Kolosej
Film distribucije Cinemania group

Transamerika

drama
Na sporedu od: 4.5.2006, Kolosej Ljubljana
1h 43min / 103min
Leto: 2005
Država: ZDA
Scenarij: Duncan Tucker
Režija: Duncan Tucker
Bree (Felicity Huffman) je tik pred operacijo, s katero bi dokončala spremembo spola iz moškega v žensko, ko izve, da ji je bilo dodeljeno skrbništvo nad sinom, za katerega niti ni vedela, da obstaja. Odloči se, da mu bo pomagala, vendar ne zbere dovolj poguma, da bi mu povedala, kdo v resnici je, kar vodi v potovanje polno zmešnjav, a tudi zanimivih (samo)spoznanj. Felicity Huffman je za svojo prepričljivo igro prejela zlati globus in nominacijo za oskarja.

"Bi Bree spremljala Razočarane gospodinje? Bi. Z veseljem. Prirejala bi zabave v stilu Razočaranih gospodinj. Morda bi celo razmišljala o tem, da bi postala blondinka."
Felicity Huffman

Zgodba

Bree (Felicity Huffman) je visoko izobražena transseksualka, ki živi v revni četrti Los Angelesa in gara v dveh službah, da bi privarčevala denar za operacijo, s katero bi dokončno spremenila spol. Načrte ji prekriža telefonski klic Tobyja (Kevin Zegers), ki je skregan z zakonom in tiči v zaporu. Fant išče svojega očeta.

Bree pride do neverjetnega spoznanja, da je Toby rezultat njenega heteroseksualnega razmerja iz časov, ko je bila še moški. Želi zabrisati preteklost, toda njena terapevtka vztraja, da bo zeleno luč za operacijo dobila le, če se sreča s sinom. Bree poseže v svoje dragocene prihranke za operacijo in za najstnika plača kavcijo. Toby ne prejme pojasnila za svojo izpustitev, zato glede na Breejin konzervativen izgled predvideva, da gre za misijonarko, ki rešuje pocestnike in jih obrača k Jezusu. Bree tej razlagi ne ugovarja.

Ko izve, da njen prevarant načrtuje pot v Los Angeles, nov vlom in iskanje svojega očeta, jo zgrabi panika. Noče, da bi ji uničil načrte za varno, neopazno novo življenje. Ponudi mu izlet z avtom s skrito željo, da bi ga vrnila očimu, od katerega je zbežal. Toby sprejme ponudbo, saj je vajen tega, da mu odrasli nudijo usluge v zameno za seks. Med vsemi temi lažmi in manipulacijami se "oče" in sin znajdeta na nepričakovanem popotovanju po Ameriki.

Duncan Tucker (scenarist/režiser) o transseksualkah in svojem celovečercu Transamerika

Pred nekaj leti sem spoznal prijetno žensko, ki mi je po nekaj mesecih najinega prijateljstva povedala, da je v resnici moški, ki čaka na zadnjo operacijo. Prestala je že elektrolizo, številne operacije obraza, dolgoletno hormonsko terapijo. Ni se mi niti sanjalo. Njeno življenje je bilo izredno težko. Prijatelji in družina so jo zlorabljali in zavračali. Nenehno se je spopadala z osamljenostjo, bolečo preteklostjo in negotovo prihodnostjo. Ob vseh teh žalostnih zgodbah pa je vedno našla kakšno zabavno. Najbolj od vsega si je želela "normalno življenje". Povsem sem bil ganjen. Spraševal sem se, ali ji bo kdaj uspelo uresničiti svoje želje.

In odtod zamisel za celovečerec. Med pisanjem scenarija sem govoril s številnimi ženskami, ki so prestale ali so čakale na operacijo za spremembo spola. Včasih sem opazil neverjetno jezo, pogosteje pa neizmerno moč in voljo. Pogovarjal sem se tudi s številnimi fanti, katerih situacija je bila podobna Tobyjevi. Navdih za moj kratki film The Mountain King so bili prav ti pogovori. Toby ima velike težave s samopodobo. Igra se z nevarnimi drogami. Večina njegovih stikov z odraslimi vključuje seks. Fant ti lahko vzbuja strah in lahko ti zlomi srce.

Dr. Spikowsky pove Bree, da je Gender Dysphoria (nesposobnost najti se v prirojenem spolu) vključena v Diagnostičnem in statističnem priročniku za duševne motnje, ki ga je izdala in potrdila Ameriška psihiatrična zveza. Sam sem mnenja, daj je transseksualnost biološko stanje, povezano z genetiko ali kromosomi ali rezultat posebnih okoliščin med razvojem zarodka. NI duševna motnja, seveda pa ni dvoma o tem, da odraščanje transseksualca v družbi, ki zavrača transseksualnost, povzroča izjemno čustveno stisko.

Igralska zasedba

Felicity Huffman (Bree) je ena izmed najbolj iskanih igralk, saj navdušuje tako na velikih platnih kot malih zaslonih. Trenutno igra v izredno uspešni ABC-jevi seriji Desperate Housewives.

Leta 2004 je prepričala v dveh komedijah, ob Timu Allenu in Jamie Lee Curtis v Christmas with the Kranks ter ob Kate Hudson in Johnu Corbettu v Raising Helen. Istega leta se je preizkusila tudi v televizijskem filmu Reversible Errors.

Med njene televizijske projekte sodijo še filmi Out of Order, Door to Door, Path to War, The Heart Department, Harrison, Cry of the City, Quicksand, Heart of Justice, The Water Engine in Underworld ter serije Chicago Hope, X-files, Law and Order, Bedtime Stories, The Human Factor, Sports Night, Thunder Alley, Early Edition, Jules in The Golden Years.

Huffmanova je soustanoviteljica nebroadwayske gledališke družbe Atlantic Theater Company, v okviru katere je med drugim nastopila v igrah Dangerous Corner, Shaker Heights in The Joy of Definitely Going Somewhere. Med njenimi drugimi gledališkimi dosežki izstopajo vloge v igrah Oh hell, Boy’s Life, The Loop, Grotesque Love Songs in Speed the Plow. Vloga Donnie v igri Davida Mameta Cryptogram ji je prinesla nagrado obie.

Kevin Zegers (Toby) ima kljub rosnim letom, šteje jih 19, za seboj že precej bogato igralsko kariero. Leta 2004 je zaigral Terryja v grozljivki Dawn of the Dead, najbolje pa ga poznamo po vlogi Josha v družinski komediji Air Bud iz leta 1997. Pred kratkim je sodeloval s hollywoodskima legendama Geno Rowlands in Jamesom Caanom v televizijskem filmu The Incredible Mrs. Ritchie. Leta 2000 je nastopil v celovečercu MVP: Most Valuable Primate, pred tem pa je nanizal vloge v filmih Komodo, Four Days, It Came from the Sky, Treasure Island in Nico the Unicorn.

Čeprav se največ pojavlja v celovečercih, ga dobro poznajo tudi gledalci pred televizijskimi zasloni, zlasti po serijah Smallville in Titans ter filmih A Call to Remember, Sex, Lies & Obsession in Timeshare.

Med številnimi vlogami Fionnule Flanagan (Elizabeth) gre omeniti zlasti tiste v celovečercih The Others, Divine Secrets of the Ya-Ya Sisterhood, Waking Ned Devine in Some Mother’s Son. Svoj izjemni talent je potrdila z igro James Joyce’s Women, v kateri igra vloge šestih različnih žensk, ki so močno vplivale na Joyceovo življenje. Zaslužna je tudi za priredbo scenarija in produkcijo. Kasneje je zaigrala še v istoimenskem celovečercu.

Filmska ekipa

Duncan Tucker (scenarij / režija)
Transamerica je Tuckerjev prvi celovečerec. Njegov kratki film The Mountain King (2000) se je zavrtel na več kot 30 filmskih festivalih po vsem svetu in je bil vključen v številne programe najboljših filmov s festivalov. The Mountain King (distribucija Jour De Fete/Rialto Films) je prišel v kinematografe leto kasneje kot eden izmed štirih kratkih filmov z naslovom Boys to Men.

Napisal je kratko zgodbo Many Fish, ki je bila objavljena v reviji Ascent. Njegove fotografije in slike je mogoče videti v newyorških galerijah Civilian Warfare Gallery in The Patrick Fox Gallery ter v galeriji White Columns v Sohu.

Komentarji

3.4. 2006 ob 20:13

No v tem filmu celo felicty huffman (desperate housewives) pokaže, da celo zna igrt ane. In to zelo zelo dobr, sj ubistvu igra tipa/žensko. Dobila je nominacijo za oskraja, vendar ji ga je splela Resse, čeprow so nekateri kritiki pripisowali oskraja njej. Men je bla v temu filmu res kul! Zaslužila si je oskarja :D lol...Lp

— Adryan
23.4. 2006 ob 13:06

Adryan, Felicity Huffman zna igrat, ampak tega nevem iz tega filme ker je odigrala že v zelo veliko filmov ki sem jih videl in res zna dobro igrat

— edn
28.4. 2006 ob 16:17

mislim da bo ta filem res zelo dober. videla sem odlomek in flem je res dober. priporočam ogled.

— kelly_cha
4.5. 2006 ob 6:34 zvezdica

Razočarana gospodinja Felicity Huffman je Bree, transeksualka v krizi, moški z joški, ki ga čaka še finalni rez. Finalna preobrazba, kjer mu bodo zdravniki penis spremenili v vagino. Vse lepo in prav, toda račune prekriža njegov davno izgubljeni sin Toby (Kevin Zegers), ki ga mora iskat v zapor. Ki mu mora delati družbo. Ki mu mora povedati, da je njegov oče. Šokantna, vseskozi očarljiva, na trenutke celo zabavna in romantična cestna odiseja očeta in sina, no ja, očeta in mame, kjer enkratna Felicity Huffman pokaže več kot Hilary Swank in Charlize Theron skupaj. Film za tiste, ki si upajo.

— iztok gartner
4.5. 2006 ob 17:22

Un fant je tuk seksi nag!!!

— seksy
4.5. 2006 ob 17:24

Film sem si že ogledu in moram reči da je kul in Felicity Huffman je res kulsko odigrala vlogo film je na trenutke kar smešen. Priporočam ogled!

— prizma
4.5. 2006 ob 23:44 zvezdica

Definitivno najboljša komična drama lanskega leta, ki na prikupen način igralcu poda nekaj dobrih lekcij. Izjemna igra Felicity Huffman.

— Neznanec
5.5. 2006 ob 0:01

Ta film je pa res zakon - s tem mislm na glavno igralko Felicity, k bi si tega oskraja, k ji ha je resse odnesla, res bl zaslužla ane... gledow sm ga tko like že 10x ane doma in upam, da pride tut v Kolosej, ker zaenkrat je samo v Viču... Pa vsakič k ga gledam več oskrijem ane :D res je zakon pa Huffman kako dela grimase, kašn glas, poteze, ma vse no... ZAKON!

— Someone
8.5. 2006 ob 16:07

Zakaj filma ni v Koloseju?

— Filip Fentutal
11.5. 2006 ob 16:07 zvezdica

Končno nezatežen film o problematični temi! Uživala sem v vsaki minuti zgodbe, kljub temu, da le ta ne postreže z litri prelite krvi. Lahko je odlična sprostitev, lahko je veliko več. Bree je odigrana čudovito, skozi ves film sem se spraševala, če jo je odigral moški ali ženska. Skratka: po dolgem času spet odličen film. Oglejte si ga, jaz si ga bom gotovo še nekajkrat!

— Nastazija
14.5. 2006 ob 12:54

kaj ta film je že v mariboru? ker na sporedu ga nisem vidla

— SnAkE_ŁaDy
14.5. 2006 ob 14:07

Ne bi mogla rečt da je flm top of the top, je pa soliden, gledljiv, prijeten in zanimiv. Felicity je kar dobro odigrala svoje, čeprav spet ne tolikokot jo vsi hvalijo, meni se je zdela Reese v Walk the line boljša! Mi je bil pa strašansko všeč šmrkavc, ne samo na pogled ampak tudi njegova igra, iz tega mulca zagotovo še bo nekaj. Skratka, film vsekakor priporočam, ampak zdi se ga da ga vseeno hvalijo malce več kot s zasluži. Ocena 8/10

— Lenča
14.5. 2006 ob 16:57

To je res eden redkih DOBRIH filmov v zadnjem letu in sigurno eden najboljših filmov nasploh. Felicity Huffman je zelo dobro opravila svoje delo in si resnično zaslužila oskarja.

— jaz
14.5. 2006 ob 16:59

resno ni slab za vidt...aha...*r*...ž e zard njega se splača film gledat..:P

— ja, ja
14.5. 2006 ob 21:07

ja res je hud tale poba, aha, men se je tip tko zasmilu k je mogu s tistim starim v tovornjaku f***t.bogi

— nima veze kdo
24.5. 2006 ob 8:00 zvezdica

najprej me je film pritegnil z zanimivo vsebino in baje zelo dobro igro Huffmanove. sicer sem sam pristaš grozljivk, vendar sem rabil nekaj drugega. in transamerika je tisto pravo. drama, ki je mešana s komedijo nam na veder način predstavi več kot zapleteno življenje transeksualcev, ob tem te ne pusti ravnodušnega in tako film stopnjuje do tistega vrha in.zares, film ki je absolutno vreden ogleda. bravo Felicity! p.s saj ne da mam kej proti witherspoonovi, vendar...oskarja bi raje podal Huffmanovi ;) =)

— chris
24.5. 2006 ob 22:54

Ravno sem si ogledala film. Zlo cool. Zanimivo, odlična igra Felicity, vseskozi napeto...Eden boljših filmov zadnje čase. Škoda, da ni dobil oskarja, ker si ga zasluži.

— Taya
26.6. 2006 ob 11:16

super film res!

— denis

Tvoj komentar

Si film že videl in želiš svoje vtise deliti z drugimi? Napiši svoj komentar! Zanimive ocene filmov bo urednik nagradil z zvezdica.

Preostali znaki: 4000

S komentarji obiskovalci izražajo svoja mnenja, ki niso povezana z uradnimi stališči podjetja. Pridržujemo si pravico do neobjave komentarjev, ki se v vsebinskem smislu ne navezujejo na obravnavani film, ki so žaljivi, opolzki ali brez kakršnega koli pomena. Enako velja tudi za komentarje, ki izražajo in spodbujajo nestrpnost, navajajo h kriminalnim dejanjem ipd. Komentarje izločamo po lastni presoji. Za mnenja ne odgovarjamo.