Kolosej
Film distribucije A.G. Market

Totalna zmešnjava

komedija
Vsi imajo svoje južnjake!
Na sporedu od: 8.7.2004, Kolosej Ljubljana
1h 40min / 100min
Leto: 2004
Država: Nizozemska
Scenarij: Albert Ter Heerdt
Totalna zmešnjava je komedija o maroških priseljencih na Nizozemskem. Življenjske sanje glavnega junaka Apa so postati arabsko-hollywoodska zvezda ter preostanek življenja preživeli v bogastvu in sreči. Na njegovo žalost pa so mu starši pripravili precej drugačno prihodnost: poroko z maroškim dekletom in življenje kot ga narekuje islamska tradicija.
Film govori o maroški družini na Nizozemskem. Med tem, ko so starši do te meje neprilagojeni, da ne znajo niti besedice nizozemsko, sta se najmlajša člana (sestra in mlajši brat) družine skoraj-da popolnoma asimilirala. Problematičen je le srednji brat Ap, ki se še vedno ni odločil ali bi bil zadrti Maročan ali sodobni Nizozemec... enkrat obredno zakolje kuro in se zaobljubil, da se bo poročil z dekletom iz očetove rojstne vasi, že naslednji dan pa s prijatelji ropa mestno banko...

O zgodbi

Abdulah, za prijatelje Ap, je 22-letni Nizozemec, sin maroških staršev, ki pravzaprav ne ve kaj bi s svojim življenjem. Najraje bi bil slavni arabski hollywoodski zvezdnik, vendar je to po znamenitem 11. septembru padlo v vodo, saj se zaveda, da ga, kot muslimana, v Hollywoody ne čaka bleščeča kariera.

Tako, kot drugi njegovi nizozemski in maroški prijatelji, tudi on sanja o bogati in bleščeči prihodnosti, polni zdravja, ljubezni in zadovoljstva, vendar resnici na ljubo - nihče med njimi nima niti najmanjše možnosti za uresničitev teh sanj. Vsi po vrsti so navadne zgube.

Ap se pravzaprav še vedno ni odločil ali bi bil Maročan ali Nizozemec in se niti ne zmeni preveč za svojo družino, le od časa do časa dobi domoljubne etno popadke. Njegov starejši brat je policaj in predstavlja prototip tistega kar Ap sovraži v nizozemski družbi. Pisarniški posel, ki mu ga je našel brat se spremeni v katastrofo, delno tudi zaradi rahlih rasističnih izpadov Apovega novega šefa. Kmalu za tem se Ap pridruži svojim prijateljem, ki so se odločili oropati majhno mestno banko. Rop se seveda spremeni v katastrofo in naš glavni junak komaj odnese živo glavo, za povrhu pa ostane brez denarja in oblačil sredi belega dneva.

To je trenutek, ko se v njemu znova prebudi maroški Ap. Mogoče pa ne bi bilo slabo, če bi se predal tradiciji in družinskim vrednotam... zato obljubi očetu, da se bo poročil z maroškim dekletom. Med tem ko čaka na svojo bodočo, pa sprejme posel v trdicionalni muslimanski mesnici. Ker so najboljše Maročanke v Maroku, se Ap odloči odpotovati tja in v očetovi rojstni vasi poiskati "tapravo"...

In Ap ne bi bil Ap, če se vse ne bi spremenilo v pravo katastrofo... Pa vendar, to ni film katastrofe, to je TOTALNA

Komentarji

25.3. 2007 ob 15:52

hujše ko to ne more bit :S

— *

Tvoj komentar

Si film že videl in želiš svoje vtise deliti z drugimi? Napiši svoj komentar! Zanimive ocene filmov bo urednik nagradil z zvezdica.

Preostali znaki: 4000

S komentarji obiskovalci izražajo svoja mnenja, ki niso povezana z uradnimi stališči podjetja. Pridržujemo si pravico do neobjave komentarjev, ki se v vsebinskem smislu ne navezujejo na obravnavani film, ki so žaljivi, opolzki ali brez kakršnega koli pomena. Enako velja tudi za komentarje, ki izražajo in spodbujajo nestrpnost, navajajo h kriminalnim dejanjem ipd. Komentarje izločamo po lastni presoji. Za mnenja ne odgovarjamo.