Kolosej
Film distribucije Continental Film

Točka prednosti

triler
8 neznancev, 8 zornih kotov, 1 resnica
Podnapisi
Na sporedu od: 27.3.2008, Kolosej Ljubljana
1h 30min / 90min
Leto: 2008
Država: ZDA
Jezik: angleščina
Scenarij: Barry Levy
Režija: Pete Travis
Ob podpisu pomembnega sporazuma o boju proti terorizmu v Španiji pride do atentata na ameriškega predsednika. Preko različnih perspektiv osmih ljudi - televizijske poročevalke, predsednika, njegovega telesnega stražarja, španskega policista, domnevnega atentatorja, glavnega negativca, njegove pomočnice in zvedavega turista - se počasi prične oblikovati slika velike zarote, ki jo sestavljajo vrtoglavi avtomobilski pregoni, krvavi strelski obračuni in številni nepričakovani preobrati.

V akcijskem trilerju Točka prednosti skuša osem tujcev iz različnih perspektiv odkriti resnico, ki se skriva za poskusom atentata na ameriškega predsednika. Thomas Barnes (Dennis Quaid) in Kent Taylor (Matthew Fox) sta agenta Tajne službe, ki morata varovati predsednika Ashtona (William Hurt) med izjemno pomembnim sestankom na vrhu o globalnem boju proti teroristom. Na predsednika streljajo samo nekaj trenutkov po njegovem prihodu v Španijo. Nastane kaos, povsem različne življenjske poti pa se križajo v lovu na atentatorja. Med množico je Howard Lewis (Forest Whitaker), ameriški turist, ki je v videokamero ujel strelca, ko je snemal dogodek za svoje otroke doma. Tam je, da bi zgodovinski dogodek posredovala milijonom televizijskih gledalcev po svetu, tudi ameriška televizijska producentka Rex Brooks (Sigourney Weaver). Ko oni in ostali razkrivajo svoje zgodbe, se počasi sestavljajo kosi sestavljanke, postane pa tudi jasno, da pod površjem kukajo šokantni vzgibi.

Točka prednosti je režiserju Petu Travisu ponujala priložnost "raziskati idejo o resnici in o tem, da imajo vsake oči svojega malarja." Točka prednosti prikazuje obdobje tik pred in po poskusu atentata z edinstvenih razglednih točk osmih ključnih udeležencev - od predsednika samega do agentov Tajne službe, ki ga varujejo, in turista, ki se povsem po naključju znajde na trgu. "Če bi sledili samo eni zgodbi, ne bi našli resnice o tem, kaj se je dejansko zgodilo," pravi Travis. "Ko vidite vsako zgodbo, vedno vidite nekaj drugega, česar prej niste vedeli. Šele na koncu ugotovite, kaj se je v resnici dogajalo."

Poleg petih uveljavljenih ameriških zvezdnikov in štirih mednarodno znanih igralcev je v filmu še ena zvezda, zgodba sama: "Osem različnih ljudi, osem različnih pogledov na svet, osem kosov sestavljanke. Za režiserja je to sanjsko: uganke tega filma ne morete razrešiti, če si sveta ne ogledate s perspektive različnih ljudi. To zgodbo lahko poveste le s filmom. Film o različnih načinih gledanja - mar ni to krasno?!" je navdušen Travis.

Dennisu Quaidu je film ponudil priložnost za večplastno upodobitev lastnega lika glede na različne perspektive: "Sebe vidimo na določen način, drugi pa nas vidijo na drugačen način," pravi. "Ko se zgodba začne, igram svoj lik na en način, ko pa se gledišče filma spremeni in gledamo zgodbo s perspektive drugega lika, igram svoj lik tako, kot ga vidi ta druga oseba. In potem se spet spremenim glede na naslednji lik. Ena oseba ni nikoli videna na isti način s perspektive dveh ljudi."

Scenarist Barry L. Levy dodaja, da ti različni pogledi pripeljejo do kaosa in samo s skupnim razumevanjem lahko pride resnica na dan. "Vsi vidijo samo to, kar lahko vidijo pred svojimi očmi. Samo tisto jim je jasno in to omejuje njihovo razumevanje dogajanja. Šele ko občinstvo vidi vseh osem zgodb, razume, kaj se je dogajalo. Ob koncu je film ena sama zgodba, junakovo popotovanje - a povedano z osmih različnih perspektiv."

Producent Neal H. Moritz je za režiserja najel Travisa, potem ko je videl njegov režijski prvenec Omagh o eksploziji bombe na Severnem Irskem. "Način, kako je Pete ujel resničnost, like, zvok, vse je bilo povsem izvirno," pravi Moritz. "Zato sem vedel, da bo Točka prednosti v dobrih rokah."

Travis in Levy sta se dobro zavedala, da film že po svoji naravi narekuje isto dogajanje znova in znova prikazati z različnih perspektiv. "Vse smo morali ohranjati novo," pravi Travis. "Ko vidite neko stvar več kot enkrat, smo poskušali zagotoviti, da vedno vidite nekaj drugega. Ko na primer prvič vidite trg, ga vidite tako, kot ga vidijo televizijske kamere. Ko ga vidite s perspektive Tajnih agentov, je, kot bi stopili v amfiteater, in slišite hrup, ki ga prej niste. Množica, ki se je prej zdela prijazna, je videti drugačna skozi oči tajnega agenta, ki je po letu dni počivanja zaradi strelne rane spet na delu. Vsak obraz v množici je potencialni atentator; vsako plapolanje zastave je lahko za nekoga signal. Vse sem skušal posneti glede na občutke določene osebe, tako da se nam zdi, da je zgodba vsakič drugačna." Pri tem so si pomagali tudi z različnimi lečami, osvetljavo, ročno kamero in ostalimi triki filmskega posla.

Po snemanju je Travis našel še en način ohranjanja napetosti zgodbe: "Med montažo smo poskrbeli, da se vsaka zgodba končna negotovo, z uganko. Šele na koncu povežemo vse niti."

O igralcih

Dennis Quaid (Barnes) je posnel filme Daleč od nebes, Ameriške sanje, Preprodajalci, Dan po jutrišnjem, Moji, tvoji, najini, Past za starše, Jezdeci na dolge proge, Pot v vesolje, Za vsako ceno, Čenče, Breaking Away, Crazy Mama, Dreamscape, All Night Long, Enemy Mine, Savior, Wyatt Earp, Everybody’s All American, Suspect, D.O.A., Flesh and Bone, In Good Company, The Rookie The Alamo, Parent Trap, The Flight of the Phoenix.

Na televiziji je nastopil Bill, Bill: On His Own, Dinner with Friends. Kot režiser je dibitiral s TNT-jevim filmom Everything That Rises.

Matthew Fox (Taylor) nastopa v nadaljevanki Skrivnosti otok, pred časom pa je nastopal v nadaljevanki Miza za pet.

Posnel je tudi televizijski film Behind the Mask in občasno nastopal v nadaljevanki Haunted.

Forest Whitaker (Howard Lewis) je eden najbolj cenjenih hollywoodskih režiserjev, igralcev in producentov. Lani je dobil oskarja za najboljšo moško vlogo za nastop v filmu Zadnji škotski kralj. Posnel je še filme American Gun (producent in glavni igralec), The Night Watchman, Soba za paniko, Telefonska govorilnica, Ghost Dog: The Way of the Samurai, The Shield, Deacons for Defense, Chasing Papi (producent), Waiting to Exhale (režiserski prvenec), Strapped (režija), Upanje ostaja (režija), The First Daughter (režija).

Bil je izvršni producent in glavni igralec serij Feast of All Saints, Green Dragon, Door to Door (samo producent).

Posnel je še Fenomen, Tuja vrsta, Dobro jutro, Barva denarja, Tatovi teles, Igra solz, Dobro jutro, Vietnam, Dim, Zaseda, Witness Protection, Light It Up, Pret-a-porte, Jason's Lyric, Platoon, Consenting Adults, Johnny Handsome, Downtown, Diary of a Hit Man, Vision Quest, Fast Times At Ridgemont High, Bird, Last Light, Criminal Justice, The Enemy Within.

Sigourney Weaver (Rex Brooks) je posnela filme Gorile v megli (nominacija za oskarja), Delovno dekle (nominacija za oskarja), štiri dele Osmega potnika (za drugi del je bila nominirana za oskarja), Izganjalci duhov 1 in 2, Leto nevarnega življenja, Sneguljčica, Dekličina smrt, Vas ob gozdu, Galaxy Quest, Snow Cake, TV Set, Infamous, The Ice Storm, A Map of the World, Holes, The Guys, Imaginary Heroes, Heartbreakers, Copycat, Jeffrey, Dave, 1492, Half Moon Street, One Woman or Two, Eyewitness.

Trenutno z Jamesom Cameronom snema epskega Avatarja v 3D tehniki. Upodablja botaničarko dr. Grace Augustine. Snemajo ga na Novi Zelandiji Sigourney razveseljuje in zabava tiste, ki jo gledajo, vsi, ki z njo delajo, pa jo spoštujejo.

O režiserju

Pete Travis je režiral film Omagh, nadaljevanke Henrik VIII, The Jury, Other Peoples Children, Cold Feet.

Svoj prvi kratki film Faith po noveli Nicka Hornbyja je financiral z lastnimi sredstvi.

Komentarji

23.3. 2008 ob 0:00 zvezdica

en ne tipicen-zanimiv-multiperspektiven-amerisko-predsedniski film!

— cAr
27.3. 2008 ob 0:00

Kako je distributerjem uspelo prevesti Vantage Point v Točka Prednosti.

Vantage Point = razgledna točka, gledišče
Advantage = prednost

Svašta.

— kavselj
27.3. 2008 ob 17:35 zvezdica


Danes sva si z punco ogledala film in moram priznat, da tako slabega filma ze zelo dolgo nism gledal. Prvo ze sam zaner je cisto mimo kot triler, mogoce prva polovica filma in se to kot zelo slab med tem ko je drugi del kopija filmov Bourne z precej tekanja in tresoce kamere. Drugo pa seveda amerikanci ne morejo prezivete brez njihove osladnosti, ob gledanju se je polovice dvorane smejalo ko je pokazal Mr. Presidenta v resilcu. Predvsem izmenjava besed med agentom in predsednikom --> katastrofa + limonada. Mislim da so filmu dali napacen naslov, bistveno boljsi bi bil HORRIBLE ! Ocena filma 2/10
Vsem ki imate radi spodobne trilereje ta film mocno odsvetujem.

— Mahaleb
27.3. 2008 ob 17:35

se en popravek spodnjemu kritiku...beseda vantage dejanjsko pomeni prednost(slovar)...tako da je prevod kar pravilen...tudi če so nekateri naši prevodi zres smešni...

— jana
27.3. 2008 ob 17:36 zvezdica

ta film je zagotovo vreden ogleda...dinamičen film ki vsebuje več pogledov na en in isti dogodek,vsak pogled pa vedno razkrije nekaj več...močno priporočam,ker se v filmu zares dogaja in ne verjamem da bi ob njegovem ogledu lahko kdo zaspal:)

— jana
30.3. 2008 ob 0:00

ja film mi je biu ušeč....
tko priporočam ga sam ena slaba stvar je.....
k se nazačetku isti del ponovi 8x in ti dougčas rata...
hehe

LP

— jureeeeeeeeeeeee
30.3. 2008 ob 19:37

Dober film, priporočam.

— X
3.4. 2008 ob 2:00

FUL HUD FILM!
RES PRIPOROČAM.... začneš drugač gleda na life!

— Ač
12.4. 2008 ob 2:00 zvezdica

Tisti filmi, ki so dolgi cca. 94 min, niso dobri. Začetek filma se začne izredno dobro, napeto in v pričakovanju neverjetnega razpleta. Na koncu pa je kot, da bi se režiserju nekam mudilo.

— simona
21.4. 2008 ob 2:00

obup....najbol bedn film že dooooolgo časa....gledate 20 min pa se film previje na zacetek pa se enkrat isto in tako naprej....in pol ko se ti že zazdi da bo nekam šlo, zajebejo še konec....bedarija

— matija
22.4. 2008 ob 2:00 zvezdica

Zgodba in scenarij filma sta v redu, igralci tudi, ves čas je napeto a na koncu ti gre že malo na živce ko se osemkrat ponovi en in isti prizor.
sicer pa dobr film :)

— david
14.5. 2008 ob 2:01

Raje počakajte da film pride na dvd in si ga sposodite, če že ga morate gledati.
Začne se odlično, konča se pa "ameriško".

— Weezer
7.10. 2009 ob 8:18

jaz enostavno ne vem zakaj se eni spravljajo šinfat in popravljat naslove in na koncu napačno popravljajo.Vantage je prednost :D Razgled pa je view...vsaj nazadnje je bilo tako, ko sem še v šolo hodla :D

— val
4.7. 2010 ob 19:30

film je kar v redu, edino moti me da je Barnes kot terminator (nič ga ne rani, nabojev ima neskončno, itd.)

— en tm nekje
4.7. 2010 ob 19:37

Ta film je zelo poučen i nga prporočam vsakemu ,da si ga naj pogledajo.

— nešte

Tvoj komentar

Si film že videl in želiš svoje vtise deliti z drugimi? Napiši svoj komentar! Zanimive ocene filmov bo urednik nagradil z zvezdica.

Preostali znaki: 4000

S komentarji obiskovalci izražajo svoja mnenja, ki niso povezana z uradnimi stališči podjetja. Pridržujemo si pravico do neobjave komentarjev, ki se v vsebinskem smislu ne navezujejo na obravnavani film, ki so žaljivi, opolzki ali brez kakršnega koli pomena. Enako velja tudi za komentarje, ki izražajo in spodbujajo nestrpnost, navajajo h kriminalnim dejanjem ipd. Komentarje izločamo po lastni presoji. Za mnenja ne odgovarjamo.