Kolosej

V imenu pravice

drama
Na sporedu od: 31.1.2002, Kolosej Ljubljana
1h 55min / 115min
Scenarij: James Gray, Matt Reeves
Režija: James Gray

Zgodba

V imenu pravice je drama, postavljena v ogromno mrežo podzemne železnice New Yorka. Leo Handler (MARK WAHLBERG) je zaradi skupine prijateljev odsedel svojo zaporniško kazen. Zdaj, ko je spet na prostosti, si želi le na novo zaživeti mirno življenje. Odpravi se proti edinemu kraju, kjer misli, da bo varen - domov. Sprejme novo službo pri svojem vplivnem stricu Franku (JAMES CAAN) in se zopet združi z dolgoletnim prijateljem, Williejem Guitierrezom (JOAQUIN PHOENIX) in svojo sestrično ter Williejevo punco Erico (CHARLIZE THERON). Toda posli v podzemni železnici še zdaleč ne potekajo varno in nedolžno. Leo pade v svet sabotaž, visokih podkupnin in celo umora. Zaradi skrivnosti, ki jo odkrije, postane tarča najokrutnejše družine v mestu... Svoje. V imenu pravice bo moral narediti vse, kar je v njegovi moči, da jih bo ustavil.

Ostala zvezdniška zasedba vključuje še FAYE DUNAWAY, ki igra Leovo teto, Kitty Olchin, ter ELLEN BURSTYN, ki v filmu igra vlogo Kittyine sestre in Leove zaskrbljene mame Val.

Film, ki ga je režiral James Gray (Mala Odessa), je sodobna drama o družini in njenemu boju za preživetje v svetu, kjer so meje med ljubeznijo, zvestobo in prevaro zabrisane.

Produkcija

Mark Wahlberg je se je soočil z velikim izzivom, ko je sprejel vlogo Lea: "Na začetku sem bil mnenja, da nisem pripravljen za to vlogo, toda James Gray je imel v glavi jasno vizijo, kaj hoče in je tudi vedel, da bom to zmogel odigrati. " Wahlberg razlaga naprej: "Moj lik je tragičen junak, ki hoče storiti vse, kar je v njegovi moči, da bi popravil, kar je zagrešil."

Phoenixu je vloga Willieja Gutierrezza prav tako predstavljala izziv. Njegov lik, ki je poln konfliktov dobrega in zla, želi doseči ameriški sen. "Všeč mi je razdvojenost likov, nihče ni izrazito dober in nihče ni izrazito slab, kot to zaslediš v veliko drugih filmih. Vsak od igralcev ima vsega po malem. In prav to naredi film izjemno zanimiv, ker nikoli ne veš, v katero smer bodo liki zavili," se spominja Phoenix.

Charlize Theron se spominja prvih vtisov na scenarij: "Mislim, da nisem še nikoli prebrala nekaj tako čustveno nabitega, kot je V imenu pravice. Ko sem scenarij prvič prebrala, sem vedela, da hočem igrati v tem filmu. Mislim, da je James Gray odličen scenarist in režiser. Zelo sem srečna, da sem sodelovala pri projektu."

Režiser je skrbno izbral tudi ostale igralce. Ni se mogel zmotiti pri legendah filma Jamesu Caanu, ki je zaslovel s svojo izjemno vlogo v Botru, Faye Dunaway, ki jo poznamo po vlogi v Bonny in Clyde, ter seveda Ellen Burstyn, ki smo jo lahko opazili v Rekvijemu za sanje, Srčnih igrah ter Alice Doesn't Live Here Anymore.

"Izjemen je," James Caan pohvali režiserja. "Rad delam z nekom, ki ima v glavni jasno predstavo o tem, kar se bo delalo. Za vsak lik v vsakem trenutku natanko ve, kje mora biti. Frank misli, da je kralj sveta. Misli, da ima vse pod kontrolo, v bistvu pa mu vse uhaja iz rok. Prav to sva z Jamesom Grayjem razpravljala na snemaju in prišla do spoznanja, da je to film o minljivosti in o tem, da se pričakovanja nikoli ne izidejo tako, kot si načrtoval. Moj lik je v življenju pretrpel marsikaj. O tem pričajo duševne brazgotine. Čas gre naprej, v njegovi družini prihaja na površje mlajša generacija, kar ga privede točno do Lea."

Faye Dunaway je prav tako mnenja, da je bil ta film dragocena izkušnja. "Film ima opravka s korupcijo v družbi in vsemi zapleti, ki se dogajajo znotraj družine. V tem smislu je zelo mitičen. Prav to je me pritegnilo k filmu." Faye pravi za svoje soigralce: "Z Jamesom Caanom še nikoli nisva delala skupaj, v filmu pa igra mojega moža. V svoje igranje vloži čustvenost in talent. Izjemen igralec je. Ellen je ena mojih najbolj priljubljenih igralk in vedno sem si želela delati z njo. Tudi mladi igralci so odlični. Vsak od njih poseduje nekakšno magičnost in energijo. Zelo lepo sem se imela."

Snemanje film je potekalo v New Yorku in njegovi okolici, nekaj scen pa je bilo dejansko posnetih v podzemni železnici. Glavna lokacija za film je bil Queens, čeprav so nekajkrat snemali tudi v Brooklynu, Manhattnu in New Jerseyju.

Pri oblačenju karakterjev so bili producenti prav tako pozorni. Ko so si zamišljali Erico, katero igra Charlize Theron, so najprej prišli do ideje, da bi jo naredili kot običajno dekle iz Queensa, kakršna naj bi bila tudi v scenariju, toda vse bolj ko so razvijali film, vse bolj se jim je zdela Erica rokerica in tako je tudi ostalo. Markov karakter Leo naj bi izžareval energijo poštenega fanta, ki hoče živeti normalno in urejeno življenje. Joaquin in režiser pa sta se strinjala, da mora biti lik Willieja eleganten in v izbranih oblekah. Njegova oblačila so vedno urejena in veliko telovadi.

Igralci

Mark Wahlberg (Leo Handler)

Wahlberg je začel svojo kariero kot pevec in v njegovi diskografiji najdemo dva uspešna albuma. Po svetu ga poznajo tudi po oglaševalski akciji Calvina Kleina.

Ena izmed prvih vlog je bila v Basketball Diaries z Leonardom DiCapriem. Wahlberg je posnel že deset filmov, vključno s The Corruptor, The Big Hit, Traveller in Fear. Svoj prvenec je doživel s filmom Renaissance Man. Igral je tudi ob Georgeu Clooneyju v filmu Trije kralji. Wahlberg je prejel tudi pohvale kritikov za svojo izvrstno igro v filmu Paula Thomasa Andersona Vroče noči. Igral je še v Vihar vseh viharjev ter Planetu opic.

Joaquin Phoenix (Willie Gutierrez)

Joaquin Phoenix se je rodil v Puerto Ricu, svojo kariero je začel že kot otrok. Odraščal je v veliki družini, ki se je neprestano selila - živel je v Oregonu, Mehiki, Srednji Ameriki in na Floridi. Svojo prvo vlogo je zabeležil leta 1986 pri svojih desetih letih, in sicer v Spacecamp. Leta 1987 je igral v Russkies s svojo sestro Summer Phoenix in Carol King, leta 1989 pa je zaigral v Parenthood. Leta 1995 je gledalce šokiral s svojo izjemno vlogo v To Die For ob Nicole Kidman. Videli smo ga še v 8MM, U-Turn, Clay Pigeons in Return to Paradise. Phoenix je igral še v epskem spektaklu Gladiator ob Russelu Crowu in pod režijsko taktirko Ridleyja Scotta. Opazen je bil tudi ob Kate Winslet in Geoffreyju Rushu v Škandaloznem peresu.

Charlize Theron (Erica Soltz)

Nadvse talentirana igralka je začela svojo kariero kot manekenka v rodni južni Afriki. Preden je prišla v ZDA, je delala v svetovnih centrih mode, kot sta Milano in Pariz.

Gledalci so bili prvič seznanjeni z njeno privlačno lepoto v njenem prvencu 2 Days in the Valley. Kasneje je zaigrala še v Zmedi na sodišču ob Michaelu Richardsu in Jeffu Danielsu in Hudičevem odvetniku, ob Al Pacinu in Keanu Reevesu. Njen talent je prepričal Toma Hanksa, da ji je dal vlogo v svojem režijskem prvencu That Thing You Do. Theron je prav tako zaigrala v filmu Woodyja Allena Zvezdniki ob Leonardu DiCapriu, Mighty Joe Young (ob Billu Paxtonu), Astronavtova žena (ob Johnnyju Deppu), Hišni red (ob Tobeyju Maguireju), Zločin stoletja (ob Benu Afflecku), Legenda o Bagger Vanceu (režija Robert Redford, igrala še Matt Damon in Will Smith).

James Caan (Frank Olchin)

James Caan je eden najboljših vsestranskih igralcev v filmski industriji in je najbolj poznan po svoji vlogi Sonnyja Corleoneja v Botru, za katero je bil tudi nominiran za oskarja. Pojavil se je v več kot 50 filmih, prejel je izvrstne kritike za svojo vlogo pisatelja v psihološkem trilerju Misery, ki je posnet po romanu Stephena Kinga. Njegovi ostali filmi vključujejo Cinderella Liberty, Funny Lady, A Bridge Too Far, Thief, T.R. Baskin, Slither, Silent Movie, Rollerball, The Killer Elite, Comes a Horseman, Gardens of Stone, Alien Nation, The Program, Eraser, Mickey Blue Eyes.

Faye Dunaway (Kitty Olchin)

Prejela je oskarja za najboljšo igralko za vlogo v Network. Bila pa je tudi dvakrat nominirana: za Bonnie in Clyde ter Kitajsko četrt. Poleg tega je prejela še zlati globus za najboljšo stransko igralko v Gii. Dunaway je zaigrala še v The Chamber, filmu, posnetem po knjigi Johna Grishama, Aferi Thomasa Crowna, Don Juan DeMarco, Hurry Sundown, The Arrangement, Little Big Man, Oklahoma Crude, The Champ, Barfly.

Izza kamere

James Gray (režiser/ko-scenarist)

Njegov prvi film je bil Mala Odessa. Takrat je štel komaj 24 let. Film, v katerem so zaigrali Tim Roth, Edward Furlong, Vanessa Redgrave in Maximillian Schell, je požel veliko pohval kritikov. V imenu pravice je njegov drugi celovečerni film.

Komentarji

31.10. 2006 ob 6:02

kr neki je ta film

— bj
8.1. 2008 ob 11:26

Ta film si noro zelim ogledati!!!!Pa ga nikjer ne dobim.Če kdo ve kje ga lahko kupim bom zeeeeeeeeeloooooooooo hvalezna,če mi to sporoči.Kar sem na ta komentar.HVALA!!!!!!!!

— ninica

Tvoj komentar

Si film že videl in želiš svoje vtise deliti z drugimi? Napiši svoj komentar! Zanimive ocene filmov bo urednik nagradil z zvezdica.

Preostali znaki: 4000

S komentarji obiskovalci izražajo svoja mnenja, ki niso povezana z uradnimi stališči podjetja. Pridržujemo si pravico do neobjave komentarjev, ki se v vsebinskem smislu ne navezujejo na obravnavani film, ki so žaljivi, opolzki ali brez kakršnega koli pomena. Enako velja tudi za komentarje, ki izražajo in spodbujajo nestrpnost, navajajo h kriminalnim dejanjem ipd. Komentarje izločamo po lastni presoji. Za mnenja ne odgovarjamo.