Kolosej

Totalni pokvarjenci

komedija
Na sporedu od: 15.7.1999, Kolosej Ljubljana
1h 41min / 101min
Scenarij: Peter Berg
Režija: Peter Berger

Vsebina

Kyle Fisher (Jon Favreau) si najbolj od vsega želi poroke z ljubljenim dekletom, Lauro Garrety (Cameron Diaz), ona pa si najbolj želi... lepo poroko. Kylovi prijatelji Boyd (Christian Slater), Adam in Michael Berkow (Daniel Stern, Jeremy Piven) ter Moore (Leland Orser) mu želijo pripraviti divjo fantovščino v Las Vegasu: veliko dobre kapljice in droge ter lepo striptizeto. Vendar... nesreča nikoli ne počiva.

Na izbiro imajo policijo ali pa, kot temu pravi Boyd, odvržejo 45-kilogramsko težavo. Nato se vrnejo domov in pozabijo na vse skupaj. Niti Adamova žena (Jeanne Tripplehorn) ne bo izvedela, kaj se je zgodilo.

Tako se začne črna komedija, ki jo je napisal in zrežiral Peter Berg. TOTALNI POKVARJENCI so njegov režiserski prvenec, v katerem igra nekaj trenutno najbolj vročih mladih igralcev: Christian Slater, Cameron Diaz, Daniel Stern, Jeanne Tripplehorn, Jon Favreau, Jeremy Piven in Leland Orser. Producenti so Michael Schiffer, Diane Nabatoff in Cindy Cowan, izvršni producenti pa Ted Field, Scott Kroopf, Michael Helfant in Christian Slater.

O SNEMANJU FILMA

Michael Schiffer pravi, da so TOTALNI POKVARJENCI Petrova "nora in komična vizija, obenem pa film razkrije boleče in globoko zakopane resnice." Bergov prvenec (Peter Berg igra v nanizanki Bolnišnica upanja) je "nenavaden in nor. Ko se liki, s katerimi se lahko poistovetimo, razkrijejo, vidimo, da niso to, za kar so se izdajali. Tako Peter odkrije demone, ki prebivajo v vsakem izmed nas."

Scott Kroopf je scenarij označil kot "predrzen in zelo inovativen. V njem ni ničesar formulističnega in je zelo privlačen."

Diane Nabatoff pravi, da so zelo hitro začeli s snemanjem: "Scenarij smo dobili v roke marca "97. Čeprav Peter ni še nikoli režiral, je imel tako jasno predstavo o filmu, da smo ga takoj izbrali."

Pet glavnih likov predstavlja tipične moške devetdesetih: pijejo pivo, preklinjajo in komentirajo ženske. Schiffer jih je opisal kot "tipe, ki kupujejo oblačila pri Gapu in niso prav nič posebnega. Radi bi bili podobni ostalim in se normalno obnašali. Kljub temu pa niso čisto pri pravi. Poleg tega so pokvarjenci, kar filmu doda komičen ton."

Berg je dobil zamisel za film, ko je bil v Los Angelesu: "Veliko tipov gre tja popivat in nato iščejo težave. Povsod jih je polno. V barih in igralnicah. Las Vegas zbudi v moških tiste najbolj prvinske nagone. Čim se nekaj zgodi, takoj izgubijo glavo. Podobno se dogaja na fantovščinah."

Peter Berg se je zato začel spraševati, kaj bi bilo, če bi jo ljudje odnesli nekaznovano. Kakšne bi bile posledice?

Kot bi se strgalo Marthi Stewart!

Na prvi pogled so vsi liki podobni navadnim tridesetletnikom. Vsak od nas pozna zmedenega tipa, ki je podoben Kylu, družinskega človeka, kot je Adam, in podivjanega brata, ki je tak kot Michael. V vsaki klapi je nekdo podoben molčečemu Mooreu in napadalnemu Boydu. Prisotni morata biti tudi zoprna žena, ki samo škrta z zobmi, in angelska lepotica, ki vedno dobi, kar si poželi.

Laura, ki jo igra Cameron Diaz, je idealna nevesta, vendar je bolj obsedena z načrtovanjem poroke kakor s svojim možem. Kot bi se strgalo Marthi Stewart! Sposobna je čisto vsega. Videti je zelo sladka, vendar se lahko že naslednji trenutek spremeni v grozečo pošast. Laura bo naredila vse, samo da bi dobila posebne stole za poroko. Svojemu zaročencu diha za ovratnik in mu govori: Če me zares ljubiš, potem mi boš nabavil tiste stole. Ko dan pred poroko pokopljejo eno od poročnih prič, je ona odločena, da poroka bo.

Cameron Diaz trdi, da pozna veliko takih žensk, ki so jih vzgajali v duhu, da morajo vedno držati vse vajeti trdno v rokah: "Njena največja napaka je, da previsoko leta. Poroka jo tako obsede, da ni več zmožna normalnega razmišljanja. Večina ljudi bi na njenem mestu še enkrat preverila razmere in kaj spremenila, ona pa ne. Načrt je izdelan do potankosti in nič je ne more presenetiti. Laura predstavlja čisto moč. Na koncu prevzame Boydovo vlogo in postane vodja."

Producentka Cindy Cowan meni, da so TOTALNI POKVARJENCI pravzaprav zgodba o ženskah, ki dobijo prevlado nad moškimi.

Če Laura predstavlja železno pest v žametni rokavici, je Lois "mestna bojevnica", pravi Jeanne Tripplehorn. "Vsak dan se mora boriti za svojo družino in podpira tri vogale pri hiši. Na koncu filma se spremeni iz gospodinje v mojstra kung fuja." Lois je poročena z Adamom, ki utešela moralo in pravico.

Ključna oseba filma je Kyle, ki ga igra Jon Favreau: "Laže bi bilo, če bi film postal spektakel, ki bi strašil ljudi, namesto da bi jih česa naučil. Zato je bilo toliko bolj pomembno vnesti lik, s katerim bi se gledalci lahko poistovetili. Moj obraz je moral biti kamnit, kot pri Busterju Keatonu, vendar obenem izražati razpoloženja. To je bila najtežja vloga, kar sem jih odigral. Zelo sem bil počaščen, ker mi jo je Peter zaupal."

Schiffer je opisal TOTALNE POKVARJENCE kot "nekaj, kar vas bo zelo pretreslo in obenem tudi nasmejalo. Sploh ne boste vedeli, kaj vas je zadelo." Berg pravi: "Nihče ne more reči, da poveličujemo smrt. Na koncu so vsi kaznovani." Bergov namen je bil napisati zgodbo z moralnim podukom - pomagati si s humorjem v brezizhodni situaciji.

Da bi občinstvo spravil čimbolj v smeh, se je Berg lotil režije z različnimi pripomočki: dialogi, montažo, glasbo in igranjem. Animiran del Stewarta Copelanda in glasba afro-kubanskega glasbenika Willieja Boba naj bi delovala proti norosti na ekranu.

Copeland pravi, da je bila njegova naloga ohraniti gledalce v dobrem razpoloženju, medtem ko glavni liki delajo nekaj zelo slabega: "Igra je bila tako intenzivna, da sem potreboval neko protiutež. To je tiste vrste film, pri katerem se naslednji dan sprašuješ, zakaj si se sploh smejal." Copeland je pri svojem delu uporabil južnoameriške in kalipso ritme, da bi poudaril temačno in hkrati veselo razpoloženje. V filmu tako lahko slišimo Bobov Boogaloo In Room 802; Walls Come Down; Do It Fluid (The Black Byrds), katerega video je režiral Berg; Faith (Limp Bizkit); Como Ves (Ozomatli) in Karma (Black Eyed Peas).

"Peter Berg je iz igralcev znal potegniti najboljše. Zelo so se potrudili. S Petrom ne moreš delati avtomatizirano. Prebudi te," razlaga Nabatoff. "Kar je bilo zabavno v scenariju, je bilo smešno v filmu."

Igralce so izbrali na podlagi njihove podobnosti z liki. Na primer Slaterja zaradi njegovih rahlo demoničnih vlog. Berg je bil z igralsko ekipo zelo zadovoljen: "Odlično so odigrali svoje vloge."

Najboljši med majboljšimi

TOTALNE POKVARJENCE so posneli v 35 dneh. V tem času so se igralci zelo zbližali med sabo. Slater pripoveduje: "To je prvi film po desetih letih, ko se zares dobro počutim v svoji vlogi in med soigralci. Moj lik je oster. Malo je podoben tistemu iz Heathers in Pump Up the Volume. Končno sem lahko zaigral zanimiv lik, ki ni bil omejen. Lahko smo se popolnoma sprostili in rekli, kar nam je padlo na pamet. Kljub tej svobodi pa smo se precej držali scenarija, ker je bil odlično napisan."

Leland Orser in Jon Favreau se strinjata, da je bilo snemanje črne komedije garaško delo. Stern se pridružuje temu mnenju, čeprav mu je bilo najtežje to, da ni smel mežikati. Igralcem pa je bilo dovoljeno tudi improviziranje. Berg je opisal Pivena kot "najboljšega improvizatorja na svetu": "Igralci se niso obnašali vzvišeno, vendar pa je vsak hotel biti najboljši med najboljšimi. Zelo zabavno jih je bilo gledati, kako so spodbujali drug drugega."

Ker je Berg tudi sam igralec, je hotel ustvariti igralcem prijazno okolje: "Napisal sem scenarij za film, v katerem bi tudi sam želel igrati. To je zgodba o svetu, ki popolnoma razpade. Ob vsem drugem bi se noro dolgočasil. Včasih sem bil kot igralec prisoten na zelo živčnih snemanjih, zato sem naredil okolje, v katerem bi se igralci prijetno počutili."

Za Cowanovo so TOTALNI POKVARJENCI "najbolj zabaven in najlažji film, kar sem jih kdaj delala. Zelo dobro smo se razumeli in vsi smo imeli isti cilj: posneti zabaven film." Vse skupaj se je začelo, ko sta s Petrom prvič srečala - na snemanju Chicago Hopea, ko ji je odprl vrata oblečen kot Elvis. Cowanovi je bil takoj všeč.

"Berg je iz igralcev potegnil najboljše, mogoče zato, ker ima sam izkušnje z igranjem", pravi Kroopf: "Zelo smo bili presenečeni, ko smo videli tako utečeno igralsko ekipo. Še posebno, ker je Berg prvič v življenju režiral. Igralci so dali vse od sebe, zelo so se potrudili."

Piven težko opiše zaupanje, ki se je razvilo med njimi in režiserjem: "Prišel je k meni in mi v nekaj stavkih razložil, kaj moram storiti, pa sem ga razumel. Ni bil preveč popustljiv. Dobro se zaveda, da je življenje kratko in da ga je treba dobro izkoristiti. Takemu tipu lahko želite samo najboljše."

Producent Schiffer se je trudil, da bi film ostal zvest režiserjevi viziji, zato niso spreminjali scenarija: "Ničesar mu nismo hoteli odvzeti. Vedeli smo, da mora biti vsak prizor posnet tako, kot je bilo zamišljeno. Drugače ne bi bilo smešno. Rezultat je film, ki ga čutiš v želodcu, v dobrem pomenu."

Igralci

Christian Slater (Robert Boyd/Izvršni producent) je eden najbolj nadarjenih mladih igralcev. Igral je na Broadwayu in posnel preko dvajset filmov. Zdaj se ukvarja tudi z režijo in produkcijo. Predno je postal izvršni producent pri TOTALNIH POKVARJENCIH, je igral in koproduciral akcijski film Dež za ubijanje.

Slater je začel z igralsko kariero že pri devetih letih, ko je zaigral v filmu The Music Man. Na Broadwayu je igral v Macbethu, Davidu Copperfieldu, Merlinu in mnogih drugih. Obiskoval je prestižno Dalton School.

Naj naštejemo samo nekaj njegovih filmov: Legenda o Billie Jean, Ime rože, Tucker: The Man and his Dream, Heathers, Young Guns II, Pump Up the Volume, Robin Hood: Kralj tatov, True Romance, Untamed Heart, Intervju z vampirjem, Bed of Roses, Zlomljena puščica, Solze Juliana Poja, Basil...

Leta 1991 je režiral otroški muzikal The Laughter Epidemic, katerega dobiček je šel v sklad za obolele za AIDS-om. Njegov najnovejši film se imenuje Muzej ljubezni.

Cameron Diaz (Laura Garrety) je začela s filmsko kariero pri 21 letih. Prej je bila pet let uspešna manekenka. Med najboljše igralke se je povzpela z glavno žensko vlogo v Maski. Od takrat najprej je šla njena kariera samo navzgor: Moj najboljši prijatelj se poroči, Zadnja večerja, Feeling Minnesota, She"s the One, Head Above Water, A Life Less Ordinary in Nori na Mary.

Leta 1996 je prejela nagrado za najbolj obetajočo igralko, letos pa nagrado MTV-ja za najboljšo žensko igralko.

Daniel Stern (Adam Berkow) je igralec in režiser. Igral je v Bushwacked, Rookie of the Year, Sam doma, Sam doma II: Izgubljen v New Yorku, Mestni kavboji (prvi in drugi del), Breaking Away, Večerja, Modra Strela, The Milagro Beanfield War, Coupe de Ville, Honky Tonk Freeway, Key Exchange, Rojen v vzhodnem L.A., Leviathan, C.H.U.D., Hannah in njene sestre, Stardust Memories, Male pošasti... Stern je med drugim režiral tudi deset delov nanizanke The Wonder Years.

Študiral je na H.B. Studios in igral v mnogih gledališčih: Joseph Papp's Public Theater, Manhattan Theater Club, Ensemble Studio Theater in Cherry Lane Theater.

Jeanne Tripplehorn (Lois Berkow) je debitirala ob Sharon Stone v Prvinskem nagonu leta 1992. Kasneje je igrala v The Night We Never Met, Firmi, Waterworld, Til There Was You, Office Killer in Sliding Doors.

Jeanne je igrala tudi v CBS-ovem televizijskem filmu Old Man, posnetem po literarni predlogi Williama Faulknerja. Njen gledališki repertoar obsega The Big Funk, Tis a Pity She's a Whore in Tri sestre Antona Čehova.

Jeannin najnovejši projekt je Mickey Blue Eyes, v katerem sta njena soigralca Hugh Grant in James Caan.

Jon Favreau (Kyle Fisher) se je kot igralec in pisec dokazal s komedijo Swingers in z njo požel nagrado filmskih kritikov. Nazadnje smo ga lahko videli v Deep Impact, njegov naslednji film pa se imenuje Marciano.

Favreau se je rodil in odraščal v Queensu. Predno je postal igralec, se je ukvarjal s priložnostnimi deli, od čiščenja garaž do bančništva.

Jeremy Piven (Michael Berkow) je igral v črni komediji Grosse Point Blank in v filmih Kiss the Girls, Vročica, Igralec, Avto 54, Where Are You?, The Grifters, Say Anything, Lucas, Phoenix, Music From Another Room, Layin' Low in Livers Ain't Cheap.

Za televizijo je posnel Kupida, sodeloval pri humorističnih nanizankah Ellen in Seinfeld, Only in America: The Life and Crimes of Don King in The Larry Sanders Show.

Piven je odraščal v Evanstonu, zvezni državi Illionis. K igranju sta ga spodbujala njegova starša, ki sta ustanovila Piven Theatre Workshop. Diplomiral je na newyorški univerzi in študiral igro v Eugene O'Neill Theatre Centru in v britanskem National Theatru.

Njegov zadnji projekt se imenuje Fear and Loathing in Las Vegas. Piven je bil nominiran za najboljšega igralca v Metuzalemu, režiserja Cusacka. Cusack in Piven sta skupaj ustanovila Chicago's New Criminals Theatre Company.

Leland Orser (Charles Moore) je igral v filmih, kot so: Alien Resurrection, Sedem, Pobeg iz L.A.-ja, Dan neodvisnosti, Excess Baggage, Reševanje vojaka Ryana, To Love, Honor and Deceive, Ice. Orserja smo lahko videli tudi v mnogih televizijskih nanizankah: N.Y.P.D. Blue, Nothing Sacred, Brooklyn South, The Pretender, Dosjeji X, Murder One, High Incident, Mad About You in Star Trek: Deep Space Nine.

Leland Orser je bil za svojo vlogo v The Secret Rapture nominiran za gledališko nagrado Helen Hayes.

Peter Berg (Scenarist in režiser) je član majhne in elitne skupine, ki jo sestavljajo vsestransko nadarjeni igralci in filmski ustvarjalci.

Scenarist, režiser in igralec, čigar kariera obsega televizijo, film in gledališče, je igral tudi v Bolnišnici upanja. Za vlogo kirurga, dr. Williama Kronka, je požel najboljše kritike. Njegov prvi scenarij se je imenoval Furious George in je pripovedoval o nedolžnem moškem, ki se ujame v politične spletke. Prav zdaj piše scenarij za nov film, katerega producent je Schiffer.

Berg je igral v mnogih filmih: Copland, The Great White Hype, Girl Six, The Last Seduction, Shocker, Late for Dinner, Zlomljena srca, A Midnight Clear, Aspen Extreme, Fire in the Sky in Rise and Walk: The Dennis Byrd

Tvoj komentar

Si film že videl in želiš svoje vtise deliti z drugimi? Bodi prvi in napiši svoj komentar! Zanimive ocene filmov bo urednik nagradil z zvezdica.

Preostali znaki: 4000

S komentarji obiskovalci izražajo svoja mnenja, ki niso povezana z uradnimi stališči podjetja. Pridržujemo si pravico do neobjave komentarjev, ki se v vsebinskem smislu ne navezujejo na obravnavani film, ki so žaljivi, opolzki ali brez kakršnega koli pomena. Enako velja tudi za komentarje, ki izražajo in spodbujajo nestrpnost, navajajo h kriminalnim dejanjem ipd. Komentarje izločamo po lastni presoji. Za mnenja ne odgovarjamo.