Kolosej
Film distribucije Ljubljanski kinematografi

Dan za trening

akcijski, drama
Na sporedu od: 3.1.2002, Kolosej Ljubljana
2h / 120min
Scenarij: David Ayer
Režija: Antoine Fuqua

"Odločiti se moraš, ali si ovca ali volk, ali hočeš v grob ali domov." - narednik Alonzo Harris novincu Jaku Hoytu

Vsebina

Policijski narednik Alonzo Harris je veteran oddelka za narkotike s 13-letnim stažem, čigar vprašljive metode brišejo mejo med zakonitostjo in korupcijo. Izkušnje z ulice so že zdavnaj zatrle ves njegov optimizem. Zatiranje kriminala te lahko stane glavo, če vestno spoštuješ pravila, zato so Alonzo in njegovi kolegi pogosto prisiljeni sami kršiti zakon, v službi katerega so.

Trda, realistična akcijska drama Dan za trening je postavljena v svet dvoumne morale policistov, ki pod krinko preganjajo malopridneže. Idealistični novinec Jake Hoyt, čigar nazori se precej razlikujejo od Alonzovih, ima natanko en dan časa, da se dokaže svojemu karizmatičnemu šefu. Pri tem se pogreza vse globlje v svet Alonzove neizprosne logike. V teh 24 urah oba moža postavita na kocko življenje in kariero.

Vprašanja, ki jih film zastavlja, so: Ali policisti lahko zagotovijo varnost in pravico, pri tem pa sami nikoli ne prekršijo zakona? Kaj vse je potrebno narediti v boju proti kriminalu, kaj je še junaško in kdaj je meja že prekoračena? Ali lahko zahtevamo varne ulice za vsako ceno? Je moralni zakon en sam ali jih je več? Je pomembneje, da je policija učinkovita ali da ravna po črki zakona? Je možen kompromis? Odgovore prepušča film gledalcu.

Dan za trening je pretresljiva slika vojne, ki se odvija na ulicah velikih ameriških mest v času, ko na policijo letijo številne obtožbe o korupciji, uporabi narkotikov, podtikanju dokazov in brutalnosti. Poročilo o delu policije v velikih ameriških mestih, ki ga je leta 1998 objavil Los Angeles Times, navaja, da je v povprečju na leto v vsaki policijski enoti deset policistov obtoženih zaradi zlorabe pooblastil, pet je aretiranih zaradi hudodelstva, sedem zaradi prekrška, trije zaradi kraje in štirje zaradi nasilja v družini. Med mesti, ki so jih v zadnjih letih pretresli veliki policijski škandali, so Los Angeles, New York, Chicago, Philadelphia, New Orleans in Washington D.C. Los Angeles je pred kratkim doživel najhujši policijski škandal v zgodovini mesta: policisti so bili obtoženi brutalnega ravnanja, ponarejanja dokazov in laganja v poročilih o policijski preiskavi ter kraje denarja in mamil od zločincev.

Mladi scenarist David Ayer je odraščal prav v delu Los Angelesa, kjer se je to zgodilo, in je že dolgo pred tem škandalom hotel pokazati, kako težko je potegniti črto med policajem in zločincem. Leta 1995 je začel pisati svoj preroški scenarij. Neustrašno se je vključil v vsakodnevne obračune med zlikovci in policisti pod krinko v najbolj neprijaznih predelih Los Angelesa. Opazoval je ljudi, ki živijo in delajo v teh soseskah, in se veliko pogovarjal z njimi, da je ugotovil, kako gledajo na policaje. Večino svojih spoznanj je strnil v lik Alonza, o katerem pravi, da je "pri svojem delu tako dober, da gre to na račun njegove duše". Čeprav se Alonzo poslužuje umazanih metod, sam verjame, da ima prav. Prepričan je, da dela za dobro vseh. Njegovo nasprotje je lik mladega novinca Jaka Hoyta, ki doslej ni imel pojma, kako je v resnici na ulici. Jake je to, kar je bil nekoč Alonzo. Policaj je postal zato, ker je resnično verjel v pravico. Toda dlje ko je z Alonzom, manj mu je jasno, kaj je prav in kaj narobe.

Ayer se je odločil, da bo junaka postavil v zgodbo, ki se odvrti v napetih 24 urah, ki Jaka za vedno spremenijo. Zjutraj se zbudi, poljubi ženo v slovo, gre v službo in se vrne drugačen.

Pred kamero

Denzel Washington je začel filmsko kariero z vlogo v filmu A Soldier's Story Normana Jewisona, sledili pa so filmi Power, Cry Freedom, ki mu je prinesel nominacijo za oskarja za najboljšega stranskega igralca, For Queen and Country, The Mighty Quinn, Heart Condition in Vojna za slavo, s katerim si je prislužil oskarja za najboljšega stranskega igralca. Pojavil se je v dveh filmih Spika Leeja, Mo' Better Blues in Malcolm X, kjer je bil ponovno nominiran za oskarja, tokrat za najboljšega igralca. Igral je še v filmih Mississippi Masala, Much Ado About Nothing, Philadelphia, He Got Game, Fallen, The Siege, Pravi pogum, The Preacher's Wife, Škrlatna plima, Virtuosity, Devil in a Blue Dress, Pelikanovo poročilo, Ricochet ter Hurikan, ki je njegovim številnim nagradam dodal novo oskarjevsko nominacijo. Njegov najnovejši film je triler John Q z Robertom Duvallom in Anne Heche.

Ethan Hawke je debitiral pri 14 letih v filmu The Explorers. Zatem je dobil vlogo v z oskarjem nagrajenem Društvu mrtvih pesnikov. Pred kratkim je upodobil sodobnega Hamleta v adaptaciji Michaela Almereyda. Med filmi, v katerih je igral, so še Dad, Beli očnjak, Rich in Love, Waterland, A Midnight Clear, Živi, Reality Bites, Pred zoro, Velika pričakovanja, Gattaca (z ženo Umo Thurman), The Newton Boys, Snow Falling on Cedars. Njegova zadnja filma sta Tape in Wakinig Life, ki sta bila prikazana na letošnjem festivalu Sundance.

Pred kratkim se je poskusil tudi kot režiser s filmom Chelsea Walls, ki je bil vključen med filme letošnjega festivala v Cannesu. Napisal in režiral je tudi kratki film Straight to One.

Scott Glenn je pred kratkim igral v trilerju Vertikala smrti in v režiserskem prvencu Sofie Coppola Virgin Suicides. Njegova najnovejša filma sta Buffalo Soldiers ter The Shipping News.

Zaslovel je leta 1980 z uspešnico Mestni kavboj, med njegovimi številnimi vlogami pa so še Popolna oblast, Pravi pogum, Igralec, Backdraft, Ko jagenjčki obmolknejo, Lov na Rdeči oktober, Miss Firecracker, Man on Fire, Silverado, The River, Pot v vesolje, Personal Best, Cattle Annie and Little Britches ter Apokalipsa zdaj.

Tom Berenger je bil leta 1987 nominiran za oskarja za stransko vlogo narednika Barnesa v Platoonu. Med njegovimi številnimi vlogami so Looking For Mr. Goodbar, Butch and Sundance: The Early Years, The Big Chill, Major League, The Dogs of War, Eddie and the Cruisers, Dama in detektiv, Shoot To Kill, Rojen četrtega julija, Sliver, The Substitute, One Man's Hero (tudi producent), All Along The Watchtower, Gettysburg ter Last of the Dogmen. Njegov najnovejši film je policijski triler Eye See You s Sylvestrom Stallonom.

Za kamero

Antoine Fuqua se v svojih filmih loteva kompleksnih in kontroverznih tem, ki gledalcev ne pustijo hladnih. Debitiral je z Elitnimi morilci, nato je posnel komični triler Bait, trenutno pa se posveča svojemu zadnjemu filmu Bloods, ki se dotika vietnamske vojne. Pred filmi je režiral glasbene spote in reklame.

David Ayer je napisal izvirni scenarij Dan za trening že leta 1995 in v njem napovedal policijski škandal, ki je kmalu zatem pretresel Los Angeles. Napisal je še scenarije za filme Podmornica U-571, Hitri in drzni ter Officer Involved. Scenarije je začel pisati, ko je po naključju srečal scenarista Wesleyja Stricka. Pred tem je služil vojsko na jedrski podmornici in delal v gradbeništvu.

Komentarji

28.12. 2004 ob 15:45

Ta film je ful dobr.Odlična zgodba z odlično igralsko zasedbo.

— Petra in Jelena

Tvoj komentar

Si film že videl in želiš svoje vtise deliti z drugimi? Napiši svoj komentar! Zanimive ocene filmov bo urednik nagradil z zvezdica.

Preostali znaki: 4000

S komentarji obiskovalci izražajo svoja mnenja, ki niso povezana z uradnimi stališči podjetja. Pridržujemo si pravico do neobjave komentarjev, ki se v vsebinskem smislu ne navezujejo na obravnavani film, ki so žaljivi, opolzki ali brez kakršnega koli pomena. Enako velja tudi za komentarje, ki izražajo in spodbujajo nestrpnost, navajajo h kriminalnim dejanjem ipd. Komentarje izločamo po lastni presoji. Za mnenja ne odgovarjamo.