Kolosej
Film distribucije Blitz Film & Video Distribution

Trd oreh

animirana komična pustolovščina
Sinhronizirano
Na sporedu od: 8.5.2014, Kolosej Ljubljana
1h 25min / 85min
Leto: 2014
Država: ZDA
Jezik: angleščina
Scenarij: Lorne Camaeron, Peter Lepeniotis
Razposajeni veveriček Sandi živi v parku sredi mesta, toda ko po nesreči povzroči uničenje glavne zaloge hrane za zimo, ga odženejo od doma. Na srečo domiselni glodavec v mestu odkrije trgovino z oreščki in sladkarijami ter s pomočjo podganjega pajdaša ter drugih zvestih prijateljev skuje načrt, kako bodo vlomili in izropali obilico hrane. Toda poleg številnih zapletov pri uresničevanju nevarnega podviga, kmalu ugotovijo, da imajo podobne tatinske načrte tudi človeški lastniki trgovine, zato se vname divja in zabavna bitka lačnih zverinic.

Zabavna komična pustolovščina spremlja dogodivščine Sandija, navihanega veveričjega samčka iz parka, in njegovega podganjega prijatelja Frenda, ki načrtujeta nezaslišan rop na trgovino z oreščki in se pri tem nehote zapleteta v bančni rop, ki ga izvajajo ljudje. A naj vas preprosta zasnova zgodbe ne prelisiči – tale veveričji film je nekaj posebnega. VELIKEGA! Poln je junakov in zlikovcev, drznih reševanj, komičnih zmešnjav in klasične fizične komedije, v njem pa pisana druščina likov poskrbi za nor zaključek, ki bo zagotovo navdušil gledalce.

Film se začne v idiličnem parku Svobode – oazi, obdani z vrvežem metropole iz petdesetih. V parku sredi izmišljenega mesta prebiva množica različnih krilatih in štirinožnih bitij – miši, svizci, podgane… in, kajpak, veverice. Cel kup veveričk.. »Po mojem še ni bilo filma, ki bi se v celoti vrtel samo okoli veveric,« meni režiser Peter Lepeniotis, ki je scenarij spisal skupaj z Lornom Cameronom. »Običajno nastopajo v stranskih vlogah. Pa so zanimivi glodalci. V velikih mestih jih niti ne opazimo.«

Zgodba se dogaja na zgolj štirih prizoriščih na jesen – opomin, da je zima že za vogalom in bo hrane vedno manj – leta 1956 s tremi glavnimi veveričkami: Sandi (glas Willa Arnetta, v slovenski sinhronizaciji mu ga posoja Aleksander Sandi Golja), Miša (Katherine Heigl, v slovenski sinhronizaciji Tina Ogrin) in Sašom (Brendan Fraser, v slovenski sinhronizaciji Sašo Prešeren). Med njimi se naplete čuden trikotnik – »Sašo bi rad Mišo, Miša skrivaj vzdihuje za Sandijem, ta pa si na tihem želi biti kot Sašo,« razloži režiser.

Poleg trojke zgodbo (za)plete še kup pisanih likov, med njimi vodja živali v parku Rakun (Liam Neeson, v slovenski sinhronizaciji Robert Vertovšek), kratkovidni Rakunov pomočnik Pero (Jeff Dunham, v slovenski sinhronizaciji Sašo Prešeren) in svizec Janez (Gabriel Iglesias, v slovenski sinhronizaciji Emir Jušič).

Seveda pa noben film o ropu ni pravi film o ropu, če se ne zgodi tudi pravi rop… banke. Čeprav se Sandi in Frend ženeta za oreški, se izkaže, da so trgovino, v katero nameravata vlomiti, ravno odkupili bančni roparji. Njihov vodja Šef (Stephen Lang, v slovenski sinhronizaciji Rok Kosec) je bistrega uma in trgovino s tremi pajdaši uporablja kot krinko za kopanje predora do banke naravnost čez cesto. A jim štrene nenehno meštrajo – glodalci. In če King kaj sovraži bolj kot zapor, je to mala kosmata golazen. Ja, podgane; ampak nič manj veverice – čeprav jih ne loči med seboj…

Zgodbo in komične zaplete podkrepljujejo tudi režiserjev pristop k improvizaciji (»Ko se igralci enkrat počutijo udobno v svojih vlogah, jim dovolim, da si dajo duška,« pravi), dovršena animacijska ekipa podjetja ToonBox in dramatična glasba Paula Intsona. »Na cilj je bil, da gledalce pritegnemo z vsemi sredstvi, ki so na voljo,« razloži Lepeniotis. »Gre za drobno zgodbo z ogromnim srcem. Za izvirno zgodbo, ki smo jo skovali iz čiste ljubezni in z veliko trdega dela. Prepričan sem, da naši nameni sijejo s platna.«

Slovenska sinhronizacija

Režiser sinhronizacije: Aleksander Golja

Slovenski glasovi:
Surly - Sandi - Aleksander Golja
Andie - Miša - Tina Ogrin
Samson - Sašo - Sašo Prešeren
Krt - Pero - Sašo Prešeren
Fingers - Mirko - Mirko Medved
Jero - Blaž Šef
Precious - Rubens - Blaž Šef
Deklica - Tina - Tina Ogrin
Bob - Slavc - Peter Urbanc
Rudi - Janez - Peter Urbanc
Rakun - Robert Vrtovšek
Pipi - Pika - Dijana Žiberna
Lana - Dijana - Dijana Žiberna
Redline - Mišek - Mirko Medved
Bing - Šef - Rok Kosec
Podgana - Peter Urbanc
Policaj - Mirko Medved
Stranka - Peter Urbanc
Varnostnik 1 - Aleksander Golja
Varnostnik 2 - Peter Urbanc
imoidoči voznik - Mirko Medved
Vrabec - Aleksander Golja
Golobica - Tina Ogrin
Veverica - Tina Ogrin
Svinjka - Mirko Medved
Chipmunk - Mirko Medved
Šerif - Aleksander Golja

O ustvarjalcih

Peter Lepeniotis (režija, scenarij) že od leta 1993 poklicno ustvarja na področju animacije – sodeloval je s studii, kot so Industrial Light and Magic, Starz Animation, Walt Disney Feature Animation in Pixar Animation Studios pri uspešnicah, med katerimi sta Fantasia 2000 inToy Story 2. Na TV je sodeloval pri Big Idea’s 3-2-1 Penguins in Sitting Ducks. Režiral je seriji Bolts & Blip, pred tem pa si je zamislil, spisal in režiral smešno kratko risanko Surly Squirrel, ki je pobrala nemalo nagrad in po kateri je nastal Trd oreh.

Lorne Cameron (scenarij) je soscenarist risank Over the Hedge, Brother Bear, Ratatouille, Tusker, Timon & Pumbaa in scenarija za Lipsync. Za TV je spisal in produciral pilotsko epizodo za serijo Justice League Of America in The Kellys Of Calnius 9, sodeloval pa je tudi pri scenarijih za risano nadaljevanje filma Hercules in igrane celovečerce The Magnificent Seven Year Olds, Hide and Seek, Be the Man, Swiss Family Robinson in First Knight, ki ga je spisal s scenarističnim partnerjem Davidom Hoseltonom.

Komentarji

4.4. 2014 ob 22:40

Z precejšnjo zamudo pri nas v kinih. To je že zdavnaj bilo v ZDA

— Kdo je kle nor
9.5. 2014 ob 20:37

TA FILM JE RES DEBER IN ZABAVEN.
VAM GA PRIPOROČAM!
ČUDOVIT JE ZA OGLED Z DRUŽINO.

— niks
17.5. 2014 ob 18:14 zvezdica

Čudovit film! Dinamičen film od začetka do konca z upodobitvijo akcij, srčnosti, življenskih situacij, humorja ter zanimivih živalskih likov z njihovo ''dušo''! Toplo priporočam! Čeprav v originalu in v tujini, smo si ga ogledale tri generacije. Od najmlajšega pet letnika, vmesne generacije, do 64 letnika. V filmu smo vsi resnično uživali. Ogledali smo si ga večkrat. Jaz, priznam štirikrat!

— poletje
19.5. 2014 ob 10:17

Film je super! Uživala je cela družina. Sinova sta me že med odjavno špico spraševala, kdaj ga bomo šli ponovno gledat.

— Peter
24.6. 2014 ob 14:25

zelo malo dovgodivčin .
drugače pa zelo je dober
vsaj zame
kaj pa zate?

— lojska

Tvoj komentar

Si film že videl in želiš svoje vtise deliti z drugimi? Napiši svoj komentar! Zanimive ocene filmov bo urednik nagradil z zvezdica.

Preostali znaki: 4000

S komentarji obiskovalci izražajo svoja mnenja, ki niso povezana z uradnimi stališči podjetja. Pridržujemo si pravico do neobjave komentarjev, ki se v vsebinskem smislu ne navezujejo na obravnavani film, ki so žaljivi, opolzki ali brez kakršnega koli pomena. Enako velja tudi za komentarje, ki izražajo in spodbujajo nestrpnost, navajajo h kriminalnim dejanjem ipd. Komentarje izločamo po lastni presoji. Za mnenja ne odgovarjamo.