Kolosej
Film distribucije Fivia

Transcendenca

akcijska zf drama / triler
Podnapisi
Na sporedu od: 17.4.2014, Kolosej Ljubljana
Leto: 2014
Jezik: angleščina
Scenarij: Jack Paglen
Režija: Wally Pfister
Ustvarjalci spektaklov Izvor in trilogije o Vitezu teme predstavljajo zgodbo nadarjenega znanstvenika Willa, ki skuša skupaj z ženo Evelyn ustvariti umetno inteligenco. Prepričana sta, da bodo njuna odkritja povzročila nov korak človeške evolucije, toda nasprotniki njunih naprednih tehnologij izvedejo atentat na Willa. Njegova žena v obupnem poskusu reševanja prenese njegovo zavest v računalnik, vendar s tem povzroči katastrofo nepričakovanih razsežnosti. Willova zavest počasi prevzame nadzor nad računalniki po vsem svetu in s tem ogrozi obstoj človeštva.

Dr. Will Caster (Johnny Depp) je eden najboljših raziskovalcev na področju umetne inteligence. Njegov cilj je ustvariti visoko inteligenten stroj s čustvi in zavestjo. Zaradi svojih kontroverznih eksperimentov je zaslovel, hkrati pa postal glavna tarča antitehnoloških skrajnežev, ki so ga pripravljeni ustaviti za vsako ceno. Ko Will neozdravljivo zboli, se njegova žena Evelyn (Rebecca Hall) in prijatelj Max Waters (Paul Bettany), ki sta z Willom v isti raziskovalni ekipi, odločita, da bosta njegovo zavest prenesla v računalnik in mu tako omogočila preživetje. Njuni največji strahovi pa se uresničijo, ko Willova sla po znanju preraste v neustavljivo slo po moči. In zdi se, da ga ne more prav nič ustaviti.

V filmu igrajo Johnny Depp (Osamljeni jezdec, Pirati s Karibov, V iskanju dežele Nije, Alica v Čudežni deželi), Paul Bettany (Da Vincijeva šifra, Duhovnik, Legija), Rebecca Hall (Obljuba, Mesto, Ljubezen v Barceloni), Kate Mara (Strelec, 127 ur), Cillian Murphy (Izvor, Nočni let, Batman: Na začetku), Clifton Collins, Jr. (Capote, Parker) in oskarjevec Morgan Freeman (Punčka za milijon dolarjev, Nepremagljiv, Pozaba, Legende v Vegasu).

Transcendenca je režiserski prvenec z oskarjem nagrajenega direktorja fotografije Wallyja Pfisterja (Izvor, Vitez teme). Scenarij je napisal Jack Paglen.

Ekipa

Johnny Depp (Will Caster) se je med igralce podal po razpadu rock skupine The Kids, s katero je začel kariero. Prvi večji vlogi sta bili v grozljivki Nočna mora v Ulici brestov in Stonov Vod smrti. Po štirih sezonah nanizanke 21 Jump Street mu je končno uspel preboj med velika hollywoodska imena: glavna vloga v Cmeri Johna Watersa, v Burtonovem Edward Škarjeroki, Benny & Joon, Ed Wood... Režiserski krst je prestal ob Marlonu Brandu v The Brave po romanu Gregoryja McDonalda. Najbolj je znan po vlogi kapitana Jacka Sparrowa v Piratih s Karibov. Prekletstvo črnega bisera mu je prinesel nominacijo za oskarja, zlati globus in bafto, dobil pa je nagrado Ceha filmskih igralcev. V igri za zlati kipec je bil tudi z V iskanju dežele Nije. V The Libertine je igral pesnika in ženskarja ter ponovil sodelovanje z Burtonom s filmi Čarli in tovarna čokolade, Mrtva nevesta, Sweeney Todd: Hudičev brivec, Alica v Čudežni deželi in Temne sence. Med njegovimi filmi so še: Osamljeni jezdec, Državni sovražniki, Rango, Zapiti dnevnik, Turist, Skrivnostno okno, Bilo je nekoč v Mehiki, Iz pekla, Čokolada, Preden se znoči, Brezglavi jezdec, Snif, Deveta vrata, Donnie Brasco, Don Juan DeMarco, Kaj žre Gilberta Grapa…

Rebecca Hall (Evelyn Caster) je že uveljavljena igralka. Za vlogo v Allenovem Ljubezen v Barceloni, v katerem je igrala ob Penelope Cruz, Scarlett Johansson in Javierju Bardemu, je prejela odlične kritike, zlati globus in več drugih nominacij. Videli smo jo v filmih Mesto, Frost Nixon, Iron Man 3, Skrivnostna sled in Obljuba. Večkrat se je izkazala tudi v gledališču in na televiziji. Red Riding: 1974 ji je tako prinesel bafto za stransko vlogo, nastopila pa je še v Einstein and Eddington, Joe’s Palace, Wide Sargasso Sea, Don’t Leave Me This Way, The Camomile Lawn.

Paul Bettany (Max Waters) je igral v filmih Da Vincijeva šifra, Srce iz črnila, Vitezova usoda, Duhovnik, Legija, Gospodar in bojevnik, Čudoviti um, Po dežju, Land Girls, David Copperfield, Suicide Club, Gangster No.1, The Reckoning, The Heart of Me, Dogville, Wimbledon, M&C, The Secret Life of Bees, The Young Victoria Creation...

Wally Pfister (režiser) je sicer bolj znan kot odličen direktor fotografije, Transcendenca pa je njegov režijski prvenec. Za svoje delo je bil že štirikrat v igri za oskarja: Batman: Na začetku, Skrivnostna sled, Vitez teme in Izvor in ga za slednjega tudi prejel. Pred tem je že prejel nagrado Independent Spirit za Nolanov film Memento, pri katerem sta sodelovala prvič. Sodelovala sta tudi pri Nolanovem Insomnia. Delal je pri filmih Italijanska misija, Slow Burn, Laurel Canyon, Scotland, PA in The Hi-Line. Na malih zaslonih je posnel TV filme, kot so Sanctuary, Sharing the Secret, Breakfast with Einstein, Rhapsody in Bloom, Sketch Artist.

Komentarji

17.4. 2014 ob 22:14 zvezdica
Komentar razkriva vsebino oziroma konec filma! Prikaži
18.4. 2014 ob 12:30

Rebecca Hall je bila odlična tudi v vlogi gospe Tietjens v mini seriji Konec parade (Parade's End). Pa tudi ob Hughu Jackmanu in Christianu Baleu v Prestižu (The Prestige)

— hana
18.4. 2014 ob 23:36

zanimiv film..

— žiga
23.4. 2014 ob 2:47

Super film. Peljal sem tri prijatelje in vsi se strinjamo da je vreden denarja ter časa.

— Adnan
3.5. 2014 ob 14:40

dolžine filma pa ne piše v opisu? xD

— Moon
20.6. 2014 ob 18:23

Mi lahko kdo pove če je film primeren za punco staro 13 let. Pravi da si želi ogledati film a po napovedniku sodeč se mi zdi da ni primeren. Ne želim si da bi imela nočne more.

— Mamica

Tvoj komentar

Si film že videl in želiš svoje vtise deliti z drugimi? Napiši svoj komentar! Zanimive ocene filmov bo urednik nagradil z zvezdica.

Preostali znaki: 4000

S komentarji obiskovalci izražajo svoja mnenja, ki niso povezana z uradnimi stališči podjetja. Pridržujemo si pravico do neobjave komentarjev, ki se v vsebinskem smislu ne navezujejo na obravnavani film, ki so žaljivi, opolzki ali brez kakršnega koli pomena. Enako velja tudi za komentarje, ki izražajo in spodbujajo nestrpnost, navajajo h kriminalnim dejanjem ipd. Komentarje izločamo po lastni presoji. Za mnenja ne odgovarjamo.