Kolosej
Film distribucije Slovenski filmski center

To so gadi

To so gadi
komedija
V slovenščini
Na sporedu od: 14.2.2020, Kolosej Ljubljana
1h 36min / 96min
Leto: 1977
Država: Slovenija
Jezik: slovenščina
Scenarij: Jože Bevc
Režija: Jože Bevc
Štebe je vdovec in po poklicu voznik, ki ima pet sinov. Gospodinji jim Rozi. Fantje s svojimi malimi šalami in deškimi nagajivostmi spravljajo v obup vso malomešcansko sosesko. Zato jih zmerjajo z "gadi". Rozi kar naprej grozi, da jih bo zapustila in nekega dne tudi koncno odide na Dolenjsko. Prav takrat, ko Rozi odide, jo obišce necakinja Meri, ki se v hišo celo vseli. Meri sicer ne more nadomestiti Rozinih gospodinjskih sposobnos ti, se pa za njo zacne zanimati Štebetov prijatelj Tone. Toda Meri je vedno manj doma, o tem pa Tone nic ne ve. Štebetovi vedno bolj pogrešajo Rozi. Toda Tone Rozi pozna in uredi, da se vrne. Vsi so presrecni in tudi Meri razkrije svoja skrivna pota, hodila je v šolo in tako postala voznica mestnega avtobusa.

Režija in scenarij sta delo Jožeta Bevca, hkrati pa to ostaja njegov prvi in zadnji celovečerni film. Bevc, preminul pri 62 letih leta 1987, je v svojem času napisal več kot 60 scenarijev za kratke filme, ki jih je potem tudi sam režiral. Znan je bil po tem, da so v njegovih delih prevladovale predvsem družbenokritične in satirične prvine, ki so naslavljale težave tedanjega človeka.

V filmu je nastopila kopica še danes slavnih oseb, na žalost pa jih je do današnjega dne veliko že preminilo. Igralsko zasedbo so sestavljali Bert Sotlar v vlogi očeta Štebeta, Radko Polič, Dare Valič, Jože Horvat, Andrej Prevc, Bogdan Sajovic, Majda Potokar, Boris Cavazza, Milada Kalezić, Mila Kačič, Maks Bajc, Iva Zupančič, Demeter Bitenc, Ivo Barišič, Dare Ulaga, Janez Albreht, Saša Miklavc, Maks Furijan, Stanislava Bonisegna, Manca Košir in Alja Tkačev.

"Ne vem, kaj mi je bilo, da sem privolil v snemanje tega filma. Je pa dober prikaz cele vrste igralcev, ki jih ni več med nami, pa tudi dela Ljubljane, ki je skozi čas spremenila svojo podobo. Včasih je tam stala konjušnica, potem so bila socialna stanovanja, zdaj pa imamo luksuzna stanovanja. Žalostno je, če te ljudje poznajo samo kot šoferja mestnega prometa," je svojo refleksijo ob obletnici zaupal Boris Cavazza.


Najboljši film vseh časov?

Dobro uro in pol dolg film je bil premierno posnet in predvajan leta 1977, skoraj 15 let pa je ohranjal svoj status rekorderja v številu ogledov. Samo v ljubljanskih kinematografih si ga je ogledalo približno 112 tisoč gledalcev, po vsej državi približno 280 tisoč gledalcev, v te številke pa niso všteti tudi vsi ogledi poznejših projekcij.

Njegova priljubljenost med gledalci z leti ni uvela. Odkar se je opis filma pojavil na naši spletni strani, lahko tam preberemo same pozitivne komentarje: gledalci ga ocenjujejo kot najboljši slovenski film in najboljši film vseh časov, kot prvi slovenski film, po katerem jih ni bolela glava, in kot najboljšo komedijo, katere dialoge znajo zaradi tolikokrat ogledanega filma skoraj na pamet. Gledajo ga ponoči, ko ne morejo spati, podelili bi mu oskarja, ne morejo se ga naveličati, tako kot se ne naveličajo dobrega kruha, njegova edina omenjena pomanjkljivost pa je, da je prekratek.

Tvoj komentar

Si film že videl in želiš svoje vtise deliti z drugimi? Bodi prvi in napiši svoj komentar! Zanimive ocene filmov bo urednik nagradil z zvezdica.

Preostali znaki: 4000

S komentarji obiskovalci izražajo svoja mnenja, ki niso povezana z uradnimi stališči podjetja. Pridržujemo si pravico do neobjave komentarjev, ki se v vsebinskem smislu ne navezujejo na obravnavani film, ki so žaljivi, opolzki ali brez kakršnega koli pomena. Enako velja tudi za komentarje, ki izražajo in spodbujajo nestrpnost, navajajo h kriminalnim dejanjem ipd. Komentarje izločamo po lastni presoji. Za mnenja ne odgovarjamo.