Kolosej
Film distribucije Karantanija Cinemas

Thor 3D

domišljijska akcija
Pogum je nesmrten
Podnapisi
Na sporedu od: 28.4.2011, Kolosej Ljubljana
1h 54min / 114min
Leto: 2011
Država: ZDA
Jezik: angleščina
Scenarij: Ashley Miller, Zack Stentz in Don Payne po zgodbi J. Michaela Straczynskija in Marka Protosevicha ter po stripu Stana Leeja, Larryja Lieberja in Jacka Kirbyja
Režija: Kenneth Branagh
Vročekrvni bog groma Thor z nepremišljenimi dejanji povzroči vojno med bogovi, zato mu razočarani kralj Odin odvzame mogočno kladivo in nadnaravne moči ter ga pošlje v izgnanstvo na Zemljo. Na begu pred vojsko, ki ga želi preučiti in izkoristiti, Thoru na pomoč priskoči zvedava znanstvenica Jane. Toda ko Zemljo ogrozi neizprosna vojska sadističnega božanstva, mora Thor v številnih osupljivih bitkah znova najti svojo magično moč, da bi sebe in človeštvo rešil pred uničenjem.

Zgodba

Epska pustolovščina "Thor" sega v Marvelovem svetu od sodobne Zemlje do mističnega kraljestva Asgard. V središču zgodbe je mogočni Thor, močan, vendar domišljav bojevnik, katerega lahkomiselna dejanja znova sprožijo starodavno vojno. Zaradi tega je Thor pregnan na Zemljo, kjer mora živet med ljudmi. Ko najnevarnejši zlobnež iz njegovega sveta pošlje svoje najmračnejše sile zavzeti Zemljo, Thor spozna, kaj je potrebno, da postane resničen junak.

"Thor" je zgodba o mitskem potovanju od objestnega princa, rojenega, da nasledi prestol, do skromnega super junaka, ki si zasluži pravico, da vodi.

O produkciji

 

Leta 1962 sta zdaj legendarna Stan Lee in Jack Kirby bralcem Marvelovih stripov predstavila Mogočnega Thora in s svojim pogledom na nordijskega boga skladivom sprožila novo dobo akcijskih pustolovščin. Ustavnovni član ekipe super junako Maščevalci izhaja iz iste Marvelove ograde, iz katere so prišli Iron Man, Fantastični štirje, X-Men in Spiderman. 

Tudi režiserja Kennetha Branagha je Thor navduševal že v otroštvu zaradi svojih prvinskih vezi z nečim starodavnim, z orožjem in svojo fizično močjo. Tudi večina igralcev je boga groma poznala iz otroških let.

Snemanje so začeli s prizorom Thorovega spopada z ledenimi velikani v ateljejih v Manhattan Beachu v Kaliforniji, kjer so postavili kulise Asgarda in Jotunheima, snemali pa so tudi v Novi Mehiki. Avstralski igralec Chris Hemsworth je že po naravi velik, vendar se je moral podvreči štirimesečnemu treningu, da bi pridobil mišično maso. Pri tem je bil tako uspešen, da je zadnja dva tedna treninga delal na tem, da to mišično maso zmanjša. Vsi igralci so bili med snemanjem zelo zadovoljni, da so lahko delali v oprijemljivem okolju, ki so ga z računalniško grafiko samo izboljšali, polepšali in poskrbeli, da je resnično videti kot drug svet.

O igralcih

Chris Hemsworth (Thor)

Mladi Avstralec hitro postaja eden najbolj iskanih igralcev v Hollywoodu. V Ameriki je debitiral z vlogo Georga Kirka v filmu Star Trek, pripravlja pa se še na nekaj vlog.
V Avstraliji je zaslovel s serijo Home and Away, nastopil pa je tudi v serijah Fergus McPhail, The Saddle Club, Marshall Law, Neighbours in drugih, ter v filmu Ca$h in neodvisnem filmu Tom and Nancy Go Boating

Natalie Portman (Jane Foster)

Debitirala je v filmu Luca Bessona The Professional in nadaljevala z vlogami v filmih, Heat, Everyone Says I Love You, Mars Attacks!, Closer, V for Vendetta, Goya's Ghost, The Other Boleyn Girl, No Strings Attached, in seveda v trilogiji Star Wars: Episode I, II in III. Pravkar pa je dobila oskarja za vlogo v filmu Black Swan.
Nastopa tudi v gledališču, poleg tega pa preko svoje produkcijske hiše tudi piše in režira.

Tom Hiddleston (Loki)

Rojeni Londončan ima že zdaj za seboj bogato gledališko in televizijsko kariero in precejšnjo bero nagrad za svoje delo. Med opaznimi nastopi naj omenimo TV filme The Gathering Storm, Conspiracy in Miss Austen Regrets ter TV serijo Wallander. Samo v letu 2010 pa je posnel Midnight in Paris z Woodyjem Allenom, War Horse s Stevenom Spielbergom in The Deep Blue Sea, v katerem je igral z Rachel Weisz.

Stellan Skarsgard (dr. Erik selvig)

Švedski igralec je 16 let ustvarjal v Kraljevem dramskem gledališču v Stockholmu, pri filmu pa debitiral z vlogo v švedskem filmu The Simpleminded Murderer. Za to vlogo je dobil nagrado za najboljšega igralca na Berlinskem festivalu. Med drugim ga lahko vidimo v filmh The Unbearable Lightness of Being, The Hunt for Red October, The Ox, Breaking the Waves, Angels and Demons, Mamma Mia!, Good Will Hunting, drugem in tretnjem delu Pirates of the Caribbean in drugih. Trenutno snema The Girl with the Dragon Tatoo, Avengers in zaključuje Melancholio Larsa von Triera.

Rene Russo (Frigg)

Kalifornijsko igralko si lahko ogledamo v nizu uspešnic, kot so Major League, One Good Cop, Rocky and Bullwinkle, Buddy, Get Shorty, Outbreak, In the Line of Fire, Showtime, Ransom, Tin Cup, The Thomas Crown Affair, in seveda kot nepozabno Lorno v Leathal Weapon 3 in Leathal Weapon 4.

Anthony Hopkins (Odin)

Spoštovanega in cenjenega veterana si lahko med drugim ogledamo v The Silence of the Lambs, Hannibal, Red Dragon, The Remains of the Day, Nixon, Amistad, Shadowlands, A Lion in Wnter,  A Bridge Too Far, Howard's End,  Bram Stocker's Dracula, Chaplin, Legends of the Fall, Surviving Picasso, The Mask of Zorro, Meet Joe Black, Alexander, The Wolfman, All the King's Men in številnih drugih. Ima tudi bogato gledališko in televizijsko kariero, poleg tega pa je uspešen slikar in skladatelj.

O ustvarjalcih

Kenneth Branagh, režija

Irec Branagh je eden najbolj cenjenih filmarjev, za katerega igralsko in režisersko delo so značilne kakovost, iskrenost in strast. Kot igralec si je ime ustvaril v gledališču s številnimi vlogami v Shakespearovih delih, v gledališču pa je tudi režiral in napisal dve gledališki igri, ki sta bili izvedeni. Pri filmu je debitiral kot igralec in režiser filma Henry V. po Shakespearu, nadaljeval pa kot igralec in režiser v filmih Dead Again, Peter's Friends, Much Ado About Nothing, Mary Shelley's Frankensein, A Midwinter Tale, Hamlet, Love's Labour's Lost As You Like It. Režiral je filmsko razičico Mozartove opere The Magic Flute in številne druge. Kot igralca ga lahko vidimo v filmih  Othello, The Gingerbread Man, Celebrity, The Theory of Flight, Harry Potter and the Chamber of Secrets, Valkyrie in številnih drugih. Poleg tega ga lahko vidimo v TV seriji Wallander ter TV filmih Shackleton, Warm Springs in Conspiracy.

Komentarji

6.4. 2011 ob 19:38

won 10 oscars

— thor
28.4. 2011 ob 17:27

ta film je zlo kul. Ampak ni za dojenčke.
lepo vas pozdravljamo
allnm

— allnm
30.4. 2011 ob 22:02

Odličen film - danes sem si ga ogledal.
3D efekti so boljši od Avatarjovih! Zgodba pa je prav tako odlična.
Definitivno priporočam ogled.

— Gregor
1.5. 2011 ob 17:02

A 3D je OK?

— gledalec
2.5. 2011 ob 14:26

Eden izmed boljsih filmov tega leta, 3D se ful splaca

— Peter
3.5. 2011 ob 19:37

Jaz ne vem v katerem svetu jaz živim, ampak 3D v mb-je bil za pobruhat. Cel čas v filmu tema, da se skoraj nič ni videlo, 3d efektov nisem zasledil, zvok pa tako na glas, da mi je vse škripalo v ušesih. Ne grem nikoli več v 3D. Sramota!

— Piki
3.5. 2011 ob 21:21

dobra zgodba ,dobri efekti 3D je kar vredu se sigurno splača pogledat . lp.

— marko
7.5. 2011 ob 21:01 zvezdica

Eden boljših izdelkov Marvelove produkcije po stripovskih predlogah. Ker je Thor zelo zanimiv stripovski lik in ga dobro poznam mi je bila adaptacija všeč. Dobra akcija, podkrepljena s izrednimi vizualnimi in zvočnimi efekti. Ker imam raje klasičnni 2D kino mi je bilo od vsega najbolj moteč 3D. Včasih manjka takšnim filmom zgodba, vendar pri Thoru ni tako. Zelo je čutiti Skoraj shakesperijanski zaplet in razplet zgodbe je posledica režiserjeve bogate izkušnje s tovrstno dramatiko, ki jo je že večkrat dobro upodobil v svojih filmih (Hamlet, Frankenstein,...). Še posebej mi je bil všeč razvoj glavnega antagonista skozi film. Res soliden pop-korn užitek, ki ni samo za bebave najstnike, ki večkrat smetijo po teh komentarjih.

— sky
13.5. 2011 ob 13:26

jupi dons ga gremo gledat 3d upam da je dobr
:)

— luka

Tvoj komentar

Si film že videl in želiš svoje vtise deliti z drugimi? Napiši svoj komentar! Zanimive ocene filmov bo urednik nagradil z zvezdica.

Preostali znaki: 4000

S komentarji obiskovalci izražajo svoja mnenja, ki niso povezana z uradnimi stališči podjetja. Pridržujemo si pravico do neobjave komentarjev, ki se v vsebinskem smislu ne navezujejo na obravnavani film, ki so žaljivi, opolzki ali brez kakršnega koli pomena. Enako velja tudi za komentarje, ki izražajo in spodbujajo nestrpnost, navajajo h kriminalnim dejanjem ipd. Komentarje izločamo po lastni presoji. Za mnenja ne odgovarjamo.