Kolosej
Film distribucije Ljubljanski kinematografi

Nomadi neba

Travelling Birds
drama
Na sporedu od: 17.4.2003, Kolosej Ljubljana
1h 35min / 95min
Leto: 2003
Država: Francija
Scenarij: Jacques Perrin, Stephane Durand
Igrajo: ptice selivke

Sinopsis

Zgodba o pticah selivkah govori o obljubi...

Obljubi, da se bodo vrnile.

Če pridejo na cilj potovanja, ki je pogosto dolgo tudi več tisoč kilometrov, polno raznovrstnih nevarnosti, če preletijo najvišje gore, brezmejne oceane, žgoče puščave, če naletijo na slabo vreme, je to le odgovor na življenjsko važno potrebo: preživetje.

Selitev je bitka za življenje

Odletijo proti arktičnim deželam, kjer so se rodile. Po skrivnostnih zakonih narave se lahko množijo le na teh prostranostih. Nekatere ptice letijo neprestano, noč in dan, druge s pogostimi presledki. Zberejo vse moči, da odletijo v oddaljen kraj, v njihovo obljubljeno deželo. Na potovanju iz enega na drugi konec zemeljske poloble jih usmerjata dve nebesni znamenji: sonce in zvezde. Dihajo z zemeljskim magnetnim poljem in so nanj občutljive tako kot kazalec na kompasu.Iz različnih celin potujejo v polarne kraje in se zatem razkropijo. Kar je za človeka neprijazna narava, je za njih dežela prostranosti. Golobčki se hitro usposobijo za let in pripravljajo za najvišjo preizkušnjo, prvo selitev.

Severnega poletja bo kmalu konec

Prostrane površine bodo nenadoma začele zmrzovati in se pogreznile v polarno noč. Prišlo je obdobje velikega odhoda, jesenske selitve.

Mladički so se komaj osamosvojili in že morajo na dolgo pot, včasih tudi brez spremstva staršev. Pot jih vodi po nevidnih progah v daljne tropske kraje.

Le kako prispejo na določen kraj, ki je oddaljen 7.000 km, pa čeprav se prvič odpravljajo na to pot?

Na južni polobli so letni časi obrnjeni. Druge vrste ptic vladajo nebu.

Nobeno kopno ne ovira valovanja južnih morij. Morske ptice poiščejo zavetišče na vetrovnih otokih. Nekatere šele po več letih kroženja okoli Antarktike pridejo na kopno.

Albatrosi lahko drsijo čez silovite valove, medtem ko pingvini, ki ne morejo leteti, lahko preplavajo znatne razdalje. Polarne čigre letijo najdaljšo pot: 20.000 km.

Na severni polobli ptice selivke naznanijo novo pomlad. Vedno znova sledijo nebeškim potem, vedoč, da bodo premagale vse ovire na poti in se kmalu vrnile.

Režiserjeve besede

"Praktično vsak dan smo opazovali ptice na nebu, vse od dne, ko smo se odločili, da bomo film posneli. Morali smo se povzpeti višje, bližje pticam, streljaj stran od zvezd.

Kako nam je uspelo?

Človek že od nekdaj sanja o pticah. Velika odgovornost in izziv je pretvoriti univerzalne sanje človeštva v stvarnost. Ti trenutki bodo v meni ostali za vedno v lepem spominu...

Snemalec je sledil gibanju gosk, njegov asistent je pa odganjal gosi, ki so se preveč približale kameri: in tako je pošla celotna rola filma..."

"Zamislite si, da eno leto ne bi več le pričakovali menjajočih se letnih časov in bi se podali na najbolj neverjetno potovanje v svojem življenju, zapustili mesto ali deželo in odšli na potovanje okrog planeta.

Predstavljajte si, da bi bili sposobni razumeti, da na svetu ni meja, da je zemlja ena sama skupna prostranost in bi se naučili biti svobodni kot ptice."

Režiser Jacques Perrin

Je eden najuspešnejših filmskih ustvarjalcev, ki je nase kot režiser filmov o naravi opozoril že leta 1996 z Mikrokozmosom, kjer se je poglobil v svet žuželk na nekem travniku in zanj prejel nagrade v Parizu - pet cezarjev. Nomadi neba so njegov najnovejši film o živalih, v katerem je s svojo ekipo snemal lete več kot 40 ptičjih vrst. Gre za najdražji dokumentarec vseh časov, saj je bil proračun zanj 27 milijonov evrov. Jacques Perrin je poleg producenta in režiserja znan tudi kot igralec, aktiven že od leta 1960.

Skladatelj glasbe: Bruno Coulais

"Debussy je trdil, da če se hočeš naučiti skladati, je veliko boljše gledati sončni zahod, kot pa poslušati Beethovnovo simfonijo. Vendar pa, v vseh teh mesecih, ko sem sanjal pred podobami Nomadi neba, me je krasota prizorov bolj napeljevala k tihemu poglobljenemu razmišljanju, kot pa pisanju glasbe."

"Kako naj nekdo izrazi evforijo prvega poleta, predrzno svobodo leta, izčrpno bitko selitve in divjost narave z dvanajstimi zvoki?

Na to vprašanje nimam odgovora, le subjektivne predloge, mogoče so tvegani, a so vseeno iskreni in osebni.

Skušal sem pomešati glasove ptic, medtem ko sem se izogibal razlaganju in psihologiji, kot se je le dalo, kajti če mislimo, da mi opazujemo ptice, se motimo, kajti one so tiste, ki opazujejo nas. So priviligirane opazovalke lepot narave in norosti človeštva."

Poti ptic selivk

Poti ptic selivk obstojajo že nekaj tisočletij. Odpravijo se na pot, ker je bivanje, v katerem so bile vzgojene, v tistem trenutku zanje težavno in drugje poiščejo boljše okoliščine za preživetje.

Večina selitve sledi severno-južni osi. Ko se približuje jesen, se ptice, ki živijo v blagih in severnih podnebjih, selijo proti ugodnejšim pokrajinam, v smeri tropskega pasu in ekvatorja.

Obstajajo štiri glavne osi:

  1. severno ameriške ptice (snežne gosi, kanadske gosi, kanadski žerjavi) letijo proti jugu ZDA, v smeri srednje in Južne Amerike;
  2. evropske in azijske ptice (žerjavi, bele štorklje, lastovke, škurhi) potujejo v Afriko preko Sredozemskega morja ali pa letijo okrog Španije oziroma Bližnjega vzhoda;
  3. azijske ptice (tibetanske gosi, snežni žerjavi...) na poti v Indijo letijo vzhodno in zahodno okoli Himalaje ali preletijo prelaze in najvišje vrhove sveta;
  4. azijske ptice, kot npr. prodniki, se selijo iz jugovzhoda Azije prav do Avstralije in Tihega oceana.

Ptice selivke sledijo eni izmed glavnih štirih poti, seveda pa je odvisno od posamezne vrste, ki pot prilagodi glede na svoje zmožnosti, omejitve, zgodovino in glede na kraj odhoda in prihoda. Na primer evropske bele štorklje, ki prezimijo v Afriki, ne morejo prečkati Sredozemskega morja, za razliko od lastovk, ki uporabljajo toplotne protitokove, ki ne obstajajo na morju. Zato morajo preleteti Španijo ali Turčijo.

Zaradi tega ima vsaka vrsta svojo pot selitve, ki je več ali manj podobna eni od štirih glavnih medcelinskih poti. Toda vsaka od teh štirih glavnih poti ima seveda številna odstopanja, križišča in razpotja, saj se seli ogromno različnih ptic.

Komentarji

9.4. 2005 ob 18:34 zvezdica

Ej ta film je ful dober! zlo zanimiva je tehnika snemanja! svaka jim čast k so vse to posneli!

— Film je zakon!
9.2. 2006 ob 14:22 zvezdica

Res izjemna kamera in stavim, da je "making of" zanimiv vsaj toliko kot dokumentarec sam. Pogrešam pa kako novo informacijo, poučno plat, anything, ker film gradi zgolj na impresijah. Kar pa mu popolnoma uspe.

— Tomaž
11.2. 2006 ob 10:58

ptice

— aljas.aljas@gmail.com
16.6. 2006 ob 9:32 zvezdica

Film je fantastičen. Dolgotrajne in potrpežljive vaje z "igralskimi ekipami" ptic, ki jih je televizijska ekipa potem med selitvijo spremljala v zraku, so nekaj najbolj ganljivega, kar je bilo posneto. Recimo o tem, kako se človek poskuša odreči svoji božanski vsevednosti, s katero nenehno paradira po živi in neživi naravi, in se trudi doumeti principe življenja zunaj svoje kože. Posnetki v zraku, neverjetne formacije pričjih jat in seveda vzdržljivost pernatih popotnikov pa nezmotljivost njihovih notranjih kompasov bi morala ljudem dati misliti, da z vso svojo fantastično tehnologijo vred mogoče nismo tako veličastna čudesa sveta. P.S.: In kljub vsejmu temu se bomo zdaj šli v Sloveniji vojno za 63 milijard sit, ki jih država namerava zapraviti za - tanke! A??! Trubar je s tanki utrl pot slovenskemu jeziku, s tanki so po pomladi narodov naši predniki utemljili načrt za slovensko državo, in tanki nas bodo obvarovali svetovnih nevarnosti - onesnaženja, katarstrofalne prerazporeditve bogastva, ki povzroča krvave konflikte s terorizmom vred, in novih bolezni. Mogoče bi bilo treba vse skupaj premisliti znova.

— Kdo je čudo sveta?
3.3. 2007 ob 14:25

Kolosej, kako se lahko zmotite v naslovu filma? V originalu se film nikakor ne imenuje 'travelling birds', temveč 'winged migration'!!

— jaz

Tvoj komentar

Si film že videl in želiš svoje vtise deliti z drugimi? Napiši svoj komentar! Zanimive ocene filmov bo urednik nagradil z zvezdica.

Preostali znaki: 4000

S komentarji obiskovalci izražajo svoja mnenja, ki niso povezana z uradnimi stališči podjetja. Pridržujemo si pravico do neobjave komentarjev, ki se v vsebinskem smislu ne navezujejo na obravnavani film, ki so žaljivi, opolzki ali brez kakršnega koli pomena. Enako velja tudi za komentarje, ki izražajo in spodbujajo nestrpnost, navajajo h kriminalnim dejanjem ipd. Komentarje izločamo po lastni presoji. Za mnenja ne odgovarjamo.