Kolosej
Film distribucije Karantanija Cinemas

Kralj škorpijonov

akcijski, avantura
Živi svobodno... umri častno!
Na sporedu od: 25.4.2002, Kolosej Ljubljana
1h 30min / 90min
Scenarij: Jonathan Hales, David Hayter, William Osborne, Stephen Sommers
Režija: Chuck Russell

O zgodbi

Pred 5000 leti je ambiciozni in okrutni Memnon verjel, da mu je usojeno vladati plemenom, razseljenim po puščavi. Z vojsko neusmiljenih barbarov je zavzel gore on ravnine in zasužnjil vse, ki jih ni pobil. Njegova moč je bila neverjetna, vsi so se ga smrtno bali, saj so vedeli, da zmaguje zaradi pomoči čarovnice, ki mu pred vsakim bojem pove kje, kako in kdaj napasti. In tako Memnon ni izgubil niti ene same bitke.

Le nekaj plemen, ki prej nikoli niso bili zavezniki, mu je še preprečevalo, da bi sedel na prestol in se okronal za kralja, o katerem govorijo legende. Uporna plemena skupaj najamejo Mathayusa, enega zadnjih iz rodu izurjenih vojščakov in priznanih morilcev, da bi ubil čarovnico in tako Memnonu odvzel njegovo najpomembnejše orožje.

Mathayus se prikrade v Memnonovo palačo v zloglasni Gomori in odkrije, da je čarovnica ženska - prelepa Kasandra, ne pa moški, kot so pred tem vsi mislili. Vzame jo za talko in odpelje v Dolino mrtvih, da bi Memnona izvabil iz varnega zavetja palače. A Kasandra v eni od svojih vizij izve, da bi v neposrednem spopadu z Memnonom Mathayus izgubil življenje. Mathayus pa je vedno živel le po enem pravilu - živi svobodno, umri častno, in vedno je sam krojil svojo usodo. Prepričan vase se od morilca povzpne na prestol in v legendo.

O produkciji

1. Kraljeve korenine

Kralj škorpijonov se dogaja štiri stoletja, preden je bila postavljena velika piramida. Na samem začetku zgodbe izvemo, da je čarovnica napovedala, da bo veličastni legendarni kralj kmalu sedel na prestol. Okrutni Memnon ne izbira sredstev, da bi se dokopal do tega položaja in da bi postal ta legendarni kralj. To mu poskušajo preprečiti zadnji Akadijci, predstavniki starodavnega sumerskega plemena, a kaj kmalu od skupine ostane le pogumni Mathayus.

Lik kralja škorpijonov, ki ga igra zvezda ameriške rokoborbe The Rock, se je pojavil že v filmu The Mummy Returns, ki se dogaja 2000 let kasneje, kot zgodba tega filma. Sloviti športnik je že dalj časa čakal na priložnost, da se izkaže v filmu in ko so mu ponudili glavno vlogo v akcijskem spektaklu, jo je z navdušenjem sprejel. Že po ogledu prvih posnetkov s snemanja Mumije je bilo producentom jasno, da so odkrili novo akcijsko filmsko zvezdo, ki v tej vlogi lahko do potankosti pokaže svoje fizične sposobnosti. In že takrat so producenti začeli pripravljati projekt, ki mu bo pisan na kožo.

The Rock je že pred tem zbudil pozornost režiserja Russella, ko se je v Saturday Night Live poskusil kot igralec in komik. "Bil je postaven, lep in nevaren," pravi Russel. "Vedel sem, da bo daleč prišel."

Nominiranec za oskarja Michael Clarke Duncan igra Nubijca Baltazarja. V zasebnem življenju že dolga leta prijateljuje z The Rockom in film je bil izvrstna priložnost, da se pomerita tudi pred kamero. Na začetku filma sta sovražno nastrojena eden proti drugemu, a po spektakularnem prizoru borbe med obema postavnima in mogočnima vojščakoma, se med njima razvije spoštovanje. "Borba med Mathayusom in Baltazarjem bo šla v zgodovino filma kot eden od epskih borilnih prizorov," trdi Duncan.

V pripravah na ta prizor sta Duncan in The Rock mesece dolgo skupaj vadila z golimi rokami in z orožjem, ki je uporabljeno v filmu. "Veliko sem ga zbadal glede njegovega igranja," pravi Duncan. "A če sem pošten, se mi zdi res dober igralec in prepričan sem, da bo postal naslednji veliki junak akcijskih filmov. Srečo imam, da delam z njim v tem trenutku in na začetku njegove kariere, preden postane slaven in oblegan, kot ostali svetovno znani zvezdniki."

2. Akcija

Snemanje je bilo za športnika zelo naporno, vendar pa nikoli ni niti za trenutek pokazal, da ne bi mogel z lahkoto obvladati bojevanja v peščenem viharju ali se brez težav izogibati nevarnim ognjenim zubljem. Režiser je bil navdušen nad njegovo sposobnostjo gibanja: "Elegantno se premika, za svojo velikost je izjemno spreten in usklajen. Ko gledaš, kako se bojuje, ne moreš umakniti pogleda z njegovega telesa. Poleg tega pa bo mnoge verjetno presenetil s široko paleto emocij, ki jih je zmožen prikazati."

Masker Jeff Dawn, ki že skoraj 20 let dela z Arnoldom Schwarzeneggerjem, je primerjal oba igralca, ki sta postala igralca. "Z Arnoldom sem posnel 19 filmov," pripovedije Dawn "in v mnogih pogledih sta si zelo podobna. Oba sta garača in oba sta ustvarila junake, ki jih svet želi videti še večkrat in še pogosteje. The Rock je dokaj podoben Arnoldu na začetku kariere. Menda pa je tudi sam Arnold navdušen, da se je The Rock lotil igranja."

Michael Clarke Duncan je malo pred začetkom snemanja Kralja škorpijonov dokončal snemanje novega Planeta opic, v katerem je presedel ure in ure pred maskerjem. Vendar mu to ni vzelo volje, da bi se prepustil spretnim rokam Jeffa Dawna, ki je iz njega naredil nubijskega kralja. Za Nubijce je bilo značilno, da so se bojevniki krasili s brazgotinami, zato je tak videz ustvaril tudi za lik Baltazarja. Nekateri Nubijci še dandanes po glavi in obrazu naredijo dolge reze, jih napolnijo z umazanijo, rezultat pa so neravne brazgotine z izrazitimi zarastlinami in zatrdlinami.

Igralci so večino bitk odigrali sami, le nekaj najnevarnejših prizorov so prevzeli kaskaderji. Zato je tudi v prizorih borbe veliko bližnjih posnetkov, kar pri snemanju s kaskaderji ni mogoče.

Vsi prizori bitk so bili za The Rocka zelo domači, saj je znano, da so tudi WWF rokoborbe skrbno načrtovane preden športniki stopijo v ring.

3. Izzivi starodavnega sveta

Pri filmu, kakršen je Kralj škorpijonov, je veliko dela narejenega še preden posnamejo prvi kader. Pripraviti in preizkusiti je potrebno vse posebne efekte, da snemanje teče gladko. V prizoru zadnjega boja med Mathayusom in Memnonom v prestolni dvorani, je njuno bojevanje spremljala množica živih kač, ogenj iz plinskih bomb, ustrezna mera dima in še veliko dodatnega, kar je bilo potrebno uskladiti, da je prizor deloval, kot si je režiser zamislil.

V času pred 5000 leti je bila edina svetloba, ki so si jo lahko privoščili sonce, mesec in ogenj, zato sta direktor fotografije in Derrick Kolus pripravila inovativno osvetlitev iz obročev žarnic, ki sta jih z ustrezno računalniško zatemnitvijo prilagajala od moči sveč do požara. Kombinirala pa sta jih še s posebnimi želeji, ki so izžarevali svetlobo, skoraj enako kot bi jo oddajali ognjeni zublji.

Za mnoge igralce je bil največji izziv igrati ob pravih škorpijonih in kobrah. Brand pripoveduje: "Bili so pravi škorpijoni. Moral sem dati roko v posodo s škorpijoni in jih položiti na roko. Zdelo se mi je kot cela večnost."

Film so v celoti posneli v Kaliforniji. Nekatera prizorišča, ki so se izkazala za idealna, so bila celo v neposredni bližini studia. Spartakov trg, ki so ga leta 1953 zgradili za Kubrickovega Spartaka, so preoblikovali v pisano in živahno Gomoro. Ostala prizorišča pa so od studia oddaljena največ nekaj deset kilometrov.

O igralcih

The Rock (Mathayus)

Svet je osvojil kot profesionalni rokoborec in prvi šestkratni WWF prvak. Kot igralec je debitiral v The Mummy Returns, ta vloga pa mu je odprla vrata do prve glavne vloge v filmu, ki je bil narejen posebej zanj, da se izkaže kot športnik in igralec. The Rock se je rodil kot Swayne Douglas Johnson. Je sin profesionalnega rokoborca Rockyja Johnsona in vnuk rokoborske legende Petra Maivia. Študiral je kriminologijo in igral ameriški nogomet. Zaradi poškodb se je moral odpovedati nogometni karieri, zato se je začel ukvarjati z rokoborbo pod imenom Rocky Maivia. Ime je kasneje skrajšal v The Rock. Pri 26 letih je postal najmlajši WWF svetovni prvak. Od nekdaj se je želel poskusiti kot igralec, uspel se je nekajkrat pojaviti celo na televiziji in sicer v manjših vlogah v Star Trek: Voyager, That 70's Show in Saturday Night Live, kjer se je poskusil kot voditelj oddaje.

Michael Clarke Duncan (Baltazar)

Tik pred začetkom snemanja Kralja škorpijonov je dokončal snemanje filma George and the Dragon in Planeta opic. Za vlogo v The Green Mile je bil nominiran za oskarja. Med ostalimi opaznimi filmi naj omenimo: Armageddon, The Whole Nine Yards, Friday, See Spot Run, Bulworth, The Player's Club in Night at the Roxbury. Na televiziji smo ga videli v serijah The Fresh Prince of Bel Air, Weird Science, Married With Children in drugih.

Kelly Hu (Kasandra)

Gledalci so jo najprej spoznali na televiziji v serijah Martial Law, Sunset Beach in Nash Bridges, kjer se je izkazala s poznavanjem in obvladovanjem borilnih veščin in dokazala, da zasluži svoj črni pas v karateju. Gostovala je tudi v serijah Growing Pains, Night Court, Tour of Duty, 21 Jump Street, Melrose Place in Pacific Blue. Za nekdanjo miss Hawaii in Miss Teen USA je vloga Kasandre prva večja filmska vloga po nekaj nastopih v stranskih in manj opaženih vlogah v različnih filmih.

Steven Brand (Memnon)

Vloga Memnona je njegova prva filmska vloga, pred tem pa je nastopal kot pantomimik, na odru in na televiziji. Najbolj je bil opažen v priljubljeni britanski seriji Darling Buds of May.

Bernard Hill (Philos)

Igral je na obeh straneh oceana v filmih kot so Mountains of the Moon, Shirley Valentine, Titanic, True Crime, The Ghost and the Darkness, Gandhi, The Bounty, No Surrender ... in v mnogih televizijskih filmih in serijah, med drugimi v I, Claudius, Henry VI, Richard III, Gret Expectations in drugih. Na začetku leta 2003 in 2004 ga bomo lahko videli kot kralja Theodena v drugem in tretjem delu Tolkienove trilogije Gospodar prstanov.

Grant Heslov (Arpid)

Za njim je že bogata filmska kariera s filmi kot so True Lies, Congo, The Birdcage, Enemy of the State, Black Sheep in Dante's Peak. Na televiziji smo ga lahko nedavno videli kot podganjo pojedino v Dosjejih X. Pred kratkim je tudi režiral celovečerni film Par 6.

Ralf Moeller (Thorak)

Sedem let je bil poklicni plavalec, boksar in budybuilder. Eno leto je bil razglašen za Mistra Universe. Občinstvo ga je kot igralca spoznalo v filmih Cyborg, Universal Soldier, Best of the best II, Batman in Robin, Ozzie, The Viking Sagas, nazadnje pa smo ga videli v Gladiatorju. Na televiziji je nastopil v Conan: The Adventurer, kot gost pa se je pojavil v serijah Relic Hunter, Mutant X in Andromeda.

Peter Facinelli (Takmet)

Nedavno je nastopil v The Big Kahuna in Riding in Cars with Boys. Najprej je nastopal v televizijskih filmih kot so Calm at Sunset, An Unfinished Affair in The Price of Love, nato pa nadaljeval v Angela, Foxfire, Touch Me, Telling You, Dancer, Blue Ridge Falls, Honest ...

Sherri Howard (Kraljica Izida)

Svetovno znana ameriška atletinja, ki je na olimpijskih leta 1984 in 1988 v štafeti 4x400 metrov osvojila zlato in srebrno medaljo, je večkrat nastopala v televizijskih in tiskanih oglasih in delala kot manekenka, nato pa se je poskusila še kot igralka na odru, televiziji in filmu. Videli smo jo v The Fabulous Baker Boys ter v televizijskih serijah Martial Law, Diagnosis: Murder, Profiler, Beverly Hills 90210 in Dosjeji X.

O ustvarjalcih

Chuck Russel (režija)

Med njegovimi najbolj znanimi filmi sta Eraser z Arnoslodm Schwarzeneggerjem in The Mask z Jimom Carreyem. Njegov režijski prvenec je bil A Nightmare on Elm Street 3, nedavno pa je dokončal Bless the Child s Kim Basinger v glavni vlogi.

Stephen Sommers (scenarij, zgodba)

Sommers je napisal oba dela Mumije, napisal in režiral je The Adventures of Huck Finn, The Jungle Book in Deep Rising. Njegov najnovejši film, pod katerega se je podpisal kot scenarist, je akcijska avantura Van Helsing.

William Osborne (scenarij)

Med njegovimi najbolj znanimi scenariji so Kevin of the North, What Rats Won't Do, Dr. Jekyll and Ms. Hyde, Ghost in the Machine, The Real McCoy, Stop! Or My Mom Will Shoot in Twins.

David Hayter (scenarij)

Dolga leta je potoval po svetu, igral v filmih in delal kot producent. Hkrati je posojal glas za video igrice. Njegovi scenaristični dosežki: X-Men, Lost in Oz, X-Men 2 in drugi

John R. Leonetti (direktor fotografije)

Z režiserjem Russelom je pred tem še sodeloval pri komediji The Mask. Potem, ko je kot asistent snemalca sodeloval pri filmih Poltergeist, Commando, Weird Science in drugih, je kot direktor fotografije ustvaril filme Child's Play 3, Hot Shots! Part Deux, Spy Hard, Mortal Kombat in Mortal Kombat 2 in druge.

Komentarji

11.7. 2006 ob 10:41

ta film je mega mađik

— tim
11.2. 2008 ob 0:00

zlo dobr film sam zdj je že mav str sam nč zato not je tut moj najljubši igralec the rock dwayne johnson modeli pejte na jou tube pa napište the rock negove bitke so gor ta kjo bom napisu je ful dobra thr rock gets revenge! pa sta part ena pa dve film ucenm s 10+

— klemen
16.6. 2009 ob 20:29

meni se je zdel film še kar uredu in rada bi pohvalila režiserja chucku russelju za tako dobro pričarano doživetje in še veden se mi zdi da rock preveč pozira

— maja
16.11. 2009 ob 17:36

tetko ma ne zezi me k delaš dobre filme taje pa ZANČskratka čeje ž gdu ud vs gledo savingon the nightmare 2 j zihr meu filing da je 1000000000000000000000000000000 bulš ud tega zdej pa tetko ne seri pa zrihti kak bulš muvi

— duran
6.11. 2010 ob 9:35

ena beseda: ZAAAAAAAAAAAAAAKOOOOOOON!!!!!

— ...
15.12. 2010 ob 15:45

mega film!

— maya
15.1. 2012 ob 0:54

Zdej so pa še 3. del nrdil
plis, plis, plisssss, dejte ga predvajat v kinu!!!

— kelly

Tvoj komentar

Si film že videl in želiš svoje vtise deliti z drugimi? Napiši svoj komentar! Zanimive ocene filmov bo urednik nagradil z zvezdica.

Preostali znaki: 4000

S komentarji obiskovalci izražajo svoja mnenja, ki niso povezana z uradnimi stališči podjetja. Pridržujemo si pravico do neobjave komentarjev, ki se v vsebinskem smislu ne navezujejo na obravnavani film, ki so žaljivi, opolzki ali brez kakršnega koli pomena. Enako velja tudi za komentarje, ki izražajo in spodbujajo nestrpnost, navajajo h kriminalnim dejanjem ipd. Komentarje izločamo po lastni presoji. Za mnenja ne odgovarjamo.