Kolosej
Film distribucije Ljubljanski kinematografi

Časovni stroj

akcijski, avantura, drama, znanstveno fantastični
Na sporedu od: 4.7.2002, Kolosej Ljubljana
1h 36min / 96min
Scenarij: H.G. Wells, David Duncan, John Logan
Režija: Simon Wells

Vsebina

Znanstvenik in izumitelj Aleksander Hartdegen se trdno odloči dokazati, da je potovanje skozi čas mogoče. Tragedija, ki se mu je zgodila, ga spravlja v obup in ga žene, da se vrne v preteklost in spremeni dogodke. Za naslednja štiri leta se zapre pred svetom, nad tem pa sta njegov najboljši prijatelj Philby in vdana hišna pomočnica ga. Watchit močno razočarana.

Izumi časovni stroj in se odpravi na pot v preteklost, toda ogromna katastrofa ga popelje 800 tisoč let v prihodnost, kjer se znajde med Elojci, ljudstvom, ki živi na pečinah. Dva Elojca - Mara in njen mlajši brat Kalen - odpeljeta Alexandra na svoj dom in postaneta njegova prijatelja in učitelja v tem nenavadnem novem svetu.

Odkrije, da se človeštvo deli na dva dela - plenilstvo in plen.

O produkciji

V njegovem času so legendarnega H.G. Wellsa, avtorja znanstveno fantastičnega romana Časovni stroj, imenovali "človek, ki je videl prihodnost." Vendar tudi, če bi lahko pogledal v prihodnost, bi bil celo H.G. Wells presenečen nad ekranizacijo svoje slavne zgodbe, in to ne samo enkrat, kar dvakrat.

Čeprav se je v več kot stotih letih, odkar je bila knjiga napisana, marsikaj spremenilo, pa Wellsova vizija prihodnosti in ideja o potovanju skozi čas še vedno pritegne veliko število ljudi. Producent Walter Parkes pove: "V šestdesetih letih so našo domišljijo burili filmi, kot so 20 tisoč milj po morjem in Potovanje v središče Zemlje, oče vseh teh filmov pa je bil prav Časovni stroj. Danes imamo tehnologijo, ki nam omogoča oblikovati svet, kot si ga je zamislil H.G. Wells, včasih to ni bilo možno."

Ta novi film je še bolj povezan z H.G. Wellsom, namreč režiser filma je Simon Wells, pravnuk avtorja samega. Čeprav sta v sorodu, pa je producente pritegnilo prav njegovo delo pri animaciji, še posebej kot so-režiser animiranega filma Egiptovski princ.

"Videli smo, da ima izjemen talent za animacijo, zato smo bili mnenja, da bo zagotovo uspešen tudi pri filmu, " pravi Parkes. "Nisem vedel, da je pravnuk H. G. Wellsa; to sem spoznal šele kasneje, ko se je že začel zanimati za film. Torej, če v filmskem svetu obstaja usoda, potem je to dober primer tega."

Simon Wells dodaja: "Večino časa sem delal pri animaciji, vendar sem imel vedno željo delati s pravimi igralci, v pustolovskem filmu. Ko sem prebral, da DreamWorks razvija prav Časovni stroj, sem odšel do Jeffreyja Katzenberga in mu ponudil svoje sodelovanje. Kasneje sem se dobil z Walterjem Parkesom in Lauriejem MacDonaldom. Povedala sta, da hočeta mene pri projektu."

Nasvidenje preteklost, dober dan prihodnost

Pri ponovni ekranizaciji filma so naredili nekaj sprememb, vključno s tem, da so potniku skozi čas dali ime: Alexander Hartdegen. Ko je enkrat imel ime, je moral dobiti še obraz, ki mu ga je posodil z oskarjem nagrajeni Avstralec Guy Pearce.

David Valdes se spominja: "Guyevi vlogi v Priscilla, Queen of the Desert in L.A. Confidential sta nas močno prevzeli, potem pa je Walter slišal še same izjemne pohvale njegovi vlogi v filmu Memento. Sicer film še ni prišel na spored, toda imeli smo ga priložnost videti, in takoj smo vedeli, da bo Guy naš potnik skozi čas."

Guy Pearce nam razkrije, da ga je že kot otroka navdušilo potovanje skozi čas, ko je gledal prvi film o časovnem stroju. "Potovanje skozi čas bi za človeka pomenilo skrajno obliko potovanja. Gre za pobeg iz realnosti - namesto da bi se soočili z življenjskimi preizkušnjami, je veliko lažje, da se z našo domišljijo zatečemo v fantazijski svet prihodnosti ali pa spomine preteklosti. Ne verjamem, da Alexander ve, kaj resnično išče, ko potisne ročico v časovnem stroju naprej in časovna številčnica se bliskovito začne premikati; obdaja ga le občutek, da ne spada v svoj čas... Nekaj podobnega pa občutimo vsi v določenem obdobju svojega življenja. Alexandru pa je s časovnim strojem uspelo spremeniti nekaj, kar drugače ne obstaja -preteklost in prihodnost- v resničnost."

Simon Wells dodaja: "Za vlogo Alexandra ne bi mogli izbrati boljšega, kot je Guy, kajti izžareva nekakšen intelektualizem; poleg tega pa, to se mora povedati, lahko igra tudi čednega hollywoodskega junaka. Prav taka kombinacija pa ga naredi takšnega, da nas od začetnega čudaškega znanstvenika popelje do akcijskega junaka na koncu, in to na zelo prepričljiv način.

Loganovo glavno vodilo pri zgodbi je bila ljubezen, zato je razvil lik Emme, Alexandrove zaročenke, ki jo igra Sienna Guillory. "Sienna je vzhajajoča mlada zvezda v Angliji. Ko smo jo zagledali, nam je preprosto zmanjkalo tal pod nogami, tako nas je prevzela," pravi Wells.

Nesreča, ki doleti Emmo, tako močno prizadene Alexandra, da začne misliti samo še na eno stvar: da bi zgradil časovni stroj in ga vrnil na dan tragedije, in bi tako lahko spremenil dogodke. Za naslednja štiri leta se zapre pred svetom, nad tem pa sta njegov najboljši prijatelj Philby in vdana hišna pomočnica ga. Watchit močno razočarana.

Vlogo Philbyja igra Mark Addy, ki je, po Wellsovem mnenju, "najbolj prijeten in prisrčen igralec. V trenutku čutiš neko povezavo z njim in od samega začetka verjameš, da sta z Alexandrom že deset let prijatelja, čeprav se z Guyjem sploh nista poznala."

Za Phyllido Law, ki igra go. Watchit, je bila avdicija zelo netipična. Wells se spominja: "Pomotoma je prišla na neko drugo avdicijo. Odprla je vrata, pogledala noter in rekla: "Oprostite mi," in odšla. Z Davidom Valdesom sva se spogledala in rekla: "To je naša ga. Watchit."

Alexander se odpravi na pot v preteklost, toda ogromna katastrofa ga popelje 800 tisoč let v prihodnost, kjer se znajde med Elojci, ljudstvom, ki živi na pečinah. Dva Elojca - Mara in njen mlajši brat Kalen - odpeljeta Alexandra na svoj dom in postaneta njegova prijatelja in učitelja v tem nenavadnem novem svetu.

Ljubiteljem knjige in filma iz leta 1960 je lik Mare znan po imenu Weena; vendar pa se je snemalcem zdelo nujno, da je ženska, ki se upre svojemu ljudstvu in se spoprijatelji s tujcem iz drugega časa, modernejšega značaja. S svojo na novo odkrito svobodo je dobila tudi novo ime: Mara.

Igralci

Guy Pearce (Alexander Hartdegen)

V tem trenutku ga lahko gledamo v napetem trilerju Memento, kjer igra človeka, ki lovi ženinega morilca. Za to vlogo je prejel številne pohvale kritikov.

Že pred tem pa je požel ogromno pozitivnih kritik za vlogo detektiva Eda Exleyja v oskarjevski film noir drami L.A. Confidential. Film je vseboval zvezdniško zasedbo, vključno s Kim Basinger, Kevinom Spaceyjem in Russellom Crowom.

Pearcea je mednarodna javnost prvič opazila v filmu Priscilla, Queen of the Desert. Pred kratkim smo ga lahko opazili v Count of Monte Cristo. Ostale vloge vključujejo filme, kot so vojna drama Rules of Engagement, v katerem sta igrala še Tommy Lee Jones in Samuel L. Jackson, A Slipping Down Life in grozljiva komedija Ravenous. V bližnji prihodnost bo zaigral v dveh avstralskih filmih, in sicer Till Human Voices Wake Us s Heleno Bohnam Carter in The Hard Wood.

Samantha Mumba (Mara)

Njen filmski prvenec je prav Časovni stroj, v katerem igra Elojko, ki se spoprijatelji z Alexandrom Hartdegnom.

Mumbo bolj poznamo kot pop pevko, ki je s prvim singlom Gotta Tell You prišla v rodni Irski na glasbene lestvice, poleg tega pa je v Veliki Britaniji skočila na drugo, v ZDA pa na četrto mesto. Na zgoščenki so še ostale uspešnice, vključno z Baby Come Over in Don't Need You To (Tell Me I'm Pretty).

Jeremy Irons (Morlok)

Prejel je oskarja, zlati globus ter bil imenovan za najboljšega igralca s strani kritikov za izjemno vlogo Clausa von Bülowa v Reversal of Fortune. Danes velja za enega najbolj cenjenih igralcev, ki je igral v raznovrstnih filmih, vključno z akcijskim hitom Die Hard With a Vengeance, grozljivko Davida Cronenberga Dead Ringers, za katero je prejel številne nagrade, risanko Lion King, in pa kontroverzno dramo Lolita.

V preteklosti je Irons igral v mnogih izvrstnih filmih: The French Lieutenant's Woman, za katerega je prejel nominacijo za nagrado BAFTA, Moonlighting, Betrayal, Swann in Love, The Mission, za katerega je prejel nominacijo za zlati globus. Njegov obsežen seznam filmov vključuje tudi filme, kot so Kafka Stevena Soderbergha, Damage Louisa Mallea, M. Butterfly Davida Cronenberga, The House of the Spirits, Stealing Beauty Bernarda Bertoluccija, The Chinese Box, The Man in the Iron Mask.

Zanimiv podatek pa je tudi, da je portretiral avtorja Časovnega stroja H. G. Wellsa v From Time to Time.

Orlando Jones (Vox)

Je eden najbolj zaposlenih igralcev, saj je v zadnjih treh letih posnel več kot deset filmov. Svoj prvenec je doživel v filmu Barryja Levinsona Liberty Heights. Videli smo ga lahko tudi ob Davidu Duchovnyju in Julianne Moore v filmu Ivana Reitmana Evolution.

Igral je še v The Replacements ob Keanuju Reevsu in Geneu Hackmanu, Bedazzled, Say It Isn't So, Double Take.

Izza kamere

Simon Wells (režiser)

Ima izkušnje tudi v animiranih filmih. Pred kratkim je bil ko-režiser animiranega filma The Prince of Egypt. Pred tem je režiral animiran film Balto, bil pa je tudi ko-režiser pri An American Tail II: Fievel Goes West in We're Back: A Dinosaur's Story.

Wellls je začel svojo profesionalno kariero pri slavnem animatorju Richardu Williamsu, kjer je režiral reklame. Kasneje je bil kot nadzorni animator pri inovativni komediji Who Framed Roger Rabbit, ki je združila animacijo in prave igralce.

John Logan (Screenplay/Co-Producer)

Bil je ko-scenarist za oskarjevski epski spektakel Gladiator, za katerega je prejel tako nominacijo za oskarja in nagrado BAFTA.

Pred kratkim je napisal najnovejše nadaljevanje Zvezdnih stez, Star Trek: Nemesis. Napisal pa je scenarij za film Oliverja Stonea Any Given Sunday. Trenutno piše scenarije za animiran film Sinbad, The Last Samurai, in pa biografsko dramo o Abrahamu Lincolnu, ki jo bo režiral Steven Spielberg.

Komentarji

27.3. 2005 ob 13:33

Predvsem dobra zgodba in kvaliteten izdelek. Priporočam

— Brane
6.8. 2005 ob 19:15

Čeprav je bilo o časovnih strojih v svetu filma že veliko govora je ta še vseeno ful dobr.

— poznavalec
10.2. 2006 ob 21:15 zvezdica

film sem si ogledala in zdi se mi naravnost odličen. Vseeno pa se mi zdi, da ni primeren za otroke mlajše od 12 let, saj je bilo tudi mene proti koncu filma malce strah. Ogled priporočam!(s)mejte se :)

— ninhy

Tvoj komentar

Si film že videl in želiš svoje vtise deliti z drugimi? Napiši svoj komentar! Zanimive ocene filmov bo urednik nagradil z zvezdica.

Preostali znaki: 4000

S komentarji obiskovalci izražajo svoja mnenja, ki niso povezana z uradnimi stališči podjetja. Pridržujemo si pravico do neobjave komentarjev, ki se v vsebinskem smislu ne navezujejo na obravnavani film, ki so žaljivi, opolzki ali brez kakršnega koli pomena. Enako velja tudi za komentarje, ki izražajo in spodbujajo nestrpnost, navajajo h kriminalnim dejanjem ipd. Komentarje izločamo po lastni presoji. Za mnenja ne odgovarjamo.