Kolosej
Film distribucije Karantanija Cinemas

To so 40

This is 40
komedija
Na sporedu od: 20.12.2012, Kolosej Ljubljana
2h 13min / 133min
Leto: 2012
Država: ZDA
Scenarij: Judd Apatow
Režija: Judd Apatow
Zakonca Pete in Debbie, ki smo ju spoznali že v komediji Napumpana, praznujeta 40. rojstni dan. Kot se ob okrogli obletnici spodobi, se soočita z njunim skupnim življenjem in skleneta nekatere stvari izboljšati. Napišeta obširen seznam, ki vključuje vse od bolj intenzivnega ukvarjanja s športom, do večjega posvečanja razvoju njunih otrok. Kot se kmalu izkaže, več družinskega druženja na površje naplavi številna nesoglasja in zamere, ki ogrozijo družinsko slogo in povzročijo nemalo zabavnih preglavic.

V tem iskrenem portretu izzivov in nagrad zakona in starševstva v današnjih časih sledimo trem tednom v življenju para, ki se ukvarja s seksom in romantiko, poslovnimi uspehi in finančnimi težavami, starajočimi se starši in odraščajočimi otroki.

Po letih zakona Pete živi s samimi ženskami, ženo Debbie in njunima hčerkama, 8-letno Charlotte in 13-letno Sadie. Pete se trudi obdržati svojo založbo plošč Unfiltered Records v poslu, z Debbie pa morata ugotoviti, kako odpustiti, pozabiti in uživati v preostanku življenja, preden se pobijeta. Pri tem jima pomagajo, ali pa tudi ne, prijatelji, kot sta Barb in Barry, uslužbenci, kot sta Jodi in Desi v Debbiejini trgovini in Ronnie in Cat v Petovi založbi, trener fitnesa Jason in starši, Petov zahtevni oče, ki ima na stara leta trojčke, ter Debbiejin odsotni oče Oliver.

O produkciji

Zgodba je skoraj nadaljevanje filma Napumpana, zato je snemanje potekalo na nekaterih lokacijah, ki jih poznamo iz tega filma. Scenograf je moral le malo postarati hišo in njeno notranjost ter malo spremeniti vrt, da tudi hiša odraža stanje v družini. Ker je Pete glasbeni založnik, so uporabili marsikateri temačni klub v Los Angelesu,kjer nastopajo mlade skupine. Vzdušje na snemanju je bilo prijetno in marsikdo je v igranih prizorih prepoznal košček svojega življenja.

O igralcih

Paul Rudd (Pete) veliko nastopa v gledališču, s TV ga poznamo kot Phoebinega moža Mika Hannigana v seriji Prijatelji, z velikih platen pa iz filma Napumpana.

Leslie Mann (Debbie) je žena Judda Apatowa, ki jo poznamo iz filma Napumpana, nastopila pa je v The Change-Up, I Love You Phillip Morris, Funny People, George of the Jungle, The Cable Guy, Drillbit Taylor, The 40-Year-Old Virgin in drugih.

John Lithgow (Oliver) je debitiral na odrskih deskah in si takoj priigral tonyja. Za to nagrado je bil nominiran še večkrat in jo še enkrat prejel.Še vedno nastopa v gledlišču, s filmskega platna pa ga poznamo po vlogah v filmih The World According to Garp, Terms of Endearment, All That Jazz, Footloose, 2010, Harry and the Hendersons, Memphis Belle, Cliffhanger, Shrek, Dreamgirls, Rise of the Planet of the Apes, The Campaign in drugih. S TV ga najbolj poznamo po vlogi vesoljca v seriji 3rd Rock From the Sun, nastopil pa je še v številnih TV filmih. Dvakrat je bil nominiran za oskarja, 11-krat za nagrado emmy, ki jo je petkrat tudi dobil, dobil je dva zlata globusa in številne druge nagrade.

Megan Fox (Desi) je debitirala v filmu Transformers in vlogo ponovila v nadaljevanju Transformers: Revenge of the Fallen. Vidimo jo lahko še v filmih Friends With Kids, Jennifer's Body, How to Lose Friends & Alienate People in Confessions of a Teenage Drama Queen.

Albert Brrooks (Larry) je začel kot stand-up komik in postal nagrajevan igralec, pisec in filmar ter avtor knjižnih uspešnic. Napisal, režiral in igral je v sedmih celovečernih filmih: Real Life, Modern Romance, Lost in America, Defending Your Life, Mother, The Muse in Looking for Comedy in the Muslim World. Pogosto tudi posoja glas risanim junakom, denimo v seriji Simpsonovi in filmu Iskanje malega Nema. Kot igralec je debitiral v Scorsesovem Taksistu, med drugim pa nastopil tudi v filmih Private Benjamin, Unfaithfully Yours, Out of Sight, My Firs Mister in drugih, za nastop v Broadcast News pa je dobil oskarja.

O ustvarjalcih

Judd Apatow (scenarij in režija) velja za enega najbolj iskanih komičnih umov v tem poslu in je bil v zadnjih letih tesno povezan z nekaj najuspešnejšimi komičnimi filmi. Bil je producent najuspešnejše ženske komedije z oznako R Dekliščina, produciral pa je tudi Petletna zaroka in Odklop. Začel je kot komik, a se je raje posvetil pisanju materiala za druge in sodeloval pri več komičnih serije. Kot režiser je debitiral s filmom 40-letni devičnik, za katerega je napisal tudi scenarij, sledili pa so še Napumpana (scenarij, režija, producent), Superbad (producent), Forgetting Sarah Marshall (producent), Pineapple Express (producent), You Don't Mess With the Zohan (koscenarist), kot scenarist ali režiser ali producent je ustvaril še filme Funny People, Get Him to the Greek, The Cable Guy, Year One in številne druge.

Komentarji

5.12. 2012 ob 13:10

Pa kakšen prevod je to? To so 40. A spet ne znamo sklanjat? To so štirideseta, bi bilo mnogo bolj pravilno.

— Jaz
18.12. 2012 ob 20:30

mogoče kdo ve ob katerih urah se bo predvajal film v petek, 21.12.2012?

— tjaša
22.12. 2012 ob 22:26

Dve uri in četrt prepirov in teženja.

— bvezna
27.12. 2012 ob 17:42

Zabavn film, z majčkeno drugačno zgobo,no ni stereotipn da bi po petih minutah vedu kak bo ceu film.

— ss
3.1. 2013 ob 17:32

se strinjam z bvezna...film totalno brez zgodbe in škoda denarja oz. časa..sam bi mu dal oceno 3!

— Nevtralni
5.1. 2013 ob 9:46

zelo dober film z dobro igralsko zasedbo!! Vreden vsakega evra!!!
Megan Fox pa zraven vzbuja pozornost s svojim videzom in pritegne moške oči.

Želim si čim več takih filmov v letu 2013.

— leone
6.1. 2013 ob 16:36

Sej je tudi v originalu številka. Verjetno z namenom, zato je tudi prevod takšen.

— ana
13.1. 2013 ob 14:34

najbolj beden in dolgočasen filem EVERRRRRRRRR

— tilc
16.1. 2013 ob 19:08

Super film z dobrimi komičnimi scenami, vsekakor dober porabljen denar za ta film.

— janez
18.1. 2013 ob 16:52

Ful kulski film :)

— Katja
20.1. 2013 ob 9:38

film mi je super- sem se marsikje našla... mislim, da si ga mora ogledati tisti, ki je imel naporen dan in potrebuje malo sprostitve in smeha.... priporočam!

— tančka
21.1. 2013 ob 11:29

Ideja za film - zelo dobra. Scenarij v posameznih delih čuden. Nekateri prizori niso niti smešni, niti žalostni, pač pa neumni. Slaba igra in antipatični igralci, zato še tiste redke posrečene domislice ne pridejo do pravega izraza. Rezultat - brezvezen film, ki bi lahko bil veliko boljši.

— Miška
11.2. 2013 ob 12:09

A mogoce kdo ve ce se ta film splph se predvaja??
Lp. pa prosim ce odpises.

— Danica

Tvoj komentar

Si film že videl in želiš svoje vtise deliti z drugimi? Napiši svoj komentar! Zanimive ocene filmov bo urednik nagradil z zvezdica.

Preostali znaki: 4000

S komentarji obiskovalci izražajo svoja mnenja, ki niso povezana z uradnimi stališči podjetja. Pridržujemo si pravico do neobjave komentarjev, ki se v vsebinskem smislu ne navezujejo na obravnavani film, ki so žaljivi, opolzki ali brez kakršnega koli pomena. Enako velja tudi za komentarje, ki izražajo in spodbujajo nestrpnost, navajajo h kriminalnim dejanjem ipd. Komentarje izločamo po lastni presoji. Za mnenja ne odgovarjamo.