Kolosej
Film distribucije Karantanija Cinemas

Lara Croft - Tomb Raider: Zibelka življenja

akcijski, avantura
Na sporedu od: 21.8.2003, Kolosej Ljubljana
1h 57min / 117min
Scenarij: Dean Geogaris
Režija: Jan De Bont

Pandorina skrinjica, v kateri naj bi bilo zaprto najhujše zlo sveta, je menda skrita nekje v Afriki, na kraju, ki mu pravijo Zibelka življenja. Svetovno znana pustolovka in arheologinja Lara Croft je zdaj dobila nalogo, da jo najde, še preden pride v roke nobelovemu nagrajencu in brezkompromisnemu, brezsrčnemu blaznežu Jonathanu Reissu, ki hoče skrinjico zlorabiti in jo uporabiti kot najhujše orožje, s pomočjo katerega bo uničil vse, ki mu niso po volji. Ostali naj bi le tisti, ki jih bo sam izbral in ki mu bodo pokorni.

O produkciji

Za drugi film o junakinji računalniških igric, ki je oživela tudi na filmskem platnu, se je zbrala izvrstna ekipa: režiser Jan De Bont (snemalec pri filmih Lethal Weapon 3, Basic Instinct, Die Hard), montažer Michael Kahn (trije oskarji za montažo, filmi Raiders of the Lost Ark, Schindler's List, Saving Private Ryan) in velik del ekipe, ki je ustvarila že prvi film.

Za snemanje so zgradili 102 prizorišči na treh celinah - Afriki, Aziji in Evropi. Največje med njimi je bilo prizorišče v Luninem templju, v katerem kraljuje 5-metrski bronasti kip Aleksandra Velikega.

Za trg pred Cvetno pagodo je scenografinja Sonja Klaus poslala svojega pomočnika po nakupih v Hong Kong, od koder je prinesel celo vrsto malenkosti, ki izpopolnjujejo prizorišče, med drugim tudi posušene kuščarje in tisoč let stara jajca.

Angelina Jolie se je morala spoprijeti s še večjimi fizičnimi izzivi kot v prvem filmu. Že v prvem filmu je bilo jasno, da bi igralka lahko brez težav dobila zaposlitev tudi kot kaskaderka, zato ji v drugem filmu ni bilo nič prihranjenega.

Cel film je premaknil meje, ki jih je dosegel prvi del sage o Lari Croft. Vsega je več in vse je bolje, bolj napeto, bolj nemogoče, bolj izzivalno - nevarnih prizorov, drznih akcij, fantastičnih prizorišč.

V filmu je mogoče videti skoraj neverjetno najsodobnejšo tehnologijo, na primer Panasonicov AV20/30 eWear/d-Snap, večnamensko napravico, ki je hkrati digitalna kamera, fotoaparat, diktafon in še in še.

Džip, ki ga vidimo med Larino pustolovščino v Afriki, pa so v Chryslerju naredili posebej za film. Seveda pa so omejeno serijo ob svetovni premieri filma ponudili tudi v prodajo.

Med snemanjem se je filmska ekipa selila po številnih lokacijah: od studiev v Buckinghamshiru do Santorinija, Walesa, Kenije, Tanzanije, Hong Konga in Kitajske.

O igralcih

Angelina Jolie (Lara Croft) je že drugič v vlogi Lare Croft. Angelina je osvojila prvega oskarja in tretji zlati globus za Girl, Interrupted. Nastopila je tudi v uspešnicah Gone in Sixty Seconds, Original Sin, Playing by Heart, Pushing Tin, na televiziji pa v filmih in serijah Gia, Playing God, George Wallace, True Women...

Noah Taylor (Bryce) je Larin tehnološki Guru. V resnici pa je Taylor pravo nasprotje lika, ki ga upodablja. Ne vozi avta, komaj je začel spoznavati računalniško tehnologijo in nikoli v življenju ni igral Tomb Raiderja.

Ljubitelji filma bodo Taylorja prepoznali kot mladega pianista Davida Helfgotta v slovitem filmu "Shine", igral pa je tudi v "Almost Famous", There's no Fish Food in Heaven, Vanilla Sky, Max in The Sleeping Dictionary.

Chris Barrie (Hillary) je Larin butler Hillary. V Veliki Britaniji ga poznajo po liku Arnolda J. Rimmerja v kultnem televizijskem programu "Red Dwarf". Tomb Raider je bil njegov prvi celovečerni film, z nadaljevanjem zgodbe o Lari Croft pa se na velikem platnu pojavlja drugič.

Gerard Butler (Terry Sheridan) je pred filmskimi kamerami prvič nastopil v filmu Mrs. Brown, prvi večji uspeh pa je dosegel v filmu Dracula 2000.

Ciaran Hinds (Jonathan Reiss) ima za sabo že bogato filmsko kariero: The Weight of Water, Oscar in Lucinda, The Lost Son, Some Mother's Son, Mary Reilly, Circle of Friends, December Bride, The Cook, The Thief, His Wife & Her Lover, Excalibur, Road to Perdition, The Sum of All Fears... Uspešno pa nastopa tudi v gledališču in na televiziji.

Djimon Hounsou (Kosa) je bil za vlogo upornega vodje sužnjev v filmu Amistad nominiran za zlati globus. Videli pa smo ga tudi v filmih Gladiator, The Four Feathers, Heroes, Biker Boyz.

Simon Yam (Chen Lo) je doslej nastopil že v več kot 125 filmih in 40 televizijskih serijah in že 25 let pomembno soustvarja hongkonško filmsko sceno.

O ustvarjalcih

Jan De Bont (režija) velja za vsestranskega evropskega filmskega ustvarjalca. Začel je kot snemalec (Black Rain, Die Hard, Flatliners, Lethal Weapon 3, Basic Instinct) in nadaljeval kot režiser filmov Speed, Twister, Speed 2, The Haunting.

Dean Georgaris (scenarij) je poleg scenarija za drugi film o Lari Croft napisal tudi prihajajoče filme The Manchurian Candidate, Paycheck in Tristan and Isolde.

Steven E. De Souza (zgodba): Posessed, Adventure Inc., Knock Off, Judge Dredd, Street Fighter, The Flintstones, Beverly Hills Cop III, Hudson Hawk, Die Hard, Die Hard 2, 48 Hrs, Another 48 Hrs, Tales from the Crypt...

James V. Hart (zgodba): Tuck Everlasting, Contact, Muppets Treasure Island, Dracula, Hook...

David Tattersall (direktor fotografije): Star Wars Episode I - The Phantom Menace, Star Wars Episode II - Attack of the Clones, Soldier, Con Air, Vertical Limit, Die Another Day. Trenutno snema Star Wars Episode III.

Komentarji

30.10. 2004 ob 18:01

enka mi je bla res ful dobra in sm prčakvala, da bo dvojka lih en tok, če že ne bolš! pa je blo vse skup kr neki... Angelina je bla tko k zmeri ful huda, sam film pa podn! ful dost prizorou k so res totalno nemogoči... bullshit...

— supergirl
26.11. 2004 ob 12:23

prosim da daš mi tomb raider na izbiro iger! aja filem je ful cool!

— tadeja in anja
5.4. 2005 ob 15:13

I have not got words. This movie is so.COOL. Realy!!! Angelina Jolie is the best!

— Angelina
2.6. 2005 ob 13:25

lara croft:tomb reider je najboljši film dozdej!Gledala sem že 1 del in 2 tud.Najbolj mi je pa bila všeč Angelina Jolie (LARA CROFT) Je moja naljubša igralka.Upam,da bo izšel tudi Lara Croft:tomb raider 3

— lara
10.6. 2005 ob 19:11

muvi :hud gledanost :huda igralci :hudi ustvarjalci :hudi zgodba :huda komentarji :hudi lepe pucitnce pa cim več ucen hudih

— u&m
10.2. 2006 ob 15:37

Angelina you are THE BEST!!

— ti na
27.8. 2006 ob 12:10

Sem oboževalka Angeline Jolie. Zelo rada gledam njene filme. Super mi je tudi film Gospod in gospa Smith. Angelina je zame res naj naj igralka.

— Kul Angelina
29.8. 2006 ob 18:15

kje delaš in gdo si pošli sliko

— nejc
29.8. 2006 ob 18:32

nič

— nejc
1.9. 2006 ob 22:01

film mi je bil zelo všeč vreden je ogleda

— tzinox
18.8. 2009 ob 14:35

angelina jolie ja zakon

— kr pač
22.8. 2009 ob 11:22

lara croft je kkkkkkkkkkkkuuuuuuuuuuulllllllll.

— tina
22.8. 2009 ob 11:30

sem oboževalka angeline jolie.zelo rada gledam njene filme ,ker so res ful kul!.
angelina jolie je super igralke!!!!!!!!!!!

— nena
27.8. 2009 ob 23:16

ful cool film lara crofc je ful bla pogumna pa use todo cool

— PATRICIJA

Tvoj komentar

Si film že videl in želiš svoje vtise deliti z drugimi? Napiši svoj komentar! Zanimive ocene filmov bo urednik nagradil z zvezdica.

Preostali znaki: 4000

S komentarji obiskovalci izražajo svoja mnenja, ki niso povezana z uradnimi stališči podjetja. Pridržujemo si pravico do neobjave komentarjev, ki se v vsebinskem smislu ne navezujejo na obravnavani film, ki so žaljivi, opolzki ali brez kakršnega koli pomena. Enako velja tudi za komentarje, ki izražajo in spodbujajo nestrpnost, navajajo h kriminalnim dejanjem ipd. Komentarje izločamo po lastni presoji. Za mnenja ne odgovarjamo.