Kolosej
Film distribucije Ljubljanski kinematografi

Trije kralji

akcijski, drama
Na sporedu od: 11.5.2000, Kolosej Ljubljana
1h 55min / 115min
Scenarij: David O. Russell

Vsebina

Marec 1991, iraška puščava. Zalivska vojna se je pravkar končala. Ameriški vojaki so opravili svoje delo; zavlada premirje. Stotnik Archie Gates, narednik Troy Barlow, šef Elgin in vojak Conrad Vig komaj čakajo, da zapustijo pusto, neprijazno pokrajino in se vrnejo domov. Vojna jih je pustila prazne, zdolgočasene in zbegane.
Cinični Archie Gates je prekaljen poklicni vojak, ki nerad sprejema ukaze mlajših in manj izkušenih nadrejenih kolegov in se drži bolj zase. V kratkem se namerava upokojiti, vendar še ne ve, kaj mu bo prineslo življenje civilista.
Rezervist Troy Barlow je mlad in sposoben vojak, ki se mu toži po ženi in otroku v Detroitu, vendar s ponosom služi svoji domovini.
Šef Elgin je zaposlen na detroitskem letališču, kjer je zadolžen za prtljago. Življenje mu ne ponuja velikih izzivov, toda stoično je predan svojim dolžnostim in trdno verjame v krščanski nauk.
Conrad Vig je preprost, naiven fant, ki je končal samo osnovno šolo in ne razume političnih dimenzij iraške vojne, kaj šele njenih posledic. Je prijazen poba, ki pa se lahko v trenutku spremeni v hladnokrvnega morilca. V vojski išče samo pustolovščine.
Troy, šef in Conrad nepričakovano naletijo na zemljevid, na katerem je označeno, kje so skrite zlate palice, ki jih je iraška vojska ukradla Kuvajtu. Archieju hitro pride na uho, kaj so našli, in prevzame pobudo. "Sadam je ukradel zlato kuvajtskim šejkom, jaz pa ga bom Sadamu. Če odnesemo samo del tega zlata, bomo lahko pustili službe. Razen če vi, rezervisti, ljubite svoje službe," reče najditeljem. Načrt je hitro narejen: zjutraj se z džipom odpeljejo po zlato, do kosila naj bi se že vrnili in nihče ne bi opazil, da so se izmuznili.
Toda lovcem na zaklad sreča ni naklonjena in njihov roparski pohod se kmalu nepričakovano zaplete. Ko se srečajo iz oči v oči z iraškim prebivalstvom in pobliže spoznajo njegovo stisko, se njihova misija korenito spremeni.

O produkciji

Scenarist in režiser David O. Russell je 18 mesecev temeljito raziskoval zalivsko vojno in njene posledice, preden se je lotil pisanja. Med pripravami na film se je poglobil v številne knjige, časopisne članke in dokumentarce o zalivski vojni, pomagali pa so mu tudi trije vojaški svetovalci (med njimi narednik Jim Parker, ki je prav med snemanjem umrl in mu je film posvečen; njegove izkušnje in njegove zgodbe so v veliki meri oblikovale lik Archieja).
Režiser pripoveduje: "V začetku sem poznal samo uradno zgodbo - da so šli Američani na Srednji vzhod in nagnali Sadama Huseina iz Kuvajta. Šele pozneje sem spoznal, da je Husein ostal na oblasti in da je George Bush podžigal iraške civiliste k uporu, češ da jim bo potem pomagal. Ljudje so se res uprli, ameriške pomoči pa ni bilo od nikoder in poklala jih je njihova lastna vojska."
To se mu je zdel dober okvir zgodbe o skupini ameriških vojakov, ki mislijo, da je Irak poln luksuznih avtomobilov in zlata, ki so ga Iračani zaplenili bogatemu Kuvajtu, in hočejo del bogastva odnesti s seboj domov, da jim ne bi bilo treba več delati. "Skoraj vse v filmu je resnično," komentira Russell. "Sadam je res ukradel zlato Kuvajtu in dolgo se ni vedelo, kje je. Ko ga je moral vrniti, ga je zares nekaj manjkalo."
Pustolovska zgodba z veliko akcije in črnega humorja, ki je značilen za Russella, postavlja v ospredje grozote vojne in krutost sodobnega vojskovanja, v katerem je ubitih več civilistov kot vojakov in v katerem igrajo še kako pomembno vlogo tudi mediji.

Pred kamero

George Clooney je pred Tremi kralji nastopil kot bančni ropar v filmu Daleč od oči. Pred kratkim je zaključil snemanje za film O Brother, Where Art Thou? bratov Coen in odigral glavno vlogo v The Perfect Storm.
Z vlogo dr. Douglasa Rossa v seriji Urgenca se je zelo priljubil televizijskemu občinstvu. Preden je zaslovel, je igral še v serijah Sisters, Roseanne, The Facts of Life, Bodies of Evidence in Baby Talk.

Mark Wahlberg je debitiral s filmom Nori profesor (Renaissance Man), sledili so Košarkarjev dnevnik, Fear, Traveler, The Big Hit, The Corrupter. Njegov najopaznejši dosežek je bila vloga v drami Vroče noči Paula Thomasa Andersona.
Nazadnje je zaključil snemanje za film The Yards Jamesa Graya.

Ice Cube je ikona svoje generacije; znani reper in glasbeni producent se je v svetu filma poskusil že kot igralec, scenarist, režiser in producent.
Med njegovimi filmi so The Player"s Club (scenarist, režiser, izvršni producent in glavni igralec), Friday (koscenarist, koproducent in glavni igralec), Next Friday (scenarist in glavni igralec), Dangerous Ground, Anakonda, Higher Learning, Fantje iz soseščine (njegov igralski debut).

Spike Jonze se v Treh kraljih prvič pojavlja pred kamero. Je priznan režiser glasbenih spotov, kratkih filmov in reklam, pred kratkim pa je režiral tudi prvi igrani film Being John Malkovich.

Nora Dunn je igrala v filmih Drop Dead Gorgeous, Bulworth, Nevestin oče 2, I Love Trouble, Born Yesterday, Passion Fish, Delovno dekle ter v What Planet Are You From, zadnjem filmu Mikea Nicholsa.

Za kamero

David O. Russell si je s svojim prvim filmom Spanking the Monkey l. 1994 prislužil nagrado na festivalu v Sundanceu. Zatem je režiral še komedijo Flirting with Disaster, ki je pri kritikih prav tako požela veliko pohval.

Direktor fotografije Newton Thomas Sigel je med drugim posnel filme Vzoren učenec, Osumljenih pet, Blood and Wine, Na zahod, Fallen, The Trigger Effect in Foxfire.

Scenografinja Catherine Hardwicke je sodelovala pri filmih Tombstone, Noro mesto, The Newton Boys, Tank Girl, Posse in SubUrbia.

Montažer Robert Lambert se je izkazal tudi pri filmih Blue Sky, Ed, Blue Chips, Nad zakonom, Zadnja velika avantura, Hotel New Hampshire, The Border in The Two Jakes.

Tvoj komentar

Si film že videl in želiš svoje vtise deliti z drugimi? Bodi prvi in napiši svoj komentar! Zanimive ocene filmov bo urednik nagradil z zvezdica.

Preostali znaki: 4000

S komentarji obiskovalci izražajo svoja mnenja, ki niso povezana z uradnimi stališči podjetja. Pridržujemo si pravico do neobjave komentarjev, ki se v vsebinskem smislu ne navezujejo na obravnavani film, ki so žaljivi, opolzki ali brez kakršnega koli pomena. Enako velja tudi za komentarje, ki izražajo in spodbujajo nestrpnost, navajajo h kriminalnim dejanjem ipd. Komentarje izločamo po lastni presoji. Za mnenja ne odgovarjamo.