Kolosej
Film distribucije Karantanija Cinemas

Tuxedo

akcijski, komedija
Ogrnite si težave.
Na sporedu od: 9.1.2003, Kolosej Ljubljana
1h 38min / 98min
Scenarij: Phil Hay, Michael Leeson, Matt Manfredi, Michael Wilson, Michael J. Wilson
Režija: Kevin Donovan

Taksist Jimmy Tong, ki čez noč postane šofer bogatega playboya Clarka Devlina, hitro ugotovi, da v tej službi obstaja eno samo pravilo - nikoli se ne dotakni Devlinovega smokinga.

A ko Devlin zaradi "nesreče" z bombo pristane v bolnišnici, Jimmy obleče smoking in kmalu opazi, da k elegantni obleki bolj sodi črni pas kot pa črn metuljček. Znajde se v nevarnem svetu vohunov in se s partnerko, ki je prav tako začetnica na tem področju, odpravi opraviti nalogo, ki bi jo sicer moral tajni agent Devlin.

O produkciji

Tuxedo je film, ki ne sledi dosedanjim filmom Chanovim filmom. Jackie Chan namreč prvič igra junaka, ki niti najmanj ne obvlada borilnih veščin. Seveda pa v filmu Jackie Chan svojih oboževalcev ne razočara, čeprav zgodba zasluge za spretne gibe in zabavne akcije pripisuje tehnološkemu čudežu v obliki smokinga.

Chan igra Jimmyja Tonga, taksista, ki velja za zelo spretnega in hitrega voznika z nekaj nenavadnimi vozniškimi navadami. Zaradi divje vožnje mu ponudijo službo šoferja Clarka Devlina, bogatega industrijalca, ki pa je v resnici tajni agent. Že prvi dan službe Jimmy dobi napotke, kako se mora vesti v Devlinovi družbi, a vsi ti napotki niso tako pomembni kot ukaz, ki ga Jimmy dobi od samega Devlina - ne sme se dotikati njegovega smokinga. A to ni navaden smoking, je tehnološko izpopolnjen, več milijonov dolarjev vreden oklep, borilno orodje in še marsikaj, kar njegovemu uporabniku omogoča, da brez vsakega predhodnega znanja obvlada borilne veščine, sestavljanje orožja, pa tudi vse vrste plesa, plezanje po stenah in še kaj.

Jackie Chan se je z veseljem lotil vloge, ki ni podobna nobeni prejšnji. Film se mu je zdel zabaven, glavni junak pa zelo zanimiv. Cela ekipa, ki se je zbrala za ta projekt, je bila navdušena, ker je film tudi romantičen, ne le poln akcije in posebnih efektov. Za tople trenutke v filmu je skupaj s Chanom poskrbela Jennifer Love Hewitt v vlogi Del Blaine, ki jo Jimmy v filmu neprestano kliče Delblaine.

Za vlogo Del Blaine niso želeli nobene druge igralke. Hewittova je vlogo takoj sprejela, saj si je že od nekdaj želela igrati v akcijskem filmu. "Globoko v sebi sem pravi pobalin, ki komaj čaka, da bo nekomu sprašil hlače," pravi. Poleg tega je navdušena nad Chanom, videla je skoraj vse njegove dosedanje filme.

V filmu je Del Blaine partnerka z vohunom, za katerega je prepričana, da je sloviti Clark Devlin. In dolgo časa ne ve, da je pravi Clark Devlin v komi. Za vlogo uglajenega Devlina so izbrali Jasona Isaacsa. "Mnogi so rekli, da še nikoli nisem igral tako dobro, kot tokrat, ko sem igral vohuna v komi," se namuzne. "A bilo je zabavno. Vsak fantič bi bil rad James Bond in Clark Devlin je verjetno v moji karieri najbolj podobna vloga, kar jih bom kdaj dobil."

Vsak od igralcev je v filmu našel svoj izziv, a verjetno največji je bil namenjen Jackieju Chanu, ki se je moral v filmu boriti, zraven pa se pretvarjati, da njegov junak sploh ne nadzira svojih gibov. Na trenutke je moralo na kameri izgledati, kot da Jackie hoče v eno smer, smoking pa v drugo. Ker je zgodba filma zasnovana okoli računalniško vodenega smokinga, je Jackie Chan končno dobil priložnost, da se v filmu poigra tudi s posebnimi efekti. Doslej so njegovi oboževalci namreč pričakovali akcijo, za katero so vedeli, da jo je Chan sposoben izvesti sam. Tokrat pa mu ne bodo zamerili, da je izkoristil prednosti sodobne tehnologije.

Režiser je glavno besedo v akcijskih prizorih prepustil Chanu, saj on najbolje ve, kaj zmore. Chan je eden tistih, ki se ne spušča v nepotrebna tveganja. "Saj sem nor, nisem pa neumen," pravi. Pomagal je tudi Jennifer Love Hewitt pri scenah, ki so vključevale borbo, a na plesišču je bilo ravno obratno. Chan namreč trdi, da je verjetno edini na svetu, ki raje skoči s 50-metrskega silosa, kot pa naredi nekaj plesnih korakov. Hewittova se spominja: "Med plesnimi vajami je včasih pozabil, da pleše, zamislil se je, kot da se loteva enega od svojih akcijskih prizorov. Trdno me je držal in me premikal naokrog. Vprašala sem ga kaj dela. Odvrnil je "Pleševa." In nato sem mu rekla: "Ne, ne pleševa. Mrcvariš me."

Smoking, ki je prav tako eden od osrednjih junakov filma, je delo slovitega modnega kreatorja Georgia Armanija.

O igralcih

Jackie Chan

Že več kot 20 let je največja azijska filmska zvezda, svetovno občinstvo pa je osvojil s prikupno kombinacijo akcije, ki jemlje dih, in duhovite komedije. Ameriška javnost ga je najprej spoznala v filmu Rimble in the Bronx, nato pa je sledila uspešnica Rush Hour. Seznam njegovih filmov je izjemno dolg, med najbolj znanimi pa so še Shanghai Noon, Shanghai Knights, Drunken Master, Supercop, First Strike in Rush Hour 2. Rodil se je v Hong Kongu, v delavski družini. Pri sedmih letih so ga sprejeli v pekinško operno šolo, kjer se je učil igranja, petja in borilnih veščin. Ko je končal šolo, je kitajska opera že krepko izgubljala priljubljenost pri občinstvu, zato se je usmeril v film. Začel je kot kaskader. Opazili so ga producenti in mu leta 1971 ponudili prvo vlogo v filmu Little Tiger from Cantoon.

Jennifer Love Hewitt

Pozna jo filmsko in televizijsko občinstvo, izdala pa je tudi že štiri glasbene albume. Nedavno smo jo lahko videli v filmu Heartbreakers, pred tem pa v uspešnicah I Know What You Did Last Summer, I Still Know What You Did Last Summer, Sister Act 2: Back in the Habit, The Suburbans, House Arrest... Na televiziji je zbudila pozornost v filmu The Audrey Hepburn Story in seriji Party of Five.

Jason Isaacs

Nedavno smo ga videli v filmih Black Hawk Down in Windtalkers, v drugem delu filma o čarovniku Harryju Potterju pa igra Luciusa Malfoya. Pred tem je nastopil v filmih The Patriot, Event Horizon, Soldier, Shopping, Hotel, Sweet November, The End of the Affair, Armageddon, Dragonheart, prvič pa je pred kamere stopil v filmu The Tall Guya. Liverpoolčan je tudi priznan gledališki in televizijski igralec, predvsem v Veliki Britaniji.

Debi Mazar

Debitirala je v Scorsesejevi uspešnici Goodfellas, nadaljevala pa v The Doors, Little Man Tate, Singles, Toys, Bullets Over Broadway, Batman Forever, The Insider, Jungle Fever, Malcolm X, Girl 6, She's So Lovely in Trees Lounge. Na televiziji se je pojavila v Civil Wars, L.A. Law in drugih serijah.

Ritchie Coster

Videli smo ga v filmih The Thomas Crown Affair, 15 Minutes in Bait. Večinoma nastopa na televiziji v serijah, kot so Sex and the City, Third Watch, Law & Order, As the World Turns, One Life to Live in drugih. Nastopa tudi v gledališču.

O ustvarjalcih

Kevin Donovan (režija)

Tuxedo je njegov prvi celovečerni film. Pred tem se je uveljavil predvsem kot režiser televizijskih oglasov, med drugimi za Pepsi.

Michael J. Wilson (scenarij)

Njegov zadnji projekt je animirana uspešnica Ice Age. Trenutno za DreamWorks pripravlja več scenarijev za animirane in igrane filme.

Michael Leeson (scenarij)

Piše za film in televizijo. Štirikrat je bil nominiran za emmyje, dobil pa ga je dvakrat - za eno od epizod serije Taxi in za prvo epizodo Cosby Showa. Za velika platna je prispeval scenarije za The Survivors in The War of the Roses, bil pa je tudi koscenarist pri filmih I.Q., What Planet are you From? In Jekyll and Hyde... Together Again.

Komentarji

23.7. 2007 ob 11:49 zvezdica

film mi je bil vae , bolj pa me je razveselilo to, da je imel glavno vlogo eden mojih naj igralcev. tudi jennifer je bila odlicna in prava za svojo vlogo del blaine.

— malci
10.3. 2010 ob 18:21

ALI OPSTAJA TUDI IGERCA ZA XBOK IGERCA SMOKING

— denis

Tvoj komentar

Si film že videl in želiš svoje vtise deliti z drugimi? Napiši svoj komentar! Zanimive ocene filmov bo urednik nagradil z zvezdica.

Preostali znaki: 4000

S komentarji obiskovalci izražajo svoja mnenja, ki niso povezana z uradnimi stališči podjetja. Pridržujemo si pravico do neobjave komentarjev, ki se v vsebinskem smislu ne navezujejo na obravnavani film, ki so žaljivi, opolzki ali brez kakršnega koli pomena. Enako velja tudi za komentarje, ki izražajo in spodbujajo nestrpnost, navajajo h kriminalnim dejanjem ipd. Komentarje izločamo po lastni presoji. Za mnenja ne odgovarjamo.