Kolosej

Edini

akcijski, avantura, domišljijski, znanstveno fantastični, triler
Na sporedu od: 10.1.2002, Kolosej Ljubljana
Scenarij: Glen Morgan, James Wong
Režija: James Wong

Alternativni valovi življenja obstajajo v alternativnih svetovih. Ta podatek upoštevajo vsi iz Multivesoljskega urada za preiskovanje. Se pravi, vsak multivesoljski agent, razen nekdanji multivesoljski preiskovalec Gabriel Yulaw. Yulaw, kot je bolj poznan, je prepotoval 123 svetov, izsledil in ubil svoje alternativne življenjske sile. Z vsakim umorom vsak še živeči alter ego vskra moč alternativnih življenjskih sil in si pridobi superčloveške sposobnosti. Yulaw nadaljuje s svojim pohodom, zradira "samega sebe" v vsakem svetu, upajoč, da bo dosegel svoj končni cilj - postati EDINI.

Nihče ne ve, kakšne razsežnosti bi lahko imel tak pojav. Kaj se bo zgodilo s krhkim ravnovesjem številnih svetov, če mu bo uspel njegov podvig, s katerim je obseden?

Drugi Gabriel Yulaw, poznan kot Gabe, je zadnji alternativni življenjski val, ki stoji pred Yulawom in njegovim končnim ciljem. Je krasen mož in častni veteran oddelka losangeleškega okrožnega šerifa. Gabeovo življenje se sesuje kot hišica iz kart, ko Yulaw, ki ga neumorno zasleduje MVA, vstopi v njegov svet. Edina alternativa, ki Gabeu preostane - ubiti zlobnega dvojčka iz drugega sveta in tako rešiti sebe - ni tako preprosta, kot se zdi na prvi pogled. Gabe namreč ne ve, da ima, če Yulaw umre, Multivesoljski urad za preiskovanje stroge ukaze, naj poskrbi, da tudi Gabe ne postane Edini.

O nastajanju filma

Znanstveniki in matematiki se z zamislijo o vzporednih svetovih poigravajo že stoletja. Obstaja mnogo teorij, napisanih je mnogo knjig, celo psihiki in astrologi ugibajo, ali morda obstaja več kot le eden izmed nas. Čeprav noben trden dokaz ne potrjuje tega dejstva, mnogo učenjakov verjame tej hipotezi. Bi vam bil dan nov niz življenjskih okoliščin? Bi imeli isto službo? Bi si izbrali istega partnerja? Bi bili v drugem svetu srečnejši in uspešnejši? Ali bi, če bi dobili priložnost, ugotovili, da vam vaš alter ego sploh ni podoben? Kaj če bi bil on ali ona utelešenje hudiča?

Ko sta partnerja James Wong in Glen Morgan začela razmišljati o njunem scenariju, je Morgan prebral nekaj stvari o alternativnih svetovih. Pisanje o tej temi ga je takoj pritegnilo. "Bral sem Elegant Universe in nekatere druge knjige ter članek v Scientific American, ki je razdelal teorije o vzporednih svetovih," pravi Morgan. "Zamisel, da obstaja neskončno število univerzumov s subtilnimi spremembami, nama je dala zanimivo zasnovo. Kot pravi teorija, ob nastanku črne luknje hkrati nastanejo vzporedni svetovi samo nekaj milimetrov stran od nas. Gre za grozljivejšo zamisel kot so nezemljani, ker mnogi med nami to možnost že sprejemamo."

"Domnevamo, da so ti svetovi zelo podobni našemu," pripomni Wong, "upoštevajoč učinek Rubea Goldberga, ki pravi, da en dogodek lahko spremeni zgodovino in smer, kamor je vsak vzporedni svet namenjen. Materija ni nikoli povsem uničena. Zato se nama je zdela ideja o tem, da lahko ostajata vzporedna vi ali jaz v različnih svetovih, zanimiva. Vsak od nas je povezan z energijskim valom, tako da ob smrti vsakega od nas v vzporednem svetu energija še vedno obstaja v drugih svetoih. Samo redistribuira se med preživelimi bitji. V nekaterih naprednejših svetovih, ki sva jih ustvarila, so ugotovili, kako potovati med svetovi skozi kvantne tunele in črvine. Isti ljudje, ki imajo zamisli o vzporednih svetovih, teoretizirajo tudi o črvinah, ki po njihovem mnenju obstajajo. Ko se upogibajo v prostoru, nam omogočajo potovanje skozi te različne dimenzije."

"Mikroskopska črvina se lahko pojavi kjerkoli," nadaljuje razlago Morgan. "A za odprtje samo dobrega metra bi potrebovali več energije, kot je obstaja v vesolju. Ker take črvine dejansko ne moremo odpreti, sva se domislila, da bi najine like razstavila in jim tako omogočila prehod skozi te luknje. Njihovi atomi se razcepijo in potegne jih skozi vrtinec v črvino in nato se ponovno sestavijo v naslednjem svetu. To je podobno transporterju v Zvezdnih stezah, le da je vizualni učinek precej drugačen. Multivesoljska avtoriteta je sposobna napovedati, kje se bo črvina pojavila, tako da lahko uporabijo kvantni tunel, kot mu pravijo, ki transportira njihove agente po tej mikroskopski avtocesti."

"Prav s pomočjo teh odkritij se vsak svet razlikuje od drugega, čeprav ista vrsta ljudi poseljuje vsak svet," pravi Wong. "V našem filmu vidimo pet različnih svetov."

Ko sta se odločala o glavnih junakih, "sva morala razmisliti, kdo bo najboljši nasprotnik našemu protagonistu," dodajata Wong in Morgan. "Če uporabite nekoga, ki je zares dober borec, bi bil ta nasprotnik on sam. Z vidika akcije imate tako junaka, ki se bori z antijunakom - dvojna vloga, ki bi jo igral najboljši strokovnjak za borilne veščine na svetu, kar bi še izboljšalo akcijske sekvence."

Todd Garner, vodilni studia Revolution, jima je obljubil, da bo pripeljal Jeta Lija, ki je po mnenju mnogih najboljši strokovnjak za borilne veščine na svetu..

Li je k sodelovanju povabil še scenarista Roberta Kamena, da bi dodal elemente, ki so zanj pomembni pri vsakem filmu. "Jet ima rad, da je vsak njegov film nekaj posebnega in se nanaša na njegovo življenje," pravi producent in Lijev menedžer Steve Chasman. "Če gre samo za akcijski film, od katerega občinstvo ne bo ničesar odneslo, ga sploh ne zanima. Ta film pripoveduje o hlepenju po moči in o številnih situacijah, s katerimi se soočamo v življenju. Hkrati pripoveduje o ravnovesju med dobrim in zlim. Dobri Gabe in zlobni Yulaw pravzaprav nista sovražnika. Gabe preprosto noče imeti nobenega opravka s tistim, kar se mu dogaja, Yulaw pa je prepričan, da nekako v vseh različnih svetovi dela red."

O igralcih

Svetovno znani mojster borilnih veščin in azijska filmska senzacija Jet Li (Gabe Yu Law/Yulaw) je eksplodiral v Hollywood že s prvim filmov v angleščini, mega uspešnico iz leta 1998 Smrtonosno orožje 4. V Hong Kongu in na Kitajskem je predtem posnel več kot 20 filmov.

Lani je Li navdušil tudi v filmu Romeo mora umreti, njegov najnovejši film pa je Kiss of the Dragon, ki ga je tudi produciral.

Na obzorju je film First Emporer, ki temelji na njegovi zamisli, združil pa bo napeto akcijo in elemente srhljivke, kakršnih smo vajeni pri Indiani Jonesu in Mumiji. Poleg tega je Li združil moči s soigralcem iz Smrtonosnega orožja Melom Gibsonom. V okviru Melove produkcijske hiše Icon Productions pripravljata nadaljevanko o borilnih veščinah Invincible. V njej bo moč videti starodavno borilno veščino wushu, ameriško občinstvo pa si lahko obeta spektakularno koreografirane akcijske prizore v specifičnem hongkonškem načinu snemanja.

Li se je rodil v Pekingu in začel študirati Wushu. Pri osmih se je vpisal na Pekinško amatersko športno šolo. Po treh letih intenzivnega treninga je osvojil svoje prve nacionalno prvenstvo. Na svetovni turnerji leta 1974 je na zelenici pred Belo Hišo prikazal boj med dvema možema predsedniku Nuxonu. Naslednja štiri leta je bil Li vsenacionalni prvak Kitajske v wushuju.

Ta šport je pustil pri 17-tih, nakar so ga začeli vabiti k filmu. Filmsko kariero je začel v Templu Shaolin režiserja Changa Hsina Yena. Takoj je zaslovel in posneli so še dve nadaljevanji tega filma.

Delroy Lindo (Roedecker) je nastopil v filmih Še 60 sekund, Hišni red, Clockers, Malcolm X, Crooklyn, Strange Justice, Glory & Honor, Romeo mora umreti, Odštekano življenje, Kdo bo koga, Okus po Minnesoti, Odkupnina, The Book of Stars, Mr. Jones, Behanzin, Bound by Honor, Blood In, Blood Out, The Hard Way, Bright Angel, Mountains of the Moon, Salute of the Jugger, The Blood of Heroes in First Time Felon.

Veliko je nastopal tudi v gledališču.

Jason Statham (Funsch) je nastopil v filmih Pljuni in jo stisni, Morilci, tatovi in dve nabiti šibrovki, Turn it Up in Ghost of Mars.

Carla Gugino (T.K./Massie Walsh) je nastopila v filmih Spy Kids, The Center of the World, The Jimmy Clue, Kačje oči, Romanca v Miamiju, This Boy's Life. Son-in-Law, Jaded, Lovelife, A Private Matter, Judas Kiss, Michael. Na televiziji je nastopila v Vseh županovih možeh, The War at Home, Bolnišnica upanja. A Season for Miracles, The Buccaneers, The Motorcycle Gang in Troop Beverly Hills.

Tvoj komentar

Si film že videl in želiš svoje vtise deliti z drugimi? Bodi prvi in napiši svoj komentar! Zanimive ocene filmov bo urednik nagradil z zvezdica.

Preostali znaki: 4000

S komentarji obiskovalci izražajo svoja mnenja, ki niso povezana z uradnimi stališči podjetja. Pridržujemo si pravico do neobjave komentarjev, ki se v vsebinskem smislu ne navezujejo na obravnavani film, ki so žaljivi, opolzki ali brez kakršnega koli pomena. Enako velja tudi za komentarje, ki izražajo in spodbujajo nestrpnost, navajajo h kriminalnim dejanjem ipd. Komentarje izločamo po lastni presoji. Za mnenja ne odgovarjamo.