Kolosej
Film distribucije Cinemania group

Tiger in sneg

komedija
Na sporedu od: 28.12.2006, Kolosej Ljubljana
1.2.2007, Kolosej DeLuxe Kranj
1h 54min / 114min
Leto: 2005
Država: Italija
Scenarij: Roberto Benigni in Vincenzo Cerami
Režija: Roberto Benigni
Vedno razposajeni italijanski režiser in igralec Roberto Benigni, ki je svetlo plat obstoja odkrival v filmu Življenje je lepo in nas nasmejal z Ostržkom, se tokrat v njemu značilno tragično-komičnem slogu podaja v Irak prav ob začetku ameriške invazije. Pesnik Attilo je nekoliko čudaški, toda zelo strasten učitelj, ki vsako noč sanja o poroki s prelepo neznanko. Nekega dne jo zares uzre in se odpravi za njo v Irak, ki pa je sredi kaotične vojne vihre, kjer ne veljajo nobena pravila, še najmanj tista o ljubezni.

Zgodba

Attilio je pesnik in učitelj poezije na Univerzi za tujce v Rimu. Piše se leto 2003; vojna v Iraku se še ni začela, toda zdi se neizogibna. Attilio živi v povsem svojem svetu, v katerega lahko prodrejo zgolj veličastni glasovi njemu najljubših pesnikov. Pred kratkim je izdal svojo najnovejšo pesniško zbirko z naslovom Tiger in sneg, ki so jo odlično sprejeli tako kritiki kot bralci.

Dogodki po svetu se ga ne dotaknejo; ponoči sanja o ženski, s katero se želi poročiti. Njeno ime je Vittoria, ki pa mu v resničnem svetu takšne naklonjenosti ne vrača. Vedri mož jo vseskozi draži in ji izkazuje neizmerno ljubezen. Attilio ji sledi, jo čaka, ji obljublja večno srečo. Zanjo bi storil vse. Toda bolj ko pritiska nanjo, bolj jo odriva. Tudi ona živi v svetu literature: piše biografijo največjega iraškega pesnika, ki se po večletnem življenju v Parizu pripravlja na povratek v domači Bagdad. Če izbruhne vojna, želi biti s svojimi najbližjimi.

Attilio je zaradi svoje brezbrižnosti in vihravosti vseskozi v škripcih, čemur njegov odvetnik posveča večino svojega časa. Dneve in noči ga po telefonu prepričuje, naj se že vendar spametuje.

Nekega dne Attilio prejme klic iraškega pesnika, ki je sedaj že v Bagdadu. Vittoria, ki ga je v domovino spremila, da bi končala biografijo, je utrpela težko poškodbo glave v enem izmed prvih bombnih napadov.

Attilio s pomočjo delegacije rdečega križa v Irak prispe še isti dan in odločnost ga pripelje do pesnika, ki ga usmeri v bolnišnico. Žensko svojih sanj najde nezavestno v temačnem kotu, brez kakršnih koli zdravil ali oskrbe. Vittoria ima možnost preživetja samo z zdravilom, ki bi sprostil pritisk možganskega edema. Toda takega zdravila ni na voljo. Attilio po mestu najde le zapuščene lekarne in ruševine. Toda upanje umre zadnje. Če zdravila ni, ga je treba pripraviti. Izsledi ostarelega kemika, ki mu pravijo alkimist. Pri njem dobi domači recept za odrešilno zdravilo.

Podirajoče se stavbe, bombne eksplozije, blokade cest, minska polja, plenjenje, vse strahote vojne - Attilio premaga vse in reši Vittoriino življenje. V bolnišnici ji najde udoben kotiček in ji zagotovi vso potrebno oskrbo.

Med vsemi temi dogodki pa odvetnik vseskozi klicari Attilia v prepričanju, da le-ta živi mirno in srečno življenje v Rimu. Ko Vittoria navsezadnje pride k zavesti, Attilia ni več ob njej. Ujamejo ga ameriške čete.

Vittoria se vrne v Italijo, Attilio, ki so ga spoznali za sovražnega vojaka, pa konča v zaporu. Toda tudi njemu se uspe vrniti v domovino, kjer se znova snide s svojo ljubeznijo. Vittoria niti sluti ne, da jo je rešil čudaški snubec. In Attilio bo poskrbel, da bo tako tudi ostalo.

Izjava režiserja

Roberto Benigni:
Ta film je moje hrepenenje. V njegovem ozadju ni nobene zamisli; zgolj občutek ljubezni. Protagoniste žene ljubezen. Želel sem ustvariti film, ki je čist kot sneg, divji kot tiger.

To je zgodba o ljubezni moškega, ki je pripravljen umreti za svojo ljubljeno, in o ljubezni ženske, ki nikakor ne želi imeti ničesar s tako čudaškim moškim, ki se preživlja s pisanjem pesmi in vse dneve išče tisto samo besedo, zaradi katere bo bilo njegovo srce in zaradi katere bo bilo srce vsakogar, ki bo to besedo slišal. Toda ne uspe mu, da bi bilo srce ženske, ki jo neizmerno ljubi. Sledi ji povsod, se pogovarja z njo, vsak dan bi si želel preživeti z njo, muči jo s svojimi izpovedmi. Izpovedmi o ljubezni in o volji do življenja. Volji do življenja, zaradi katere piše pesmi o vsem, kar vidi, samo zato, ker to obstaja. Celo ko bo mrtev, se bo vedno spominjal, kako je bilo, ko je še živel.

Attilio je moški, ki se v iskanju ženske, o kateri sanja vsako noč, znajde ujet v najbolj nesmiselnem in grozljivem konfliktu našega časa: vojni v Iraku, ki se je pričela marca 2003. Bije svojo osebno bitko sredi komičnega in tragičnega nesmisla. Minska polja, roparji, bombardiranje, blokade cest... vse to samo zato, da bi svoji ljubljeni izboril še nekaj ur življenja v prepričanju, da smrt ene osebe pomeni smrt celotnega sveta.

Toda Attilijeva ljubezen še zdaleč ni sladka. Je kot tiger, ki pobesnelo skoči na svoj plen. Ki premaga nekaj povsem neverjetnega, saj ne pozna strahu. Tisti namreč, ki se boji ljubezni, se boji življenja. In tisti, ki se boji življenja, je tako rekoč mrtev.

Pesnik želi prenesti svoje prepričanje, saj verjame, da vsak moški v sebi nosi ljubezen. To je namen poezije, vse umetnosti. Odkriti, razodeti notranjost.

Celotna zgodba je usmerjena v protagonista in njuna čustva. Nemogoče je prikazati nesmisel določenih dogodkov. Če bi poskušali to, bi jih prikazali kot nepomembne.

Resničnost smo nekoliko prilagodili, saj, kot pravi pesnik, “resnico je treba povedati z verjetnimi lažmi.”

Upam, da bo ta zgodba presenetila, vznemirila, zabavala in ganila. Morda zahtevam preveč, a že eno od tega bo precej izredno za film.

Igralska zasedba

Roberto Benigni (igralec, scenarist in režiser)
Rodil se je v toskanskem mestu Arezzo. V začetku svoje igralske kariere je nastopil v številnih igrah na prostem s toskansko skupino Poeti improvvisatori. Leta 1972 se je z avantgardno gledališko skupino preselil v Rim.

Filmografija:
2005 - The Tiger and the Snow (La tigre e la neve), Roberto Benigni
2002 - Pinocchio, Roberto Benigni
1999 - Asterix e Obelix contro Cesare, Claude Zidi
1997 - Life is Beautiful (La vita č bella), Roberto Benigni
1994 - The Monster (Il mostro), Roberto Benigni
1993 - The son of the Pink Panther, Blake Edwards
1992 - Taxi - Los Angeles New York Paris Roma Helsinki, Jim Jarmusch
1991 - Johnny Stecchino, Roberto Benigni
1990 - La voce della luna, Federico Fellini
1988 - Il piccolo diavolo, Roberto Benigni
1986 - Down by law (Daunbailň), Jim Jarmusch
1986 - Coffee and cigarettes, Jim Jarmusch
1984 - Non ci resta che piangere, Roberto Benigni in Massimo Troisi
1983 - Tu mi turbi, Roberto Benigni
1983 - F.F.S.S. cioč... che mi hai portato a fare sopra Posillipo se non mi vuoi piů bene?, Renzo Arbore

Nicoletta Braschi (igralka in producentka) (Vittoria)
Filmografija (igralka):
2005 - The Tiger and the Snow, Roberto Benigni
2003 - Mi piace lavorare - Mobbing, Francesca Comencini
2002 - Pinocchio, Roberto Benigni
1997 - Life is Beautiful, Roberto Benigni
1997 - Ovosodo, Paolo Virzě
1995 - Pasolini: un delitto italiano, Marco Tullio Giordana
1995 - Sostiene Pereira, Roberto Faenza
1994 - Il mostro, Roberto Benigni
1991 - Johnny Stecchino, Roberto Benigni
...

Jean Reno (Fuad)
Filmografija:
2005 - The Tiger and the Snow, Roberto Benigni
2005 - The pink panther, Shawn Levy
2005 - L’empire des loups, Olivier Dahan
2005 - Hotel Rwanda, Terry George
2004 - L’enquete corse, Alain Berberian
2004 - Les rivieres pourpres 2, Olivier Dahan
2003 - Tais -toi, Francis Veber
2002 - Decalage horaire, Daničle Thompson
2002 - Rollerball, John Mc Tiernan
2001 - Wasabi, Gérard Krawczyk
2001 - Les visiteurs en Amerique, Jean-Marie Poiré
2000 - Les rivieres pourpres, Mathieu Kassovitz
1997 - Ronin, John Frankenheimer
1997 - Godzilla, Roland Emmerich
1996 - Un amour de sorciere, René Manzor
1996 - Les visiteurs, Jean-Marie Poiré
1996 - Pour l’amour de Roseanna, Paul Weiland
...

Tom Waits (igralec in glasbenik)
Filmografija
(igralec & glasbenik):
2003 - Coffee and Cigarettes, Jim Jarmusch
1992 - Dracula, Francis Ford Coppola
1986 - Down by Law, Jim Jarmusch
(glasbenik):
2005 - Robots, Chris Wedge in Carlos Saldanha
2005 - Enron: The Smartest Guys in the Room, Alex Gibney
2004 - Shrek 2, Andrew Adamson, Kelly Asbury in Conrad Vernon
2000 - Pollock, Ed Harris
1999 - Fight Club, David Fincher
1995 - Smoke, Wayne Wang
1989 - In una notte di chiaro di luna, Lina Wertmüller
1982 - One From The Hear, Francis Ford Coppola
(igralec):
1993 - Short Cuts, Robert Altman
1987 - Ironweed, Hector Babenco
1984 - The Cotton Club, Francis Ford Coppola
1983 - Rumble fish, Francis Ford Coppola
Nagrade:
Nagrada Founders za življenjsko delo (pri ASCAP - Ameriška družba skladateljev, avtorjev besedil in založnikov)
2000 - Grammy - najboljši album sodobne ljudske glasbe (Mule Variations)
1993 - Grammy - najboljši alternativni album (Bone Machine)
1986 - Club Tenco
1983 - Nominacija za oskarja za najboljšo izvirno pesem One From The Heart

Komentarji

29.10. 2006 ob 8:50

upam da bo film res zabaven saj se mi zdi tudi naslov tak!

— anja
31.10. 2006 ob 21:46

Super film, (Benigni je itak legenda), gledala sem ga kako leto nazaj na Siciliji .. in mi še vedno ni jasno zakaj prihajajo tako dobri filmi v slovenijo s takšno zamudo ..

— c.
17.11. 2006 ob 21:46 zvezdica

Ravno danes sem si ga ogledala na liffu. In ga bom šla verjetno še enkrat, ko bo na rednem sporedu. Človek je neverjeten, prikaže vso tragedijo, ampak vedno ohrani humoristično optimističen pogled na svet! Enkraten film, lahko ga samo priporočim!

— rina
23.12. 2006 ob 21:34

res film sem gledal na liffu, moram reči najboljši film festivala, saj zame, res vsem ki jim je življenje je lepo saj malo privlačilo bi ta film morali že videti, drugače kaj še čakate?!?!?! res benigni še enkrat pokaže da je pač pravi mojster če morate kaj videti v tem trapastem koliseju je to to!

— CARsko
27.12. 2006 ob 16:19

Mene je ta film navdušo!Najboljši film katerega sem to leto gledo!Pravzaprav najboljša romantična komedija kaj sem jo kdaj vido, preprosto jo obožujem!

— Aslan
29.12. 2006 ob 20:32

ej tok dovgočasnga filma pa še ne! mislem da velik pove če sta v dvorani dve osebi, pa še to greta vn po eni uri!! NE PRIPOROČAM! :S

— polona
29.12. 2006 ob 20:33

ne priporočam če ne marate poezije pa italjanskega jezika pa umsko prizadetih ljudi!!

— pika
30.12. 2006 ob 22:13

nism ga sla se gledat ampak k bom sla k je pomojm ful ful carski k pkaze vse

— h
30.12. 2006 ob 22:18

ful dobr film lahk ga vm sam priporocam kr je ful dobr

— ful kul
31.12. 2006 ob 4:26 zvezdica

Tako lepega filma že dolgo nisem gledala. Eden izmed tistih, ki se te dotaknejo malo globlje. Toplo ga priporočam vsem, še posebej tistim, ki ste siti ameriških štanc.

— Tanja
31.12. 2006 ob 17:21

fim se me ni dotaknil. veliko obetal, a nekako ni dosegel bistva

— amanda
2.1. 2007 ob 7:39 zvezdica

Tako redko vidiš film, ki te povsem prevzame, če le nisi ljubitelj izključno nasilnih filmov ameriškega sloga! Trpiš z glavnim junakom in mu nehote skušaš pomagati. Na koncu hočeš še malo filma; od prevzetosti še zaploskati ne moreš. Mu je kaj očitati? Tisti, ki so videli La vita e bella (Življenje je lepo), bodo jasno prepoznali slog istega avtorja in istih igralcev. Kar je lahko tudi pozitivno - še posebej, ker ima več pozitivnih tonov. Zabaven, gledljiv in hkrati razmišljujoč film. Odličen.

— Tone
2.1. 2007 ob 11:44

...ko bi Benigini govoril malo manj in se ne bi tako drl! Ušesa so me bolela in utrujena od njegovega že patetičnega izražanja, sem zapuščala dovorano. Ja, ta človek je res neverjeten!

— Lulu
2.1. 2007 ob 12:23 zvezdica

Skoraj dve uri smeha...Po dolgem času komedija, ki si zasluži biti imenovana komedija, pa še klasično ameriško skomercializirana ni..

— Barbeth
6.1. 2007 ob 13:44 zvezdica

strinjam se z vsemi navdušenci;film je bomba!enkratno poetično doživetje,satirično- realno prikazan iraški svet vojn,italijanska pripoved ljubezni,ki je neprimerljiva z katerimkoli ameriškim poskusom dobrega filma,in je vsekakor svežina filmske scene!!film je vreden vsakega centa in ne odlašajte z ogledom!priporočam:)

— Tjaša
7.1. 2007 ob 16:15

Še nikol se nisem v kinu tka smejala, kot pri ogledu tega filma. REs d best, priporočam ga vsem, tako starim kot mladim! Enjoy

— sarć
11.1. 2007 ob 8:44

Ta film je definitivno vreden ogleda. Odlično +5. Me veseli, da so dali v Koloseju priložnost tudi takemu filmu, ki ni holivudsko sranje

— Rok
11.1. 2007 ob 20:41

to je komedija - in tole bi morali naši scenaristi pogledati; ne pa tista NMK s forami na prvo žogo (bosanski liki v komedijah so pač preživeli) - pa saj niso druge naše komedije kaj boljše bi pa lahko ptegnili kar precej vzporednic s filmom 'Živkljenje je lepo'; v bistvu je ene vrste kopija in to je mogoče edina stvar, kjer bi filmu malo zmanjšal skupno oceno folk - pejte ga gledat (Tiger je definitivno požrl Ameriško pito)

— dante
15.1. 2007 ob 21:16

Že zelo dolgo nisem gledala tako lepega filma kot je ta. Polovico filma sem jokala in se smejala. Res lep film, absolutno vreden ogleda in vsi ki pravijo da je dolgočasen, nimajo pojma kaj je dober film. Pa vsekakor ni komedija. Film z dušo!

— spela
15.1. 2007 ob 22:21

Ena taka res lusna komedija. Jz Benignija sploh nism nikol prevec maru, amapk k sm ga vidu v tej komediji sm si pa hitr sposodu se ostale njegove filme v videoteki. Tko da res lahko recem, komicen film, pa film pa res tako lusno sporocilo: LJUDJE - manjka nam mal veselja do zivljenja, dejmo narest vse tko da nam bo lepse, pa tudi ce bo to takrat ko nam je najbolj hudo :) :) :) Tko bi nekak povzel smisel tega filma. RES ODLICEN FILM!

— Simon
16.1. 2007 ob 15:01 zvezdica

Ta film pokaže entuziazem in poseben vidik življenja,po katerem hrepenimo vsi. Pokaže, da je ljubezen daleč nad vsem in da premaga vse. Pokaže, kako pustiti pečat v vsakem človeku, ki ga srečamo, kako se dotakniti bistva. Ne izpustite priložnosti za ogled tako izvrstnega filma. Uživajte!

— Sara
16.1. 2007 ob 20:21

čudovit film. niti malo hollywodske scene. bravo maestro benigni.

— odlično
17.1. 2007 ob 21:47

Film predvsem NI komedija, čeprav se nekateri cel fim režijo - kako kaj kdo razume je stvar okusa in pameti. Film je dober, je pa film "Življenje je lepo" boljši. Mojstrsto filma se kaže v tem, da na koncu ugotoviš bistvo zgodbe. Razen osebne note glavnih protagonistov pa film kaže grozljivost vojne, po svetu pa jih je toliko. Oglejte si film, vreden je ogleda.

— Bojan
19.1. 2007 ob 15:41

Z eno besedo:super. Američani bi se lahko malo zamislili nad sabo in svojimi bedastimi holivud žajfami. Vsekakor priporočam vsem;sploh tistim ,ki so siti bedastih ameriških filmov. Koloseju pa:upam,da bomo večkrat deležni takih osvežitev

— IRENA
21.1. 2007 ob 13:51

brez besed.totalno prevzame bomba!!

— lena
23.1. 2007 ob 19:22

Film je čudovit, dotakne se te! Podoben je Življenje je lepo (La vita e bella) glede pomena - kaj vse smo pripravljen storiti za svoje najdražje, presunljivo! Priporočam vsem!

— Ines
26.1. 2007 ob 0:23

Ali mi lahko prosim kdo pove, kaj je bilo v tem filmu smešnega?? Zabavnega??

— Ali smo gledali isti film???
26.1. 2007 ob 0:33

Ok, film sem gledu... Razočaran na smrt. Ne razumem, kje ljudje kle vidijo komedijo. Kje se vas je film dotaknil? Vsakič, ko je bila situacija taka, da bi bla lahko romantična ali kaj podobnega je Benigni začel blebetat brez konca... Enostavno ni mi jasno, od kod tok komentarjev, da je film neverjetna komedija... Dost prej bi rekel, da je film drama...

— Kain
26.1. 2007 ob 20:12

film je super, ni kaj, ampak vloga fuada sploh ni primerna za Jean Rena... groza, tko apatično odigra... no saj tako je najbrz mišljeno, ampak groza :D

— lakotnyk
26.1. 2007 ob 23:29

A DEJTE FOLK NO, KAJ JE V TEM FILMU TAKO SUPER KOMIČNEGA A TO IMENUJETE "KOMEDIJA" ???

— Jožica
27.1. 2007 ob 15:05

kaksn se vam je zdel?

— ana
29.1. 2007 ob 17:12

no nisem se še ga gledala to to pa je hec.ha ha

— 29.1.2007 peregrina
20.3. 2007 ob 22:39 zvezdica

GENJALEN FILM! ..ko si v kinu se smeješ.. ko prideš ven si tiho, se zamisliš in ugotoviš, da je za jokat.

— Katrin
29.3. 2007 ob 18:49

prvih pa zadnjih 10 min sem videla, ostalo sem prespala :)

— johnnyka
5.4. 2007 ob 12:36

to jeee fful huuud film

— mare

Tvoj komentar

Si film že videl in želiš svoje vtise deliti z drugimi? Napiši svoj komentar! Zanimive ocene filmov bo urednik nagradil z zvezdica.

Preostali znaki: 4000

S komentarji obiskovalci izražajo svoja mnenja, ki niso povezana z uradnimi stališči podjetja. Pridržujemo si pravico do neobjave komentarjev, ki se v vsebinskem smislu ne navezujejo na obravnavani film, ki so žaljivi, opolzki ali brez kakršnega koli pomena. Enako velja tudi za komentarje, ki izražajo in spodbujajo nestrpnost, navajajo h kriminalnim dejanjem ipd. Komentarje izločamo po lastni presoji. Za mnenja ne odgovarjamo.