Kolosej
Film distribucije Blitz Film & Video Distribution

Tolkien

Tolkien
biografska drama
Podnapisi
Leto: 2019
Država: ZDA
Jezik: angleščina
Scenarij: David Gleeson, Stephen Beresford
Režija: Dome Karukoski
Dogodki, ki so avtorja J.R.R. Tolkiena najbolj zaznamovali in ga navdihnili za pisanje svetovnih uspešnic Hobit in Gospodar prstanov. Film prikazuje pisateljevo obdobje življenja, ki ga je najbolj definiralo. Mlada sirota odkriva prijateljstvo, spoznava ljubezen in umetniško inspiracijo v skupini izobčenih sošolcev. V svetu pa se pričenja prva svetovna vojna, ki ogrozi skupino prijateljev. Vse te izkušnje so navdihnile velikega avtorja za pisanje njegovih največjih del.

Komentarji

29.3. 2019 ob 14:39

upam da nebo film tak kokr ga opisuje tale opis na levi stran...hobit in gospodar sta bla napisana tko mimgrede kokr kr ena brezvezna stranska zgodba...the main point je biu kako je ustvaru silmarilion in se vse ostalo uzadi od jezikou do world buildinga ipd

— nya
4.5. 2019 ob 13:47

Zgornji komentar osebe nya je popolnoma zgrešen.

Hobit in Gospodar prstanov nista bila napisana mimogrede (za Gospodarja si je vzel 17 let!) niti nista "brezvezni stranski zgodbi", dasiravno sta res le delček v celotni zgodovini Srednjega sveta.

Hobit je bil neke vrste poskusni zajček, z njim je Tolkien hotel preveriti, če obstaja interes za njegovo pisanje. Roman je postal uspešnica, bralci pa so hoteli nadaljevanje. Po nasvetu založbe se Tolkien takrat ni posvetil urejanju svojega največjega dela, Silmarilliona, temveč je sklenil napisati direktno kontinuacijo Hobita - Gospodarja prstanov, za katerega je sicer sam rad trdil, da je v resnici nadaljevanje Silmarilliona, saj se z Gospodarjem sklene doba visokih vilinov Srednjega sveta, katere višek je opisan v Silmarillionu.

Pomembno dejstvo je, da Tolkien Silmarilliona nikoli ni spravil v formo primerno objavi, to je storil šele njegov sin Christopher. Osebno Tolkienov proces ustvarjanja neizmerno spoštujem, pa vendar je vse osnutke, preštevilne različice zgodb , pa tudi Christopherjeva urejena Hurinova otroka in Silmarilliona po kvaliteti nemogoče in morda celo žaljivo uvrstiti pred Hobita in Gospodarja prstanov.

Silmarillion je hrbtenica vsega, kar je John Ronald Reuel kadarkoli napisal o Ardi in je obvezno čtivo za vse, ki so pripravljeni pokukati dlje, še preden nas tja (najsi bo dobro ali slabo) popelje Hollywood, Hobit in Gospodar prstanov pa sta največji deli, ki opisujeta dogajanje v tem svetu - tisti, po katerih bodo Tolkiena pomnile še mnoge generacije za nami.

— Andrej

Tvoj komentar

Si film že videl in želiš svoje vtise deliti z drugimi? Napiši svoj komentar! Zanimive ocene filmov bo urednik nagradil z zvezdica.

Preostali znaki: 4000

S komentarji obiskovalci izražajo svoja mnenja, ki niso povezana z uradnimi stališči podjetja. Pridržujemo si pravico do neobjave komentarjev, ki se v vsebinskem smislu ne navezujejo na obravnavani film, ki so žaljivi, opolzki ali brez kakršnega koli pomena. Enako velja tudi za komentarje, ki izražajo in spodbujajo nestrpnost, navajajo h kriminalnim dejanjem ipd. Komentarje izločamo po lastni presoji. Za mnenja ne odgovarjamo.