norme in celo najboljši in najbistrejši otroci se okužijo z vročično željo, da bi se vključili v z videzom obsedeni mikrokozmos srednje šole.

Režiserka Trinajstletnic Catherine Hardwicke se je dodobra seznanila z vsemi naštetimi vidiki, ko je hodila z moškim, ki je imel hčerko tik pred puberteto. Z moškim se je razšla, še vedno pa se je dobivala z njegovo hčerko, Nikki Reed. Ko je Reedova dopolnila 13 let, je bila Hardwickova priča dramatični spremembi v njej. Reedova je postala strahovito jezna, nekomunikativna, skrivnostna. Vsako jutro se je več ur lišpala, kot bi se vsak dan pripravljala za glavno vlogo v kakšnem filmu, kot bi bile njene življenjske priložnosti odvisne samo od zunanjega videza.

Zaskrbljena režiserka je začela z Reedovo preživljati še več časa in skušala v njej prebuditi zanimanje za umetnost ali za karkoli, kar bi ji vrnilo veselje do resničnega življenja. Ko je pokazala strast do igralstva in filma, jo je Hardwickova pri tem spodbujala. Hardwickova je zelo ugledna scenografka, dolge ure na snemanjih pa je od samih priznanih režiserjev pridobivala tudi znanje o filmskem ustvarjanju.

Sprva sta se odločili napisati lahkotno najstniško komedijo. A ko je Hardwickova Reedovo spraševala po podrobnostih o tem, kakšno je zdaj najstniško življenje, se je izoblikovala precej bolj kompleksna zgodba: resnična zgodba o tem, kaj je Reedova izkusila v srednji šoli. Reedova je začela razkrivati svet, ki so ga podžigali jeza, zmedenost, uporništvo in strah, da se ne bi mogla prilagoditi; svet, poln seksa, vrhunske mode, anoreksije, bulimije, kraj v trgovinah, samoiznakažanja in mamil. Hardwickova je bila osupla.

"Vse te reči so privrele iz mene," se spominja Reedova, "stvari, ki jih ni moč pojasniti - kako sem mami pokazala hrbet, kako pomemben je zunanji videz, kako te posiljujejo z zunanjo podobo, kako težko je ločevati pravo ljubezen od lažne - in obe sva spoznali, da se v zgodbi dogajajo pomembne stvari."

"Sprva sem želela vedeti, o čem se dekleta resnično pogovarjajo," pravi Hardwickova, "in ko se mi je Nikki odprla, je postalo veliko bolj zanimivo. K njeni zgodbi sem začela dodajati svoja opažanja o njeni mami, ki je tako kot lik Mel frizerka, zadeve, o katerih sem se pogovarjala z njenimi starši in vse to se je razvilo v nekaj povsem nepričakovanega. Z Nikki sva vsak napisan prizor odigrali in takoj sem vedela, da se pred nama oblikuje mogočna in zelo živa zgodba."

Hardwickova in Reedova sta prvi osnutek scenarija napisali v samo šestih dneh med Nikkijinimi zimskimi počitnicami. Reedova se je vrnila v šolo, Hardwickovo pa je kar razganjalo od vneme. "Mudilo se mi je, saj sem spoznala, da moram film posneti do poletja, ker sem želela, da je v njem Nikki. Želela sem si, da bi bila tudi še blizu trinajstim, pa tudi, da ne bi bilo šole, ker nisem hotela, da bi še dodatno pritiskali nanjo."

Čeprav je Nikkijino življenje zelo podobno Tracyjinemu, je Hardwickova Reedovi svetovala, naj ne odigra glavne vloge. "Zelo, zelo težko bi igrala samo sebe. Poleg tega se mi je zdelo, da v njej ni nedolžnosti, kakršno sem želela, da bi videli v Tracy, ker je že vse prestala in prišla na drugo stran." Vlogo Tracy je tako dobila Evan Rachel Wood.

Film se ukvarja s prihodnostjo ameriških deklet, vendar sta Trinajstletnici tudi poklon umetniški moči žensk, ki ta trenutek delajo pri filmu. Namenoma so najeli kar največ ženske delovne sile tako za igralski ansambel kot za kamero. Skupaj v filmu nastopa 14 žensk (od 26 vlog z besedilom), 39 žensk je bilo za kamero (ekipa za kamero je skupaj štela 90 članov), 8 žensk je sodelovalo pri glasbi za film. Poleg tega je pet od devetih producentov filma žensk.

O igralcih

Holly Hunter (Melanie) je dobila oskarja za Piano, zanj pa je dobila tudi zlati globus, BAFTO, nagrado v Cannesu in nagrado National Board of Review. Nominacijo za oskarja sta ji prinesli še vlogi v Firmi in Televizijskem dnevniku. Za vlogo v slednjem je dobila nagrado ameriških in losangeleških kritikov, nagrado The National Board of Review in nagrado na berlinskem filmskem festivalu.

Na Canneskem festivalu je dobila tudi nagrado Un Certain Regard za vlogo v THINGS YOU CAN TELL JUST BY LOOKING AT HER. Emmyja in nominacijo za zlati globus ji je prinesel nastop v Harlan County War. Emmyja je dobila za vlogi v The Positively True Adventures of the Alleged Texas Cheerleader-Murdering Mom ter Roe vs. Wade.

Nadarjena in delovna igralka velikih platen, malih ekranov in odra je bila koproducentka in glavna igralka v CONTROL FREAKS in producentka Mother Son v gledališču Met v Los Angelesu.

Posnela je še filme MOONLIGHT MILE, O BROTHER, WHERE ART THOU? (Kdo je tu nor?), JESUS' SON, TIME CODE, LIVING OUT LOUD, HOME FOR THE HOLIDAYS (Domov na počitnice), COPYCAT (Posnemovalec), ONCE AROUND, ALWAYS, RAISING ARIZONA, CRASH in A LIFE LESS ORDINARY (Odštekano življenje).

Nastopila je tudi v ABC-jevi When Billie Beat Bobby, tu je upodobila teniško legendo Billie Jean King v razvpitem dvoboju spolov leta 1973 med Kingovo in Bobbyjem Riggsom.

Evan Rachel Wood (Tracy) je najbolj znana po vlogi v nadaljevanki Spet zaljubljena. Leta 2002 je ob Alu Pacinu nastopila v SIMONE in z Vivico A. Fox v LITTLE SECRETS. Med njenimi filmi so še PRACTICAL MAGIC (Čarovnije za vsak dan), DIGGING TO CHINA, DETOUR, THE MISSING.

Za televizijo je posnela Down Will Come Baby, Profiler, Get to the Heart: The Barbara Mandrell Story, Death in Small Doses, The West Wing (Zahodno krilo).

Nastopa tudi v gledališču.

Kot igralka dela nepretrgano že devet let. Začela je na televiziji, najprej v Search For Grace ter In The Best of Families: Marriage, Pride & Madness..

Nikki Reed (Evie Zamora, koscenaristka); Trinajstletnici sta zanjo igralski in scenaristični prvenec. Ko je pisala scenarij, je bila stara 13 let, ko ga je snemala, pa 14. Zdaj jih ima 15 in je odličnjakinja, gimnastičarka in jahalka. Za upodobitev Evie Zamora ji je revija Movielie dodelila nagrado One To Watch.

O filmskih ustvarjalcih

Catherine Hardwicke (režiserka, koscenaristka) je za režijo Trinajstletnic dobila nagrado na letošnjem festivalu v Sundancu. Film je tudi zanjo režijski in scenaristični prvenec.

Marljiva scenografka in arhitektka se je filmske umetnosti učila od slavnih imen, kot so Cameron Crowe, David O. Russell, Costa Gavras in Richard Linklater. Vizualno so film Trinajstletnici deloma navdihnili Russellovi Trije kralji.

Kot scenografka je delala pri filmih THREE KINGS (Trije kralji), VANILLA SKY, TOMBSTONE, ANTITRUST, THE NEWTON BOYS, MAD CITY (Noro mesto), 2 DAYS IN THE VALLEY, TANK GIRL, POSSE in LAUREL CANYON. Bila je tudi režiserka druge ekipe pri Linklaterjevi SUBURBIJI.

Scenografijo je oblikovala za več kot 20 filmov.

Komentarji

18.12. 2004 ob 11:15

film je bil ful nor sploh zato ker se to res dogaja pa ful noro je bil posnet pa tud zgdba je ful nora,po to kva use nardijo najstnoki da bi bli popularn,res ne vem kva nj rečm sm brez besed sam film je pa uglavnam ful nor mislm d best morm rečt.tko da če si ga še niste ogledal si ga preprost morte kr je film res d best in nav vm žov za ogled. lp M4RY

— M4RY
2.1. 2005 ob 21:38

Ja men je bla ži reklama za ta film full všeč zato nism najdla razloga da ne bi šla gledat film. Vidla sm ga vsaj 6x. Ja men se zdi full fajni, fajn so predstavl v njem resnico nekaterih (ne bom rekla vseh 13-letnikov/ic) ampak nekaterih. V njem se ne naučiš kej dlih fajnga čeprav konc se mi zdi full krut!! Konc je pač realn. Posnet je tut full vredu, fajna igralska zasedba uglavnem pomoje si zasluži čisto 10-ko:)))

— ¤EwiE¤
4.2. 2005 ob 12:34

Ta film je tok carski!!!Moj najljubši muvič!Use je ful direktno,kar mi je ful ušeč.Zgodba je zlo kruta in ne morm vrjet kok je Tracy odgovarjala mami in ni ugotovila da ji hoče sam dobro!

— Maja
12.2. 2005 ob 13:05

film thirteen je še vedno moj najljubši film in sem ga gledala že večkrat. tracy in evie zelo dobro igrata in k sreči ima tracy tako razumevajočo mamo. film je odličen in tudi odlično odigran. najstnikom pokaže kaj se jim lahko zgodi in dobro vpliva na njih. to je vse...film je vreden ogleda!

— tracyka
22.2. 2005 ob 16:06

bedn fil, ki mu ni para:)

— hjsdg
22.6. 2005 ob 15:00 zvezdica

olla! pravkar sem si ogledala film trinajstletnici! film mi je zelo všeč! zelo je poučen,saj opisuje kako je tracy zapadla v težave brez potrebno!! caw!

— gaia haladea
3.8. 2005 ob 11:53

ta film je najbolši...men je tok hud da sm ga gledala še fulkrat pa mi je vedno bolši.nikol se ga ne naveličam...hud je!

— šmotkica
5.8. 2005 ob 15:33

ta film je res dober. priporočala bi ga vsem najstnicam, trinajstletnicam ..

— TINA
24.8. 2005 ob 14:15

ful zakon film!

— tina
27.8. 2005 ob 18:09

Mislim, men je film bedn, k se res ne dogaja drugga kt to d unedve hodita po trgovinah pa pol na koncu je mal akcije! Mislim d, je koga ze sam to pritegnil...mene uglavnem ni navdusu...

— Ana Lee
13.9. 2005 ob 7:44 zvezdica

FILM ZARES POKAŽE KAJ SE LAHKO ZGODI , KO ENKRAT ZAPADEŠV DRUŽBO DROGE, SPOLNOSTI...PUNCI IGRATA ZELO DOBRO, FILM PA JE PRAV TAKO ZELO DOBRO POSNET. ZA VSE TSTE, K SO VM TAKI FILMI UŠEČ, SE VM ZDIJO ZANIMIVI SI OGLEJTE ŠE FILM KOŠARKARJEV DNEVNIK, KI JE PRIKAZAN NA ŠE HUJŠI NAČIN, IGRA PA LEONARDO DI CAPRIO.

— CAR
22.9. 2005 ob 19:29

jah meni je bil film ful zakon k se gre pač o mamilih pa vsem tem kar se dogaja tudi v resnici!!! vreden ogleda

— mala
29.9. 2005 ob 22:33

film je res zakon. definitivno vredn ogleda. !!

— evelin
25.1. 2006 ob 19:52 zvezdica

film je najboljša drama kar sm jih vidu! Zelo dobr prikazuje probleme najstnikov in kako lahko zapadeš v slabo družbo, droge, spolne odnose, krajo.in sve to pri 13ih letih!!!film me je pretresu in si ga res morte ogledat sploh pa če ste najstniki!!!Lp mare92

— mare92
3.2. 2006 ob 19:31 zvezdica

men je bil film ful, ful, ful, ful ušeč. ker je ful realen in je večina najstnikov to res doživela. da zapadeš u te droge pa spolnost pa to. v glavnem men je žal da ga nism prej gledala kr pol mogoč ne bi rabla it skoz vse to skoz kar sm šla. drgač si ga pa morate ogledat, ker je res super!!!

— super
17.3. 2006 ob 11:42

meni je ta film res hard... in ga mam doma in ga gledam vsak dan... ubistvi je film full podoben mojemu življenju zato mi je tku všeč... uživejte... *papa*

— zakon
17.6. 2006 ob 14:54

film je res ful, ql, mega, špon...tko d...NO COMMENT=)roxa=)ej folk...res vm priporočm de ga gledate, k je fulll carski=)4ever...+++f sm+++

— thirteen__girl***
26.6. 2006 ob 17:20

Ta film je res svetovn!Moj najbolši!Pa tut resnično prikazan...kot bi v živo gledu to.kot da bi mev ta dogodek res pred sabo.Zakon drama!=)

— Mary
15.8. 2006 ob 17:20

ei ta film si res morte pugledat!!!tok dobrga filma res že dowg ni blo pa ga še dowg naw!...js sm gledala film že ene 10tisočkat pa me še wsakič k ga gledam pretres pa se spomn kakšno srečo mam d nism zšla tok dalč pa d so me ršil wn is tega=S...užiwite pa pamt u roke!

— **žanča**
19.11. 2006 ob 10:30

Trinajstletnici je film kateri nam zelo dobro prikaže vse kar se lahko zgodi ko enkrat zapadeš v slabo družbo.Igralska zasedba je ODLIČNA

— Nina
29.11. 2006 ob 10:29

Film tirinajstletnici mi naj naj boljši film..:)

— tara
10.3. 2007 ob 18:40

ta film mi je najboljši in sem si za w 1nem dnevu ogledala 3X in si ga bom wsaj se 10.. film si želim kupiti in upam da se mi bo želja ispownila .. igralki sta mi zelo ušeč in so izbrali zelo primerni.. mislim tako kot wsi da je film zelo poučen:D imejte se qlin užiwajte ..papa:D

— klawdija
20.4. 2007 ob 14:17

Nisem nikol v svojem življenju gledala boljšega filma! Film je bil enkraten! kr tko naprej pa posnamte čim več takih.

— marjana
22.4. 2007 ob 16:31

ta film je res nor! djte še kšn tak film posnet ne pa samo akcijskih lol!

— SEKA
10.11. 2007 ob 10:24

Si morate misliti da sta dekleti stari komaj 13??!! Meni se tdita kakšnih 17, to kar pa delata pa presega vse meje njune starosti. Drugače mi je biv film kr všeč sej ful dobr prikazuje naš probleme pa koko zapast v slabo družbo. Sam mal me je notil k je biv mal čudn posnet mislm kamere. Drgač pa je vreden ogleda sej boš o njem pol še neki cajt razmišlu!

— romina
12.6. 2008 ob 17:29

meni je bil žalostnen ker je njena prijateljica šla z drugo kolegico

— rokec
21.9. 2008 ob 2:00

SM GA GLEDALA UČERI NA AKANALU ZEL SE MI JE FUL ŽALOSTEN.DRUGAČ GA BOM PA ŠLA GLEDAT ŠE ENKRAT

— DULCE
18.11. 2008 ob 0:00

fuul dober film .
prau megaa ej :D
čeprau je na koncu mau žalostno ma drugače je fuul dober !! :P
Čau *

— amra
9.3. 2009 ob 0:00

HUD FILEM !!!

— tanja
1.5. 2009 ob 17:20

meni ni bilo jasno kaj se je na koncu zgodilo? je konec srečen?kaj se zgodi s tracy?

— ana
2.5. 2009 ob 2:00

mi lahko kdo razloži kaj se zgodi na koncu?:(

— anja-anamarija
3.5. 2009 ob 2:00

The best film !!!!!!!!! <3

— sw44
10.5. 2009 ob 2:00

Zakon film!

— Miha
7.2. 2010 ob 18:37

ej ANA LEE nimas pojma o trinajsletnici ti pravis da ti je bedn a ubistvi je zakon nerazzumes ANA LEE

— ljubitelj film
16.10. 2012 ob 12:27

meni je ta film ful vseč in to je v resničnem življenju dogaja in to je resnična zgodba kako je to v svetu .._!

— roki

Tvoj komentar

Si film že videl in želiš svoje vtise deliti z drugimi? Napiši svoj komentar! Zanimive ocene filmov bo urednik nagradil z zvezdica.

Preostali znaki: 4000

S komentarji obiskovalci izražajo svoja mnenja, ki niso povezana z uradnimi stališči podjetja. Pridržujemo si pravico do neobjave komentarjev, ki se v vsebinskem smislu ne navezujejo na obravnavani film, ki so žaljivi, opolzki ali brez kakršnega koli pomena. Enako velja tudi za komentarje, ki izražajo in spodbujajo nestrpnost, navajajo h kriminalnim dejanjem ipd. Komentarje izločamo po lastni presoji. Za mnenja ne odgovarjamo.